Talous

Yksi Euroopan suurimmista sellutehtaista nousemassa Kemiin – Metsä Group suunnittelee tuhansia ihmisiä työllistävää uutta tehdasta

Investointi korvaa nykyisen, tekniikaltaan vanhentuneen Kemin tehtaan.

Metsäyhtiö Metsä Group suunnittelee Kemiin tehdasinvestointia, joka olisi toteutuessaan yksi Euroopan suurimmista sellutehtaista. Se työllistäisi lähes 3 000 ihmistä ja maksaisi 1,5 miljardia euroa.

Yhtiö kertoi perjantaina aikovansa korvata Kemin sellutehtaan kokonaan uudella tehtaalla. Se pystyisi tuottamaan puusta monenlaisia biotuotteita.

Kyseessä ei ole vielä lopullinen investointipäätös, vaan yhtiö kertoo käynnistävänsä hankesuunnittelun. Lopullinen investointipäätös arvioidaan tehtävän aikaisintaan kesällä 2020.

”Luonnollisesti olemme tosimielellä liikkeellä”, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Uusi tehdas on jopa suurempi kuin kuin Metsä Groupin Äänekosken-tehdas, joka käynnistyi vuonna 2017. Se oli silloin Metsä Groupin mukaan Euroopan kaikkien aikojen suurin metsäteollisuusinvestointi.

Uuden tehtaan vuosittainen sellukapasiteetti olisi noin 1,5 miljoonaa tonnia. Äänekosken tehdas tuottaa noin 1,3 miljoonaa tonnia.

Yhtiö arvioi, että uuden tehtaan tuotteille on kysyntää eritoten Aasiassa.

Metsä Groupin lopulliseen investointipäätökseen vaikuttavat puunhankinnan ja kuljetusyhteyksien varmistaminen, maailmantalouden ja erityisesti Aasian talouden kehitys, ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tulokset, ympäristöluvat, rahoitusmarkkinoiden ja vientirahoituksen tilanne.

Investoinnin toteutuminen vaatinee myös valtiolta liikenneinvestointeja.

”Sekä rautatie- että maantieväyliin liittyviä tarpeita on jonkin verran. Puita kuljetetaan Kemiin varsin pitkien matkojen päästä. Kainuun ja Pohjois-Karjalan suunnalta tulevat väylät ovat tärkeitä, samoin Kemin meriväylän syventäminen”, Hämälä sanoo.

Julkisten investointien summaa hän ei vielä halua arvioida. Äänekoskella valtio investoi väyliin 180 miljoonaa euroa.

Kemin biotuotetehdas työllistäisi yhtiön mukaan suoraan noin 250 henkilöä ja koko arvoketjussaan noin 2 500 henkilöä, mikä tarkoittaisi noin 1 500 henkilön lisäystä nykytilanteeseen. Tehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutuksen arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet Kemissä.

Tehtaan on tarkoitus pyöriä täysin uusiutuvalla energialla. Sähköä se tuottaisi moninkertaisesti oman tarpeensa verran.

”Tarkoitus on lopettaa Kemissä fossiilisten polttoaineiden käyttö”, Hämälä sanoo.

Ennen eduskuntavaaleja keskusteltiin paljon siitä, kuinka paljon Suomen metsiä voisi vielä hakata. Kemin uusi tehdas lisäisi hakkuita. Hämälän mukaan investointipäätökseen vaikuttaa myös se, mitä tuleva hallitus linjaa metsien käytöstä.

Uuden biotuotetehtaan vuotuinen kuitupuun käyttö olisi noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä eli noin 4,5 miljoonaa kuutiometriä enemmän kuin nykyisin. Puu on tarkoitus hankkia pääosin Suomesta, mutta myös tuonti Ruotsista on mahdollista.

Kemin tehtaan kohtaloa on pohdittu viime toukokuusta lähtien. Tehdas on yhtiön vanhin. Sen tekniikka on pääosin peräisin 1980-luvulta. Esiselvitysvaiheessa vaihtoehtoina olivat kokonaan uuden tehtaan rakentaminen tai vanhan tehtaan modernisointi.

Kemin lisäksi Metsä Group kertoo aloittavansa kaksi muuta investointia. Yhtiö suunnittelee rakentavansa uuden sahan Raumalle sekä uudistavansa Husumin sellutehtaan Ruotsissa. Kaikkiaan näiden kolmen investoinnin arvo toteutuessaan olisi noin kaksi miljardia euroa. Investoinnit jakautuisivat vuosille 2019–2023.

Myös Rauman sahainvestointi on kooltaan varsin mittava. Investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa. Saha työllistäisi suoraan noin sata henkilöä ja arvoketjussa noin 500 henkilöä. Rakentamisen arvioidaan tuovan työtä noin 1 500 henkilötyövuotta.

Investointipäätös on tarkoitus tehdä ensi vuoden alkupuolella.

Metsä Group arvioi, että mikäli Kemin ja Rauman investoinnit toteutuvat, tuovat ne yhteensä noin 600 miljoonan euron positiiviset tulovaikutukset Suomeen. Vientitulojen arvioidaan lisääntyvän 700 miljoonalla eurolla.

Suomeen on suunnitteilla myös neljä muuta sellutehdasinvestointia. Pisimmällä suunnitelmissaan ovat Boreal Bioref, joka suunnittelee sellutehdasta Kemijärvelle, sekä Finnpulp, joka suunnittelee tehdasta Kuopioon.

Tästä on kyse

Iso investointiohjelma


 Metsä Group ilmoitti perjantaina suunnittelevansa yhteensä noin kahden miljardin euron arvoisia investointeja Suomeen ja Ruotsiin.

 Suurin investointikohde olisi nykyisen Kemin-sellutehtaan korvaaminen uudella biotuotetehtaalla. Investoinnin arvoksi arvioidaan alustavasti 1,5 miljardia euroa.

 Lopullisen päätöksen investoinnista yhtiö tekee kesällä 2020.

 Yhtiö suunnittelee myös Raumalle uutta sahaa. Investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa. Investointipäätös tehdään ensi keväänä.

 Ruotsissa yhtiö suunnittelee modernisoivansa Husumin-sellutehtaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   Marko ”Mörkö” Anttila sai oman kannatuslaulun, asialla Arttu Wiskarin bändi

  8. 8

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää