Talous

Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen jätti yhtiön: ”Laurin oma päätös, normaalia urasuunnittelua”

Lauri Veijalainen siirtyy Venäjällä toimivien suomalaisyritysten lobbausyhtiön East Officen toimitusjohtajaksi.

Tavarataloyhtiö Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen on päättänyt irtisanoutua ja siirtyä uuteen tehtävään yhtiön ulkopuolella, Stockmann tiedotti perjantaiaamuna. Tavarataloyhtiö on ollut suurissa vaikeuksissa pitkään.

Veijalainen siirtyy Venäjällä toimivien suomalaisyritysten lobbausyhtiön East Officen toimitusjohtajaksi.

”Kyseessä on Laurin oma päätös, ihan normaalia urasuunnittelua, ja sitä kunnioitamme”, sanoi Stockmannin hallituksen uusi puheenjohtaja Lauri Ratia.

East Officen nykyinen toimitusjohtaja Ilkka Salonen siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi Esko Ahon paikalle.

 

Lauri Ratia nousi Stockmannin hallituksen puheen­johtajaksi aiemmin tässä kuussa. Hän kuuluu Suomen tunnetuimpiin kriisijohtajiin. Ratia on diplomi-insinööri ja teollisuusneuvos, joka on kerännyt mainetta kuilun partaalla keikkuvien yhtiöiden pelastajana. Hänet on aiemmin palkattu ratkomaan Turun telakan ja entisen Talvivaaran kaivoksen syviä ongelmia.

Stockmannin neljä suurinta osakkeenomistajaa tekivät Ratian kanssa erillisen sopimuksen ”asiantuntijapalveluista, joiden tavoitteena on Stockmannin omistaja-arvon kehittäminen”.

Nyt Ratia sanoo, että Stockmannissa on ensin päivitettävä yhtiön strategia.

”Tämä on ihan avaintehtävä. Lähden työhön optimistisella asenteella, samalla tavalla kuin Turun telakan tai Terrafamen kanssa.”

”Tilanne ei ole helppo. Mutta Stockmannilla on paljon hyviä ihmisiä, ja paljon on jo saatu aikaan.”

Stockmannin johtoryhmän jäsen Tove Westermarck on nimitetty yhtiön tavaratalotoimintojen operatiiviseksi johtajaksi.

Stockmann on korviaan myöten veloissa. Se ei ole onnistunut saamaan kaupan murroksesta kärsivää tavaratalokauppaa kannattavaksi.

Veijalainen lupasi jo vuonna 2017, että tavaratalokauppa palaisi kannattavaksi seuraavana vuonna. Niin ei käynyt. Tavaratalokauppa tuotti viime vuonna 26 miljoonaa euroa tappiota eli lähes seitsemän prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

”Velkoja on lyhennetty merkittävästi. Tässä on nyt sellainen kausi, että voidaan suunnitelmia tehdä eteenpäin”, Ratia sanoo.

Yhtiön noin miljardin euron liikevaihdosta Lindexin osuus oli viime vuonna 590 miljoonaa euroa. Lindex myös teki 30 miljoonan euron liikevoiton.

Viime aikoina on yleisesti spekuloitu, että Stockmann joutuu selvitäkseen myymään Lindexin.

”En halua spekuloida sillä ollenkaan. Nyt teemme strategisen päivityksen, ja Lindex on osa kokonaisuutta”, Ratia sanoo.

Helsingin keskustassa oleva tavaratalo on ollut yhtiön lippulaiva, mutta kaupan muutoksessa senkään arvo ei ole entisellään. Nyt Ratia sanoo, että tavaratalo on yhtiölle ”hirveän tärkeä rakennus”.

”Siellä pitää olla sellaiset vuokralaiset, joilla liiketoiminta sujuu hyvin. On tärkeää, että löydämme tavat, joilla kestävä pohja rakennetaan”, Ratia sanoo.

Nyt Helsingin keskustan tavaratalon tiloista 66 prosenttia on Stockmannilla itsellään.

Lue lisää täältä: Stockmannin vaihtoehdot ovat vähissä – Nämä asiat yhtiö voisi vielä tehdä, jos se haluaa pelastaa itsensä

Stockmannin hallitus aloittaa heti uuden toimitusjohtajan hakuprosessin. Veijalainen lopettaa Stockmannin palveluksessa 31. maaliskuuta.

”Haluan kiittää Lauria hänen merkittävästä panoksestaan Stockmannin hyväksi haastavan muutosprosessin läpiviemisessä”, Ratia sanoo tiedotteessa.

Veijalainen on toiminut Stockmannin toimitusjohtajana vuodesta 2016 alkaen.

”Suunnanmuutos on pitkä prosessi, ja olemme kääntäneet konsernin liiketuloksen positiiviseksi. Matkaan on mahtunut niin onnistumisia kuin haasteitakin. Haluan kiittää kaikkia kollegoitani ja asiakkaita ja toivottaa Stockmannille menestystä tulevaisuudessa”, Veijalainen sanoo tiedotteen mukaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  4. 4

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  5. 5

   HS seuraa: Saksa iski tasoituksen pikavauhtia Leijonia vastaan

  6. 6

   Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

  7. 7

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi epäilee: Naisliiga suoritti kovaotteisen murtojen sarjan Etelä-Helsingin arvotaloissa

  9. 9

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  10. 10

   Pohjanmaalaisen turkistarhan pihassa mätäni läjäpäin ketun­raatoja, järjestö julkaisi kuvia ja videon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  2. 2

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  3. 3

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  4. 4

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  5. 5

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  6. 6

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  7. 7

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  8. 8

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  9. 9

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää