Talous

Uber julkaisi pörssi­listautumistaan varten talous­lukunsa, jotka saivat sijoittajat raapimaan päätään

Kyytipalvelu Uberin listautumisesta odotetaan suurinta sitten kiinalaisen kauppajätin Alibaban listautumisen vuonna 2014.

Mitä ihmettä tästä yhtiöstä pitäisi ajatella?

Se tuntui olevan sijoittajien päällimmäinen ajatus, kun teknologiayhtiö Uber esitteli loppuviikosta pörssilistautumistaan ja sen yhteydessä järjestettävää osakeantia.

Kännykkäsovelluksella tilattavista taksikyydeistä tunnetun Uberin listautumisesta odotetaan suurinta sitten kiinalaisen kauppajätin Alibaban listautumisen vuonna 2014. Uberin arvoksi osakeannissa on tuoreiden arvioiden mukaan tulossa noin 90–100 miljardia dollaria (80–88 miljardia euroa.

Torstaina Uber julkaisi pörssilistautumistaan varten talouslukunsa. Ne saivat sijoittajat raapimaan päätään.

Uberin kasvu on huimaa, mutta huimia ovat tappiotkin. Kysymys kuuluu, pystyykö Uber muuttamaan toimintansa voitolliseksi.

Yhtiö ei ole siitä varma itsekään.

”Olemme tehneet merkittäviä tappioita alusta asti, niin Yhdysvalloissa kuin muillakin isoilla markkina-alueilla. Odotamme, että kulumme kasvavat merkittävästi tulevaisuudessa, emmekä ehkä saavuta kannattavuutta”, yhtiö arvioi tuoreessa S-1-raportissa, jonka se jätti arvopaperiviranomaiselle torstaina.

Raportti on suora näkymä pörssistä haaveilevan yhtiön sielunmaisemaan, koska siinä ei voi kaunistella asioita. Viranomaiset vaativat pörssiin menevää yhtiötä kertomaan sijoittajille rehellisesti, mitä näille ollaan kauppaamassa.

Uber maalaa esitteessään kuvan yhtiöstä, joka voi muuttaa maailmaa – tai sitten ei.

Viime vuonna Uberin liikevaihto oli 11,27 miljardia dollaria ja se teki tappiota käyttökatteella mitattuna 1,85 miljardia dollaria.Kuukausittaisia aktiivisia käyttäjiä palvelulla oli viime vuoden lopulla 91 miljoonaa, missä oli kasvua 35 prosenttia vuoden takaiseen. Lukuun on laskettu kaikki käyttäjät, jotka ajoivat vähintään yhden matkan Uberilla tai tilasivat vähintään yhden aterian Uber Eatsilla.

Tehtyjen matkojen määrä kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 1,49 miljardiin vuoden takaisesta 1,09 miljardista matkasta.

Yhdysvaltojen talouslehdistössä nostettiin esiin se tosiasia, että viime vuoden kasvu oli alkuvuodesta voimakkaampaa kuin loppuvuonna.

Hyvistä kasvuluvuista huolimatta Uber ei siis ole missään räjähtävässä nousukiidossa.Muista nosteessa olleista kasvuyhtiöistä esimerkiksi Facebook ja Amazon olivat kassavirralla mitattuna voitollisia, kun ne listautuivat pörssiin.

Uberin tappiollisuuden osalta epäilyksiä on herättänyt se, että yhtiön sovellusta käyttävien kuljettajien palkat ovat jo valmiiksi niukat. Siksi niistä on vaikea leikata yhtiön kannattavuuden kohentamiseksi.

Torstaina Uber avasi yksityiskohtia palkkio-ohjelmasta, joka on tarkoitettu Uberin kasvua erityisesti vauhdittaneille kuljettajille. Yhdysvalloissa kuljettajille jaetaan 100, 500, 1 000 tai 10 000 dollarin palkkioita heidän koko uransa Uber-matkojen mukaan. Palkkiot jaetaan niille, jotka saivat kokoon 2 500, 5 000, 10 000 tai 20 000 matkaa huhtikuun 7. päivään mennessä.

Yhdysvaltojen ulkopuolella palkkion saamisen kriteerit olivat samat, mutta palkkioiden suuruudet on mukautettu paikallisten tuntiansioiden mukaan.

Suurimmat odotukset Uberin pörssilistautumisesta ovat jo vaimentuneet.

Alun perin analyytikot povasivat Uberin arvoksi listautumisessa jopa 120 miljardia dollaria. Arvostuksen heikkenemistä selittää kilpailija Lyftin pörssitaipaleen nihkeä alku. Lyft listautui viime kuussa, ja sen osake on painunut listautumishinnasta.

Uberia voi tarkastella monella tavalla.

Jos yhtiötä ajattelee taksiyhtiönä muiden joukossa, sen markkinaosuus esimerkiksi Suomessa on vielä häviävän pieni.

Toisaalta Uberia voi pitää keskeisenä tekijänä liikenteen murroksessa. Tätä korostaa Uberin yhteiskuntasuhteista vastaava Robert Torvelainen.

”Uskomme, että palvelumme voi olla vaihtoehto yksityisautolle – varsinkin kun yhdistetään uusia liikkumispalveluja ja julkista liikennettä”, hän sanoo HS:lle.

”Esimerkiksi opiskelijoilla ja nuorilla ihmisillä ei ole ollut tapana ajella taksilla, jos joku muu ei maksa sitä. Näen, että liikennepalvelulaki on mahdollistanut uudet palvelut ja teknologian paremman hyödyntämisen, mikä on tuonut uusia käyttäjiä näille markkinoille.”

Yhdysvaltojen arvopaperiviranomaiselle torstaina toimittamassaan raportissa Uber kuvailee ”valtavaa mahdollisuutta”, jonka paikasta A paikkaan B siirtyminen tuo yhtiölle.

Raportin mukaan yhtiön missio on sekä rohkea että laaja ja verkosto on vertaansa vailla. Kun liikenne siirtyy autojen omistamisesta kohti teknologian mahdollistamia liikkumispalveluita, Uber uskoo olevansa paalupaikalla.

Uber palasi Suomeen kesällä 2018 taksilakien uudistuksen yhteydessä. Torvelaisen mukaan Suomi on taksiuudistuksen seurauksena Euroopassa edelläkävijä sovelluspohjaisissa liikkumispalveluissa. Kuluttajille on tullut uusia vaihtoehtoja, jotka ovat perinteisiä taksitoimijoita halvempia.

HS on aiemmin kirjoittanut siitä, miten taksiuudistus nosti Tilastokeskuksen mukaan taksien hintoja Uudellamaalla merkittävästi. Tilastot heijastelevat kuitenkin perinteisten toimijoiden hintamuutoksia.

Uberin kyytien hinnat ovat pysyneet samoina Suomeen palaamiseen jälkeen.

Suomen liiketoiminnan kasvusta Uber ei tässä vaiheessa kerro tuoreita lukuja. Osakeannin takia yhtiön taloudellisesta tilasta tiedotetaan koordinoidusti.

Uberin puhelinsovelluksesta näkee, että sen autoja on Helsingissä liikkeellä koko ajan, mutta ei kuhisemalla. Perinteisiin taksiyhtiöihin verrattuna määrä on häviävän pieni.

”Olemme alkuvaiheessa. Vie aikaa, että ihmiset löytävät uusia palveluja ja oppivat käyttämään niitä”, Torvelainen sanoo.

Suomalaiset yksityishenkilöt eivät voi osallistua ulkomaisiin osakeanteihin. Jotta osakeantia voisi Suomessa myydä yksityissijoittajille, annin ehdot pitäisi hyväksyttää Finanssivalvonnassa suomeksi ja ruotsiksi. Tätä ulkomaiset yhtiöt eivät tee.

Jos listautuvaan ulkomaiseen yhtiöön haluaa päästä käsiksi, osakkeet täytyy ostaa kaupankäynnin alettua pörssistä.

Uber voi tuoda monille omistajille miljardeja

Uutistoimisto Reutersin mukaan Uber aikoo pörssilistautumisen yhteydessä myydä 10 miljardin dollarin arvosta yhtiön osakkeita. Suurin osa osakkeista on yhtiön itsensä myymiä, mutta myös nykyiset omistajat rahastavat myymällä omia osakkeitaan.

Pörssilistautuminen antaa myös tarkan arvon suuromistajien omistusosuuksille.


Softbank

Uberin suurin omistaja on Softbank, joka omistaa 16,3 prosenttia yhtiöstä. Jos yhtiön arvoksi tulee pörssilistautumisen yhteydessä odotettu 100 miljardia dollaria, potin arvo olisi noin 16 miljardia.

Softbank muistetaan Suomessa Supercellin entisenä pääomistajana. Yhtiö myi Supercellin enemmistöosuutensa vuonna 2016 kiinalaiselle Tencentille.

Softbank henkilöityy voimakkaasti sen perustajaan ja toimitusjohtajaan Masayoshi Soniin, joka on Forbesin mukaan Japanin rikkain ihminen.

Benchmark Capita

Toiseksi suurin omistaja Uberissa on Benchmark Capital Partners, jonka osuus on 11 prosenttia. Benchmark osallistui Bill Gurleyn vetämänä Uberin varhaisiin rahoituskierroksiin ja hankki ison siivun yhtiöstä. Myöhemmin se myi paljon osakkeita Softbankille mutta jäi merkittäväksi omistajaksi.

Travis Kalanick

Uberin perustajiin lukeutuva Travis Kalanick omistaa yhä 8,6 prosenttia yhtiöstä, vaikka hänet ajettiin ulos yhtiön toimitusjohtajan paikalta vuonna 2017.

Garrett Camp

Uberin perustajista Garrett Camp on se, joka alun perin ideoi ja rakensi palvelun. Hänen osuutensa yhtiöstä on nykyään noin 6 prosenttia.

Saudi-Arabian valtionrahasto

Sijoitus Uberiin on yksi osa Saudi-Arabian suurta suunnitelmaa vähentää maan riippuvuutta öljystä. Vuonna 2016 Saudi-Arabian valtionrahasto sijoitti Uberiin 3,5 miljardia dollaria. Rahaston osuus yhtiöstä on 5,3 prosenttia.

Rahastoa johtaa kruununprinssi Mohammed bin Salman, jota on epäilty länsimaissa osallisuudesta toimittaja Jamal Khashoggin paloittelumurhaan viime syksynä.

Alphabet

Alphabet on Googlen emoyhtiö, jolla on merkittäviä omistuksia myös muissa teknologia-alan yhtiöissä. Uberista Alphabet omistaa suoraan tai välillisesti 5,2 prosenttia.

Fakta

Uber toimii kännykässä


 Uber on teknologiayhtiö, jonka kännykkäsovellus yhdistää kyytien tarvitsijat ja niiden tarjoajat.

 Perustettiin vuonna 2009. Toimii nykyään yli 700 kaupungissa.

 Maailmanlaajuisesti noin 100 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

 Suomessa Uber keskeytti toimintansa vuonna 2017. Palvelu palasi vuonna 2018, kun uusi liikennepalvelulaki mahdollisti toiminnan jatkamisen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   Mies tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen Itä-Helsingissä tapahtuneista lapsen raiskauksista ja hyväksi­käytöstä

  5. 5

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  8. 8

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  9. 9

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  10. 10

   Timo Soini jättää politiikan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää