Talous

Järjestöt: Ravintoloiden hyväksi­käyttö­tapaukset uhkaavat tuoda Suomeen kahdet työ­markkinat, mutta kaikkia etnisiä ravintoloita ei pidä leimata

Palvelualojen ammattiliitto ja matkailu- ja ravintolapalveluiden työmarkkinajärjestö tunnistavat ilmiön, joka haittaa ravintoloiden mainetta ja vääristää kilpailuasetelmia.

Etenkin maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden räikeitä työehtosopimusrikkomuksia ja jopa hyväksikäyttöä tapahtuu, ja ilmiö on ollut järjestöjen tiedossa jo pitkään.

Näin kertovat Palvelualojen ammattiliiton (Pam) edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo sekä matkailu- ja ravintolapalveluiden työmarkkinajärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

”Olemme pitkään nostaneet rikkeitä esiin muissa yrityksissä ja puitteissa, ja tiedossam­me on ollut, että hyväksi­käyttöä tapahtuu. Nämä nimenomaiset tapaukset ja niiden laajuus ovat silti täysi yllätys”, Ylitalo sanoo.

HS kertoi lauantaina nepalilaisissa ravintoloissa tapahtuvasta systemaattisesta työntekijöiden hyväksikäytöstä. Laajan selvityksen mukaan ravintolatyöntekijöiden hyväksikäyttö on yleisempää kuin mitä annettujen tuomioiden määrä antaa ymmärtää.

HS:n haastattelemien työntekijöiden kokemukset ulottuvat useiden vuosien ajalle eri puolille Suomea.

Huonot työolot, puutteet palkanmaksussa tai suoranaiset rikkeet ovat tulleet Maran tietoon työsuojeluviranomaisten tarkastuksista ja jäsenkunnalta.

”Niiden perusteella tiedossam­me on ollut jo pitkään, että räikeimpiä työehto­sopimuksen tai työaika­lain­säädän­nön rikkomuksia tehdään suhteellisesti suurempi osuus ravintoloissa, joilla on maahanmuuttajataustainen omistaja”, Lappi sanoo.

Näin on Lapin mukaan kahdesta syystä: toisaalta tietämättömyydestä suomalaisesta vero- ja työlainsäädännöstä, toisaalta lainsäädännön tahallisesta rikkomisesta.

Sekä Ylitalo että Lappi pitävät keskustelua aiheesta tervetulleena, mutta pelkäävät ravintola-alan ja etenkin etnisten ravintoloiden maineen puolesta. Ylitalon mukaan yhteiskunnallinen ongelma saattaa ison joukon oikein toimivia yrittäjiä epäilyksen alaiseksi.

”Juuri tällainen toiminta kasvattaa kaksia työmarkkinoita ja tuo suomalaiseen yhteiskuntaan koodiston, joka ei siihen kuulu. Pahinta on, jos kuluttajat jättävät ravintolapalveluita käyttämättä kokonaan”, Ylitalo sanoo.

Vaikka enemmistö maahanmuuttajataustaisten omistamista ravintoloista ei Lapin mukaan ole Maran jäseniä, niiden määrä on selvästi kasvussa.

”Helposti tämä leimaa myös ravintolat, jotka hoitavat asiansa erinomaisen hyvin ja hyödyntävät tarjoamaamme lakiapua. Olemme huomanneet, että apu on tarpeen, sillä työehtosopimukset ja lainsäädäntö saattavat olla vieraita”, Lappi sanoo.

Hän painottaa, että ensisijaisesti on ajateltava hyväksikäytettyjä työntekijöitä. Ravintolayrittäjien näkökulmasta on kuitenkin tärkeä tarkastella myös sitä, miten toiminta vääristää kilpailua. Säntillisesti työehtosopimusten mukaisesti toimivat sekä palkat ja eläkkeet maksavat yrittäjät jäävät altavastaajiksi.

”Yrittäjän näkökulmasta tässä herää kysymys kilpailuneutraliteetista”, Lappi sanoo.

Suomen Yrittäjien toimitus­johtaja Mikael Pentikäi­nen painottaa, että lakeja ja sääntöjä on noudatettava reilun kilpailun varmista­miseksi.

”Rikosepäilyt on tutkittava, mutta kaikkia nepalilaisia ravintoloita tai maahanmuuttajayrittäjiä ei pidä leimata. Siihen syyllistytään tässä maassa kovin helposti”, Pentikäinen sanoo.

 

”Maahanmuuttajat ovat hauraassa työmarkkina-asemassa.”

Maahanmuuttajayrittäjiä tarvitaan Pentikäisen mukaan Suomessa lisää, ja siksi Suomen Yrittäjät tukee yrittäjätoimintaa ja välittää tietoa Suomessa toimimisesta maahanmuuttajayrittäjäverkostonsa kautta.

Pentikäisen mukaan suomalainen työelämän sääntely on monimutkaista ja vaikeaselkoista jo itsessään, ja siksi monin verroin hankalampaa, jos ei esimerkiksi osaa kieltä.

”Maahanmuuttajat ovat hauraassa työmarkkina-asemassa. Mitä tiukempi maahanmuuttopolitiikka, sitä vaikeammassa saumassa he ovat. Syyttelyn sijaan tässä pitää miettiä, miten luomme sääntelyn, jota pystyy noudattamaan kohtuullisella ymmärryksellä ja kielitaidolla.”

Vähäiset viranomaisresurssit pitäisi Maran Lapin mielestä kohdistaa nykyistä paremmin riskiarvioinnein. Pam kannattaa alipalkkauksen kriminalisointia, sillä se asettaisi laissa säädetyn uhan oikeuksien polkemiselle. Samaa ehdotti sisäministeri Kai Mykkänen (kok) HS:n haastattelussa lauantaina.

”Työntekijöiden pelon voittaminen on iso asia. Kaikki voi olla paperilla kunnossa, ja siksi viranomaisten on vaikea päästä hyväksikäytön jäljille, jos työntekijät eivät puhu”, Lappi sanoo.

Yksityisistä palvelualoista palkkasaataviin ja työehtoihin liittyviä rikkomuksia ilmenee Pamin Ylitalon mukaan eniten juuri ravintola-alalla. Suhteessa koko jäsenkuntaan maahanmuuttajataustaisilla jäsenillä on muita enemmän työehtoihin liittyviä ongelmia.

Etnisten ravintoloiden lisäksi Ylitalo nostaa esimerkiksi Lapin matkailualan palvelut. Ulkomaiset toimijat tuottavat talvisesonkina ohjelmapalveluita, joista Pamin tietoon on tullut etenkin palkkaukseen liittyviä lieveilmiöitä.

”Osittain ongelma on se, että vaatisi hyväksikäytetyn yksilön näkökulmasta aikamoista kanttia lähteä hoitamaan asiaa vaikkapa liiton kautta ja järjestäytyä”, Ylitalo sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on eristänyt Mustikkamaan tulipalon takia

  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  4. 4

   Villeimmänkin riemun jälkeen onnellisuus tuppaa palautumaan lähtötasolle – viisi faktaa onnellisuudesta

  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  8. 8

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  9. 9

   Kaapo Kakko ehti jo näyttää taitonsa New York Rangersin paidassa: seura julkaisi kaksi videota rankkarimaalista

  10. 10

   Kommentti: Rinteen hallitus haluaa panna EU-öykkärit kuriin ja tehdä unionista hiili­neutraalin – ja pettymykseksi öykkärit ehkä vielä palkitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  9. 9

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää