Talous

Johtuvatko Nokian vaikeudet huonoista tuotteista? – ”Aggressiivinen tulkinta”, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja

Nokian liiketulos romahti alkuvuonna tappiolliseksi, mutta yhtiö vakuuttaa ongelmien olevan tilapäisiä.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta kangerteli pahasti alkuvuonna. Vaikeuksista huolimatta yhtiö on varma, että kannattavuus paranee myöhemmin tänä vuonna.

Sijoittajia Nokian itseluottamus ei vakuuttanut. Yhtiön osake halpeni torstaina Helsingin pörssissä yhdeksän prosenttia 4,70 euroon. Nokian liikevaihto kasvoi tammi–maaliskuussa kolme prosenttia 5,1 miljardiin euroon, mutta liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 59 miljoonaa euroa tappiollinen.

Osavuosikatsauksen perusteella keskeinen ongelma on se, että viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikan käyttöönotto on ollut hitaampaa kuin yhtiö on arvioinut. Tai sitten kilpailijat ovat vain menestyneet teleoperaattoreiden tarjouskilpailuissa Nokiaa paremmin.

Nokia vetosi torstaina siihen, että se oli jo edellisessä osavuosikatsauksessa ilmoittanut alkuvuoden olevan vaikea. Tammikuun lopussa Nokia totesi: ”heikohkoa ensimmäistä vuosipuoliskoa seuraa vahva toinen vuosipuolisko, ja ensimmäinen vuosineljännes on erityisen heikko.”

Harva kuitenkaan osasi ennakoida liiketuloksen voivan romahtaa tappiolliseksi.

Uutistoimisto Reutersin ennakkokyselyssä analyytikot arvioivat, että liiketulos olisi ollut 303 miljoonaa euroa voitollinen.

”Ensimmäinen vuosineljännes oli odotetusti heikko, mutta luotamme siihen, että heikkoon tulokseen vaikuttaneet tekijät helpottavat jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Heikko alkuvuosi johtui etenkin langattomista verkoista ja meiltä jäi Pohjois-Amerikassa tulouttamatta 200 miljoonaa euroa liikevaihtoa”, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja Kristian Pullola.

Pohjois-Amerikassa teleoperaattorit ovat jo aloittaneet rivakasti 5g-verkkojen rakentamisen ja se on yksi Nokian tärkeimmistä markkina-alueista.

Jokseenkin poikkeuksellisena voi kuitenkin pitää sitä, että yhtiöltä jää saamatta 200 miljoonan euron liikevaihto myydyistä tuotteista.

”Meidän tuote ei ensimmäisellä vuosineljänneksellä vastannut tuloutusperiaatteitamme eikä lupauksia, joita olemme asiakkaalle antaneet. Siksi tuloutus siirtyi myöhempään vaiheeseen. Emme ole hävinneet kauppoja vaan kyse on toteutuneet kaupan liikevaihdon tuloutuksen viivästymisestä.”

Eikö tästä voi tehdä johtopäätöksen, että Nokia on myynyt Pohjois-Amerikkaan tuotteita, jotka eivät täytä Nokian tai teleoperaattorin laatuvaatimuksia?

”Tuo on aika aggressiivinen tulkinta. Olemme 5g-tekniikan käyttöönotossa vielä alkuvaiheessa, minkä takia meidän laitteemme paranevat koko ajan. Tämä on täysin normaalia uuden tekniikan varhaisessa vaiheessa. Toimitukset ovat yhä kesken, minkä takia liikevaihtoa ei ole pystytty tulouttamaan.”


Alkuvuoden kehnosta tuloskehityksestä huolimatta Nokia piti ennallaan arvionsa koko vuotensa kannattavuudesta. Jos koko vuoden näkymä olisi heikentynyt, yhtiön olisi pitänyt muuttaa kannattavuusarviotaan.

Kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin pitäisi olla vuositasolla 9–12. Alkuvuonna se oli –1,2. Saavuttaakseen arvioimansa kannattavuuden Nokian liikevoiton pitäisi kasvaa merkittävästi seuraavilla vuosineljänneksillä.

”Meillä on vahva luottamus siihen, että langattomissa verkoissa liiketoimintamme paranee jo kuluvalla vuosineljänneksellä, mutta vuoden toisella vuosipuoliskolla kannattavuus paranee selvästi 5g-liiketoiminnan kasvun takia.”

Pullolan mukaan 5g-tekniikan käyttöönotto jouduttaa myös Nokian ohjelmistoliiketoimintaa ja yritysasiakasliiketoimintaa.

Yritysasiakasliiketoiminnassaan Nokia keskittyy muihin asiakkaisiin kuin teleoperaattoreihin. Robottien ja automaatiotekniikan kehittymisen takia yhä useammilla yrityksillä on tarvetta ostaa laitteita ja ohjelmistoja Nokialta.

Osavuosikatsauksessaan Nokia viittasi nimeltä mainitsematta myös kiinalaisen kilpailijansa Huawein väitettyihin tietoturvariskeihin.

Ilmeisesti osa teleoperaattoreista on päättänyt luopua Huawein laitteista ja ohjelmistoista, mikä on houkutellut Nokian kilpailijoita aggressiiviseen hinnoitteluun.

”Osa asiakkaista on arvioinut uudelleen, keneltä he tekniikkansa ostavat tietoturvariskien takia. Meidän näkökulmasta lyhyen aikavälin riski on se, että saatamme hieman joutua tinkimään katteista, mutta pitkällä aikavälillä se lisää liikevaihtoa sekä parantaa kannattavuutta.”

Pullola kuitenkin korostaa, että Nokia ei ole valmis kilpailemaan uusista sopimuksista hinnalla millä hyvänsä. Kaikkien sopimusten on oltava pitkällä aikavälillä kannattavia.

Kaiken kaikkiaan Nokia pitää kilpailuetunaan siitä, että sillä on laaja tuotevalikoima. Tosin joidenkin alan sisäpiiriläisten mielestä etenkin radiotekniikassa ruotsalainen Ericsson on Nokiaa edellä.

”Meillä on kokonaisuudessaan erittäin kilpailukykyinen tuotevalikoima. Tietyissä tuotteissa olemme selvästi kilpailijoita edellä, kun taas joillakin osa-alueille meidän täytyy kuroa kiinni kilpailijoita. Onneksi meillä on riittävästi tuotekehityskapasiteettia.”

Nokia panee paljon laajan tuotevalikoimansa varaan siksi, että teleoperaattorit voivat halutessaan ostaa kaikki tarvitsemansa laitteet, ohjelmistot ja palvelut Nokialta. Osa ei kuitenkaan sitä halua, vaan ne kilpailuttavat verkkolaiteyhtiöitä ostamalla laitteita ja palveluita tarkoituksellisesti monilta yhtiöiltä.

”Laaja tuotevalikoima antaa meille merkittävää hyötyä, kun investoinnit 5g-tekniikkaan lisääntyvät vielä entisestään. Uskomme, että markkinaosuutemme pysyy vahvana. Meillä on nykyisin 36 5g-sopimusta, mikä on hyvä alku”, Pullola sanoo.

Alkuvuoden myönteisenä merkkinä Pullola pitää sitä, että ip-reitittimien, ohjelmistojen, optisten verkkojen ja teknologiayksikön liiketoiminnat kasvoivat.

Fakta

Nokian kolme pääliiketoimintaa


 Verkkolaitteet ja palvelut ovat yhtiön selvästi suurin liiketoimintaryhmä. Niiden osuus liikevaihdosta on vajaat 80 prosenttia.

 Tulevaisuudessa ohjelmistojen merkitys tietoliikenneverkoissa kasvaa. Siksi Nokia on sijoittanut paljon ohjelmistoliiketoimintaan, jossa myös katteet ovat yleensä paremmat kuin verkkolaitteissa. Ohjelmistojen osuus liikevaihdosta on noin 10 prosenttia.

 Teknologiayksikkö vastaa Nokian patentoimien keksintöjen lisensoinnista ja uusien keksintöjen kehittämisestä. Yksikön osuus liikevaihdosta on vajaat 10 prosenttia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Antti Rinne harmistui hallitusneuvotteluista medialle vuotaneista tiedoista: ”Mistä te tiedätte, että deadline on 22?” Rinne tivasi toimittajalta kolmeen otteeseen

  4. 4

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Brittimediat: Theresa May syrjäytetään ehkä jo lähipäivinä

  9. 9

   Texmex-ravintola Cantina West sulkee ovensa Helsingissä lähes 30 vuoden jälkeen

  10. 10

   Kesä on valko­viinin aikaa, ja HS:n testissä kaksi erottui edukseen: Näissä hana­pakkauksissa hinta ja laatu ovat kohdillaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  3. 3

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  4. 4

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  5. 5

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  6. 6

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  7. 7

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  9. 9

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  10. 10

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää