Talous

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ehdottaa EKP:n strategian uudistamista

Poikkeuksellisen matala korkotaso voi olla pitkäaikainen ilmiö, mikä yhdessä hyvin hitaan inflaation kanssa pitäisi pääjohtaja Rehnin mielestä ottaa huomioon EKP:n strategian uudistamisessa.

Pitkään kestäneen poikkeuksellisen matalan korkotason ja hyvin hitaan inflaatiovauhdin takia Euroopan keskuspankin (EKP) pitäisi uudistaa strategiaansa, arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Rehn ei halunnut perjantaina kertoa täsmällisesti, miten keskuspankin toimintaa pitäisi uudistaa. Sen sijaan asiaa pitäisi selvittää huolellisesti uusimman taloustieteellisen tutkimuksen perustella.

”Tarkastelu tukisi sitä, että EKP:n rahapolitiikka on tehokasta ja uskottavaa myös talouden muuttuneessa ympäristössä”, sanoi pääjohtaja Rehn lehdistötilaisuudessa.

Pääjohtaja Rehn korostaa, että useat tutkimukset viittaavat siihen, että nykyinen hyvin matalien korkojen aikakausi voi osoittautua pitkäaikaiseksi. Sen takia perinteisen korkopolitiikan liikkumatila varsinkin elvyttävään suuntaan jää pienemmäksi kuin mihin ennen finanssikriisiä totuttiin.

Toinen merkittävä seikka on, että taloudellisen toimeliaisuuden ja inflaatiopaineiden välinen riippuvuus on ilmeisesti viime vuosina heikentynyt.

Jos tämä ilmiö osoittautuu pysyväksi, se merkitsisi Rehnin mukaan, että rahapolitiikan vaikutus kokonaiskysynnän kautta inflaatioon olisi heikentynyt.

Kokonaiskysyntä muodostuu yksityisten kulutusmenojen, yksityisten investointien, julkisten kulutusmenojen, julkisten investointien ja nettoviennin yhteenlasketusta määrästä.

Inflaatio-odotukset ovat viime vuosina euroalueella heikenneet ja etääntyneet EKP:n hintavakaustavoitteesta, jonka mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla keskipitkällä aikavälillä hieman alle kaksi prosenttia.

Yksi selitys tälle on, että luottamus keskuspankkien kykyyn vaikuttaa inflaatiovauhtiin voi olla heikentynyt.

Pääjohtaja Rehn antoi kuitenkin ymmärtää, että rahapoliittisen elvytyksen keskipisteessä olleet arvopapereiden ostot ovat vakiintuneet osaksi nykyaikaista rahapolitiikkaa.

Rehn ei kokonaan sulkenut pois sitä, että EKP voisi alkaa ostaa osakkeita valtioiden joukkolainojen lisäksi.

”Se [osakkeiden ostaminen] on yksi asia, jota on syytä pohtia ja harkita huolellisesti.”

Viime viikolla EKP heikensi merkittävästi arviotaan euroalueen kuluvan vuoden talouskasvusta. Epävarmuus maailmantalouden kasvusta on lisääntynyt ja euroalueen viennin kasvu on ulkoisen kysynnän vähenemisen takia hidastunut.

EKP päätti myös, että se alkaa tarjota pankeille edullisia kahden vuoden lainoja ylläpitääkseen talouskasvulle suosiollisia rahoitusoloja. Kohdennetut rahoitusoperaatiot aloitetaan syyskuussa ja ne päättyvät maaliskuussa 2021.

Rahoitusoperaatioiden perimmäinen tarkoitus on huolehtia siitä, että pankit voivat antaa yrityksille ja kotitalouksille lainaa uusia investointeja varten.

”EKP:n neuvoston uudet päätökset vahvistavat rahapolitiikan elvyttävää vaikutusta entisestään. Ne ylläpitävät kevyitä rahoitusoloja, tukevat luotonantoa yrityksille ja kotitalouksille ja kohentavat talouskasvua ja työllisyyttä.”

Suomen Pankki arvioi, että talouskasvu on hidastunut kaikkialla maailmalla. Keskeinen syy siihen on Kiinan talouskasvun hidastuminen, joka on supistanut vientiä ja tuontia.

Maailmantalouden näkymiä ovat lisäksi synkistäneet Britannian mahdollinen sopimukseton eroaminen Euroopan unionista sekä Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset kauppapoliittiset jännitteet.

Epävarmuuden takia yritykset ja kotitaloudet yleensä lykkäävät investointejaan. Pahimmillaan maailmantalouden kasvu voi hidastua Suomen Pankin laskelmien mukaan 1–2 prosenttiin, jos kauppapoliittiset jännitteet kärjistyvät, Kiinan talouskasvu hidastuu ennustettua voimakkaammin ja syntyy rahoitusmarkkinahäiriöitä.

”Uhat maailmantalouden ennakoitua huonommalle kehitykselle ovat kasvaneet. Yhtenä keskeisenä huolena on rahoitusmarkkinahäiriö, joka leviäisi koko globaaliin talouteen”, sanoi Suomen Pankin kansainvälisen ja rahatalouden toimiston päällikkö Hanna Freystätter.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos (Bofit) ennustaa, että kuluvana vuonna Kiinan bruttokansantuote kasvaa 5,5 prosenttia, ensi vuonna tasan viisi prosenttia ja neljä prosenttia vuonna 2021.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää