Talous

Norwegian on ajautunut ”todella vaikeaan tilanteeseen”, sanoo analyytikko

Lentoyhtiö Norwegian oli jo ennestään vaikeuksissa, ja nyt se ei saa lentää Boeingin turmakoneilla.

Lentoyhtiö Norwegianin tilanne on yhä synkempi. Raskaasti tappiollinen yhtiö on ollut jo valmiiksi vaikeuksissa, ja nyt ahdinko syvenee entisestään.

Euroopan unionin lentoturvallisuusvirasto kielsi tiistaina illalla lennot Boeingin 737 Max 8-koneella. Keskiviikkoiltana Kanada ja Yhdysvallat tekivät saman päätöksen. Taustalla on Afrikassa tapahtunut lentoturma, jossa kuoli 157 ihmistä.

Norwegianilla on tällaisia lentokoneita 18 kappaletta, ja ne saattavat joutua pysymään maissa viikkojen ajan. Yhteensä yhtiöllä on 163 konetta.

Onko kyseessä viimeinen naula yhtiön arkkuun?

Tuskin. Mutta ainakin miljoonien eurojen lisäkuluja siitä todennäköisesti aiheutuu.

Yhtiö on joutunut perumaan kymmeniä lentoja. Maassa seisovien koneiden ylläpito maksaa. Keskiviikkona Norwegian kertoi vaativansa konevalmistaja Boeingiltä korvauksia lentokiellon aiheuttamista kuluista.

”Lähdemme siitä, että Boeing maksaa tämän laskun”, Norwegian sanoi uutistoimisto Reutersille lähettämässään tiedotteessa.

Yhtiön osake halventui tiistaina Oslon pörssissä noin neljä prosenttia, ja keskiviikkona laskua tuli 1,5 prosenttia lisää.

Keskiviikkona yhtiön toimitusjohtaja Bjørn Kjos esitti Twitterissä anteeksipyynnön matkustajille, jotka ovat joutuneet kärsimään 737 Max 8 -koneiden lentokiellosta.
Norwegian on maailman suurimpia halpalentoyhtiöitä. Sen ongelmat ovat syvällä.

”Yhtiö on päätynyt todella vaikeaan tilanteeseen”, sanoo Inderesin analyytikko Antti Viljakainen.

Hänen mukaansa syy on pitkälti yhtiön aggressiivisessa kasvustrategiassa, ensin lyhyen matkan liikenteessä ja myöhemmin kaukomatkoissa.

Norwegian on yrittänyt tuoda kaukomatkoille halpalentokonseptia, mikä on hankala yhtälö.

”Tällainen strategia vaatii aivan valtavia investointeja, joita yhtiö on joutunut tekemään velkavetoisesti. Se johtaa ongelmalliseen tilanteeseen, jos tulos ja kassavirta eivät pysy perässä”, Viljakainen sanoo.

Norwegian teki tappiota viime vuonna 150 miljoonaa euroa, toissavuonna 185 miljoonaa euroa. Viime vuoden loka–joulukuussa tappio oli jo 301 miljoonaa euroa.

Yhtiö on selittänyt tappioita kovalla kilpailulla, kalliimmilla polttoainekustannuksilla sekä Boeingin Dreamliner-koneiden moottoriongelmilla.

Norwegian on ostanut lisäaikaa osakeannilla. Yhtiö ilmoitti helmikuussa aikovansa kerätä sijoittajilta noin 300 miljoonaa euroa.

Viljakainen uskoo, ettei osakeannin tuoma pääoma riitä kovin pitkälle.

”Yhtiön täytyy tehdä todella voimakkaita uudelleenjärjestelyjä sekä kustannusrakenteen, taseen että kasvustrategian puolella.”

Käytännössä Norwegian yrittää nyt jarruttaa kasvua ja keskittyä kannattavuuteen leikkaamalla kuluja. Yhtiö myös siirtää tulevia investointeja myöhemmäksi ja mahdollisesti peruu joitain. Norwegian on myös harkinnut sitä, että se omistaisi koneita yhteisesti toisen yrityksen kanssa.

”Näillä keinoilla Norwegian yrittää päästä tilanteeseen, jossa se pärjäisi yksin. Toinen tie on tietysti se, että tehdään yritysjärjestelyjä. Norwegianilla on uusi laivasto, joka todennäköisesti kiinnostaa yhä ostajia”, Viljakainen sanoo.

British Airwaysin omistajayhtiö IAG neuvotteli alkuvuonna Norwegianin ostamisesta, mutta ilmoitti sitten vetäytyvänsä.

Boeing on yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja. Uutistoimisto AFP:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä käytössä 350 Max 8 -konetta, ja Boeingilta on tilauksessa yli 5 000 kappaletta lisää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää