Talous

Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

Suomen tunnetuin jalokivien arvioija Alf Larsson tuijottaa kolmen karaatin timanttia mikroskoopin läpi.

Timantti on kaivettu maasta, jonka syvyyksissä se on miljoonien vuosien saatossa valmistunut. Pika-arviolla timantilla on hintaa satatuhatta euroa, ehkä enemmänkin. Larssonin mukaan se näyttää harvinaisen puhtaalta.


Nykyään samanlainen timantti valmistuu yhä useammin muutamassa viikossa laboratoriossa. Tällaisen synteettisen timantin arvo on puolet pienempi kuin maasta kaivetun, mutta optisilta ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan synteettinen timantti olisi identtinen aidon kanssa.

Edes Larsson ei välttämättä heti huomaisi eroa. Tavallisella kultasepällä ei olisi erottamiseen mitään mahdollisuutta.

Herää kysymys, miksi maasta kaivetun timantin hinta on niin paljon suurempi, jos se on samanlainen. Miksi timantit ovat yleensäkin niin arvokkaita?

Timanttien erityisyys elää murroskautta, mutta on niiden arvoa epäilty ennenkin.


1930-luvulla maailman johtavalla timantti­yhtiöllä De Beersillä oli ongelma.

Timantteja pidettiin rikkaiden pröystäilynä. Niiden myynti oli laskenut jo parin vuosikymmenen ajan, ja lama vei myynnistä viimeisenkin puhdin.

Apuun pestattiin mainostoimisto N.W. Ayer. Tuloksena oli kampanja, jossa timantille luotiin yhteys rakkauteen. Vain muutamassa vuodessa timantista tuli kihlasormusten vakiovaruste. Mainostoimiston copywriter Frances Gerety onnistui tiivistämään ikuisen rakkauden ja timanttien yhteyden neljään sanaan: A Diamond is Forever.

Timantti on ikuinen.

Yksi maailman tunnetuimmista ja kestävimmistä mainoslauseista oli syntynyt. Mainosalan raamattu Advertising Age valitsi sen viime vuosisadan sloganiksi. Kakkoseksi tuli Niken Just Do It.

Marilyn Monroe sinetöi timanttien uuden tulemisen Diamonds are a Girl’s Best Friend -hitillä.

Myös De Beersille kävi hyvin. Yhtiö on tähän päivään asti hallinnut maailman timanttikauppaa, mutta nyt sillä on uusi haaste: synteettiset timantit.

Synteettiset timantit ovat nousseet timanttialan puheenaiheeksi viime vuosina. Niitä on osattu tehdä 1950-luvulta asti, mutta viime vuosina kuhina niiden ympärillä on lisääntynyt.

”Synteettisiä timantteja on nyt tullut markkinoille. Ne ovat arkipäiväistymässä”, diplomigemmologi Larsson kuvailee.

Mitä synteettiset timantit ovat?

Laboratoriossa valmistettujen synteettisten timanttien vetovoima pohjautuu siihen, ettei niitä ei pysty erottamaan luonnontimanteista edes tavallisessa kultasepänliikkeessä. Ne ovat käytännössä täysin samanlaisia.

Tarvitaan erikoislaitteistoa erottamaan toisistaan muutamassa viikossa valmistettu laboratoriotimantti ja kivi, jonka maa on on synnyttänyt miljoonien vuosien saatossa.

Synteettiset timantit ovat siis täysin eri asia kuin timanttijäljitelmät, joita tehdään esimerkiksi zirkonista.

Synteettiset timantit maksavat nykyään noin 50 prosenttia kaivettujen timanttien hinnoista. Hinnat voivat kuitenkin laskea merkittävästi, asiantuntijat uskovat.

Aiemmin synteettisten timanttien valmistus pohjautui valtavan paineen käyttöön, mutta viime vuosikymmenen vaihteesta alkaen jalansijaa ovat vallanneet kemialliset menetelmät. Valmistuskustannukset ovat painuneet ja tuotantomäärät lisääntyneet.

Suomessa koruliikkeet ovat käytännössä pitäytyneet kaivetuissa timanteissa, tai ”aidoissa ja alkuperäisissä”, kuten Tillanderilta ilmaistaan. Silti kaikki seuraavat synteettisten markkinaa.

Toistaiseksi kuluttajat eivät ole juuri kyselleet synteettisten timanttien perään. Osansa siihen on suomalaisella perinteellä ja kansanluonteella, jossa suositaan pienehköjä timantteja. Niihin on tavallisellakin kansalla merkkipäivänä varaa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa taas halutaan usein mahdollisimman näyttävä timantti – ja silloin hinta nousee tasolle, jolla synteettinen vaihtoehto tuottaa jättimäisen säästön.

Tamperelainen korukauppias ja diplomigemmologi Iiro Suokko sanoo pitäytyneensä erossa synteettisten timanttien kauppaamisesta siksi, ettei markkina ole kypsynyt vielä tarpeeksi. Synteettisten timanttien tuotanto kehittyy koko ajan, hinnat laskevat ja voivat Suokon mukaan jopa romahtaa.

Asiakas ei olisi tyytyväinen, jos hän ostaisi synteettisen timanttikorun ja vuoden päästä huomaisi, että samanlaisen saa puoleen hintaan.

”Minun pitää myydä tuotteita, jotka ovat vielä vuosien päästä samassa arvossaan”, Suokko sanoo.

Rihkamahintoihin synteettisten timanttien hinnat eivät voi laskea. Syy on se, että myös synteettiset timantit pitää hioa. Se on vaativa ja kallis työvaihe, jossa pitää käyttää arvokasta timanttijauhetta. Siksi myös synteettisten timanttien hinnalle tulee alaraja vastaan.

Toistaiseksi synteettisten timanttien osuus maailman timanttikaupasta on parin prosentin luokkaa. Vuosikymmenen aikana osuus voi nousta ehkä kymmenykseen, arvioivat Citin analyytikot. Mistään räjähdysmäisestä murroksesta ei siis ole kyse.

Synteettisten timanttien yleistyminen nostaa kuitenkin pintaan kysymyksen, joka voi määrittää timanttikaupan tulevaisuutta jopa satojen vuosien päähän:

Mikä tekee timantista aidon ja arvokkaan?

Taistelu oikean vastauksen määrittelemisestä käy jo kuumana.

Viime vuonna timanttialalla alkoi kuhina, kun jättiläinen De Beers lähti mukaan synteettisten timanttien valmistukseen ja kauppaan. Yhtiö investoi lähes sata miljoonaa dollaria synteettisten timanttien tuotantolaitokseen Yhdysvalloissa ja alkoi myydä niitä Lightbox-brändillä.

Suokko tulkitsee tilannetta niin, että De Beers pyrkii erottamaan kaivettujen timanttien ja synteettisten timanttien markkinat toisistaan. Yhtiö haluaa siis tulla mukaan synteettisten timanttien markkinoille ja samaan aikaan suojella pääliiketoimintaansa eli luonnontimanttien kauppaa.

Tähän asti synteettisten timanttien valmistajat ovat pyrkineet hämärtämään eroa kaivettuihin timantteihin. Ne ovat sitoneet synteettisten timanttien hinnan luonnontimantteihin ja myyneet synteettisiä hinnalla, joka on noin 40 prosenttia luonnontimantteja halvempi.

De Beers on katkaisemassa tämän yhteyden. Yhtiö on jo nyt laskenut synteettisten timanttien hintaa selvästi.

Yhtiö haluaa tehdä asiakkaille selväksi, että kyseessä on kaksi eri tuotetta.

Avainasemassa De Beersin pyrkimyksessä on se, että tuotteet pystyy erottamaan toisistaan. Yhtiö kehittääkin omaa teknologiaa, jolla synteettisen timantin pystyy erottamaan aidosta entistä helpommin.

Tällä alalla Suomi on muuten maailman kärkeä, sillä suomalaisen Mikko Åströmin yhtiön valmistamat laitteet keräävät asiantuntijoilta ylistystä.

De Beers on ruvennut myös luomaan järjestelmää, jolla luonnontimantin pystyisi jäljittämään aina kaivokseen asti. Tieto timantin alkuperästä korostaisi tunnetta siitä, että luonnontimantti on jotain, jota ei voi laboratoriossa kopioida – oli sen kemiallinen koostumus kuinka luonnollisen kaltainen tahansa.

”Kaikkien De Beersin projektien yhteinen tarkoitus on nähdäkseni se, että aidoilla timanteilla tulee aina olemaan oma arvonsa. Synteettiset timantit vertautuvat eri jalokivilajiin eivätkä ole aitoja timantteja”, Suokko sanoo.

”Pää kuumana he yrittävät varmasti keksiä lisää tapoja erottaa näitä tuotteita toisistaan.”

Synteettisten timanttien ympärillä käydään keskustelua myös eettisyydestä.

Aihe on monitahoinen. Luonnontimanttien maine on kärsinyt työntekijöiden kovista oloista, mutta toisaalta luonnontimanttien kauppa tuo tärkeitä tuloja kehittyviin maihin, joissa timantteja kaivetaan.

Britanniassa Sussexin herttuatar Meghan Markle käytti alkuvuodesta koruja, joiden timantit olivat synteettisiä. Korujen valmistaja, hollantilainen Kimai, korostaa laboratoriossa valmistettujen jalokiviensä sosiaalisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia.Blood Diamond – veritimantti -elokuvassa näytellyt Leonardo DiCaprio puolestaan on mukana omistajana synteettisiä timantteja valmistavassa Diamond Foundry -yhtiössä.

Synteettiset timantit tekevät koko ajan tuloaan ja niiden myynti kasvaa. Hinnan pudotessa kasvaa houkutus myydä synteettisiä timantteja luonnontimantteina.

Miten kuluttaja voi varmistua siitä, että kihlasormuksen timantti on oikea?

Larssonin mukaan aiheesta on alettu käydä huolestunutta keskustelua, mutta vain pikkukivien osalta. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi 0,1 karaatin timantteja, jotka liikkuvat timanttikaupassa pusseittain.

Luonnontimantin ja synteettisen timantin erottaminen on vielä sen verran työlästä, että ei olisi taloudellisesti kannattavaa käydä jokaista pikkukiveä erikseen läpi. Pussilliseen pieniä timantteja voisi ujuttaa sekaan synteettisiä jäämättä välttämättä kiinni.

Suurten timanttien osalta ei Larssonin mukaan ole huolta. ”Ne on helppo tutkia, ei niitä niin paljon tule kerralla tutkittavaksi.”

Synteettisten timanttien tulevaisuutta ei vielä pysty ennustamaan, koska markkina on vasta muovautumassa.

Suokolla on kuitenkin veikkaus siitä, kuka tulee lopulta heiluttamaan tahtipuikkoa: Se on maailmanlaajuinen korukauppaketju Swarovski. Suokon mukaan Swarovskilla on ”muskelia” hallita synteettisten timanttien markkinoita jakeluketjunsa avulla. Kysymys on siitä, miten se haluaa valtaansa käyttää.

”Swarowski pystyisi popularisoimaan synteettisten timanttien markkinat vielä eri tavalla kuin De Beers”, Suokko sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  5. 5

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  9. 9

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  10. 10

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää