Talous

Kela ei saakaan oikeutta kurkkia toimeen­tulo­tuen hakijan tilitietoja

HS kertoi viime lokakuussa uudesta laista, joka laajensi huomattavasti monien viranomaisten mahdollisuuksia päästä kurkkimaan kansalaisten pankkitilitietoja.

Kela ei saa automaattista oikeutta toimeentulohakijan pankkitilitietoihin, toisin kuin oli hallituksen aikomus. HS kertoi lokakuussa uudesta laista, jonka perusteella Kela olisi päässyt katsomaan jokaisen toimeentulotuenhakijan tilitiedot automaattisesti tältä kysymättä.

EU:n viidenteen rahanpesudirektiiviin perustuvan lain mukaan pankkien pitää rakentaa sähköinen tilitietojen hakujärjestelmä, josta viranomaiset pääsevät kiinni tarvitsemiinsa tietoihin.

Valmisteluvaiheessa lakiin lisättiin valtiovarainministeriössä Kelan kokonaan uudet oikeudet, vaikka ne eivät millään tavalla liity rahanpesudirektiivin tarkoitukseen.

Myös automaattisen järjestelmän kautta viranomaisten saatavilla olevien tilitietojen määrää ja laatua kasvatettiin valmistelun aikana huomattavasti siitä, mitä EU-direktiivi edellyttää.

Pankkien olisi pitänyt mahdollistaa viranomaisten pääsy kaikkiin tilitapahtumiin kolmelta edelliseltä vuodelta. Niistä olisi pitänyt käydä myös ilmi saapuvien ja lähtevien maksujen vastaanottajien ja lähettäjien henkilöllisyydet ja tilinumerot.

Direktiivissä vaaditaan tiedot vain tilinumeroista ja tilinhaltijoiden henkilöllisyydestä tai todellisista edunsaajista. Tilitapahtumista ei puhuta mitään.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi joulukuussa lausunnossaan, että kaikki direktiivin vaatimukset ylittävät lisäykset on poistettava laista. Valiokunnan mukaan pankkitilitiedot ovat yksityiselämän suojan ydinalueelle ulottuvia arkaluonteisia henkilötietoja, joihin pääsyä pitää perustella erityisen tarkasti.

Perustuslakivaliokunta kritisoi sitä, että sääntelyllä olisi perustettu järjestelmä, jonka puitteissa pankkisalaisuuden alaisia henkilötietoja annettaisiin useiden viranomaisten käyttöön ilman riittävää ennakollista kontrollia.

Talousvaliokunta teki maaliskuussa lakiesitykseen perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset. Laki hyväksytään eduskunnassa tällä viikolla.

Tätä nykyä Kela pyytää toimeentulotuen hakijoilta tiliotteen ja jos Kelalla on syytä epäillä väärinkäytöstä se voi pyytää tilitietoja myös suoraan pankeista. Kelan automaattista oikeutta tilitietoihin perusteltiin laissa sillä, että se nopeuttaisi ja yksinkertaistaisi tukihakemusten käsittelyä.

Tulorekisteriin yhdistettynä hakijan tilitietojen saaminen voisi mahdollistaa jopa tukipäätösten automatisoinnin ennen pitkää. Perustuslakivaliokunnan mukaan se ei ole kuitenkaan riittävä peruste yksityiselämän suojan ydinalueelle kuuluvien tietojen automaattiseen antamiseen.

Myös esimerkiksi verottajalla, konkurssiasiamiehellä, tullilla, rahanpesua valvovilla viranomaisilla ja ulosottomiehellä on oikeus saada pankeilta ihmisten tilitietoja. Kullakin viranomaisella oikeuksista on säädetty erikseen eikä uusi laki muuta niitä.

Esimerkiksi verottajan oikeus saada tietoja pankeilta on hyvin laaja, mutta se joutuu siis jatkossakin pyytämään tilitapahtuma-aineistoja erikseen pankeilta, eikä se voi katsella tapahtumia suoraan sähköisen liittymän kautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Moskova vie jätteensä muiden riesaksi: Sadan kilometrin päässä tienristeyksessä on mökki, josta kyläläiset vahtivat luvattomia jätekuljetuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää