Talous

Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

Suomen Pankki ja Finanssivalvonta kertoivat toimenpiteistä, joilla ne pyrkivät hillitsemään kulutusluottojen aiheuttamia riskejä.

Aggressiivisesti markkinoitujen pikavippien Suomen-valloitus on saanut viranomaiset ryhtymään uusiin toimiin.

Pikavippien eli korkeakorkoisten lyhyiden kulutusluottojen kasvu on noussut koko ajan merkittävämpään rooliin suomalaisten kotitalouksien velkaantumisessa. Tällä viikolla Suomen Pankki ja Finanssivalvonta kertoivat uusista toimista, joilla ne pyrkivät hillitsemään kulutusluottojen aiheuttamia riskejä.

Suomen Pankki kertoi torstaina laajentavansa tilastointiaan niin, että kulutusluotot huomioidaan paremmin velkatilastoissa. Aiemmin kokonaiskuva suomalaisten velkatilanteesta on jäänyt tilastoissa puutteelliseksi.

Luottomarkkinoiden nopea muutos näkyy tiedoista, joita Suomen Pankki on saanut kerättyä suomalaisten nostamista ulkomaisista lainoista. Oheisesta kuviosta näkee, miten nopeasti etenkin norjalaiset yhtiöt ovat kasvattaneet kulutusluottojen jakamista Suomessa.Kuvion viimeisessä palkissa on viime vuoden tilanne ainoastaan syyskuuhun asti. Sen jälkeen lainoja on luultavasti myönnetty lisää.

Toisaalta norjalainen Bank Norwegian myi syksyllä 160 miljoonan euron edestä maksamatta jääneitä lainoja perintäyhtiölle, mikä pienentää pankin luottokantaa. Kertyneiden ja myytyjen ongelmaluottojen valtava määrä kertoo paljon pankin liiketoiminnasta ja sen asiakaskunnan rahaongelmista.

Muita norjalaisia lainayhtiöitä ovat ainakin Komplett Bank, Monobank ja Instabank. Ruotsalaisista toimijoista aktiivinen Suomessa on ollut ainakin Nordax.

Pohjoismaiset yhtiöt tarjoavat tyypillisesti suurehkoja vakuudettomia kulutusluottoja ja mahdollisuutta koota kertyneet kulutusluotot yhdeksi lainaksi.

Norjalaisten ja ruotsalaisten toimijoiden tarjoamat korot ovat huokeampia kuin perinteisissä pikavipeissä, mutta moninkertaisia yleiseen korkotasoon tai asuntolainojen korkoihin nähden.

Osa toimijoista tarjoaa myös joustavaa takaisinmaksuaikataulua eli mahdollisuutta ”maksaa takaisin milloin vain”.

Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Johanna Honkanen sanoo, että ulkomailta myönnettyjen kulutusluottojen määrä ei vielä yksinään ole erityisen suuri, mutta yhdessä muiden kulutusluottojen kanssa se herättää huolta kotitalouksien talouden hallintakyvystä. Kuluttajien talouden pettäminen voi vaikuttaa negatiivisesti kansantalouteen ja kärjistää sosiaalisia ongelmia.

”Kotitalouksien velkaantumisesta on syytä olla huolissaan. Kotitaloudet, joilla on tuloihinsa nähden runsaasti velkaa, ovat hyvin haavoittuvaisia esimerkiksi tilanteessa, jossa korot lähtevät nousuun”, Honkanen sanoo.

Ulkomaisten toimijoiden myöntämät lainat eivät tilastointimuutoksen jälkeenkään näy tilastoissa, koska valtuuksia niiden saamiseen ei ole. Suomen Pankki kuitenkin selvittää mahdollisuutta Pohjoismaiden väliseen tietojen vaihtoon.

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen kertoi perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Fiva on valmis ottamaan pikavippiyhtiöiden valvonnan itselleen.

Vaikka pikavippien osuus kotitalouksien kokonaisvelasta ja jopa kulutusluotoista on pieni, niiden aiheuttamat yhteiskunnalliset seuraukset ovat Tuomisen mukaan merkittäviä. Maksuhäiriö on jo yli 380 000 suomalaisella.

”Yksityishenkilöiden velkomustuomioista 70 prosenttia tulee tili- ja kertaluotoista”, Tuominen sanoi.

Myös Takuusäätiö on pitänyt aktiivisesti esillä velkaongelmien syvenemistä, minkä se havaitsee neuvonnassaan.

Yhteydenottoja Takuusäätiöön ei ole sen 30-vuotisessa historiassa tullut koskaan yhtä paljoa kuin nyt, ja yhteydenottajien velkamäärät ovat kasvaneet nopeasti viimeisen kahden vuoden aikana. Takuusäätiö kertoi tiedotteessa, että vuonna 2018 yhteydenottajilla oli velkaa keskimäärin 33 800 euroa, mikä oli 5 000 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Vuoden luetuimmat jutut: Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

Suomen kotitalouksien velkaantuminen on viime vuosina keskittynyt erityisesti taloyhtiölainojen ja kulutusluottojen kasvuun.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn nosti kotitalouksien velkaantumisen huolekseen viime vuonna heti kautensa alkajaisiksi. Rehnin mukaan velkaantuneisuuden hillitsemiseen tarvitaan monipuolisia välineitä.

Yksi näistä on aiempaa tarkempi seuranta, ja siitä esimerkkinä toimii torstaina kerrottu tilastoinnin laajentaminen.

Laajennetun tilastotiedonkeruun piiriin tulevat esimerkiksi luottolaitosten rahoitusyhtiöt ja kulutusluottoja tarjoavat yhtiöt. Suomen Pankin mukaan tilastointi parantaa kuvaa kotitalouksien velkatilanteesta.

Oheisessa grafiikassa on esitetty kulutusluottojen kasvu ilman ulkomaisten yhtiöiden viime vuosina siihen tuomaa lisää.Tilastoseurannan lisäksi myös varsinaiseen viranomaisvalvontaan haetaan muutosta.

Eduskunnan talousvaliokunta toivoi mietinnössään maaliskuussa, että pikavippiyhtiöiden valvonta siirrettäisiin Finanssivalvonnalle, kun niille tähän mennessä on riittänyt rekisteröityminen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Fivan johtaja Anneli Tuominen totesi perjantaina, että Fiva kannattaa ajatusta, jos seuraava hallitus haluaa muutosta valmistella.

”Kun ottaa huomioon näiden luottojen yhteiskunnalliset vaikutukset, niiden aggressiivisen markkinoinnin ja sen, että yhtiöiden lainanantokäytäntöjä ei ole tarpeeksi tiukasti valvottu, niin siltä pohjalta olemme miettineet asiaa ja kantamme on myönteinen”, Tuominen sanoi.

Tuomisen mukaan valvojalle pitäisi kuitenkin taata riittävät välineet, jotta valvonta olisi tehokasta.

”Meidän pitäisi pystyä arvioimaan luotonottajan maksuvaraa ja meillä pitäisi olla positiivinen luottorekisteri. Nyt sen valmistelu jäi seuraavalle hallituksella, mutta toivon, että se saadaan toimintaan mahdollisimman nopeasti. Ja me tarvitsemme myös riittävät resurssit.”

Positiiviseen luottorekisteriin merkittäisiin kaikki ihmisen luotot, jolloin lainanantajat pystyisivät tarkistamaan, mitä luottoja asiakkaalla on jo ennestään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oodi on jo niin suosittu, että Helsingin kirjastobudjetti on menossa ainakin puoli miljoonaa euroa miinukselle

  2. 2

   ”Miljoonaperijätär” kestitsi New Yorkin seurapiirejä ja lainasi satojatuhansia dollareita – sitten paljastui, että hän on venäläisen rekkakuskin rahaton tytär

  3. 3

   Veronika Honkasalo twiittasi ”eduskunnan miespöydistä” ja sai osakseen silmien pyörittelyä – kuppilassa 36 vuotta istunut Sirkka-Liisa Anttila sanoo, että asia on juuri näin

  4. 4

   Venäläinen raakaöljy saastui yllättäen: Useat Euroopan maat keskeyttivät tuonnin Družba-putkea pitkin

  5. 5

   Eduskunta joutui siivoamaan oman väkensä ”Rajat kiinni nyt!” ja ”Vahva ilmastolaki nyt” -julisteet työhuoneiden ikkunoista

  6. 6

   Antti Rinne tekee hallitusta kysymyksillä, joissa on aivan eri henki kuin neljä vuotta sitten

  7. 7

   ”Galtsuun oli vähän liian helppo kipata teinin angsteja” – Vivian Nick tunnistetaan edelleen kadulla, koska 15 vuotta sitten hän oli Irc-gallerian julkkis

  8. 8

   Matkustajat keksivät jälleen uuden keinon huijata lipuntarkastajia, mutta nyt HSL aikoo laittaa pummilla matkustavat kuriin

  9. 9

   Rovaniemeläismiehen 20 vuotta vanha Opel on onnistunut keräämään kuukaudessa yli tuhannen euron sakkopotin keskellä Helsingin ydinkeskustaa

  10. 10

   Näiden 11 kysymyksen pohjalta Sdp alkaa rakentaa hallitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  2. 2

   Kun lapsi nolostuu muiden edessä, aikuinen voi syöstä hänet entistä pahempaan oloon – Vältä näitä kahta sanaa

   Tilaajille
  3. 3

   Hussein al-Taee rakentaa vanhoista Facebook-kirjoituksista itselleen kesto-ongelmaa – kuurupiilo median kanssa päättyi epämääräisiin kommentteihin

  4. 4

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  5. 5

   Presidentin kanslia selittää, miksi Sauli Niinistön taskusta pilkotti kahvitilaisuudessa seteli

  6. 6

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  7. 7

   Etelähelsinkiläisen arvotalon uumeniin asennettiin robotti, joka mullistaa käsityksemme autojen pysäköintiin vaaditusta tilasta

  8. 8

   Näiden 11 kysymyksen pohjalta Sdp alkaa rakentaa hallitusta

  9. 9

   Mitä tehdä, kun rakkaus omaan puolisoon tuntuu hiipuvan?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Miljoonaperijätär” kestitsi New Yorkin seurapiirejä ja lainasi satojatuhansia dollareita – sitten paljastui, että hän on venäläisen rekkakuskin rahaton tytär

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää