Talous

Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

Yhdysvaltalainen Beyond Meat -yritys listautuu pörssiin.

Tarvitaanko pihvin tuottamiseen eläimiä?

Tämä on kysymys, josta alkoi yhdysvaltalaisen Beyond Meat -nimisen yrityksen taival kymmenen vuotta sitten. Syntyi pääasiassa herneproteiinista, perunatärkkelyksestä ja kookosöljystä valmistettu pihvi, josta tihkuu punajuurimehusta valmistettua verta.

Maanantaina Beyond Meat ilmoitti aikeistaan listautua pörssiin. Sen arvoksi listautumisessa arvioitiin jopa miljardi euroa.

Listautumispäätös kertoo osaltaan lihaa korvaavien tuotteiden kiivaasta kehityksestä.

”Kyse ei ole enää siitä, että pienet toimijat valmistavat tuotteita erikoisryhmille. Myös isot valmistajat ottavat tämän segmentin vakavasti”, arvioi suomalaisen elintarvikealan konsulttiyrityksen Makeryn kehityspäällikkö Antti Isokangas.

Aiemmin huhtikuussa elintarvikejätti Nestlé kertoi tuovansa markkinoille lihattomia hampurilaisia. Uutistoimisto Reutersin mukaan pelkästään Yhdysvalloissa kasvipohjaisten lihankorvikkeiden myynti kasvoi viime vuonna 23 prosenttia.

Beyond Meatin tuotteita myydään Suomessakin. Hampurilaisketju Bun2Bun, Classic American Diner -ravintola ja hotelliketju Scandic ovat kertoneet tarjoilevansa amerikkalaisyrityksen vegaanista pihviä.

Lue lisää: Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme, miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

Myös Suomessa isot toimijat ovat tulleet mukaan kasviproteiinien valmistamiseen. Elintarvikeyhtiö Paulig omistaa nyhtökauraa valmistamasta Gold & Green -yrityksestä 51 prosenttia. Härkäpapuvalmistetta tekevä Verso Food taas myytiin kuukausi sitten norjalaiselle Kavli-konsernille.

Sekä Verso Foodin toimitusjohtaja Tomi Järvenpää että Gold & Greenin toimitusjohtaja Maija Itkonen pitävät Beyond Meatin listautumisuutista merkittävänä.

”Se kertoo siitä, ettei tämä ole mitään hippitouhua vaan aitoa bisnestä, jossa liikkuvat isot rahat”, Itkonen sanoo. Hän kertoo, että Beyond Meat oli yksi niistä yrityksistä, jotka inspiroivat Itkosta ja Reetta Kivelää kehittämään nyhtökauran.

Järvenpäätä ei huolestuta se, että yhdysvaltalaiset valmistajat jyräisivät pienemmät toimijat alleen. Päinvastoin Järvenpää uskoo, että kasviproteiinit valtavirtaistuvat, kun kilpailu kovenee.

”Kasvi­proteiini­pohjaisten tuotteiden markkinat tulevat kehittymään sitä nopeammin, mitä enemmän hyviä tuotteita saadaan markkinoille.”

Itkonen on samoilla linjoilla. ”Eihän tällä alalla ole vielä kilpailijoita varsinaisesti, vaan kilpailija on se turhan lihansyönnin tapa.”

Konsulttiyritys Makeryn Antti Isokankaan mukaan on viitteitä siitä, että ihmisten kulutustottumukset ovat muuttumassa, vaikkakin hitaasti. Kun ympäristöön ja terveyteen liittyvät kysymykset huolestuttavat ihmisiä, huolta pyritään lievittämään esimerkiksi kulutustottumuksia muuttaen, Isokangas arvioi.

Yksi keskeinen ongelma on kuitenkin se, että kasviproteiinit ovat edelleen lihavalmisteita kalliimpia.

”Raaka-aineethan eivät välttämättä ole kalliimpia, mutta kun kysymys on pienemmästä tuoteryhmästä, teollisuus ja jakelijat hinnoittelevat sen lähtökohtaisesti korkeammaksi”, Isokangas sanoo.

Hintoihin vaikuttaa toki moni muukin tekijä. Eduskuntavaalien alla Suomessa keskusteltiin esimerkiksi siitä, tulisiko lihatuotteita verottaa nykyistä enemmän.

Beyond Meat on vain yksi huomattavia investointeja keränneistä yrityksistä, jotka kehittävät laboratoriossa valmistettavaa lihatonta lihaa.

Beyond Meatin sijoittajiin kuuluu joukko nimekkäitä henkilöitä, kuten Microsoftin perustaja Bill Gates, näyttelijä Leonardo DiCaprio ja McDonald’sin entinen toimitusjohtaja Don Thompson. Yhtiöön on investoinut myös yhdysvaltalainen lihavalmistaja Tyson Foods.

Beyond Meatin näkyvin kilpailija on niin ikään kalifornia­lainen Impossible Foods -niminen yritys. Sen pihvin takana on Stanfordin yliopiston entinen biokemian professori Patrick Brown, joka käytti sapattivapaansa pohtiakseen, mitä voisi tehdä ratkaistakseen maailman pahimpia ongelmia.

Yhdysvaltalaiset kasviproteiinivalmistajat haluavat luoda vaikutelman, että juuri ne ovat tuotteillaan pelastamassa maailman.

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan noin neljäsosa kaikista ilmastoa lämmittävistä päästöistä on peräisin ruoantuotannosta. Sen päästöistä noin puolet taas on peräisin lihasta ja muista eläinperäisistä tuotteista. Lihan ja maitotuotteiden välttämistä pidetäänkin yhtenä tärkeänä keinona vähentää omaa ympäristökuormaa.

Vaikka Beyond Meat on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan, sen toiminta on edelleen tappiollista. Viime vuonna liikevaihto oli noin 88 miljoonaa dollaria ja yhtiö teki nettotappiota noin 30 miljoonaa dollaria.

Sama tilanne on myös Verso Foodilla ja Gold & Greenillä. Vuonna 2017 Verso Food teki tappiota noin 880 000 euroa ja Gold & Green lähes viisi miljoonaa euroa.

Isokangas painottaa, että kasviproteiinit ovat kuluttajille uusi tuoteryhmä ja myös tuotantoprosessit ovat uusia, joten investoinnit ovat alkuvaiheessa välttämättömiä. Siksi hänen mukaansa tarvitaan vielä joitakin vuosia ennen kuin alan kannattavuutta voidaan arvioida tarkemmin.

Fakta

Beyond Meat


 Yhdysvaltalaisyritys valmistaa naudan jauhelihaa, kanaa ja possua muistuttavia kasvispohjaisia tuotteita.

 Yhtiön on perustanut sen toimitusjohtaja Ethan Brown.

 Sen tunnetuin tuote on muun muassa herneproteiinista valmistettu hampurilaispihvi, joka muistuttaa jauhelihapihviä.

 Beyond Meat teki viime vuonna noin 88 miljoonan dollarin liikevaihdolla noin 30 miljoonaa dollaria tappiota.

 Osakeannissa sen yhden osakkeen hinta on 19–21 dollaria (noin 16,9–18,7 euroa).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  6. 6

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   ”Muumit ovat taidetta” – Muumi-yhtiö ei halua tehdä Mörkö-mukista MM-kultaversiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää