Talous

Kiinalainen opettaja Jack Ma muutti tavan, jolla ostoksia tehdään

Kiinalaisen Alibaban verkkokauppaimperiumi syntyi 20 vuotta sitten maahan, jossa netti ja luottokortit olivat harvinaisuus. Hintelä englanninopettaja Jack Ma loi shoppailun vallankumouksen, pukeutuu Michael Jacksoniksi ja siunaa työntekijöitään joukkohäissä

Pian tulee kuluneeksi 20 vuotta, kun Itä-Kiinan Hangzhoun kaupungissa pienessä kerrostaloasunnossa pantiin alulle vallankumous. Se ei liittynyt politiikkaan, vaan nyky-Kiinan kahteen tärkeimpään uskontoon: rahan ja materian haalimiseen.

Huhtikuun 4. päivänä 1999 pantiin pystyyn yritys nimeltä Alibaba.com. Sen perustamiskokouksessa oli mukana idean isä, lyhyt ja hintelä englanninopettaja, Jack Ma sekä 17 muuta ihmistä. He olivat opiskelijoita ja Man kavereita.

Ensin yritykselle hymyiltiin. Alibaban ideana kun oli toimia bisnesten välisenä kauppapaikkana internetissä maassa, jossa netti oli vasta joidenkin miljoonien ihmisten ylellisyyttä ja jossa ihmiset eivät osanneet, voineet tai uskaltaneet käyttää luottokortteja. Lisäksi toisilleen tuntemattomien bisnesten välinen luottamus oli pohjamudissa.


Pitkiin aikoihin kukaan ei ole enää nauranut. Alibabasta ja sen tytäryhtiöistä on kasvanut maailman suurimpiin kuuluva verkkokauppaimperiumi, jonka palkkalistoilla on yli satatuhatta ihmistä.

Alibaba on mullistanut sen, miten suomalaisetkin tekevät ostoksia. Yhtiön kansainvälisesti suosittu kauppapaikka on nimeltään AliExpress.

HS:n juttusarjassa on aiemmin kerrottu, miten tavaraa voi kiinalaisista verkkokaupoista tilata parilla klikkauksella hämmentävän halpaan hintaan ja nopeasti, Hangzhousta Haminaan ja Kunmingista Kuhmoisiin.

 

Kiinassa Alibaba on menestynyt erityisesti mullistettuaan maksamisen.

Kiinaa on hyvällä syyllä kutsuttu maailman tehtaaksi jo 1990-luvun alkupuolelta asti. Nyt se on muuttunut tehtaan lisäksi maailman postimyyntikuvastoksi. Kiinalaispaketteja saapuu yksistään Suomeen vuosittain noin 15 miljoonaa.

Tämän mahdollistaa erityisesti Alibaban huippuunsa kehittämä logistiikka, mutta myös se perusasia, että Kiinassa tuotetaan edelleen hyvin halpaa tavaraa. Kiinassa yritys on menestynyt erityisesti mullistettuaan maksamisen: kiinalaiset hyppäsivät maksukorttivaiheen yli suoraan mobiilimaksamiseen.

Viime vuoden lopussa Alibaban kehittämää Alipay-mobiilisovellusta käytti yli 700 miljoonaa kiinalaista. Skannattavia QR-koodeja hyödyntävää maksujärjestelmää käyttää yli 40 miljoonaa kauppaa ja yksityistä myyjää, minkä lisäksi Alipayta hyödynnetään matkalippujen ja jopa sosiaaliturvamaksujen välittämiseen.

Erityisen kiihkeää Alibaban myynti on joka vuosi marraskuun 11. päivä, kun Kiinassa vietetään ”sinkkujen päivää”. Viime vuonna Alibaban eri alustoilla myytiin tavaraa kyseisenä päivänä noin 27 miljardin euron arvosta.

Kun Jack Ma syntyi vuonna 1964, Kiina oli rutiköyhä maa. Hänen ollessaan kaksivuotias Kiinaa runteli traaginen kulttuurivallankumous.

1980-luvulla Ma pääsi vasta kolmannella yrittämällä yliopistoon, jossa hän opiskeli englantia kanditasolle asti.

Häneltä puuttui tietotekninen tai liikkeenjohdollinen tausta, mutta innosta ei ollut pulaa. Kun hän kävi Yhdysvalloissa 1995, hänelle esiteltiin ensimmäisen kerran internet, mistä hän sai sytykkeen oman nettiyrityksensä perustamiselle.

 

Alibaban menestys synnyttää kysymyksen, miten se saa edes toimia.

Nyt Jack Ma on maailman 21. rikkain mies. Forbes-lehden maaliskuussa päivittämän laskelman mukaan hänen henkilökohtainen nettovarallisuutensa oli 39 miljardia dollaria.

Alibaban menestys synnyttää kysymyksen, miten se saa edes toimia. Yhtiöllä on hallussaan tietoja, joista käy ilmi noin puolen Kiinan väestön ostotottumukset ja mieltymykset sekä miljoonien firmojen luottokelpoisuudet. Tätä Jack Ma ja kumppanit ovat hyödyntäneet erillisten yritysluottojen myöntämisessä.

Kaikki tämä on tapahtunut maassa, jossa valtapuolue on perinteisesti suhtautunut epäileväisesti yksityisyrittäjiin ja jossa internetiä suitsitaan kovalla kädellä miljoonien nettipoliisien voimin. Alibaba on kuitenkin oppinut luovimaan järjestelmässä, jossa melkein mikä vain tuntuu olevan mahdollista mutta läheskään kaikki ei ole sallittua. Politiikka on aihe, josta Jack Ma on enimmäkseen vaiennut.

”Rakastakaa sitä [hallitusta], mutta älkää menkö sen kanssa naimisiin. Emme ikinä tee projekteja hallituksen kanssa”, on elämänohje, jonka Jack Ma kertoi amerikkalaisen CBS-kanavan poikkeuksellisen pitkässä ja avoimessa 60 Minutes -ohjelman haastattelussa viisi vuotta sitten.

 

Alibaba on hyötynyt siitä, että Kiina on estänyt monilta amerikkalaisilta internet-jäteiltä pääsyn markkinoilleen.

Ma selitti, että hallitus tarvitsee häntä ”maan vakauden vuoksi”. Jos kiinalaisilla ei ole töitä, hallitus on pulassa, hän sanoi. Hän huomautti myös, ettei hän ole saanut senttiäkään rahaa hallitukselta tai valtiollisilta pankeilta.

Alibaba kuitenkin tarvitsee hallitukselta luvan toiminnalleen. Joskus se vaatii taipumista esimerkiksi yhteistyöhön kansallisen turvallisuuden nimissä.

”Jos kyse on kansallisesta turvallisuudesta, teemme yhteistyötä. Ja näin on missä tahansa maassa minkä tahansa kansalaisen kohdalla. Uskon, että Googlen on tehtävä niin Yhdysvalloissa, jos kyse on kansallisesta turvallisuudesta. Facebookinkin on niin tehtävä. Alibaban on ehdottomasti tehtävä niin”, Ma sanoi CBS:lle.

Alibaba on lisäksi hyötynyt siitä, että Kiina on estänyt monilta amerikkalaisilta internet-jäteiltä pääsyn markkinoilleen. Esimerkiksi Facebookia, Googlea tai Japanista käsin toimivaa Amazon-verkkokauppaa ei voi Kiinassa käyttää kuin salatulla VPN-yhteydellä. Niinpä yritysten toimintaedellytykset ovat Kiinassa mitättömät.

Alibabaan kulminoituukin eräänlainen kauhun tasapaino, joka on säädellyt yksityisyrittäjien ja enää vain nimeltään kommunistisen puolueen suhdetta sen jälkeen kun Kiina aloitti taloudelliset uudistuksensa 1970-luvun lopulla. Jos hallituksen kanssa on hyvää pataa, aarteita täynnä olevan luolan ovella voi lausahtaa ”Seesam aukene”, kuten köyhä puunhakkaaja Ali Baba teki Tuhannen ja yhden yön tarinoissa.

Niin hyvin toimii hallituksen ja Alibaban symbioosi, että Jack Ma, 54, on voinut rakentaa itsensä ympärille kiinalaisittain poikkeuksellisen henkilökultin. Hänessä yhdistyvät sekä tyypillinen ryysyistä rikkauksiin -kertomus ”kiinalaisesta unelmasta” että hullunrohkea kahjous.

Kun vierailin joulukuussa Alibaban kampuksella Hangzhoussa, vastaanottoaulassa oli esillä kuvia Jack Man isännöimistä joukkohäistä. Ne näyttävät olevan hänelle yhtä rakkaita kuin logistiikkarobotit ja itseohjautuvat jakeluautot, joista yksi pörrää noin 17 000 työntekijän kampuksella alibabalaisten ilona kuin lemmikki.

Vuonna 2014 pidettyihin joukkohäihin osallistui 102 pariskuntaa, joilla oli yllään yhdenmukaiset Han-dynastian aikaiset asut. ”Hääseremonian päätodistajana toimi Ma, joka nosti maljan välittääkseen siunauksensa pareille”, kertoi China Daily -lehti, joka on kommunistisen puolueen pää-äänenkannattajia.

Kun yrittäjävuodet ovat vierineet ja miljardit kasautuneet, Jack Ma on ottanut etäisyyttä arkiseen bisneksen painamiseen. Hän luopui Alibaban toimitusjohtajan tehtävistä 2013, ja ensi syksynä hän jättää myös yhtiönsä hallituksen keskittyäkseen hyväntekeväisyyteen ja koulutuksen edistämiseen.

Man filosofiaan kuuluu, että lasten tulisi oppia liikunnan, maalaamisen ja musiikin kaltaisia asioita, joissa koneet eivät voi heitä päihittää, kuten hän totesi Maailman talousfoorumin esiintymisessään viime vuonna.

Ma on kokeillut siipiään myös kung fu -elokuvan tähtenä. Musiikki tuntuu olevan erityisen rakasta, sillä miljardööri Ma on pitkään viihdyttänyt työntekijöitään karaoke-laulullaan firmansa juhlissa.

Vuoden 2017 Alibaba-gaalassa Ma esitti Michael Jackson -tamineissa kuukävely-askeliaan, toisessa juhlassa hän viihdytti punk-muusikon asussa ja usein hän on tulkinnut mikrofoniin hempeitä rakkauslauluja.

”Ei saa nauraa, googlatkaa ja ymmärrätte, miten rikas ja vaikutusvaltainen hän on”, Youtubeen ladatun Michael Jackson -imitaatiovideon saatetekstissä ohjeistetaan.Viime marraskuussa Kiinan päättäjien tärkein julkaisu Kansan päivälehti puolestaan päätti pitkään jatkuneet spekulaatiot siitä, mikä on Jack Man suhde puolueeseen. Lehti mainitsi Malle myönnettävän puolueen keskuskomitean elämäntyöpalkinnon yhteydessä erikseen, että Ma on kommunistisen puolueen jäsen.

Tämä on asia, josta Jack Ma itse on halunnut pitää matalaa profiilia. CNBC-kanavan tavoittaman lähteen mukaan Ma oli kuitenkin sanonut puolueelle ”tahdon” jo opiskeluaikoinaan 1980-luvun lopulla.

Fakta

Yli satatuhatta työntekijää


 Hangzhoulainen Jack Ma, 54, ja hänen ystävänsä perustivat Alibaba.com-verkkokaupan 1999. Se toimi ensin kauppapaikkana yrityksille, mutta myöhemmin toiminta on laajentunut koskemaan myös tavallisia kuluttajia Kiinassa ja muualla maailmassa.

 Kiinassa suosittu kauppapaikka on esimerkiksi Alibabaan kuuluva Taobao, jossa kiinalaiset kuluttajat ja pienyrittäjät myyvät tuotteita toisilleen. Kansainvälisesti tunnettu ja Suomessakin suosittu kansainvälinen nettikauppa-alusta on AliExpress.

 Alibaba-ryhmän liikevaihto oli maaliskuussa 2018 päättyneenä tilikautena noin 35 miljardia euroa. Viime vuoden lopussa työntekijöitä oli 101 550.

 Alibabaan kuuluu myös rahoitusyhtiö Ant Financial, jonka tunnetuin tuote on mobiilimaksuissa käytetty AliPay-sovellus. Sitä käyttää noin 700 miljoonaa kiinalaista ja 200 miljoonaa kansainvälistä asiakasta.

 Alibaba myöntää tytäryhtiöidensä kautta luottoja yrityksille ja myös tavallisille kuluttajille. Yhtiö on myös laajentanut toimintaansa pilvipalveluihin, joissa se on Kiinan suurin toimija. Yhtiö panostaa myös tekoälyn tutkimukseen.

Lähteet: Alibabagroup.com, China Daily, Bloomberg, Reuters.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  2. 2

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  3. 3

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  4. 4

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  5. 5

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  7. 7

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  8. 8

   Autojen päälle ropisi hiekkaa Britanniassa, Suomessa ihasteltu poikkeuksellisen upeita auringon­laskuja – kumpaakin ilmiötä selittää ilma­kehään noussut hiekka­pöly

  9. 9

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  10. 10

   WHO:lta tiukka linja ruutu­aikaan: Alle viisivuotiaille lapsille enintään tunti päivässä, alle vuoden ikäisiä ei pitäisi altistaa äly­laitteille lainkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  8. 8

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää