Talous    |   HS-analyysi

Neljäsataa paperi­duunaria saattaa saada potkut: Mitä se tarkoittaa Oululle?

Nokian alasajon vuosina irtisanottiin tuhansia ihmisiä. Joukko työllistyi hyvin, mutta nyt ei taida käydä yhtä onnekkaasti.

Metsäjätti Stora Enso pudotti maanantaina Oulussa yt-pommin, jonka suuruus tuli yllätyksenä. Pahimmillaan potkut saa neljäsataa työntekijää, kaksi kolmasosaa yhtiön Oulun-tehtaan nykyisestä vahvuudesta.

Neljäsataa irtisanottavaa on iso määrä, eikä sellaisia lukuja ole yt-ilmoitusten kohdalla totuttu Oulustakaan ihan viime aikoina kuulemaan.

Toisin oli vielä muutama vuosi sitten. Kun Nokiaa ajettiin alas ja yksikköjä suljettiin, 500–700 työntekijää oli tavanomainen pois potkittavien määrä aina kerrallaan.

Esimerkiksi kesällä 2012 Nokia vähensi 700, ja pari vuotta myöhemmin saivat lähteä loputkin 500 Microsoftille siirtynyttä.

Äkillisen rakennemuutoksen alue (ÄRM) – sellaiseksi Oulu työ- ja elinkeinoministeriön toimesta nimettiin. Nokian romahduksesta toipuva kaupunki sai lisärahoitusta tukitoimiin lopulta neljän vuoden ajan 2012–15.

Irtisanottujen määräksi kirjattiin ÄRM-papereihin 3 750. Luvussa oli mukana lukuisia alihankkijoita, jotka laittoivat Nokian mukana ovensa säppiin.

Tuohon määrään verrattuna neljäsataa paperitehtaan työntekijää on häviävän pieni määrä, mutta eräs asia on tällä kertaa toisin.

Nokian lähdössä potkuja jaeltiin korkeasti koulutetuille asiantuntijoille. Iso osa heistä työllistyi suhteellisen nopeasti uudelleen.

Syntyi hämmästyttävä määrä startupeja, joista jotkut ovat menestyneet oikein kunnolla ja pystyneet työllistämään lisää – korkeasti koulutettuja asiantuntijoita.

Teknologia-ala työllistää Oulussa tänä päivänä jo enemmän kuin Nokia parhaina vuosinaan. Osaajista on pulaa.

Jos lähes neljäsataa paperiduunaria jää työtä vaille, yhtälö ei ole yhtä helppo.

Monellakaan heistä ei ole korkeaa koulutusta, joka Oulun teknologiavetoisilla työmarkkinoilla olisi valttia.

Tuotannon työpaikkoja saattaa hyvällä tuurilla löytyä, mutta se on varmaa, että yhtä kovaa palkkaa kuin paperikoneelta ei juuri mistään saa. Miten paperimies maksaa asuntolainansa, jos palkka pienenee puoleen?

Vastalauseena yt-ilmoitukselle tehtaan väki marssii ulos tiistaiaamuna kello kuusi. Työnseisaus kestää kaksi vuorokautta.

Stora Enson suunnitelmissa on sulkea toinen Oulun paperikoneista ja muuttaa toinen kartongin valmistukseen. Paperiliiton mukaan irtisanomisuhan alla olevien paperiliittolaisten määrä on suurin lähes kymmeneen vuoteen ja vaikutukset ulottuvat laajasti myös tuotantoketjun muihin työpaikkoihin.

Liitto ehtikin jo perätä Stora Ensolta tuntuvaa vastaantuloa, jotta työntekijät eivät jää muutoksessa tyhjän päälle.

Oulussa työvoimasta on nyt työttömänä yksitoista prosenttia. Työttömyys on vähentynyt viime aikoina roimasti, mutta maan keskiarvon, 9,6 prosenttia, yläpuolella ollaan yhä.

Stora Enson ilmoitusta ei olisi kaupungissa tähän saumaan kaivattu. Toivo elää niin kauan, kun yhtiö ei ole tehnyt lopullisia päätöksiä. Prosessi on joka tapauksessa pitkä, ja paperin tuotanto jatkuu nykyisellään Oulussa ainakin syksyyn 2020 asti.

Rakennemuutosrahaa kaupunki ilmoitti hakevansa tälläkin kertaa. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi maanantaina, että työllisyystilanteen hoitamiseksi käynnistetään toimenpiteet heti, kun irtisanomisten kuva tarkentuu, ja avuksi tarvitaan myös valtiota.

Juha Sipilän (kesk) hallitus ehti erota, mutta verkkokeskusteluissa osa oululaisista löysi syyn yt-ilmoitukseen luontevasti hallituksesta. Stora Enso on osittain valtion omistama yhtiö.

Oulua on riepoteltu synkissä uutisoinneissa viime kuukausina.

Seksuaalirikosepäilyjen on ennakoitu satavan ääninä perussuomalaisten laariin. Yt-uutisen ääniapajilla kärkkyy perussuomalaisten lisäksi takuuvarmasti vasemmisto.

Fakta

Paperista pakkauskartonkiin


  Metsäyhtiö Stora Enso kertoi maanantaina aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut Oulun-tehtaallaan.

  Suunnitelmissa on muuntaa Oulun-tehdas paperinvalmistuksesta pakkauskartongin valmistukseen. Samalla suljettaisiin yksi paperikone sekä arkittamo.

  Muutoksen arvioidaan johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen. Tehtaalla on nykyisellään noin 600 työntekijää.

  Stora Enson hallitus tekee päätöksen muutoshankkeesta yt-neuvottelujen päätyttyä.

  Paperin tuotanto jatkuu nykyisellään ainakin syksyyn 2020.

  Tehtaan henkilöstö järjestää ulosmarssin tiistaiaamuna kello kuusi. Työnseisaus kestää kaksi vuorokautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Osa euro­vaali­ehdokkaista ei aio parlamenttiin, vaikka tulisi valituksi – Näin poliitikot selittävät erikoista asetelmaa

  4. 4

   Älä etsi täydellistä psykoterapeuttia, mutta kiinnitä huomiota näihin seikkoihin

  5. 5

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  6. 6

   Kiinteistönvälittäjä: Hoito­kotia pelkäävät varakkaat ikä­ihmiset etsivät asuntoja hoitajilleen – ”Palvelijan­huoneella on uusi elämä”

  7. 7

   Ylivireä mieli yrittää hallita kaaosta tekemällä sitä, tätä ja tuota – miksi emme lepää silloin, kun sitä eniten tarvitsemme?

   Tilaajille
  8. 8

   CNN: Intia sai ennakkotiedon Sri Lankan iskuista, kuolleita jo 359

  9. 9

   YK:n päätöslauselma sotien seksuaalisesta väkivallasta vesittyi, kun Yhdysvallat uhkasi aborttikammossaan kaataa sen kokonaan

  10. 10

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  3. 3

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  4. 4

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  5. 5

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  6. 6

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  7. 7

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  8. 8

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  9. 9

   Oulun seksuaali­rikoksesta syytetty peitti kasvonsa huivilla – ensimmäinen oikeus­käsittely laajassa vyyhdissä alkoi

  10. 10

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää