Talous

”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

Suomalainen hammaslääkäri Satu Annika Aalto ja plastiikkakirurgi Asko Salmi pendelöivät töissä Tallinnassa. Asiakkaat hyötyvät hinnoista, mutta mitä järkeä hyväpalkkaisen ammattilaisen on tehdä töitä Virossa?

Tallinna

Kun matkustajat purkautuvat arkiaamuna Helsingistä saapuvalta Star-alukselta Tallinnan satamaan, aasialaisturistien keskeltä erottuu pitkä suomalaismies, plastiikkakirurgi Asko Salmi. Salmi on tulossa töihin kahdeksi päiväksi, niin kuin hänellä on tapana tehdä kerran kuussa.

Tavallisesti musta BMW vie Salmen satamasta suoraan tallinnalaiselle klinikalle. ”Niin suuri, että hävettää”, Salmi sanoo.

Tällä kertaa Salmi poikkeaa kahvilaan ennen työpäivän alkua.

Suomalaiset kauneusturistit ovat matkustaneet Tallinnaan edullisempien hintojen perässä 1990-luvulta alkaen. Salmen tallinnalaisella työpaikalla, Christinas Clinicillä, 10–50 prosenttia asiakkaista on Suomesta.

Seuraako kirurgi nyt asiakkaiden perässä Viroon?

Ei, Tallinnassa asiakkaat ovat pääosin paikallisia, sanoo Salmi.

Helsingissä Salmi teki edellispäivänä liki kymmenen leikkausta. Tallinnassa on tänään edessä kaksi mutkikasta leikkausta. Miksi plastiikkakirurgi käy töissä myös Tallinnassa?

”Pyydettiin tulemaan”, sanoo Salmi.


Pyyntö tuli sopivaan aikaan vuonna 2014. Kauneuskirurgiaa alettiin Suomessa verottaa 24 prosentin arvonlisäverolla. Päivä on tarkkaan syöpynyt mieleen: 1. toukokuuta 2014. Se oli isku Salmen kaltaiselle esteettiseen kirurgiaan erikoistuneelle kirurgille ja yrittäjälle.

”Työt loppuivat kuin seinään. Hintojen kallistumista oli pärryytetty lehdistössä kuukausikaupalla”, sanoo Salmi.

Tallinnasta tuli varavaihtoehto. Samasta syystä Salmi aloitti työt myös Espanjan Fuengirolassa.

”Hyvällä kirurgilla on aina suunnitelma B”, sanoo Salmi.

”Jos klinikka Suomessa olisi pitänyt lopettaa, olisin silti pystynyt elättämään perheen.”

Nyt suomalaisella klinikalla menee taas hyvin, mutta Salmi jatkaa myös Tallinnassa ja Fuengirolassa.

Kymmenientuhansien Suomessa pendelöivien virolaisten joukossa on lukuisia keikkalääkäreitä, joiden päätyö on Virossa. Harva keikkailee päinvastoin Suomesta Viroon. Kuinka kannattavaa se voi olla?

”On taloudellisesti järkevää”, sanoo Salmi.

Tappiota ei kerry, vaikka tallinnalaisen työpaikan kotisivuilla näkyvät edullisemmat esteettisen kirurgian hinnat kuin Salmen omistamassa Sairaala KL:ssä Helsingissä ja Jyväskylässä.

Aikoinaan Salmi harkitsi yrityksen perustamista Tallinnaan, mutta nyt hän laskuttaa työstään pienen suomalaisyrityksensä kautta.

Takana on kokemusta kriisialueilta Somaliasta ja Haitista. Tallinnassa asiakkaat ovat toisenlaisia: pääosin yli 30-vuotiaita naisia, jotka haluavat muuttaa ulkonäköään kirurgian avulla.

Salmi tekee monimutkaisia leikkauksia, kuten yhtä aikaa rintaimplantin asennuksen ja kohotuksen. Usein on tehtävä korjausleikkauksia: on monta kertaa leikattuja rintoja ja rintaimplanttien komplikaatioita. Aiemmin laadukkainakin pidetyistä implanteista paljastuu vuotoja.

Klinikalta soitetaan, ja Asko Salmen on aika lähteä töihin. Neuvostoaikaisen Lehdistötalon, Ajakirjandusmajan, kahdeksas kerros on kunnostettu nykyaikaiseksi kauneusklinikaksi. Kahvihuoneen pöydällä on pullakranssi ja hedelmiä. Nojatuolissa odottelee työtoveri, anestesiologi Kalle Paju.

Suomesta Tallinnaan suuntautuva työmatkaliikenne on harvinaista, vaikka Salmi ei ole ainoa poikkeus. Samalla tallinnalaisklinikalla työskentelee toinenkin esteettiseen kirurgiaan erikoistunut suomalainen.


Tallinnan satama-alueella uudessa kerrostalossa rakennustyömaan ja vanhankaupungin välissä on Hambakliinik Albin, jossa työskentelee sama hammaslääkäri Satu Annika Aalto kuin Helsingissä samannimisessä paikassa.

Hammaslääkäri Aallolla on takanaan tiivis työpäivä. Asiakkaat ovat poistuneet. Aalto näyttää hoitohuoneestaan avautuvaa näkymää: vasemmalla on A- ja oikealla D-matkustajaterminaali. Sieltä tulevat potilaat.

Satu ja Kai Aallon omistama hammaslääkäriasema on toiminut Tallinnassa jo viisi vuotta. Satu Aalto työskentelee Tallinnassa keskimäärin kuusi päivää kuukaudessa.

Viroon laajenemisen pääsyyksi Satu Aalto nimeää ”sote-angstin”.

”Yrittäjänä koin, että siinä ei voi käydä kuin huonosti. Parempi panna pallot kahteen koriin”, hän sanoo.

Aallosta näytti, että hammashoidossa keskityttiin vain julkisiin palveluihin, vaikka hammashoito oli silloin suurelta osin myös pienyrittäjävetoista.

Samaan aikaan Kela-korvauksia pienennettiin ja yrittäjille tuli uusia vaatimuksia liittyen sähköiseen reseptiin ja kansalliseen potilasarkistoon. Potilaat alkoivat odottaa edullisempia julkisia palveluja eivätkä enää varanneet aikoja. Aallot päättivät pelastaa pienen hammaslääkäriasemansa.

Albinin hammaslääkäriasemalla Tallinnassa on viihtyisä vastaanottotila, kaksi hammaslääkärin hoitohuonetta ja välinehuolto.

”Ajatus oli tarjota Tallinnassa samoja palveluja kuin Suomessa, mutta edullisemmalla hinnalla”, sanoo Satu Aalto.

Pelkästään Albinin Helsingin ja Tallinnan kotisivujen hinnastosta näkee hintaerot: kruunu 450 euroa Tallinnassa, 650 Helsingissä. Takahampaan juurihoito Kela-korvauksella 172 euroa Tallinnassa, 407 Helsingissä.

”Tienesti on yhtä suuri kuin Helsingissä, vaikka palvelut ovat keskimäärin 30 prosenttia edullisemmat asiakkaalle”, sanoo yhtiökumppani Kai Aalto ja lisää:

”Kun työt Tallinnassa ovat suurempia, tienesti voi olla jopa enemmän.”


Aallot toivat 1990-luvun alussa avustuksena perushammashoitovälineitä ja jopa puudutustarvikkeita Viroon. Olot ovat muuttuneet niin radikaalisti, että nyt Satu Aalto voi itsekin tienata Tallinnassa.

Työ on kannattavaa osin siksi, että hammaslääkärin kulut ovat yhä pienemmät Virossa.

”Suomessa kansallisen terveysarkiston Kanta-ohjelma on kallis. Yrittäjä joutuu maksamaan systeemistä kymmeniätuhansia euroja. Täällä maksamme kaikesta 35 euroa kuukaudessa”, sanoo Satu Aalto.

Viron valtio on tuottanut ohjelman, ja se toimii internetissä. Yrittäjä tarvitsee vain tietokoneen ja henkilökortinlukijan, Aalto kiittelee.

Aalto nimeää muitakin konkreettisia esimerkkejä:

Sama laitteisto ja sen huolto maksavat Suomessa enemmän kuin Virossa. Esimerkiksi saman hammaslääkärin hoitotuolin hintaero on ainakin kaksinkertainen.

Monilla yhtiöillä on tuotteilleen maakohtainen hinnoittelu, jolloin Baltiaan myydään edullisemmin. Esimerkiksi neljän gramman paikkausmuovi maksaa Suomessa noin 60 euroa ja Virossa 17 euroa, vaikka se tulee samasta varastosta.

Suuria määriä hammaslääkäreitä Viro ei kuitenkaan ole Suomesta houkutellut. Tiettävästi Tallinnan keskustassa työskentelee Aallon lisäksi toinenkin suomalainen hammaslääkäri.

Sen sijaan potilaita tulee Mikkeliä ja Pohjanmaata myöten.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  5. 5

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  8. 8

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  9. 9

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  10. 10

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää