Talous

Rakennusyhtiö Lehdon osakekurssi romahti torstaiaamuna yli 20 prosenttia – Antoi tulosvaroituksen vain tuntia ennen osavuosikatsausta

Yhtiön mukaan heikentyneisiin odotuksiin vaikuttavat peruskorjaushankkeissa syntyvät tappiot. Se aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat 70:tä ihmistä.

Rakennusyhtiö Lehto antoi torstaina tulosvaroituksen, jossa se korjaa arviotaan koko tämän vuoden liikevoitosta. Tulosvaroitus tuli vain tuntia ennen osavuosikatsausta.

Helsingin pörssissä yhtiön osakekurssi romahti kaupankäynnin alkaessa yli 20 prosenttia. Osakekurssi oli noin 18 prosentin alamäessä klo 12.30.

Yhtiön mukaan tulosvaroituksen taustalla ovat edelleen syntyvät tappiot peruskorjaushankkeista, Ruotsin liiketoiminnan käynnistämisestä aiheutuneet ennakoitua suuremmat kulut, ensimmäisestä päiväkotiprojektista aiheutunut tappio sekä hoivakoti- ja toimitilahankkeiden katteiden heikentyminen ja viiveet uusien hankkeiden käynnistymisessä.

Yhtiö arvioi nyt, että sen liikevoitto on tänä vuonna 2–6 prosenttia liikevaihdosta, kun aikaisemmin arvio oli 5–7 prosenttia liikevaihdosta.

Viime vuonna yhtiön liikevoitto oli 5,2 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli 721,5 miljoonaa euroa.

Yhtiö julkaisi osavuosikatsauksensa tunti tulosvaroituksen jälkeen.

Yhtiön talousjohtaja Veli-Pekka Paloranta sanoo, että tulosvaroitus julkaistiin, kun kokonaiskuva loppuvuoden arviosta oli valmis.

”Tilanne oli selvä vasta yön tunteina. Hallituksen kokous oli eilen, ja siinä asioita sitten jumpattiin pitkään. Meni ilta ja yö, ja oli aamulla valmis”, hän kertoi torstaina.

Paloranta sanoo, että yhden vuosineljänneksen jälkeen yhtiön on vaikea arvioida koko vuoden tulosta.

”Siinä on satoja epävarmuuksia, miten ne summataan yhteen. Viime vuonna annoimme myös tulosvaroituksen, ja sen kokemuksen perusteella olemme nyt aktiivisia.”

Paloranta muistuttaa, että tulosvaroitus pitää antaa erillisessä tiedotteessa eikä arviota voi liittää osavuosikatsaukseen.

”Ei tämä mitenkään poikkeuksellista ollut. Muistan, että joskus niitä on annettu minuuttiakin ennen tulosta. Olisi voinut käydä niin meilläkin, mutta nyt tämä oli aikaisemmin valmis”, Paloranta sanoo.

Pörssin sääntöjen mukaan tulosvaroitus pitää antaa niin pian kuin mahdollista, jos olennainen muutos aikaisemmin kerrottuun on näkyvissä.

Kauppalehti kertoi vuonna 2017, että tietoturvayhtiö SSH Communications sai 2011 Helsingin pörssin kurinpitolautakunnalta 20 000 euron sakon, koska se oli viivytellyt varoituksen antamisessa.

Yhtiö oli tiedottanut tulosvaroituksesta kymmenen minuuttia ennen osavuosiraportin julkistusta.

Lehto kertoi osavuosikatsauksessaan, että alkuvuonna sen liiketappio oli 9,3 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavana aikana yhtiön liikevoitto oli 2,3 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kuitenkin kasvoi alkuvuonna 14,2 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta ja oli 117,8 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi voimakkaasti asuntojen rakentamisessa ja laski merkittävästi toimitiloissa.

”Vuoden ensimmäisen neljänneksen tappio oli huomattavasti odotuksiamme suurempi. Toimialalle on tyypillistä, että tuloskehitys painottuu voimakkaasti loppuvuoteen, mutta nyt jäimme ensimmäisen kvartaalin tuloksessa arvioitamme alemmalle tasolle. Keskeisimpänä syynä on edellisvuonna ilmenneet ongelmat korjausrakentamisen hankkeiden toteutuksessa, joista syntyy edelleen tappiota”, toimitusjohtaja Hannu Lehto sanoi tiedotteessa.

Yhtiö kertoi myös aloittavansa ”sopeuttamistoimia” tilanteen vakauttamiseksi.

”Lehdon alustavan käsityksen mukaan neuvottelujen kohteena olevan henkilöstön työtehtäviin voi tulla merkittäviä muutoksia tai yhtiön henkilöstö saattaa suunniteltujen toimenpiteiden johdosta vähentyä enintään 70 henkilötyövuodella”, yhtiö ilmoitti tiedotteessa.

”Olemme arvioineet liiketoiminnan kaupallista kehittymistä ja todenneet tehtaidemme kapasiteetin olevan liian suuren tämänhetkiseen tarpeeseen nähden.”

”Aloitamme Hartolan ja Oulaisten tehtailla sopeuttamistoimet, joiden tavoitteena on saattaa kapasiteetti tasapainoon lyhyen tähtäimen kysynnän kanssa. Tämän lisäksi teemme koko konsernissa muita tehostamistoimia projektien kannattavuuden parantamiseksi ja kiinteiden kulujen alentamiseksi.”

Palorannan mukaan sopeuttamistoimet voivat tarkoittaa työsuhteita koskevia asioita, mutta myös muita toimenpiteitä.

Tulosvaroituksessa yhtiö ilmoitti, että ”keskeisimpiä liikevaihdon ja liiketuloksen kehittymiseen liittyviä riskejä ovat asuntojen kysynnän heikentyminen, hoiva- ja kouluhankkeiden käynnistymisen lykkääntyminen sekä viiveet neuvotteluvaiheessa olevien toimitilahankkeiden käynnistymisessä”.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   Marko ”Mörkö” Anttila sai oman kannatuslaulun, asialla Arttu Wiskarin bändi

  8. 8

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää