Talous

Johtuvatko Nokian vaikeudet huonoista tuotteista? – ”Aggressiivinen tulkinta”, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja

Nokian liiketulos romahti alkuvuonna tappiolliseksi, mutta yhtiö vakuuttaa ongelmien olevan tilapäisiä.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta kangerteli pahasti alkuvuonna. Vaikeuksista huolimatta yhtiö on varma, että kannattavuus paranee myöhemmin tänä vuonna.

Sijoittajia Nokian itseluottamus ei vakuuttanut. Yhtiön osake halpeni torstaina Helsingin pörssissä yhdeksän prosenttia 4,70 euroon. Nokian liikevaihto kasvoi tammi–maaliskuussa kolme prosenttia 5,1 miljardiin euroon, mutta liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 59 miljoonaa euroa tappiollinen.

Osavuosikatsauksen perusteella keskeinen ongelma on se, että viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikan käyttöönotto on ollut hitaampaa kuin yhtiö on arvioinut. Tai sitten kilpailijat ovat vain menestyneet teleoperaattoreiden tarjouskilpailuissa Nokiaa paremmin.

Nokia vetosi torstaina siihen, että se oli jo edellisessä osavuosikatsauksessa ilmoittanut alkuvuoden olevan vaikea. Tammikuun lopussa Nokia totesi: ”heikohkoa ensimmäistä vuosipuoliskoa seuraa vahva toinen vuosipuolisko, ja ensimmäinen vuosineljännes on erityisen heikko.”

Harva kuitenkaan osasi ennakoida liiketuloksen voivan romahtaa tappiolliseksi.

Uutistoimisto Reutersin ennakkokyselyssä analyytikot arvioivat, että liiketulos olisi ollut 303 miljoonaa euroa voitollinen.

”Ensimmäinen vuosineljännes oli odotetusti heikko, mutta luotamme siihen, että heikkoon tulokseen vaikuttaneet tekijät helpottavat jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Heikko alkuvuosi johtui etenkin langattomista verkoista ja meiltä jäi Pohjois-Amerikassa tulouttamatta 200 miljoonaa euroa liikevaihtoa”, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja Kristian Pullola.

Pohjois-Amerikassa teleoperaattorit ovat jo aloittaneet rivakasti 5g-verkkojen rakentamisen ja se on yksi Nokian tärkeimmistä markkina-alueista.

Jokseenkin poikkeuksellisena voi kuitenkin pitää sitä, että yhtiöltä jää saamatta 200 miljoonan euron liikevaihto myydyistä tuotteista.

”Meidän tuote ei ensimmäisellä vuosineljänneksellä vastannut tuloutusperiaatteitamme eikä lupauksia, joita olemme asiakkaalle antaneet. Siksi tuloutus siirtyi myöhempään vaiheeseen. Emme ole hävinneet kauppoja vaan kyse on toteutuneet kaupan liikevaihdon tuloutuksen viivästymisestä.”

Eikö tästä voi tehdä johtopäätöksen, että Nokia on myynyt Pohjois-Amerikkaan tuotteita, jotka eivät täytä Nokian tai teleoperaattorin laatuvaatimuksia?

”Tuo on aika aggressiivinen tulkinta. Olemme 5g-tekniikan käyttöönotossa vielä alkuvaiheessa, minkä takia meidän laitteemme paranevat koko ajan. Tämä on täysin normaalia uuden tekniikan varhaisessa vaiheessa. Toimitukset ovat yhä kesken, minkä takia liikevaihtoa ei ole pystytty tulouttamaan.”


Alkuvuoden kehnosta tuloskehityksestä huolimatta Nokia piti ennallaan arvionsa koko vuotensa kannattavuudesta. Jos koko vuoden näkymä olisi heikentynyt, yhtiön olisi pitänyt muuttaa kannattavuusarviotaan.

Kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin pitäisi olla vuositasolla 9–12. Alkuvuonna se oli –1,2. Saavuttaakseen arvioimansa kannattavuuden Nokian liikevoiton pitäisi kasvaa merkittävästi seuraavilla vuosineljänneksillä.

”Meillä on vahva luottamus siihen, että langattomissa verkoissa liiketoimintamme paranee jo kuluvalla vuosineljänneksellä, mutta vuoden toisella vuosipuoliskolla kannattavuus paranee selvästi 5g-liiketoiminnan kasvun takia.”

Pullolan mukaan 5g-tekniikan käyttöönotto jouduttaa myös Nokian ohjelmistoliiketoimintaa ja yritysasiakasliiketoimintaa.

Yritysasiakasliiketoiminnassaan Nokia keskittyy muihin asiakkaisiin kuin teleoperaattoreihin. Robottien ja automaatiotekniikan kehittymisen takia yhä useammilla yrityksillä on tarvetta ostaa laitteita ja ohjelmistoja Nokialta.

Osavuosikatsauksessaan Nokia viittasi nimeltä mainitsematta myös kiinalaisen kilpailijansa Huawein väitettyihin tietoturvariskeihin.

Ilmeisesti osa teleoperaattoreista on päättänyt luopua Huawein laitteista ja ohjelmistoista, mikä on houkutellut Nokian kilpailijoita aggressiiviseen hinnoitteluun.

”Osa asiakkaista on arvioinut uudelleen, keneltä he tekniikkansa ostavat tietoturvariskien takia. Meidän näkökulmasta lyhyen aikavälin riski on se, että saatamme hieman joutua tinkimään katteista, mutta pitkällä aikavälillä se lisää liikevaihtoa sekä parantaa kannattavuutta.”

Pullola kuitenkin korostaa, että Nokia ei ole valmis kilpailemaan uusista sopimuksista hinnalla millä hyvänsä. Kaikkien sopimusten on oltava pitkällä aikavälillä kannattavia.

Kaiken kaikkiaan Nokia pitää kilpailuetunaan siitä, että sillä on laaja tuotevalikoima. Tosin joidenkin alan sisäpiiriläisten mielestä etenkin radiotekniikassa ruotsalainen Ericsson on Nokiaa edellä.

”Meillä on kokonaisuudessaan erittäin kilpailukykyinen tuotevalikoima. Tietyissä tuotteissa olemme selvästi kilpailijoita edellä, kun taas joillakin osa-alueille meidän täytyy kuroa kiinni kilpailijoita. Onneksi meillä on riittävästi tuotekehityskapasiteettia.”

Nokia panee paljon laajan tuotevalikoimansa varaan siksi, että teleoperaattorit voivat halutessaan ostaa kaikki tarvitsemansa laitteet, ohjelmistot ja palvelut Nokialta. Osa ei kuitenkaan sitä halua, vaan ne kilpailuttavat verkkolaiteyhtiöitä ostamalla laitteita ja palveluita tarkoituksellisesti monilta yhtiöiltä.

”Laaja tuotevalikoima antaa meille merkittävää hyötyä, kun investoinnit 5g-tekniikkaan lisääntyvät vielä entisestään. Uskomme, että markkinaosuutemme pysyy vahvana. Meillä on nykyisin 36 5g-sopimusta, mikä on hyvä alku”, Pullola sanoo.

Alkuvuoden myönteisenä merkkinä Pullola pitää sitä, että ip-reitittimien, ohjelmistojen, optisten verkkojen ja teknologiayksikön liiketoiminnat kasvoivat.

Fakta

Nokian kolme pääliiketoimintaa


 Verkkolaitteet ja palvelut ovat yhtiön selvästi suurin liiketoimintaryhmä. Niiden osuus liikevaihdosta on vajaat 80 prosenttia.

 Tulevaisuudessa ohjelmistojen merkitys tietoliikenneverkoissa kasvaa. Siksi Nokia on sijoittanut paljon ohjelmistoliiketoimintaan, jossa myös katteet ovat yleensä paremmat kuin verkkolaitteissa. Ohjelmistojen osuus liikevaihdosta on noin 10 prosenttia.

 Teknologiayksikkö vastaa Nokian patentoimien keksintöjen lisensoinnista ja uusien keksintöjen kehittämisestä. Yksikön osuus liikevaihdosta on vajaat 10 prosenttia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  2. 2

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen kissa katosi aiemmin Fleminginkadulta

  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Helsinki Kalasataman tornin huipulta – katso video 134-metrisen asuintalon ylimmistä kerroksista

  7. 7

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  8. 8

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä isoin, pankkiiri Björn Wahlroos yksi suurimmista tukijoista

  9. 9

   Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

  10. 10

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  9. 9

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  10. 10

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää