Talous

Euroalueen kasvun hidastuminen vaikeuttaa tulevan hallituksen työtä – Taloustieteilijät ihmettelevät poliittisen keskustelun pyörimistä työllisyysasteessa

Talouden paras kasvuvaihe on jo ohitettu. Taloustieteilijät ihmettelevät, miksi poliitikot keskustelevat vain työllisyysasteesta.

Euroalueen talouskasvu hidastuu tuntuvasti ja se vaikuttaa vääjäämättä myös Suomen talouteen. Uuden hallituksen on siis varauduttava siihen, että talous ei kasva enää yhtä voimakkaasti kuin kolmena viime vuotena.

Tärkeimmät syyt euroalueen suhdanteen heikkenemiseen ovat maailmantalouden kasvun hidastuminen, kauppapoliittisten jännitteiden lisääntyminen, Kiinan talouden jäähtyminen ja Britannian eroaminen Euroopan unionista.

Niiden lisäksi euroalueen ongelmia ovat etenkin Saksan teollisuustuotannon supistuminen, epävarmuus euroalueen kolmanneksi suurimman kansantalouden Italian talouspolitiikasta ja Euroopan keskuspankin (EKP) mahdollisuudet tarpeen vaatiessa piristää talouskasvua.

Aalto-yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Matti Pohjolan mielestä suuri kysymys on, mitä EKP tekee, jos inflaatiovauhti ja talouskasvu hidastuisivat merkittävästi.

EKP:n viime vuoden lopussa lakkauttama rahapoliittinen elvytys on todennäköisesti vauhdittanut talouskasvua huomattavasti, mutta samalla se on saattanut aiheuttaa arvopapereihin hintakuplia. Mahdollisten hintakuplien puhkeaminen voisi kolhia arvaamattomalla tavalla euroalueen taloutta.

”Yhdysvalloissa rahapolitiikka ehti jo normalisoitua, sillä ohjauskorko nostettiin, jolloin rahapolitiikkaa voi keventää suhdanteen huonontuessa. Toki EKP:lla on useita keinoja vielä käytettävään. Yksi sellainen voisi olla osakkeiden ostaminen rahan tarjonnan lisäämiseksi, jos inflaatio hidastuu selvästi”, Pohjola sanoo.

Inflaatio eli hintatason yleinen kohoaminen hidastuu yleensä matalasuhdanteessa ja kiihtyy noususuhdanteessa.

Maaliskuussa inflaatiovauhti oli Euroopan unionin tilastokeskuksen mukaan ennakkotietojen perusteella 1,4 prosenttia. EKP:n tavoitteena on, että inflaatiovauhti olisi hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Vakaata inflaatiota, joka siis EKP:n hintavakaustavoitteen mukaan on hieman alle kaksi prosenttia, voi pitää merkkinä vakaasta talouskasvusta.

”Korkeasuhdanne johtaa työvoiman kysynnän kasvamiseen, mikä nostaa palkkoja ja lopulta myös hintoja. Tätä kautta korkeasuhdanne muuttuu inflaatioksi.”

Suomen talouden korkeasuhdanne on siis ohitse, mutta taantumaa ei ennusteiden perusteella ole lähivuosina tiedossa. Pikemminkin talous on palaamassa normaaliin tilaan, jossa se kasvaa noin 1–1,5 prosenttia vuodessa.


Läheskään kaikkia talouden ongelmia paras kasvuvaihe ei ole ratkaissut. Teollisuustuotanto ei ole vieläkään saavuttanut vuoden 2008 tasoa, jonka jälkeen elektroniikkateollisuus, metsäteollisuus ja metalliteollisuus vajosivat suuriin vaikeuksiin.

”Suurin kysymys, miksi Suomen lähivuosien talouskasvu on selvästi hitaampaa kuin ennen finanssikriisiä. Siihen on oikeastaan yksi vastaus: työn tuottavuus kehittyy hitaasti.”

Toisin sanoen Suomessa ei ole onnistuttu hyödyntämään uusia innovaatioita työn tuottavuuden parantamisesta yhtä hyvin kuin ennen finanssikriisiä, jolloin talouskasvu oli selvästi voimakkaampaa kuin mitä se ennusteiden mukaan on lähivuosina.

Teollisuuden osuus bruttokansantuotteesta supistui vuonna 2008 kärjistyneen finanssikriisin jälkeen muutamassa vuodessa 25 prosentista 17 prosenttiin. Vastaava muutos on vienyt monissa muissa maissa vuosikymmeniä. Kyseessä on siis harvinaisen suuri rakennemuutos.


Viime vuosina palvelualat ovat kasvaneet verraten paljon, mutta niiden kasvu ei ole yhtä suurta kuin teollisuuden romahdus.

”Kemianteollisuus on ainoa teollisuuden ala, jossa tuotanto on suurempaa kuin ennen finanssikriisiä. Metsäteollisuuden arvonlisäyskin on alkanut viime vuosina supistua.”

Arvonlisä eli jalostusaste lasketaan vähentämällä liikevaihdosta välituotteet.

Nykyisessä talouspoliittisessa keskustelussa keskipisteessä on työllisyyden lisääminen. Mitä enemmän ihmisiä on töissä, sitä paremmin julkisen talouden tulot ja menot pysyvät tasapainossa.

”Poliittisessa keskustelussa hämmästyttävää on se, kuinka kaikki haluavat parantaa työllisyyttä, mutta eivät kerro miten. Työllisyyden lisäämisessä keskeistä on työn tuottavuuden parantaminen”, Pohjola sanoo.

Myös palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen ihmettelee poliitikkojen takertumista työllisyysasteen parantamiseen.

”Taloustieteessä työllisyysaste ei ole päämäärä, vaan päämääränä on hyvinvoinnin lisääminen. Jos etuuksia heikennetään niiltä, jotka eivät saa työtä vaikka haluaisivat, silloin kuritetaan kaikista heikoimmassa asemassa olevia, jolloin hyvinvointi vähenee.”

Kosonen on myös sitä mieltä, että työn tuottavuuden parantaminen on tärkeää. Hän kuitenkin painottaa, että poliittisilla keinoilla siihen on vaikea vaikuttaa. Työn tuottavuutta parantavat etenkin uudet innovaatiot, jotka syntyvät yliopistoissa ja yrityksissä eikä ministeriöissä.

”Pienten yritysten rahoituksen hankkimisen helpottaminen voisi olla yksi keino vaikuttaa työn tuottavuuden paranemiseen. Lisäksi on tärkeä huolehtia, että Suomessa olisi huippuyliopistoja, jotka kouluttavat ja houkuttelevat tänne osaamista, josta yritykset voisivat hyötyä.”

Kosonen olisi valmis myös muuttamaan verotusta tai työlainsäädäntöä, jos on näyttöä, että muutokset estävät yrityksiä hyödyntämästä uutta tekniikkaa tai haittaavat uusia investointeja. Sen sijaan hän pitää kyseenalaisena tuloverotuksen keventämistä työllisyyden parantamisessa.

”Tuloverotuksen keventäminen nousukaudella suosii suurituloisia ja keskituloisia. Kaikista pienituloisimmille tulonveron kevennyksillä ei olisi vaikutusta. Toivottavasti seuraava hallitus ottaa huomioon talouspolitiikkansa tulojakovaikutukset. Kansainvälisten tutkimusten mukaan myöskään tuloverotuksen kiristäminen ei aiheuttaisi kovin merkittävää työllisyyden vähenemistä.”

Kosonen pitäisi finanssipolitiikan nykyisen mitoituksen kutakuinkin ennallaan. Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaiskysyntään vaikuttamiseksi.

”Uuden hallituksen olisi tärkeä huolehtia siitä, että seuraavassa taantumassa olisi elvytysvaraa. Siksi veronkevennykset talouden yhä kasvaessa maltillisesti eivät ole perusteltuja.”

Kansantaloudessa työn tuottavuus lasketaan jakamalla bruttokansantuotteen määrä tehdyillä työtunneilla. Työn tuottavuus siis mittaa yksinkertaistettuna sitä, miten paljon työllä saadaan taloudellista arvoa aikaan.

Pohjolan mielestä liki ainoa poliittinen keino parantaa työn tuottavuutta on lisätä julkista rahoitus koulutukseen ja rahoitukseen. Tosin hänkin myöntää, että poliittisten päätösten vaikutukset työn tuottavuuden parantamiseen ovat rajalliset.

”On kuitenkin selvää, että nykyinen hallitus teki massiivisen virheen leikkaamalla koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusta”, Pohjola sanoo.

Kun työikäinen väestö supistuu, palkkojen pitäisi kasvaa, koska työntekijöistä on pulaa. Se taas antaa yrityksille kannustimen ottaa yhä enemmän käyttöön uutta tekniikkaa kuten robotteja korvaamaan kallista työvoimaa. Lopputuloksena on uuden tekniikan käytönoton lisääntyminen ja työn tuottavuuden paraneminen.

”Suomessa on käytössä robotteja paljon vähemmän työntekijää kohti kuin Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa. Kaikista hienoista puheista huolimatta tietotekniikan pääomakanta suhteessa koko pääomakantaan on Suomessa monia muita maita jäljessä.”

Robotit herättävät usein pelkoa siitä, että ne vain tuhoavat työpaikkoja. Pohjolan mielestä pelko on aiheeton.

”Jos tarkastelemme Suomen taloushistoriaa 150 vuoden ajalta, uuden tekniikan käyttöönotosta riippumatta työllisyysaste on pysynyt liki vakiona 70 prosentissa vaikka työn tuottavuus on kasvanut 30-kertaiseksi. Markkinatalous korjaa itseään luomalla uusia työpaikkoja katoavien tilalle.”

Fakta

Talous jäähtyy


 Viime vuonna Suomen talous kasvoi 2,3 prosenttia.

 Valtiovarainministeriön arvioi talouden kasvavan tänä vuonna 1,7 prosenttia, ensi vuonna 1,4 prosenttia ja 1,2 prosenttia vuonna 2021.

 Euroalueen talous kasvaa EKP:n arvion mukaan tänä vuonna 1,1 prosenttia, ensi vuonna 1,6 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2021.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  2. 2

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  3. 3

   Airbus otti etumatkaa Boeingiin ja julkisti pitkille lennoille tarkoitetun kapea­runkoisen lento­kone­mallin

  4. 4

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  5. 5

   Linnanmäen uusi vuoristorata aukeaa huomenna, HS:n toimittaja huusi testiajossa kuin hyeena

  6. 6

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  7. 7

   Nelivuotias vei nuken kaupasta Phoenixissä, poliisi osoitti vanhempia aseella

  8. 8

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  9. 9

   Nettivideosta suuttunut konstaapeli sai sakot rahan vaatimisesta ala­ikäiseltä pojalta, Helsingin poliisi pohtii konstaapelin asemaa

  10. 10

   HS-gallup paljasti keskustalaisten epäluulon hallitusta kohtaan – Kurvinen: ”On ihan ymmärrettävää, että äänestäjämme ovat hämmentyneitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  7. 7

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  8. 8

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  10. 10

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää