Talous

Maksupääte veloitti 400 euroa lähimaksuna – miten se on mahdollista?

Danske Bankin mukaan kyse on erittäin harvinaisesta yhteensattumasta. Maksupääteyhtiön toimitusjohtajan mukaan pääte toimi niin kuin pitikin.

Leppävirtalaisen Aku ja Ada -vaateliikkeen omistaja Ulla Pitkänen hätkähti.

Asiakas oli pääsiäisen alla maksamassa noin 400 euron ostoksiaan. Hän kaivoi kukkaron laukusta ja maksukortin kukkarosta. Yhtäkkiä kassan korttimaksupääte alkoi raksuttaa itsekseen ja puskea ulos kuittia.

”Pääte ilmoitti, että kuittiin pitäisi ottaa allekirjoitus ja tarkistaa asiakkaan henkilöllisyys”, Pitkänen sanoi.

Tapaus herättää kysymyksiä lähimaksuominaisuuden käytöstä. Yhä useampi suomainen nimittäin maksaa ostoksensa lähimaksulla: Finanssiala ry:n tutkimuksen mukaan jo 79 prosenttia suomalaisista käyttää kortin lähimaksuominaisuutta. Kaksi vuotta sitten luku oli 52 prosenttia.

Erityisen suosittua lähimaksaminen on nuorten keskuudessa, mutta 75–79-vuotiaistakin 57 prosenttia vastaa käyttävänsä lähimaksua.

Hipaisemalla tehtävän lähimaksun yläraja on ollut huhtikuun puolivälistä lähtien 50 euroa ja kortti pitää yleensä laittaa hyvin lähelle lähimaksulukijaa.

Nyt pääte oli kuitenkin ottanut kortilta lähimaksulukijan kautta 400 euron maksun ja lukenut kortin Pitkäsen mukaan vähintään 15 sentin päästä.

”Kortti ei ollut todellakaan edes kovin lähellä päätettä. Miten tämä voi olla mahdollista?” Pitkänen sanoo.

Kun Pitkänen keskusteli työntekijöidensä kanssa, kävi ilmi että sama oli tapahtunut pari kertaa aiemminkin viime aikoina.

Jostain syystä hänen päätteensä näyttäisi pystyvän lukemaan kortin poikkeuksellisen kaukaa. Ja lisäksi se lukee lähimaksulukijan kautta myös suuria maksuja.

HS lähti selvittämään, mistä oikein on kyse.

Asiakkaalla oli käytössään Danske Bankin maksukortti. Kysytään siis ensin sieltä.

Tuotejohtaja Marjut Mustonen Danske Bankista kertoo, että kyse on erittäin harvinaisesta yhteensattumasta.

”Kun lähimaksuominaisuus tuli kortteihin, korteissa oli ominaisuus, jossa lähimaksurajan ylittymisen jälkeen maksu oli mahdollista tehdä lähimaksun ja allekirjoituksen yhdistelmällä, kuten magneettijuovan lukemisen yhteydessä. Tämä ominaisuus poistui korteistamme vuonna 2016”, Mustonen sanoo.

Hänen mukaansa asiakkailla on käytössä vielä pieni määrä kortteja, joissa tuo ominaisuus on, mutta nekin kaikki uusitaan tämän vuoden aikana. Sen jälkeen kaikki Danske Bankin kortit voi lukea lähimaksulukijan kautta enintään 50 euron ostoksissa. Sitä suuremmissa ostoksissa kortti pitää työntää lukijaan ja hyväksyä pin-koodilla.

Mustosen mukaan Leppävirran kaltaista tapausta ei ole tullut vastaan viime vuosina.

”Maksupäätteissä tuon ei pitäisi olla enää mahdollista. Kannattaa olla yhteydessä omaan maksupäätetoimittajaan ja selvittää, miksi pääte on lukenut lähimaksun kautta näin ison ostoksen”, hän sanoo.

Pitkäsellä on käytössä noin vuosi sitten hankittu uusi Winposin kassajärjestelmä ja sitä kautta tuli myös maksupääte. Winposin mukaan maksupäätteet tulevat kuitenkin alihankkijoilta. Ne vastaavat päätteiden ohjelmistoista ja koko korttimaksuliikenteestä.

Yksi suuri päätetoimittaja on Verifone.

Verifonen Suomen-toimitusjohtaja Martin Gutekunst ei ole tapahtuneesta maksusta lainkaan yllättynyt. Hänen mukaansa pääte toimi niin kuin pitikin. Pitkäsen liikkeessä tosin ei ollut kyseessä Verifonen toimittama pääte.

”Kyseessä on niin sanottu high value -payment, joka kuuluu ihan normaalisti maksupäätteiden ominaisuuksiin. Se tarkoittaa, että kun maksun määrä ylittää normaalin lähimaksun 50 euron rajan, se hyväksytään allekirjoituksella”, Gutekunst sanoo.

Hänen mukaansa ominaisuus ei ole katoamassa päätteistä mihinkään. Lähiluku on vain yksi tapa lukea kortti, ei sen kummempaa.

Monissa muissa maissa tällainenkin maksu voitaisiin hyväksyä pin-koodilla. Suomessa pin-koodin käyttäminen edellyttää ainakin toistaiseksi, että kortti työnnetään sisään laitteeseen, ja yli 50 euron ostokset hyväksytään siksi allekirjoituksella.

Kortin lukuetäisyys tosin ihmetyttää Gutekunstiakin. Hän epäilee, että todellisuudessa asiakkaan kortti oli käynyt lähempänä päätettä kuin mitä kauppias arvioi. Etäisyyden arviointi kesken liikkeen voi olla vaikeaa.

”Se, miten läheltä pääte lukee kortin riippuu jonkin verran kulmasta, jossa kortti päätteen lähelle tulee. Korteissa olevissa lähettimissä on myös pieniä eroja. Mutta ehkä se oli kuitenkin alle kymmenen senttiä se etäisyys”, Gutekunst sanoo.

Gutekunstin mukaan maksupäätteiden lukuetäisyyksissä ei käytännössä ole merkittäviä eroja.

”Maksupäätteiden ominaisuudet on tiukasti standardoitu ja kansainväliset korttiyhtiöt Mastercard ja Visa valvovat niitä. Korttien lukuetäisyyttä on joitain vuosia sitten lyhennetty, jotta vahinkomaksuja ei tapahtuisi.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   Marko ”Mörkö” Anttila sai oman kannatuslaulun, asialla Arttu Wiskarin bändi

  8. 8

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää