Parikymmentä yhtiötä kertoi alkuvuoden tuloksestaan perjantaina. HS seurasi tulospäivää hetki hetkeltä ja kertoo tärkeimmät uutiset ja havainnot.

Myös eilinen torstai oli vilkas tulospäivä. Voit lukea sen uutiset täältä: Tulospäivä kertoi, että teollisuudella menee yhä hurjan hyvin: Kone niitti hissitilauksia, Metsonkin tilauskirja paisuu

Lue uutiset perjantain tuloksista täältä:

Oriola päättää tulospäivän

Lääketukkuri Oriola päättää tulospäivän heikkoon tulokseensa.

Yhtiön liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 2,3 prosenttia 397 miljoonaa euroa. Ruotsista suuren osan liikevaihdostaan tekevän Oriolan tulos on herkkä kruunun ja euron kurssivaihteluille. Ilman kurssimuutoksia kasvu olisi ollut nopeampaa.

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 3,9 miljoonaa euroa eli vaivaisen prosentin suhteessa liikevaihtoon. Yhtiö jatkaa kehitysohjelmiaan.

HS:n tulosseuranta päättyy tältä päivältä. Heipat ensi viikkoon!

Keskeneräiset projektit pitivät YIT:n tuloksen miiinuksella

Rakennusyhtiöiden tulokset eivät ole aina sitä, miltä ensi katsomalla näyttää. Lemminkäisen vuosi sitten nielaisseen YIT:n tulos oli tammi-maaliskuussa rankasti tappiollinen. Silti yhtiö odottaa oikaistun liikevoiton nousevan tänä vuonna 170-230 miljoonaan euroon.

Liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 16 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan ja oli 701,6 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto oli -30,7 miljoonaa euroa.

Tulosta painavat keskeneräiset suurprojektit, kuten Helsingin Pasilaan rakennettava Tripla ja isot asuntohankkeet. Ne kirjataan tuloksi vasta valmistuessaan ja rakennusvaiheessa niistä tulee siis vain kuluja. Triplan on määrä aueta syksyllä.

YIT: n tilauskanta on hyvällä tolalla. Maaliskuun lopussa kirjoissa olevasta tilauskannasta oli myyty 73 prosenttia.

Tammikuun sää yllätti SRV:n, tornitalon vesivahingosta tuli 2,5 miljoonan euron lasku

Redin alueen rakennushankkeen ongelmien painama SRV palasi tammi-maaliskuussa niukasti voitolliseksi tappiollisen viime vuoden jälkeen.

Rakennustyhtiön liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna runsaat kolmen prosenttia 222,6 miljoonaan euroon.

Operatiivinen liikevoitto, josta on vähennetty ruplan kurssin vaihtelun vaikutukset, oli 0,5 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaan SRV teki noin viiden miljoonan euron tappion.

Redin kauppakeskuksen ja tornitalojen rakentaminen on tuottanut SRV:lle monia ikäviä yllätyksiä. RAkentamisen kustannukset karkasivat viime vuoden aikana. Alkuvuonna tornitalon rakennustyömaalla sattui myös iso vesivahinko, josta on kirjattu 2,5 miljoonaa euroa kuluja.

SRV:n tiedotteen mukaan kustannuksia kasvatti myös "talvinen sää erityisesti tammikuussa".

Rahoituskulut kuitenkin painoivat tuloksen ennen veroja tappiolle.

SRV aikoo vahvistaa tasettaan laskemalla liikkeeseen uuden hybridilainan, jolla korvataan joitain muita rahoitusinstumentteja.

Keskipäivällä seuraava tulossuma

Nyt odotellaan puolta päivää, jolloin tuloksia tupsahtaa samalla kellonlyömällä taas useita. Tähän asti tulospäivä on ollut eilisen tapaan täynnä lähes yksinomaan hyviä tuloksia.

Niin kuin Konecranes totesi, huhut maailmantalouden kasvun hidastumisesta vaikuttavat ennen aikaisilta. Suurten vientiyritysten tilauskirjat ovat nyt pullollaan. Myös metsä- ja energiayhtiöillä kauppa käy.

Nosturiyhtiö Konecranesin liikevaihto kasvoi ja kannattavuus parani

Satama- ja teollisuusnostureita tekevän Konecranesin liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa peräti 12,7 proesntita 758 miljoonaan euroon. Myös kannattavuus parani huomattavasti, vaikka ei ollut edelleenkään kovin hyvällä tasolla.

Liikevoittoa ilman kertaluonteisia eriä kertyi 42,2 miljoonaa euroa eli 5,6 prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

Muiden konepajayritysten tavoin Konecranesinkin tilauskanta kasvoi alkuvuonna hyvää vauhtia. Uusien tilausten määrä oli 24 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa suurempi, 848 miljoonaa euroa.

"Vuoden 2019 tilauskanta on vahva, ja odotamme koko vuoden liikevaihdon kasvun yltävän ohjeistamaamme 5-7 prosenttiin edellisvuoteen verrattuna", toimitusjohtaja Panu Routila sanoo tiedotteessa.

Konecranesin mukaan maailmalla ei ole näkynyt kysynnän heikentymistä, vaikka talouden ennakoivien mittarien perusteella talouskasvun uskotaan hidastuvan.

Metsäyhtiö UPM:llä meni taas loistavasti

Metsäyhtiö UPM:n luvut olivat joka mittarilla erinomaisia alkuvuonna. Liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa seitsemän prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, mikä on mojova kasvuvauhti vakiintuneella teollisuudenalalla.

Noin 2,7 miljardin liikevaihdolla yhtiö takoi liikevoittoa ilman kertaluonteisia eriä 374 miljoonaa euroa eli 13,9 prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan yrityksen tulos on kasvanut nyt jo 24:llä vuosineljänneksellä peräjälkeen eli kuuden vuoden ajan.

"Pääsemme näin raportoimaan kasvaneesta neljännesvuosituloksesta 24:nnen kerran peräkkäin. Kuudesta liiketoiminta-alueestamme viidessä hinnat nousivat selvästi enemmän kuin kustannukset, ja marginaalit pysyivät näin hyvällä tasolla", Pesonen sanoo tiedotteessa.

Myös liiketoiminnan rahavirta kasvoi 320 miljoonaan euroon. UPM:n tasekin on vahva. Yhtiö on nettovelaton.

Valmetin tilaukset supistuivat, tilauskanta silti ennätystasolla

Paperi- ja selluntekokoneita ja niihin liittyviä palveluita myyvä Valmet kasvatti tammi-maaliskuussa tilauskantansa ennätystasolle yli kolmeen miljardiin euroon, vaikka ensimmäisen vuosineljänneksen aikana saadut tilaukset jäivät viime vuoden vastaavan ajan luvuista 835 miljoonaan euroon.

Valmetin mukaan vertailukauden uusien tilauksien luku olikin poikkeuksellisen korkea. Valmet uskoo, että erityisesti sellupuolella kysyntä säilyy hyvänä ja koko yrityksen liikevaihto kasvaa tänä vuonna viime vuodesta.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Valmetin liikevaihto kuitenkin supistui kuusi prosenttia 686 miljoonaan euroon, mutta kannattavuus parani selvästi. Liikevoitto yli kolminkertaistui viime vuoden vastaavasta ajasta 43 miljoonaan euroon.

Alkuvuonna saaduista uusista tilauksista noin 40 prosenttia liittyi ylläpito- ja huoltopalveluihin, joiden osuus myös Valmetin liikevaihdosta on samaa luokkaa. Paperikoneiden osuus uusista tilauksista oli enää viidesosa.

Öjynjalostusyhtiö Neste selitti liikevoiton putoamistaan

Kovassa tuloskunnossa oleva öjynjalostusyhtiö Neste joutui vaihteeksi selittämään liikevoittonsa putoamista alkuvuonna. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto putosi 378 miljoonaan euroon viime vuoden 401 miljoonasta eurosta ja liikevoitto putosi 382 miljoonaan euroon 421 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Peter Vanacker selvittää yhtiön katsauksessa, että kyse oli satunnaisesta erästä: Yhdysvaltain BTC-verohelpotus vuodelta 2017 vahvisti alkuvuoden 2018 tulosta 140 miljoonalla eurolla. Öljytuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto jäi pienemmäksi kuin vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä, mikä Vanackerin mukaan johtui pääasiassa heikommista markkinoista.

Nesteen ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli 3 769 miljoonaa euroa verrattuna viime vuoden 3 629 miljoonaan euroon. Nesteen mukaan liikevaihdon kasvu johtui pääasiassa Yhdysvaltain dollarin kurssin vahvistumisesta.

Tulevaisuudessa Neste odottaa "vaihtelevan markkinatilannetta". Öljytuotteiden maailmanlaajuisen kysynnän kasvun Neste odottaa jatkuvan hitaampana kuin vuonna 2018, mutta uusiutuvien tuotteiden tuotantolaitosten käyttöasteiden Neste arvioi pysyvän korkeana myös vuoden toisella neljänneksellä. Nesteen liikevoitosta valtaosa tulee uusiutuvista polttoaineista.

Fortum takoo tulosta tasaista tahtia, Uniperin kanssa asiat etenevät

Sähköä ja kaukolämpöä Pohjoismaissa ja Saksassa myyvä Fortum jatkoi tammi-maaliskuussa tasaisen vahvaa tulostahtiaan.

Yhtiö teki 1690 miljoonan euron liikevaihdolla 408 miljoonaa euroa liikevoittoa, kun vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät jätetään huomiotta. Liikevoitto oli 24 prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

Voimaloita omistavan Fortumin tase on raskas, ja siksi yhtiöön sijoitetun pääoman tuotto on vain seitsemän prosentin luokkaa loistavasta kannattavuudesta huolimatta.

Fortumin mukaan vesivarastojen vähyys heikensi tulosta alkuvuonna. Toisaalta sähkön huomattavasti viime vuotta korkeampi hinta paransi tulosta. Fortumin oman sähköntuotannon tukkumyyntihinta nousi 14 prosenttia.

Fortumin tuloksesta 111 miljoonaa euroa tuli osakkuusyhtiöistä eli käytännössä Saksassa omistetusta Uniper-osuudesta. Vaikka Fortum omistaa yhtiöstä lähes puolet, sillä on ollut vaikeuksia saada siellä määräysvaltaa. Nyt asiat ovat kuitenkin edenneet Fortumin tiedotteen mukaan suosuisasti.

"Keskustelut eri työryhmissä ovat edenneet hyvin. Mahdollisuuksien kattava selvitys edellyttää kuitenkin perusteellista prosessia ja siksi vie vielä jonkin aikaa, ennen kuin voimme kertoa konkreettisista tuloksista", toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo yhtiön tiedotteessa.

Astioita ja puutarhatyökaluja tekevä Fiskars varoittaa brexitistä

Fiskarsin astiakauppa kannatti alkuvuonna hyvin, vaikka yhtiön tiedotteen mukaan paremminkin olisi voinut mennä. Yhdysvalloissa pitkään jatkunut talvi myöhensi puutarhatyökalujen kaupan sesonkia. Toisaalta niiden kauppa kävi hyvin Euroopassa ja astioiden kysyntä kasvoi Aasiassa.

Fiskarsin vertailukelpoinen liikevaihto supistui tammi-maaliskuussa puolitoista prosenttia viime vuoteen verrattuna 269 miljoonaan euroon.

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi lähes kymmenen prosenttia viime vuodesta ja oli 25,9 miljoonaa euroa.

Yhtiö kertoi alkuvuonna tekevänsä astialiiketoiminnassa muutoksia. Esimerkiksi brittiläisen Wedgwoodin tuotantoa siirretään Britannian ulkopuolelle.

Fiskars tuli tunnetuksi oransseista saksistaan ja moderneista kirveistä, mutta tätä nykyä yritys tekee ennen kaikkea design-astioista ja brittiläistä perinneposliinia. Siksi brexit voi vaikuttaa yhtiön liiketoimiin negatiivisesti, jos se heikentää brittien ostosintoa.

Myös Yhdysvaltan ja EU:n kauppaneuvottelujen kariutuminen voisi vaikuttaa ikävästi puutarhakalujen vientiin Yhdysvaltoihin.

Suomalaiset perinteiset astiamerkit Iittala ja Arabia ovat nykyään osa Fiskarsia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  5. 5

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  9. 9

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  10. 10

   Espoo saattaa saada hallitusneuvotteluissa jättipotin: Pitkään unelmoitu kaupunkirata olisi kuin metro

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää