Talous

Yhdysvaltojen keskuspankki arvioi talouskasvun hidastuvan, pitää ohjauskoron ennallaan

Uuden ennusteen mukaan Yhdysvaltojen talouden kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna 2,1 prosenttiin ja ensi vuonna 1,9 prosenttiin.

Yhdysvaltojen keskuspankki päätti keskiviikkona ennakko-odotusten mukaisesti pitää ohjauskorkonsa ennallaan 2,25–2,50 vaihteluvälissä. Rahapolitiikasta päättävän avomarkkinakomitean päätös oli yksimielinen.

Avomarkkinakomitea vihjasi hieman yllättäen, että rahapolitiikkaa ei kiristettäisi tänä vuonna. Vielä tammikuussa se antoi ymmärtää, että tänä vuonna rahapolitiikkaa saatetaan kiristää kahdesti.

Keskuspankki muutti keskiviikkona arviotaan Yhdysvaltojen talouskasvusta aikaisempaa heikommaksi, mikä perustelee rahapolitiikan mitoituksen pitämisen ennallaan.

Uuden ennusteen mukaan Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,9 prosenttia. Joulukuun ennusteessa se arvioi, että bruttokansantuote kasvaisi tänä vuonna 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Avomarkkinakomitea toteaa lausunnossaan, että uusien tietojen perusteella työmarkkinat ovat pysyneet vahvoina, mutta taloudellinen toimeliaisuus on vähentynyt joulukuussa pidetyn kokouksen jälkeen.

Etenkin kotitalouksien kulutuksessa ja yritysten investoinneissa on merkkejä kasvun hidastumisesta. Inflaatiovauhdin eli hintatason kohoamisen keskuspankki arvioi olevan tänä vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen. Suurimmat lähiajan riskit Yhdysvaltojen taloudelle ovat Britannian eroaminen Euroopan unionista ja kauppapoliittiset jännitteet Kiinan kanssa. Ne ovat ylläpitäneet epävarmuutta ja synkistäneet maailmantalouden näkymiä.

Joulukuussa keskuspankki nosti ohjauskoron 2,25–2,50 prosentin vaihteluväliin aiemmasta 2,00–2,25 prosentista, vaikka presidentti Donald Trump on pitänyt rahapolitiikan kiristämistä suurena virheenä. Tosin presidentillä ei ole sananvaltaa keskuspankin päätöksiin.

Viime vuonna keskuspankki kiristi rahapolitiikkaa neljästi, mikä oli todennäköisesti yksi syy osakkeiden halpenemiseen syksyllä.

Korkotason kohotessa osakkeet yleensä halpenevat, koska sijoittajilla on kannustin siirtää pääomia arvopapereihin, joiden tuotto perustuu niistä maksettaviin korkoihin.

Keskiviikkona osakkeet Yhdysvalloissa kallistuivat pian sen jälkeen, kun keskuspankki vihjasi pidättäytyvän koronnostoista tänä vuonna.

Keskuspankki ilmoitti keskiviikkona myös, että se aikoo lakkauttaa taseensa supistamisen syksyllä.

Tasetta kasvatti vuodenvaihteessa 2008–2009 aloitettu rahapoliittinen elvytys, jossa keskuspankki osti markkinoilta liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita lisätäkseen rahan tarjontaa.

Rahapoliittisen elvytyksen keskuspankki päätti syksyllä 2014.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Seitsemänlapsinen perhe oli matkalla kotiin, kun vastaan kaahasi auto moottori­tien väärää kaistaa – ”Jos olisin lähtenyt ohittamaan, olisi tullut suoraan nokkakolari”

  5. 5

   Intia varoitti Sri Lankan tiedustelua terroriuhasta vain tunteja ennen sunnuntain iskuja

  6. 6

   Suomen velkasuhde painui alle 60 prosentin, Kreikan ja Italian velkataakat kasvoivat suuremmiksi kuin koskaan aiemmin

  7. 7

   Sdp:n johto ei langeta seuraamuksia Hussein al-Taeelle: ”Pidämme hyvänä sitä, että hän pyysi anteeksi”

  8. 8

   Iran uhkasi taas tukkia ”öljykaupan valtimon”, Hormuzin­salmen sulkeminen vaarantaisi maailman­rauhan ja -talouden

  9. 9

   ”Yksinkertaisesti tyrmäävä valokuva” – kongolaisen puiston vartija otti selfien, jonka taustalle ilmestyi kaksi gorillaa

  10. 10

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  3. 3

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  4. 4

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  5. 5

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  6. 6

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  9. 9

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää