Talous

Norjalaiset ostavat Suomea pala kerrallaan, ja tiistaina siitä saatiin tuorein esimerkki

Ulkomaisen pääoman virta Suomeen tuo mukanaan paljon hyvää. Sillä on myös kääntöpuoli, jonka kanssa turkulaiset ja ahvenanmaalaiset ovat tulleet tutuiksi.

Kun norjalainen Telenor ilmoitti tiistaina ostaneensa yli puolet suomalaisesta teleoperaattorista DNA:sta, ilmassa oli toiston tuntua.

Taas yksi pala Suomen liike-elämää siirtyy norjalaisille.

Kauppa oli harvinaislaatuisen suuri: Yksi Suomen kolmesta suuresta operaattorista vaihtoi pääomistajaa 1,5 miljardin kauppasummalla. Samalla se oli vain yksi lisäys norjalaisten yritysten ostojen päättymättömältä tuntuvassa virrassa.Venäjän-pelkoinen sanonta ”Kasakka ottaa, mikä irti lähtee” tuntuu bisneksen puolella muuttuneen muotoon ”Viikinki ottaa, mikä irti lähtee”. Ainakin seuraavat isot yrityskaupat ovat vieneet suomalaisia yhtiöitä norjalaiseen omistukseen viime kesän jälkeen:

– Norjalainen NRC Group osti kunnossapitoyhtiö VR Trackin.

– Norjalainen Orkla osti pörssiyhtiö Kotipizzan ja veti sen pois pörssistä. Aiemmin Orkla oli jo ostanut Taffelin sipsit.

– Norjalainen Kavli osti härkäpaputuotesarja Härkista valmistavan Verso Foodin.

– Norjalainen perintäyhtiö B2Holding osti Nordealta 12 000 ongelmaluottoa, joista koostuva salkku oli kooltaan 388 miljoonaa euroa.

– Norjalainen Norlandia laajensi hoivatoimintaansa Suomessa ostamalla kotihoito-, kotityö- ja lastenhoitopalveluja tarjoavan Alinan.

Nämä tuoreet kaupat ovat vain uusimpia esimerkkejä tukevasta jalansijasta, jonka norjalaiset ovat ottaneet Suomen liiketoiminnasta.

Samaan aikaan tiistaiaamulla, kun Telenor kertoi DNA:n ostamisesta, norjalainen urheilukauppajätti XXL juhlisti näyttävästi uusimman liikkeensä avajaisia Kalasataman Redi-kauppakeskuksessa. Avajaisten markkinoinnissa ei rahaa säästelty.

Urheilukauppa XXL ja kodinkonekaupat Power ja Gigantti ovat kaapanneet kunnon siivun suomalaisesta käyttötavaroiden kaupasta. Yhtiöiden yhteinen piirre on aggressiivinen markkinointi, mikä saa ne näkymään vielä markkinaosuuttaan näyttävämmin.

Kaupan alalla myös R-kioskit ja vaateliikkeet Dressman, Bik Bok, Carlings, Volt ja Cubus ovat norjalaisomistuksessa. Vantaan Porttipuistoon rakennetaan parhaillaan uutta merkkiliikkeiden outlet-kylää norjalaisvoimin.

Suomalaiset myös nukkuvat öitään norjalaisten hotelleissa, lannoittavat peltojaan norjalaisten ravinteilla, vievät lapsiaan norjalaisten päiväkoteihin, suojaavat itsensä norjalaisten turvapalveluilla ja vetävät ylleen norjalaisten kalsareita ja sukkahousuja. Kotimatkalla kaupasta tarttuu mukaan norjalaisomisteista Felixiä, Abbaa, Ahtia, Grandiosaa, Jackya, Pandaa, Tropicanaa, Frödingeä ja Oolannin ranskalaisia.

Oma lukunsa ovat norjalaiset verkkopankit Bank Norwegian, Komplett Bank, Instabank ja Monobank, jotka ovat ryminällä valloittaneet suomalaiset kulutusluottojen markkinat.

Suomalainen aseteollisuuskin siirtyi osin norjalaisille, kun Suomen valtio myi Patriasta 49,9 prosenttia Kongsbergille.Suomen katajainen kansa ei voi kuin nyökytellä alistuneesti norjalaisten maihinnousulle: Niillä sitä rahaa riittää.

Ei norjalaisissa omistajissa mitään pahaa ole, mutta olisihan se hienompaa, jos suomalaisella rahalla valloitettaisiin ulkomaita eikä toisin päin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö sanoo, että Suomessa toimivien yritysten liikevaihdosta runsas viidennes on ulkomaisten yritysten tekemää. Se ei ole kansainvälisesti mitenkään erityisen suuri luku.

Suomi ei siis ole valunut ulkomaisten sijoittajien omistukseen.

Itse asiassa suomalaiset yhtiöt ovat aktiivisempia ulkomailla kuin ulkomaiset yhtiöt ovat Suomessa. Lukujen valossa suomalaiset yhtiöt sijoittavat enemmän ulkomaille kuin ulkomaiset yhtiöt Suomeen.

Mitä norjalaisten vyörystä sitten pitäisi ajatella?

Ovatko uutiset norjalaisten ostamista suomalaisyhtiöistä hyviä vai huonoja uutisia?

Molempia, sanoo Etlan Ali-Yrkkö.

Plussaa on se, että Suomeen virtaa pääomaa, jota aiemmat omistajat voivat käyttää uusiin kohteisiin.

Lisäksi Suomeen tulee uusien omistajien ja johtajien mukana usein osaamista. Kun suomalaiset työntekijät oppivat uutta ja vaihtavat työpaikkaa, osaaminen leviää yhteiskuntaan.

Ulkomaisten yritysten saapuminen voi myös lisätä kilpailua, mikä on eduksi kuluttajille tai muille asiakkaille.

Kääntöpuolena yrityskaupassa on se, että ostetun yrityksen tulevaisuus siirtyy uusille omistajille. Jos yritys lähtee räjähdysmäiseen kasvuun, osingot ja arvonnousu menevät ulkomaisten omistajien taskuun.

Uhkana on myös joskus se, että yrityskaupat vähentävät kilpailua. Se voi koitua kuluttajien ja kansantalouden vahingoksi.

Kolmas uhka on se, joka kansalaisten mielessä usein kummittelee: päätösvallan menettäminen.

Kysykää vaikka turkulaisilta, jotka ovat vuosien varrella menettäneet vuoroin sinappinsa ja vuoroin sillinsä. Ahvenanmaalaiset saivat kovan taistelun jälkeen estettyä norjalaisten omistajien suunnitelman Taffelin sipsitehtaan sulkemisesta.

Usein ajatellaan, että monikansalliset yritykset karsivat tiukan paikan tullen mieluummin kauempaa, ulkomaisista tehtaista ja konttoreista. Liiketaloudellisesti ajatellen näin ei pitäisi tapahtua, mutta Ali-Yrkön mukaan ajatus ei ole kaukaa haettu.

”Ihmisiä ne ovat, jotka päätöksiä tekevät”, Ali-Yrkkö sanoo.

Ensimmäinen asia, mikä Norjan taloudesta yleensä tulee mieleen, on öljyraha.

Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Penna Urrila ei suoraan liittäisi norjalaisten yhtiöiden aktiivisuutta maan öljyrahastoon, vaikka Norjan öljyvarallisuus kanavoituu talouteen monia reittejä. Enemmän kyse on yleisestä liiketoiminnan kansainvälistymisestä.

”Liiketoiminnalla ei ole enää rajoja. Kotimarkkinaksi ajatellaan isompi alue kuin vain yrityksen kotimaa”, Urrila.

Myös öljyrahasto on kyllä jättänyt suoran merkkinsä Suomen talouteen. Sillä on suomalaisissa pörssiyhtiöissä omistusta noin kuuden miljardin euron edestä. Rahaston omistuksessa on siis pari prosenttia koko Helsingin pörssin arvosta.

Norjalaisten tekemien yrityskauppojen vilkastuminen voi osaltaan olla seurausta Suomen talouden piristymisestä. Suomalaisia yhtiöitä on listautunut pörssiin, ja niiden tulokset ja pörssikurssit ovat nousseet. Käytännössä kauppoja tehdään usein nousukaudella, vaikka silloin ostettavien yhtiöiden arvo on kalliimpi.

”Yrityskaupat ovat yleensä enemmän hyvien aikojen ilmiö. Rahoitusta on silloin helpompi saada ja kaupat ovat käytännössä helpommin tehtävissä”, EK:n Urrila sanoo.

Norjalaisten vyöryä tarkkaillessa on kuitenkin syytä muistaa, että näyttävyydestään huolimatta se on pientä Suomen koko talouden mittakaavassa. Norjalaiset yhtiöt toimivat usein kuluttajia lähellä olevilla toimialoilla, minkä takia niiden osuus voi tuntua suuremmalta kuin se onkaan.

Ruotsalaisten yhtiöiden omistukset Suomen liike-elämässä ovat edelleen moninkertaiset norjalaisiin verrattuna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  5. 5

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  6. 6

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  7. 7

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  8. 8

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  9. 9

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  10. 10

   Väkivallan ja vainon uhrit jättävät hakematta lähestymis­kieltoja uuden maksun vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää