Torstai oli poikkeuksellisen vilkas yritysten osavuosikatsauspäivä.

Tammi–maaliskuun tuloksensa kertoivat muun muassa Ahlstrom-Munksjö, Alma Media, Amer Sports, Cargotec, DNA, Huhtamäki, Kesko, Kone, Metso, Orion, Rovio, SSAB, Stora Enso, Telia, Tieto ja Wärtsilä.

Tulospäivän tärkeimmät uutiset

Mitä tulospäivästä jäi käteen? Teollisuudella menee edelleen hurjan hyvin

Koneen tuloksen myötä tärkeimmät on tältä tulospäivältä kuultu. Mitä päivästä jäi käteen?

Nokialla on vaikeuksia, mutta muuten suomalaisella raskaan sarjan teollisuudella tuntuu pyyhkivän toistaiseksi hyvin.

Sellaiset yritykset kuin Wärtsilä, Metso ja Kone tekevät investointitavaroita, joiden kysyntä kertoo Suomen tärkeiden vientimaiden tilanteesta.

Kaikki kertoivat torstaina paitsi hyvistä tuloksista ja hyvästä kasvusta, myös erittäin hyvästä uusien tilausten kertymästä.

Odotukset Suomen talouden käänteestä kohti taantumaa näyttäisivät siis ainakin tavaraviennin osalta ja tämän päivän osalta vahvasti liioitelluilta. Iso osa näiden yritysten tuotannosta tapahtuu toki muualla kuin Suomessa eikä siis välttämättä tilastoidu Suomen vientilukuihin.

Muutaman teollisuuden jätin antama kuva ei tietenkään myöskään kerro koko totuutta yritysten tilanteesta. Elinkeinoelämän keskusliiton kokoama koko teollisuuden suhdanneodotuksia kuvaava barometri oli tammikuussa vahvasti miinuksen puolella.

HS:n tulosseuranta päätty tänään tähän. Perjantaiaamuna jatketaan.

Kone sai roppakaupalla uusia hissitilauksia

Hissejä ja liukuportaita valmistavan koneen tilauskirjat paisuivat tammi-maaliskuussa. Yhtiö sai uusia tilauksia lähes kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan eli 2094 miljoonalla eurolla.

Muutenkin meno oli vahvaa.

Koneen liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 9,5 prosenttia 2199 miljoonaan euroon ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 4,6 prosenttia 228,4 miljoonaan euroon.

Kone paransi jonkin verran ennustettaan tämän vuoden liikevoitosta ja liikevaihdon kasvusta. Liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä ennustetaan olevan koko vuoden osalta 1160-1260 miljoonaa euroa.

Orion odottaa eturauhassyöpälääkkeestä isoa etappimaksua – alkuvuoden liikevaihto ja liikevoitto putosivat

Lääkeyhtiö Orion odottaa eturauhassyöpälääkkeen kaupallistamisen 45 miljoonan euron etappimaksun kasvasvattavan liikevaihdon ja liikevoiton 2019 viime vuotta suuremmaksi. Kasvusta ei vielä ollut merkkejä tammi–maaliskuussa, jolloin liikevoitto putosi 21 prosenttia ja liikevaihto 2,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Alkuvuonna 2019 konsernin liikevaihto oli 241 miljoonaa euroa ja liikevoitto 55 miljoonaa euroa, mikä on markkinaodotuksia vähemmän. Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen selitti yhtiön tiedotteessa, että "kasvuhankkeet rasittavat alkaneen vuoden 2019 tulosta".

Orionin lähivuosien menestys on paljolti kiinni eturauhassyöpälääke darolutamidin kauppallistamisen aikataulusta ja myyntiluvasta.

Orionin yhdessä saksalaisen lääkeyhtiö Bayerin kanssa kehittämä eturauhassyöpälääke on osoittautunut tehokkaaksi tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin arvovaltaisessa lääketieteen lehdessä New England Journal of Medicinessä keväällä.

Kaivoskoneita tekevän Metson tilauskirjat paisuivat

Kaivoskoneita ja teollisuuden venttiileitä tekevän ja huoltavan Metson tilauskirjat pullistuivat alkuvuonna. Uusien tilausten määrä oli tammi-maaliskuussa peräti 18 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Tilauskannan kokonaisarvo kasvoi 19 prosenttia 1855 miljoonaan euroon.

Metson liikevaihto oli ensimmäisellä neljänneksellä 17 prosenttia viime vuotta suurempi eli 836 miljoonaa euroa. Liikevoittoa kertyi 25 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän eli 100 miljoonaa euroa eli kannattavuus oli erinomainen.

Metso on kärsinyt pari vuotta johdon vaihtuvuudesta. Finnairista Metson johtoon siirtynyt Pekka Vauramo raportoi nyt ensimmäisestä kokonaisesta tuloskvartaalistaan.

Hän kertoi tiedotteessa olevansa näkemäänsä tyytyväinen. Erityisesti uusien tilausten määrä oli ilahduttavan hyvä.

"Yhdessä viime vuoden hyvän tilausten kasvun kanssa tämä tarkoittaa vakaata tilauskantaa, jonka toimittamista jatkamme parantuneella tehokkuudella", Vauramo sanoo tiedotteessa.

Vauramon mukana kaivoslaitteiden markkinoilla näyttää edelleen vilkkaalta, koska kaivosyhtiöt investoivat nyt uuteen laitekantaan.

Rovio, SSAB ja Alma Media kallistuivat pörssissä – Nokia, Ahlström ja Wärtsilä halventuivat

Torstaina julkistetut osavuositulokset vaikuttivat hyvin vaihtelevasti yhtiöiden arvoon Helsingin pörssissä. Peliyhtiö Rovion hinta oli torstaina aamupäivällä 46 prosentin nousussa, kun taas Nokia halpeni peräti kymmenen prosentin tahtiin.

Odotuksia parempi tulos ja näkymät nostivat myös teräsyhtiö SSAB:n ja mediayhtiö Alma Median hintaa parin prosentin tahtiin.

Koko pörssin yleisindeksi eli kokonaiskehitys oli kuitenkin torstaina aamupäivällä reilun prosentin pudotuksessa. Pörssin painumisen takana on aamupäivän tulosjulkistajista kovimmassa laskussa ollut teleliikenneyhtiö Nokia, jonka hintakehitys vaikuttaa paljon yleisindeksiin.

Myös kuituyhtiö Ahlstrom-Munksjön ja laivamoottoriyhtiö Wärtsilän arvo putosi aamupäivän tulosjulkistusten jälkeen yli kahden prosentin vauhdilla. Metsäyhtiö Stora Enson arvo taas oli yli 1,5 prosentin pudotuksessa.

Myöskin Orionin odotuksia huonompi tulos näkyi pörssissä, kun lääkeyhtiön kurssi laski vajaa kolme prosenttia iltapäivällä.

Tikkurila perui maalitehtaan rakentamisen Venäjälle

Tikkurila peruuttaa uuden maalitehtaan rakentamisen Venäjälle. Yhtiön mukaan tehdas ei olisi ollut riittävän kannattava. Liuotinohenteisia maaleja tekevän tehtaan rakentamista on suunniteltu kaksi vuotta.

Venäjä on Tikkurilan maalien suurin markkina-alue, jossa kysyntä myös kasvaa. Nyt yhtiö miettiin muita tapoja tyydyttää kasvava kysyntä.

”Tikkurila on Venäjällä kauppa- ja rakennusmaalien selkeä markkinajohtaja, ja vahvistamme asemaamme lisäämällä markkinointi- ja myyntipanostuksia Venäjällä”, sanoo toimitusjohtaja Elisa Markula tiedotteessa.

Tikkurilan liikevaihto supistui tammi-maaliskuussa puolisen prosenttia 129 miljoonaan euroon. Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kaksinkertaistui viime vuoden vastaavaan kauteen verrattuna 8,2 miljoonaan euroon.

Nokian osake sukeltaa pörssissä

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta sujui erittäin heikosti alkuvuonna.

Liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia 5,03 miljardiin euroon, mutta liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli yllättäen 59 miljoonaa euroa tappiollinen.

”Vuoden 2019 ensimmäinen neljännes oli heikko Nokialle", toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoi tiedotteessa.

Huono tulos sai sijoittajat mietteliäiksi. Nokian osake oli puoli yhdentoista aikaan noin kymmenen prosentin laskussa.

Lue lisää täältä: Nokian kannattavuus romahti pahasti – liiketappio 59 miljoonaa euroa

Tulospäivä ollut Nokiaa lukuun ottamatta tasaisen hyvä

Nokiaa lukuun ottamatta tulospäivä ei ole toistaiseksi tuottanut suurta draamaa. Suurilla teollisuusyrityksillä näyttää menevän yhtä tasaisen vahvasti. Kasvua on, ja toiminta kannattaa hyvin.

Mikään yhtiö ei ole maalannut piruja seinälle myöskään tulevaisuuden odotuksissaan.

Yhtiöt antavat tätä nykyä tosin niin herkästi tulosvaroituksia, jopa vain muutamaa päivää ennen tuloksen julkistamista, että tulospäivänä kuullaan varsin harvoin suuria yllätyksiä.

Talouden näkymät ovat nyt hyvin vahvasti jakautuneet toimialan mukaan. Viime vuonna ylikuumentunut rakennusala tulee pakittamaan tänä vuonna reippaasti. Tilastokeskus kertoi torstaina haettujen rakennuslupien kuutiomäärän supistuneen jälleen.

Muuten liike-elämässä on yhä vilkasta. Yrityksiä perustettiin Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lopulla kovaa vauhtia. Myös keskiviikkona julkistetut työllisyysluvut olivat järisyttävän hyviä.

Metsäyhtiö Stora Enson kannattavuus heikkeni mutta oli yhä erinomainen

Pakkauskartonkia, paperia ja sellua myyvän metsäyhtiö Stora Enson liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa pari prosenttia 2635 miljoonaan euroon.

Yhtiön liikevoitto ilman kertaluontoisia eriä pieneni 12 prosenttia 324 miljoonaa euroon, mutta oli silti vielä yli 12 prosenttia suhteessa liikevaihtoon eli oikein hyvällä tasolla.

Tuloksen heikkeneminen johtui yhtiön mukaan kunnossapidon kustannusten noususta ja kustannusten kallistumisesta.

Sellun myynnin kannattavuus säilyi erinomaisena. Stora Enso teki tämän paperin ja kartongin välituotteen myynnillä liikevoittoa 26 prosenttia suhteessaa liikevaihtoon.

Sellua tekevän biomaterials-yksikön osuus koko yhtiön liikevaihdosta on noin 15 prosenttia.

Metsäteollisuus on suoriutunut hyvin alan rakennemuutoksesta, kun paperin kysyntä on supistunut esimerkiksi median digitalisoitumisen myötä länsimaissa voimakkaasti.

Suomessa sopeutuminen on tarkoittanut jatkuvaa tuotannon supistamista ja se näyttää jatkuvan. Alkuvuonna Stora Enso päätti sulkea Imatran tehtaillaan paperikone kuutosen, joka sammuu vuoden loppuun mennessä.

Oulun paperitehdas puolestaan muutettaan kartonkitehtaaksi.

Amerikan-markkinat ja erityisteräkset nostivat terästyhtiö SSAB:tä

Teräsyhtiö SSAB:n liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 1674 miljoonaan kruunuun eli noin 160 miljoonaan euroon vuodentakaisesta. Viime vuonna vastaavana aikana liikevoitto oli noin 92 miljoonaa euroa.

SSAB:n mukaan liikevoitto nousi Amerikan-yksiköiden ja erikoisteräksen parantuneen kannattavuuden vuoksi.

Yhtiön alkuvouden liikevaihto oli noin 1,9 miljardia euroa, missä on selvää kasvua edellisvuoden noin 1,65 miljardiin euroon verrattuna.

Yhtiö uskoo liiketoiminnan jatkuvan " hyvällä tasolla" tulevaisuudessa. Yhtiön mukaan autoteollisuuden kysynnän heikentyminen aiheuttaa kuitenkin jonkin verran epävarmuutta teräksen kysynnässä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää