Talous

”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

Suomalainen hammaslääkäri Satu Annika Aalto ja plastiikkakirurgi Asko Salmi pendelöivät töissä Tallinnassa. Asiakkaat hyötyvät hinnoista, mutta mitä järkeä hyväpalkkaisen ammattilaisen on tehdä töitä Virossa?

Tallinna

Kun matkustajat purkautuvat arkiaamuna Helsingistä saapuvalta Star-alukselta Tallinnan satamaan, aasialaisturistien keskeltä erottuu pitkä suomalaismies, plastiikkakirurgi Asko Salmi. Salmi on tulossa töihin kahdeksi päiväksi, niin kuin hänellä on tapana tehdä kerran kuussa.

Tavallisesti musta BMW vie Salmen satamasta suoraan tallinnalaiselle klinikalle. ”Niin suuri, että hävettää”, Salmi sanoo.

Tällä kertaa Salmi poikkeaa kahvilaan ennen työpäivän alkua.

Suomalaiset kauneusturistit ovat matkustaneet Tallinnaan edullisempien hintojen perässä 1990-luvulta alkaen. Salmen tallinnalaisella työpaikalla, Christinas Clinicillä, 10–50 prosenttia asiakkaista on Suomesta.

Seuraako kirurgi nyt asiakkaiden perässä Viroon?

Ei, Tallinnassa asiakkaat ovat pääosin paikallisia, sanoo Salmi.

Helsingissä Salmi teki edellispäivänä liki kymmenen leikkausta. Tallinnassa on tänään edessä kaksi mutkikasta leikkausta. Miksi plastiikkakirurgi käy töissä myös Tallinnassa?

”Pyydettiin tulemaan”, sanoo Salmi.


Pyyntö tuli sopivaan aikaan vuonna 2014. Kauneuskirurgiaa alettiin Suomessa verottaa 24 prosentin arvonlisäverolla. Päivä on tarkkaan syöpynyt mieleen: 1. toukokuuta 2014. Se oli isku Salmen kaltaiselle esteettiseen kirurgiaan erikoistuneelle kirurgille ja yrittäjälle.

”Työt loppuivat kuin seinään. Hintojen kallistumista oli pärryytetty lehdistössä kuukausikaupalla”, sanoo Salmi.

Tallinnasta tuli varavaihtoehto. Samasta syystä Salmi aloitti työt myös Espanjan Fuengirolassa.

”Hyvällä kirurgilla on aina suunnitelma B”, sanoo Salmi.

”Jos klinikka Suomessa olisi pitänyt lopettaa, olisin silti pystynyt elättämään perheen.”

Nyt suomalaisella klinikalla menee taas hyvin, mutta Salmi jatkaa myös Tallinnassa ja Fuengirolassa.

Kymmenientuhansien Suomessa pendelöivien virolaisten joukossa on lukuisia keikkalääkäreitä, joiden päätyö on Virossa. Harva keikkailee päinvastoin Suomesta Viroon. Kuinka kannattavaa se voi olla?

”On taloudellisesti järkevää”, sanoo Salmi.

Tappiota ei kerry, vaikka tallinnalaisen työpaikan kotisivuilla näkyvät edullisemmat esteettisen kirurgian hinnat kuin Salmen omistamassa Sairaala KL:ssä Helsingissä ja Jyväskylässä.

Aikoinaan Salmi harkitsi yrityksen perustamista Tallinnaan, mutta nyt hän laskuttaa työstään pienen suomalaisyrityksensä kautta.

Takana on kokemusta kriisialueilta Somaliasta ja Haitista. Tallinnassa asiakkaat ovat toisenlaisia: pääosin yli 30-vuotiaita naisia, jotka haluavat muuttaa ulkonäköään kirurgian avulla.

Salmi tekee monimutkaisia leikkauksia, kuten yhtä aikaa rintaimplantin asennuksen ja kohotuksen. Usein on tehtävä korjausleikkauksia: on monta kertaa leikattuja rintoja ja rintaimplanttien komplikaatioita. Aiemmin laadukkainakin pidetyistä implanteista paljastuu vuotoja.

Klinikalta soitetaan, ja Asko Salmen on aika lähteä töihin. Neuvostoaikaisen Lehdistötalon, Ajakirjandusmajan, kahdeksas kerros on kunnostettu nykyaikaiseksi kauneusklinikaksi. Kahvihuoneen pöydällä on pullakranssi ja hedelmiä. Nojatuolissa odottelee työtoveri, anestesiologi Kalle Paju.

Suomesta Tallinnaan suuntautuva työmatkaliikenne on harvinaista, vaikka Salmi ei ole ainoa poikkeus. Samalla tallinnalaisklinikalla työskentelee toinenkin esteettiseen kirurgiaan erikoistunut suomalainen.


Tallinnan satama-alueella uudessa kerrostalossa rakennustyömaan ja vanhankaupungin välissä on Hambakliinik Albin, jossa työskentelee sama hammaslääkäri Satu Annika Aalto kuin Helsingissä samannimisessä paikassa.

Hammaslääkäri Aallolla on takanaan tiivis työpäivä. Asiakkaat ovat poistuneet. Aalto näyttää hoitohuoneestaan avautuvaa näkymää: vasemmalla on A- ja oikealla D-matkustajaterminaali. Sieltä tulevat potilaat.

Satu ja Kai Aallon omistama hammaslääkäriasema on toiminut Tallinnassa jo viisi vuotta. Satu Aalto työskentelee Tallinnassa keskimäärin kuusi päivää kuukaudessa.

Viroon laajenemisen pääsyyksi Satu Aalto nimeää ”sote-angstin”.

”Yrittäjänä koin, että siinä ei voi käydä kuin huonosti. Parempi panna pallot kahteen koriin”, hän sanoo.

Aallosta näytti, että hammashoidossa keskityttiin vain julkisiin palveluihin, vaikka hammashoito oli silloin suurelta osin myös pienyrittäjävetoista.

Samaan aikaan Kela-korvauksia pienennettiin ja yrittäjille tuli uusia vaatimuksia liittyen sähköiseen reseptiin ja kansalliseen potilasarkistoon. Potilaat alkoivat odottaa edullisempia julkisia palveluja eivätkä enää varanneet aikoja. Aallot päättivät pelastaa pienen hammaslääkäriasemansa.

Albinin hammaslääkäriasemalla Tallinnassa on viihtyisä vastaanottotila, kaksi hammaslääkärin hoitohuonetta ja välinehuolto.

”Ajatus oli tarjota Tallinnassa samoja palveluja kuin Suomessa, mutta edullisemmalla hinnalla”, sanoo Satu Aalto.

Pelkästään Albinin Helsingin ja Tallinnan kotisivujen hinnastosta näkee hintaerot: kruunu 450 euroa Tallinnassa, 650 Helsingissä. Takahampaan juurihoito Kela-korvauksella 172 euroa Tallinnassa, 407 Helsingissä.

”Tienesti on yhtä suuri kuin Helsingissä, vaikka palvelut ovat keskimäärin 30 prosenttia edullisemmat asiakkaalle”, sanoo yhtiökumppani Kai Aalto ja lisää:

”Kun työt Tallinnassa ovat suurempia, tienesti voi olla jopa enemmän.”


Aallot toivat 1990-luvun alussa avustuksena perushammashoitovälineitä ja jopa puudutustarvikkeita Viroon. Olot ovat muuttuneet niin radikaalisti, että nyt Satu Aalto voi itsekin tienata Tallinnassa.

Työ on kannattavaa osin siksi, että hammaslääkärin kulut ovat yhä pienemmät Virossa.

”Suomessa kansallisen terveysarkiston Kanta-ohjelma on kallis. Yrittäjä joutuu maksamaan systeemistä kymmeniätuhansia euroja. Täällä maksamme kaikesta 35 euroa kuukaudessa”, sanoo Satu Aalto.

Viron valtio on tuottanut ohjelman, ja se toimii internetissä. Yrittäjä tarvitsee vain tietokoneen ja henkilökortinlukijan, Aalto kiittelee.

Aalto nimeää muitakin konkreettisia esimerkkejä:

Sama laitteisto ja sen huolto maksavat Suomessa enemmän kuin Virossa. Esimerkiksi saman hammaslääkärin hoitotuolin hintaero on ainakin kaksinkertainen.

Monilla yhtiöillä on tuotteilleen maakohtainen hinnoittelu, jolloin Baltiaan myydään edullisemmin. Esimerkiksi neljän gramman paikkausmuovi maksaa Suomessa noin 60 euroa ja Virossa 17 euroa, vaikka se tulee samasta varastosta.

Suuria määriä hammaslääkäreitä Viro ei kuitenkaan ole Suomesta houkutellut. Tiettävästi Tallinnan keskustassa työskentelee Aallon lisäksi toinenkin suomalainen hammaslääkäri.

Sen sijaan potilaita tulee Mikkeliä ja Pohjanmaata myöten.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  3. 3

   Vaalit jakoivat Euroopan kahtia, ja jakolinjat näkyivät myös Suomessa – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä vaalitulos kertoo

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa

  6. 6

   Vain 7-vuotiaita poikia heitettiin töihin tähän laitokseen vailla tietoa ulospääsystä – Syyksi riitti veljeily vanhempien pahantekijöiden kanssa

  7. 7

   Päävalmentaja Jukka Jalonen nostaa tuoreen MM-kullan Suomen palloiluhistorian kovimpien saavutusten joukkoon: ”On tämä huikea juttu”

  8. 8

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla, HS näyttää suorina lähetyksinä

  9. 9

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  10. 10

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  5. 5

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  6. 6

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  7. 7

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  10. 10

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää