Talous

Uber julkaisi pörssi­listautumistaan varten talous­lukunsa, jotka saivat sijoittajat raapimaan päätään

Kyytipalvelu Uberin listautumisesta odotetaan suurinta sitten kiinalaisen kauppajätin Alibaban listautumisen vuonna 2014.

Mitä ihmettä tästä yhtiöstä pitäisi ajatella?

Se tuntui olevan sijoittajien päällimmäinen ajatus, kun teknologiayhtiö Uber esitteli loppuviikosta pörssilistautumistaan ja sen yhteydessä järjestettävää osakeantia.

Kännykkäsovelluksella tilattavista taksikyydeistä tunnetun Uberin listautumisesta odotetaan suurinta sitten kiinalaisen kauppajätin Alibaban listautumisen vuonna 2014. Uberin arvoksi osakeannissa on tuoreiden arvioiden mukaan tulossa noin 90–100 miljardia dollaria (80–88 miljardia euroa.

Torstaina Uber julkaisi pörssilistautumistaan varten talouslukunsa. Ne saivat sijoittajat raapimaan päätään.

Uberin kasvu on huimaa, mutta huimia ovat tappiotkin. Kysymys kuuluu, pystyykö Uber muuttamaan toimintansa voitolliseksi.

Yhtiö ei ole siitä varma itsekään.

”Olemme tehneet merkittäviä tappioita alusta asti, niin Yhdysvalloissa kuin muillakin isoilla markkina-alueilla. Odotamme, että kulumme kasvavat merkittävästi tulevaisuudessa, emmekä ehkä saavuta kannattavuutta”, yhtiö arvioi tuoreessa S-1-raportissa, jonka se jätti arvopaperiviranomaiselle torstaina.

Raportti on suora näkymä pörssistä haaveilevan yhtiön sielunmaisemaan, koska siinä ei voi kaunistella asioita. Viranomaiset vaativat pörssiin menevää yhtiötä kertomaan sijoittajille rehellisesti, mitä näille ollaan kauppaamassa.

Uber maalaa esitteessään kuvan yhtiöstä, joka voi muuttaa maailmaa – tai sitten ei.

Viime vuonna Uberin liikevaihto oli 11,27 miljardia dollaria ja se teki tappiota käyttökatteella mitattuna 1,85 miljardia dollaria.Kuukausittaisia aktiivisia käyttäjiä palvelulla oli viime vuoden lopulla 91 miljoonaa, missä oli kasvua 35 prosenttia vuoden takaiseen. Lukuun on laskettu kaikki käyttäjät, jotka ajoivat vähintään yhden matkan Uberilla tai tilasivat vähintään yhden aterian Uber Eatsilla.

Tehtyjen matkojen määrä kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 1,49 miljardiin vuoden takaisesta 1,09 miljardista matkasta.

Yhdysvaltojen talouslehdistössä nostettiin esiin se tosiasia, että viime vuoden kasvu oli alkuvuodesta voimakkaampaa kuin loppuvuonna.

Hyvistä kasvuluvuista huolimatta Uber ei siis ole missään räjähtävässä nousukiidossa.Muista nosteessa olleista kasvuyhtiöistä esimerkiksi Facebook ja Amazon olivat kassavirralla mitattuna voitollisia, kun ne listautuivat pörssiin.

Uberin tappiollisuuden osalta epäilyksiä on herättänyt se, että yhtiön sovellusta käyttävien kuljettajien palkat ovat jo valmiiksi niukat. Siksi niistä on vaikea leikata yhtiön kannattavuuden kohentamiseksi.

Torstaina Uber avasi yksityiskohtia palkkio-ohjelmasta, joka on tarkoitettu Uberin kasvua erityisesti vauhdittaneille kuljettajille. Yhdysvalloissa kuljettajille jaetaan 100, 500, 1 000 tai 10 000 dollarin palkkioita heidän koko uransa Uber-matkojen mukaan. Palkkiot jaetaan niille, jotka saivat kokoon 2 500, 5 000, 10 000 tai 20 000 matkaa huhtikuun 7. päivään mennessä.

Yhdysvaltojen ulkopuolella palkkion saamisen kriteerit olivat samat, mutta palkkioiden suuruudet on mukautettu paikallisten tuntiansioiden mukaan.

Suurimmat odotukset Uberin pörssilistautumisesta ovat jo vaimentuneet.

Alun perin analyytikot povasivat Uberin arvoksi listautumisessa jopa 120 miljardia dollaria. Arvostuksen heikkenemistä selittää kilpailija Lyftin pörssitaipaleen nihkeä alku. Lyft listautui viime kuussa, ja sen osake on painunut listautumishinnasta.

Uberia voi tarkastella monella tavalla.

Jos yhtiötä ajattelee taksiyhtiönä muiden joukossa, sen markkinaosuus esimerkiksi Suomessa on vielä häviävän pieni.

Toisaalta Uberia voi pitää keskeisenä tekijänä liikenteen murroksessa. Tätä korostaa Uberin yhteiskuntasuhteista vastaava Robert Torvelainen.

”Uskomme, että palvelumme voi olla vaihtoehto yksityisautolle – varsinkin kun yhdistetään uusia liikkumispalveluja ja julkista liikennettä”, hän sanoo HS:lle.

”Esimerkiksi opiskelijoilla ja nuorilla ihmisillä ei ole ollut tapana ajella taksilla, jos joku muu ei maksa sitä. Näen, että liikennepalvelulaki on mahdollistanut uudet palvelut ja teknologian paremman hyödyntämisen, mikä on tuonut uusia käyttäjiä näille markkinoille.”

Yhdysvaltojen arvopaperiviranomaiselle torstaina toimittamassaan raportissa Uber kuvailee ”valtavaa mahdollisuutta”, jonka paikasta A paikkaan B siirtyminen tuo yhtiölle.

Raportin mukaan yhtiön missio on sekä rohkea että laaja ja verkosto on vertaansa vailla. Kun liikenne siirtyy autojen omistamisesta kohti teknologian mahdollistamia liikkumispalveluita, Uber uskoo olevansa paalupaikalla.

Uber palasi Suomeen kesällä 2018 taksilakien uudistuksen yhteydessä. Torvelaisen mukaan Suomi on taksiuudistuksen seurauksena Euroopassa edelläkävijä sovelluspohjaisissa liikkumispalveluissa. Kuluttajille on tullut uusia vaihtoehtoja, jotka ovat perinteisiä taksitoimijoita halvempia.

HS on aiemmin kirjoittanut siitä, miten taksiuudistus nosti Tilastokeskuksen mukaan taksien hintoja Uudellamaalla merkittävästi. Tilastot heijastelevat kuitenkin perinteisten toimijoiden hintamuutoksia.

Uberin kyytien hinnat ovat pysyneet samoina Suomeen palaamiseen jälkeen.

Suomen liiketoiminnan kasvusta Uber ei tässä vaiheessa kerro tuoreita lukuja. Osakeannin takia yhtiön taloudellisesta tilasta tiedotetaan koordinoidusti.

Uberin puhelinsovelluksesta näkee, että sen autoja on Helsingissä liikkeellä koko ajan, mutta ei kuhisemalla. Perinteisiin taksiyhtiöihin verrattuna määrä on häviävän pieni.

”Olemme alkuvaiheessa. Vie aikaa, että ihmiset löytävät uusia palveluja ja oppivat käyttämään niitä”, Torvelainen sanoo.

Suomalaiset yksityishenkilöt eivät voi osallistua ulkomaisiin osakeanteihin. Jotta osakeantia voisi Suomessa myydä yksityissijoittajille, annin ehdot pitäisi hyväksyttää Finanssivalvonnassa suomeksi ja ruotsiksi. Tätä ulkomaiset yhtiöt eivät tee.

Jos listautuvaan ulkomaiseen yhtiöön haluaa päästä käsiksi, osakkeet täytyy ostaa kaupankäynnin alettua pörssistä.

Uber voi tuoda monille omistajille miljardeja

Uutistoimisto Reutersin mukaan Uber aikoo pörssilistautumisen yhteydessä myydä 10 miljardin dollarin arvosta yhtiön osakkeita. Suurin osa osakkeista on yhtiön itsensä myymiä, mutta myös nykyiset omistajat rahastavat myymällä omia osakkeitaan.

Pörssilistautuminen antaa myös tarkan arvon suuromistajien omistusosuuksille.


Softbank

Uberin suurin omistaja on Softbank, joka omistaa 16,3 prosenttia yhtiöstä. Jos yhtiön arvoksi tulee pörssilistautumisen yhteydessä odotettu 100 miljardia dollaria, potin arvo olisi noin 16 miljardia.

Softbank muistetaan Suomessa Supercellin entisenä pääomistajana. Yhtiö myi Supercellin enemmistöosuutensa vuonna 2016 kiinalaiselle Tencentille.

Softbank henkilöityy voimakkaasti sen perustajaan ja toimitusjohtajaan Masayoshi Soniin, joka on Forbesin mukaan Japanin rikkain ihminen.

Benchmark Capita

Toiseksi suurin omistaja Uberissa on Benchmark Capital Partners, jonka osuus on 11 prosenttia. Benchmark osallistui Bill Gurleyn vetämänä Uberin varhaisiin rahoituskierroksiin ja hankki ison siivun yhtiöstä. Myöhemmin se myi paljon osakkeita Softbankille mutta jäi merkittäväksi omistajaksi.

Travis Kalanick

Uberin perustajiin lukeutuva Travis Kalanick omistaa yhä 8,6 prosenttia yhtiöstä, vaikka hänet ajettiin ulos yhtiön toimitusjohtajan paikalta vuonna 2017.

Garrett Camp

Uberin perustajista Garrett Camp on se, joka alun perin ideoi ja rakensi palvelun. Hänen osuutensa yhtiöstä on nykyään noin 6 prosenttia.

Saudi-Arabian valtionrahasto

Sijoitus Uberiin on yksi osa Saudi-Arabian suurta suunnitelmaa vähentää maan riippuvuutta öljystä. Vuonna 2016 Saudi-Arabian valtionrahasto sijoitti Uberiin 3,5 miljardia dollaria. Rahaston osuus yhtiöstä on 5,3 prosenttia.

Rahastoa johtaa kruununprinssi Mohammed bin Salman, jota on epäilty länsimaissa osallisuudesta toimittaja Jamal Khashoggin paloittelumurhaan viime syksynä.

Alphabet

Alphabet on Googlen emoyhtiö, jolla on merkittäviä omistuksia myös muissa teknologia-alan yhtiöissä. Uberista Alphabet omistaa suoraan tai välillisesti 5,2 prosenttia.

Fakta

Uber toimii kännykässä


 Uber on teknologiayhtiö, jonka kännykkäsovellus yhdistää kyytien tarvitsijat ja niiden tarjoajat.

 Perustettiin vuonna 2009. Toimii nykyään yli 700 kaupungissa.

 Maailmanlaajuisesti noin 100 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

 Suomessa Uber keskeytti toimintansa vuonna 2017. Palvelu palasi vuonna 2018, kun uusi liikennepalvelulaki mahdollisti toiminnan jatkamisen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää