Talous

Trumpin aggressiivinen suhtautuminen keskuspankkiin herättää huolta maailman rahapolitiikan itsenäisyydestä

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sättii keskuspankin johtajaa Jerome Powellia ja yrittää ajaa johtokuntaan kavereitaan, mutta voi joutua perääntymään. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi puuttui Trumpin politiikkaan poikkeuksellisella ulostulollaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump voi joutua perääntymään aikeistaan nimittää kaksi kiistanalaista hahmoa Yhdysvaltain keskuspankin johtokuntaan. Amerikkalaismedian mukaan Valkoinen talo on alkanut etsiä vaihtoehtoisia kandidaatteja Trumpin suosimien ehdokkaiden tilalle.

Trump on kertonut haluavansa keskuspankin eli Federal Reserven (Fed) johtokuntaan kaksi samanmielistä kaveriaan ja tukijaansa: pitsa-alan yrittäjän Herman Cainin ja konservatiivisen Heritage Foundation -ajatushautomon tutkijan Stephen Mooren, mutta kaksikon ehdokkuutta ei ole vielä virallisesti julistettu.


Lisäksi Trump on toistuvasti hyökännyt itse nimittämäänsä keskuspankin pääjohtajaa Jerome Powellia vastaan esimerkiksi sanomalla häntä Yhdysvaltain taloudelle suuremmaksi uhaksi kuin Kiinaa. Trump on vaatinut Powellia löysäämään Fedin korkopolitiikkaa talouskasvun vauhdittamiseksi.

Powellin sättiminen ja ajatus Cainin ja Mooren ehdokkuuksista ovat herättäneet poikkeuksellisen voimakkaita reaktioita. Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kohahdutti viime lauantaina varoittamalla, että Fedin itsenäisyys on vaarantunut.


Helsingin yliopiston taloustieteen professori Antti Ripatti pitää Draghin ulostuloa hyvin poikkeuksellisena. Hän ei saa mieleensä mitään toista esimerkkiä, jossa keskuspankin johtaja arvostelisi toisen maan keskuspankkiin liittyviä johtaja-asioita.

”On tämä poikkeuksellista”, hän sanoo.

Draghi ei ole yksin kritiikkinsä kanssa. Esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde totesi myös viime lauantaina Trumpin politiikkaan liittyen, että ”toivottavasti jatkossakin” keskuspankit saisivat toimia itsenäisesti.

The New York Times totesi pääkirjoituksessaan, että Moore ja Cain ovat ”poikkeuksellisen epäpäteviä” heille soviteltuun tehtävään. Lehden mukaan kaksikko hyökkäsi Fedin löysempää rahapolitiikkaa vastaan demokraattipresidentti Barack Obaman kaudella, kun taloudella meni huonosti ja elvyttäviä toimia tarvittiin paljon nykyistä selkeämmin.

”Ja sitten he alkoivat vaatia Fediltä lisää [elvytystä], kun Trump oli valittu presidentiksi”, lehti kirjoitti.

Fedin 12-jäseninen avomarkkinakomitea päätti viime vuonna neljästi ohjauskoron nostamisesta, joulukuussa 2,25–2,50 prosentin vaihteluväliin. Päätöstä perusteltiin etenkin kotitalouksien kulutuksen vahvalla kasvulla ja yritysten investointien lisääntymisellä.

Trump on kutsunut Fedin politiikkaa ”typeräksi, hulluksi, naurettavaksi ja liian aggressiiviseksi”. Viime vuoden lopulla Bloomberg uutisoi, että Trump etsii keinoja antaa potkut Powellille, mutta tämän väitteen hallitus on kiistänyt.

Vuoden ajan tehtävässään toiminut Powell on itse sanonut, että laki on yksiselitteinen: presidentti ei voi häntä erottaa, ja hän aikoo istua nelivuotisen kautensa loppuun.

Herman Cainin ja Stephen Mooren nimitykset olisivat ongelmallisia, sillä molemmilla heistä on vaikeuksia saada puolelleen Trumpin puolueen republikaanien tukea. Cainia on syytetty seksuaalisesta häirinnästäkin, kun taas Moore on suututtanut republikaaneja puolueväkeen kohdistuvilla hyökkäyksillään sekä vero- ja velkasotkuillaan.

Keskuspankin johtokunnan jäsenet tarvitsevat hyväksynnän senaatissa, jossa republikaaneilla on täpärähkö 53–47-enemmistö. Neljä republikaania on jo ilmoittanut, että he eivät tukisi ainakaan Cainin nimitystä.

Trumpin tulehtunut suhde keskuspankin johtajaan Powelliin on nostattanut keskustelua keskuspankkien kaventuneesta itsenäisyydestä laajemminkin maailmalla. Esimerkiksi Intiassa ja Turkissa keskuspankkien katsotaan politisoituneen viime aikoina.

Yllättäen Kiinassa keskuspankki on viime aikoina osoittanut tiukkaa itsenäisyyttä, vaikka siellä kaikki valta on viime kädessä kommunistisella puolueella, Bloomberg kertoo tuoreessa analyysissään.

Professori Antti Ripatti sanoo, että Euroopan keskuspankki EKP on poikkeuksellisen selkeästi erotettu politiikasta, vaikka politiikka näkyykin johtajien nimitysvaiheessa. Lisäksi EKP:llä on kapeampi tehtävä kuin Yhdysvaltain keskuspankilla: sen ensisijainen tehtävä on pitää inflaatio eli hintojen nousu kurissa lähellä kahta prosenttia mutta sen alla.

”Yhdysvalloissa laki ei ole niin selkeästi tehty kuin Euroopassa [eurovaluutan luonut vuoden 1992] Maastrichtin sopimus. Yhdysvalloissa on esimerkiksi annettu työllisyystavoite inflaatiotavoitteen lisäksi, toisin kuin eurojärjestelmässä”, Ripatti sanoo.

Euroopan keskuspankin ohjauskorko on tällä hetkellä 0,00 prosenttia. Draghin kaudella korkoa ei ole kertaakaan nostettu, mikä on herättänyt keskustelun keskuspankin tulevaisuuden strategiasta ja roolista reaalitalouden piristäjänä.

Ripatin mukaan EKP:n itsenäinen rooli on toiminut hyvin. Hänen mieleensä tulee ensimmäisen pääjohtajan, vuosina 1998–2003 tehtävässä toimineen hollantilaisen Wim Duisenbergin kommentti siitä, miten hän reagoi poliittiseen painostukseen korkopolitiikassa: ”Me kuulemme, mutta me emme kuuntele.”

Yhdysvalloissa Fedin johtokunnan jäsenet ovat yleensä puoluekirjojen haltijoita, mutta myös teknokraattisia taloustieteen osaajia. Antti Ripatin mukaan kunkin jäsenen vaikutusvalta kumpuaa siitä, miten hyvin hän pystyy perustelemaan kantansa syvällistä taloustuntemusta vaativissa keskusteluissa.

Yhdysvalloissa presidentit ovat ainakin 1990-luvun alusta lähtien pyrkineet pysymään vaiti keskuspankin tekemisistä, minkä vuoksi Trumpin ärhäkkä tyyli aiheuttaa huolta. Aiemmilla vuosikymmenillä presidenteille oli sen sijaan melko tavallista yrittää vaikuttaa korkopäätöksiin, USA Today -lehti kertoo.

The Economist -lehti toteaa tuoreessa pääkirjoituksessaan, että ”1970-luvulla oli tavallista, että poliitikot manipuloivat korkoja lisätäkseen omaa suosiotaan” monissa maissa. Se johti villiin inflaatiokierteeseen, minkä vuoksi keskuspankeille on sittemmin annettu itsenäisempi rooli.

Lehden mukaan kokonainen uusi sukupolvi ihmisiä on saanut tottua vakaisiin hintoihin ja siihen, että heidän pankkitalletustensa tai lainojensa korot ovat ennustettavalla tasolla.

”Tänään tätä menestystä uhkaavat populismi, kansallismielisyys ja taloudelliset voimat, jotka tekevät rahapolitiikasta taas poliittista.– – Vaaralliset voimat ovat jalkeilla, ja niillä voi olla hälyttäviä seurauksia taloudelliselle vakaudelle.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  6. 6

   Kesä on valko­viinin aikaa, ja HS:n testissä kaksi erottui edukseen: Näissä hana­pakkauksissa hinta ja laatu ovat kohdillaan

   Tilaajille
  7. 7

   Laulaja Moby väittää tapailleensa nuorta Natalie Portmania – Portman kieltää tapailun ja puhuu ”vanhemmasta miehestä, joka käyttäytyi karmivasti”

  8. 8

   Sadat lapset ovat saaneet hiv-tartuntoja Pakistanissa, eikä kukaan tiedä miksi

  9. 9

   Professori: Suomen turvapaikkapolitiikassa ei enää kiristämisvaraa

  10. 10

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  5. 5

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  6. 6

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  7. 7

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  10. 10

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää