Talous

Talousjärjestön raportti kertoo keski­luokan ahdingosta: ”Täytyy juosta kovempaa, että säilyttää elintason”

Maailman keskiluokan huolet koskevat monilta osin myös Suomea, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala.

Keskiluokka on menettänyt teollisuusmaissa asemaansa ja tuntee itsensä hylätyksi.

Näin toteaa teollisuusmaiden talousjärjestö OECD:n keskiviikkona julkaistu laaja raportti Paineen alla – Keskiluokka puristuksessa, joka analysoi keskiluokan työllisyyttä, tuloja, varallisuutta ja hengenmaisemaa.

Raportin lähtökohta on yksinkertainen. Monissa OECD-maissa keskiluokan elintason kasvu on pysähtynyt tai jopa laskenut samaan aikaan kun muut tuloluokat ovat keränneet lisää tuloja ja vaurautta.

Vahva keskiluokka on OECD:n mukaan pelastamisen arvoinen, koska se on menestyvän talouden elinehto.

Keskiluokka pitää yllä kulutusta ja rahoittaa veroillaan koulutusta, terveydenhoitoa ja sosiaaliturvaa. Vahvan keskiluokan omaavissa valtioissa rikollisuus on vähäisempää, tyytyväisyys elämään on korkeampaa ja poliittiset järjestelmät ovat vakaampia.

Raportin aikajänne on kolme vuosikymmentä. Sinä aikana keskiluokan asema on heikentynyt selvästi, mitä raportissa todistellaan useilla tilastotiedoilla.

Kolme vuosikymmentä sitten keskiluokan yhteenlasketut tulot olivat nelinkertaiset verrattuna ylimpien tuloluokkien yhteenlaskettuihin tuloihin. Nyt keskiluokan tulopotti on alle kolminkertainen parempiosaisiin verrattuna. Tähän vaikuttavat sekä keskiluokan kutistuminen että keskiluokan tulojen suhteellisesti heikompi kehitys.

OECD:n raportin mukaan rikkain 10 prosenttia ihmisistä hallitsee yli puolta omaisuudesta. Vähävaraisimmalla 40 prosentilla puolestaan on yhteensä hallussaan vain kolme prosenttia kaikesta omaisuudesta.

Epätasa-arvoa syventää se, että se on vahvasti periytyvää. Korkeasti koulutettujen lapset menevät suurella todennäköisyydellä yliopistoon, kun taas kouluttamattomien lapset eivät. Sosiotaloudellinen tausta määrittää vahvasti ihmisen terveydentilaa ja jopa elinikää.

OECD kehottaa valtioiden johtajia puuttumaan tilanteeseen, joka on taloudellisesti ja poliittisesti epäkestävä ja syö ihmisten luottamusta järjestelmään. Keskiluokan pahoinvointi on usein mainittu syynä populististen poliitikkojen nousuun länsimaissa.

Järjestön mukaan keskiluokan ahdinko tiivistyy kolmeen asiaan, joihin poliitikkojen pitäisi löytää lääkkeet:

1. Epäreiluuden tunne

Keskiluokka kokee, että nykyinen sosioekonominen järjestelmä on epäreilu. Tätä tukee se, että keskiluokan tulot ovat nousseet paljon hitaammin kuin korkeat tulot yli kolmen vuosikymmenen ajan.

Yhä suurempi osa keskiluokan edustajista kokee, että he antavat hyvinvointivaltiolle enemmän verotuloina kuin saavat vastineeksi etuina ja palveluina.

2. Elämän kalleus

Keskiluokan elämäntyylin hinta on noussut tuloja nopeammin. Juuri keskiluokkaiseen elämään yhdistettyjen asioiden, kuten mukavan asumisen, hyvän terveydenhuollon ja kunnon koulutuksen, hinnat ovat nousseet muita hintoja nopeammin.

Luultavasti tunteeseen on vaikuttanut myös kulutuskäyttäytyminen, joka ihannoi varakkaampien kuluttajien elämäntyyliä ja aiheuttaa kuluttamista yli varojen. Tämä on lisännyt keskiluokan velkataakkaa.

3. Epävarmuuden lisääntyminen

Keskiluokka kokee tulevaisuutensa entistä epävarmemmaksi. Huoli digitaalisen vallankumouksen tuhoamista työpaikoista lisääntyy.

OECD:n mukaan joka kuudes keskiluokan työpaikka on suuressa vaarassa automatisoitua. Tässä suhteessa keskiluokka on melkein samassa veneessä pienituloisten kanssa, joiden työpaikoista joka viides on vaarassa. Suurituloisilla vaarassa on joka kymmenes työpaikka.

Entä Suomi?

Keskiluokan huolet koskevat monilta osin myös Suomea, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala. Joiltain osin huolet ovat Suomessa pienempiä kuin muualla, mutta toisilta osin ne voivat Suomessa jopa korostua.

Yksi suomalaisen keskiluokan selkeä huoli on asuntomarkkinoiden kahtiajako. Haja-asutusalueilla keskiluokan tärkein omaisuuserä eli oma koti on usein menettänyt arvoaan. Pääkaupunkiseudulla keskiluokalla on yhä harvemmin varaa mukavan kokoiseen omistusasuntoon ja vuokratkin ovat korkeita.

Vesala muistuttaa, että muuttoliike kaupunkeihin tuo usein mukanaan myös palveluvaltaisen elämäntavan ja sen kustannukset.

”Lasten harrastusten hinta on noussut. Kanavapaketeista ja muista vastaavista palveluista kerääntyy helposti isoja kuukausittaisia kustannuksia”, Vesala sanoo.

Työpaikkojen katoamisen riski on OECD:n raportin mukaan Suomessa selvästi pienempi kuin teollisuusmaissa keskimäärin. Silti uuden osaamisen vaatimukset ovat alati läsnä myös Suomessa.

Vesala arvioi, että työelämä on muuttunut ”riskialttiimmaksi”. Tutkinto ei vanhaan tapaan takaa työllistymistä hamaan tulevaisuuteen. Uutta koulutusta pitää yhä useammin hankkia, mutta sen avulla ei pysty aina parantamaan elintasoa vaan ainoastaan säilyttämään vanhan elintason.

”Tilanne on vähän sellainen, että täytyy juosta kovempaa, että voi edes säilyttää elintason”, Vesala sanoo.

Samaan aikaan Suomessa väestö ikääntyy poikkeuksellisen nopeasti. Hyvinvointivaltion rahoittaminen vaikeutuu. Se näkyy myös poliittisissa päätöksissä, joissa riskiä toimeentulosta on osin siirretty hiukkasen enemmän yhteiskunnalta yksilöille itselleen.

Työikäinen keskiluokka myös aistii sen, että ajat eivät ole käymässä helpommiksi, Vesala arvioi. Verot syövät jo nyt ison siivun tulojen lisäyksestä, mutta väestön ikääntyminen ja terveydenhoidon kustannusten kasvu lisäävät painetta verojen tai esimerkiksi eläkemaksujen nostamiseen.

”Epäreiluuden kokemuksen juurisyynä voi olla se, että nämä riskit ovat tulleet ilmeisemmäksi”, Vesala sanoo.

OECD:n raportin mukaan Suomi on yksi maista, joissa keskiluokan osuus väestöstä on supistunut voimakkaimmin.

Keskimäärin OECD-maissa keskiluokkaan kuuluvien kotitalouksien osuus putosi 1980-luvun puolivälistä 2010-luvun puoliväliin 64 prosentista 61 prosenttiin.

Yli 4,5 prosenttiyksikön supistuminen keskiluokassa nähtiin Suomessa, Israelissa, Saksassa, Luxemburgissa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Keskiluokan supistumisesta huolimatta Suomen keskiluokka on yksi teollisuusmaiden suurimmista väestön kokoon nähden.

Raportissa keskiluokka määritellään tulojen pohjalta. Keskiluokkaan katsotaan kuuluvaksi ne kotitaloudet, joiden tulot ovat 75–200 prosenttia kansallisesta mediaanista.

Mediaani tarkoittaa keskimmäistä lukua, kun kaikkien kotitalouksien tulot laitetaan suuruusjärjestykseen.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen kotitalouksien käytettävissä olevan rahatulon mediaani oli 31 930 euroa vuonna 2017. Tästä laskien keskiluokkaan Suomessa kuuluisivat ne ihmiset, joiden kotitalouden yhteenlasketut tulot vuodessa ovat välillä 23 948–63 860 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  5. 5

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  6. 6

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  9. 9

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  10. 10

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää