Talous

Erik Fjellborg perusti ensimmäisen tekno­yrityksensä pika­ruokalan kesä­työläisenä, ja nyt hän on joustavan työ­elämän saarnamies

Erik Fjellborg perusti ensimmäisen työnhallintaan erikoistuneen yrityksensä, kun hän oli hampurilaisravintolassa kesätöissä. Esimiesten ahdinko innosti kehittelemään tietokoneohjelman työvuorojen järjestelyyn.

Erik Fjellborg on 32-vuotias ruotsalainen startup-yrittäjä, joka on viime aikoina pohtinut erityisen paljon Britannian eroa EU:sta eli brexitiä.

Monet hänen asiakkaistaan nimittäin pohtivat brexitiä päivittäin.

Fjellborgin perustama Quinyx-ohjelmistoyhtiö myy 25 maassa yrityksille pilvipohjaista työnhallintajärjestelmää. Asiakkaat ovat yrityksiä, joiden työntekijät tekevät vuorotyötä – ravintoloita, siivousalan yrityksiä ja erilaisia asiakaspalveluyhtiöitä.

Britanniassa, ja varsinkin Lontoossa, moni tällaisista yrityksistä työllistää nyt poikkeuksellisen paljon ulkomailta tulleita ihmisiä.

”Lontoossa yritykset kärsivät jo valmiiksi työvoimapulasta. Ne ovat tietysti huolissaan, miten pärjäävät, jos osa työntekijöistä joutuu brexitin toteutumisen jälkeen poistumaan maasta eikä korvaajia voida rekrytoida Britannian ulkopuolelta.”

Fjellborgin mukaan yritysten huoli työvoimastaan on toisaalta yksi olennainen selitys siihen, miksi hänen omalla yrityksellään kauppa käy.

Yritykset haluavat pitää kiinni henkilöstöstään, ja Fjellborg sanoo myyvänsä työkaluja, joilla tyytyväisyys työpaikoilla lisääntyy.

Suomessa vieraillut Fjellborg kuuluu itse siihen jatkuvasti kasvavaan ryhmään, jonka jäsenet ovat perustaneet ensimmäisen tietotekniikan yrityksensä ollessaan yhä koulussa.

Fjellborgin yritysidea syntyi, kun hän oli 15 vuotta sitten kotikaupungissaan Örebrossa kesätöissä McDonald’sin hampurilaisravintolassa.

Nuori mies huomasi nopeasti, että suuri osa hänen esimiestensä ajasta kului työvuorojen järjestelyyn ja tuuraajien pestaamiseen.

”Joku on kipeä, ja sitten ryhdytään soittelemaan vapailla oleville ihmisille, että kuka pystyy tulemaan töihin. Muutama puhelu menee vielä ystävällisesti, mutta pian epätoivo alkaa kuulua pomon äänessä. Lopulta kokemus on kaikille epämiellyttävä”, Fjellborg kuvailee.

Fjellborg katseli aikansa pomojensa ahdinkoa. Sitten hän teki tietokoneohjelman, jonka avulla työntekijät pystyivät helposti merkitsemään itselleen sopivimmat työvuorot, kirjaamaan lomatoiveensa tai viestittelemään keskenään työvuorojen vaihdoista.

Pian sen jälkeen hän perusti ensimmäisen oman yrityksensä, jonka peruja myös Quinyx on.

Fjellborgin kehittämä ohjelmisto on tietysti vuosien varrella kehittynyt, mutta tavoite on yhä sama: työnhallinnan pitää olla joustavaa ja työntekijöiden pitää pystyä vaikuttamaan.

Nyt avuksi on tullut myös tekoäly, joka oppii ottamaan huomioon ihmisten toiveita.

Yrityksille ohjelmaa myydään muistuttamalla sen varmistavan, että työvuoroissa ei myöskään ole koskaan liikaa työntekijöitä. Se säästää rahaa.

Samalla Fjellborgista itsestään on tullut joustavan yrityskulttuurin saarnamies.

”Teknologiayhtiön perustajana minulla on samanlaisia ongelmia kuin pikaruokaravintolan esimiehelläkin: on aina iso menetys, kun hyvä työntekijä jättää yrityksen.”

Quinyxin Censuswide-yhtiöllä teettämän tutkimuksen mukaan yli puolella suomalaisista vuorotöitä tai niin sanottuja ”perinteisiä haalarihommia” tarjoavilla yrityksillä on vaikeuksia pitää kiinni työntekijöistään.

Tämän takia työn joustavuudesta on tullut valtti monella sellaisella alalla, joilla ei kilpailla palkalla tai lisäeläkkeillä.

Fjellborgin mukaan yritysuskollisuudessa olennaista on sekin, että työntekijät tuntevat yrityksen arvot ja tavoitteet. Heiltä pitää myös pyytää jatkuvasti palautetta.

”Yritykset pitävät edelleen kehityskeskusteluja tai työtyytyväisyysmittauksia rutiininomaisesti kerran vuodessa. Ne toimivat näin, vaikka nykyään olisi työkaluja, joilla pystyy helposti kännykän välityksellä mittaamaan työtyytyväisyyttä aina halutessaan. Voit kysyä kaikilta, miten viikko on sujunut tai kuka kollega on tällä viikolla tehnyt hyvää työtä. Sujuva tiedonkulku parantaa yrityksen kulttuuria.”

Fjellborg sanoo, että työnhallinta ja suorat kommunikaatioyhteydet ovat entistä tärkeämpiä, kun yhä useampi ihminen tekee keikkatyötä. Töitä tulee esimerkiksi ruokaläheteille tarjolle kännykän välityksellä.

”Koko työelämä siirtyy tähän suuntaan. Keikkatyössä on kuitenkin yhä ongelmia, joita ei ole ole pystytty ratkomaan”, Fjellborg sanoo.

Ihan kaikki eivät kuitenkaan tule toimimaan internetin ja tietokoneohjelmistojen ehdoilla. Fjellborg uskoo, että ihmiset oppivat pian taas arvostamaan kivijalkakauppoja isojen verkkokauppojen rinnalla.

”Se edellyttää tietysti sitä, että kaupat ja niissä toimivat myyjät tarjoavat asiakkaille kokemuksia, joita verkkokaupassa ei saa. Siinä työnsä osaavat myyjät ovat arvossaan, ja työnantajien on syytä pitää heidät tyytyväisinä.”

Erik Fjellborg

 Opiskellut Tukholman kauppakorkeakoulussa, 32-vuotias.

 Perusti ensimmäisen yrityksensä 18-vuotiaana.

 Ohjelmistoyhtiö Quinyxin perustaja ja suurin omistaja.

 Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli noin 15 miljoonaa euroa.

 Yritys sai viime vuonna sijoittajilta uutta rahaa 25 miljoonaa euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  8. 8

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  9. 9

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  10. 10

   Iran sanoo luopuvansa uusista ydinsopimuksen sitoumuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  5. 5

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  6. 6

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  8. 8

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  9. 9

   ”Naisten Viagra” tulee Yhdysvaltain markkinoille

  10. 10

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää