Talous

Norwegian on ajautunut ”todella vaikeaan tilanteeseen”, sanoo analyytikko

Lentoyhtiö Norwegian oli jo ennestään vaikeuksissa, ja nyt se ei saa lentää Boeingin turmakoneilla.

Lentoyhtiö Norwegianin tilanne on yhä synkempi. Raskaasti tappiollinen yhtiö on ollut jo valmiiksi vaikeuksissa, ja nyt ahdinko syvenee entisestään.

Euroopan unionin lentoturvallisuusvirasto kielsi tiistaina illalla lennot Boeingin 737 Max 8-koneella. Keskiviikkoiltana Kanada ja Yhdysvallat tekivät saman päätöksen. Taustalla on Afrikassa tapahtunut lentoturma, jossa kuoli 157 ihmistä.

Norwegianilla on tällaisia lentokoneita 18 kappaletta, ja ne saattavat joutua pysymään maissa viikkojen ajan. Yhteensä yhtiöllä on 163 konetta.

Onko kyseessä viimeinen naula yhtiön arkkuun?

Tuskin. Mutta ainakin miljoonien eurojen lisäkuluja siitä todennäköisesti aiheutuu.

Yhtiö on joutunut perumaan kymmeniä lentoja. Maassa seisovien koneiden ylläpito maksaa. Keskiviikkona Norwegian kertoi vaativansa konevalmistaja Boeingiltä korvauksia lentokiellon aiheuttamista kuluista.

”Lähdemme siitä, että Boeing maksaa tämän laskun”, Norwegian sanoi uutistoimisto Reutersille lähettämässään tiedotteessa.

Yhtiön osake halventui tiistaina Oslon pörssissä noin neljä prosenttia, ja keskiviikkona laskua tuli 1,5 prosenttia lisää.

Keskiviikkona yhtiön toimitusjohtaja Bjørn Kjos esitti Twitterissä anteeksipyynnön matkustajille, jotka ovat joutuneet kärsimään 737 Max 8 -koneiden lentokiellosta.
Norwegian on maailman suurimpia halpalentoyhtiöitä. Sen ongelmat ovat syvällä.

”Yhtiö on päätynyt todella vaikeaan tilanteeseen”, sanoo Inderesin analyytikko Antti Viljakainen.

Hänen mukaansa syy on pitkälti yhtiön aggressiivisessa kasvustrategiassa, ensin lyhyen matkan liikenteessä ja myöhemmin kaukomatkoissa.

Norwegian on yrittänyt tuoda kaukomatkoille halpalentokonseptia, mikä on hankala yhtälö.

”Tällainen strategia vaatii aivan valtavia investointeja, joita yhtiö on joutunut tekemään velkavetoisesti. Se johtaa ongelmalliseen tilanteeseen, jos tulos ja kassavirta eivät pysy perässä”, Viljakainen sanoo.

Norwegian teki tappiota viime vuonna 150 miljoonaa euroa, toissavuonna 185 miljoonaa euroa. Viime vuoden loka–joulukuussa tappio oli jo 301 miljoonaa euroa.

Yhtiö on selittänyt tappioita kovalla kilpailulla, kalliimmilla polttoainekustannuksilla sekä Boeingin Dreamliner-koneiden moottoriongelmilla.

Norwegian on ostanut lisäaikaa osakeannilla. Yhtiö ilmoitti helmikuussa aikovansa kerätä sijoittajilta noin 300 miljoonaa euroa.

Viljakainen uskoo, ettei osakeannin tuoma pääoma riitä kovin pitkälle.

”Yhtiön täytyy tehdä todella voimakkaita uudelleenjärjestelyjä sekä kustannusrakenteen, taseen että kasvustrategian puolella.”

Käytännössä Norwegian yrittää nyt jarruttaa kasvua ja keskittyä kannattavuuteen leikkaamalla kuluja. Yhtiö myös siirtää tulevia investointeja myöhemmäksi ja mahdollisesti peruu joitain. Norwegian on myös harkinnut sitä, että se omistaisi koneita yhteisesti toisen yrityksen kanssa.

”Näillä keinoilla Norwegian yrittää päästä tilanteeseen, jossa se pärjäisi yksin. Toinen tie on tietysti se, että tehdään yritysjärjestelyjä. Norwegianilla on uusi laivasto, joka todennäköisesti kiinnostaa yhä ostajia”, Viljakainen sanoo.

British Airwaysin omistajayhtiö IAG neuvotteli alkuvuonna Norwegianin ostamisesta, mutta ilmoitti sitten vetäytyvänsä.

Boeing on yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja. Uutistoimisto AFP:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä käytössä 350 Max 8 -konetta, ja Boeingilta on tilauksessa yli 5 000 kappaletta lisää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  7. 7

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää