Talous

Trump rauhoitteli kiristynyttä kauppasotaa, Kiinan mukaan neuvottelut jatkuvat Pekingissä

Perjantaina tulivat voimaan uudet tullit, jotka koskevat 200 miljardin dollarin tavaratuontia Kiinasta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tyynnytteli perjantaina kauppasotaa Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Myös Kiinan pääneuvottelija Liu He sanoi, etteivät neuvottelut vielä ole kariutuneet.

Osakemarkkinoilla kireys on näkynyt levottomuutena, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa keskeiset osakeindeksi nousivat lopulta plussalle perjantaina Trumpin liennyttelevien sanojen jälkeen.

Trump kirjoitti Twitterissä muun muassa, että hänellä on vahva suhde Kiinan presidenttiin Xi Jinpingiin ja että maiden väliset kauppapoliittiset neuvottelut jatkuvat. Hän kuvasi tähänastisia keskusteluita rakentaviksi. Trumpin mukaan Yhdysvaltojen Kiinalle asettamien tullimaksujen kohtalo riippuu nyt siitä, kuinka neuvottelut tulevat jatkossa etenemään.

Kauppasodalla on merkitystä koko maailmantaloudelle. Yhdysvallat ja Kiina ovat maailman kaksi suurinta kansantaloutta.

Varhain lauantaina Suomen aikaa uutistoimisto Reuters kertoi, että myös Kiinan pääneuvottelija Liu He totesi neuvottelujen vielä jatkuvan.

”Neuvottelut eivät ole kariutuneet, vaan pikemminkin päinvastoin, tämä on vain tavallinen mutka neuvotteluissa kahden maan välillä”, Liu sanoi Reutersin mukaan, joka viittasi kiinalaisiin joukkoviestimiin.

Liun mukaan neuvottelujen seuraava kierros on määrä pitää Pekingissä. ”Kumpikin osapuoli on yhtä mieltä siitä, että tapaamme jälleen Pekingissä tulevaisuudessa ja jatkamme neuvottelujen viemistä eteenpäin.”

Neuvottelujen jatkumisen ajankohtaa Liu ei kuitenkaan maininnut.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Liu myös totesi, että vaikka neuvotteluissa on monista asioista päästy yksimielisyyteen, yhä on erimielisyyttä joistakin tärkeistä periaatteellisista asioista. ”Emme tule tekemään myönnytyksiä periaatekysymyksissä”, Liu sanoi AFP:n mukaan.

Osamarkkinoilla epätietoisuus aiheutti perjantaina levottomuutta. Pörssipäivän päätteeksi keskeiset osakeindeksi kuitenkin nousivat plussalle. Esimerkiksi Dow Jones Industrial Average nousi 0,45 prosenttia, S&P 500 0,38 prosenttia ja Nasdaq 0,08 prosenttia.

Ilmeisesti ainakin osa sijoittajista uskoo, että sovinto Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppapoliittisiin kiistoihin saadaan aikaan enemmin tai myöhemmin.

Yhdysvallat määräsi uudet tuontitullit Kiinasta tuotaville tavaroille perjantaina. Lisäksi se uhkasi laajentaa ne koskemaan koko tuontia, koska neuvottelut Kiinan kanssa eivät johtaneet tulokseen torstaina.

Kiina ilmoitti ryhtyvänsä vastatoimiin Yhdysvaltain tullinkorotuksen jälkeen.

”Olemme syvästi pahoillamme, että hallitus joutuu ottamaan käyttöön vastatoimet”, Kiinan kauppaministeriö totesi tiedotteessaan. Ministeriö ei kertonut sen tarkemmin, mitä vastatoimet ovat.

Lue lisää täältä: Viisi kysymystä: Miksi Trumpin uudet tuontitullut hermostuttavat pörssejä, ja kuka niistä on joutunut maksamaan?

Yhdysvalloissa perjantaina kello 00.01 eli 7.01 Suomen aikaan voimaan tulleet tullimaksut tarkoittavat, että 200 miljardin dollarin arvoisen tuonnin tullimaksut nousevat 10 prosentista 25 prosenttiin.

Lisäksi Trump uhkasi määrätä vastaavat tullinkorotukset tavaroille, joiden vuosittainen tuontiarvo on 325 miljardia dollaria.

Jos Trump toteuttaa uuden uhkauksensa, kaikkiin Kiinasta tuotaviin tavaroihin kohdistettaisiin 25 prosentin tullimaksut.Torstaina presidentti Trump ilmoitti vastaanottaneensa Kiinan presidentiltä ”kauniin kirjeen”, joka herätti toivoa sovinnon aikaansaamisesta perjantaina. Todennäköisesti siksi osakkeet kallistuivat Aasiassa ja Euroopassa.

Suurten eurooppalaisten yhtiöiden osakkeiden hintakehitystä mittaavaa Stoxx Europe 600 -indeksi oli vahvistui perjantaina 0,3 prosenttia ja Helsingin pörssin yleisindeksi prosentin.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Kiinan valtion omistamat rahastot alkoivat perjantaina ostaa osakkeita estääkseen niiden halpenemisen.

Tunnelma osakemarkkinoilla saattaa kuitenkin muuttua päivän mittaan, koska tiedot kauppaneuvotteluiden mahdollisesta etenemisestä perjantaina ovat epäselviä.

”Huolestuttavaa on se, että Kiina ei ole enää valmis tekemään oikeudellisia sitoumuksia, joilla olisi suojeltu yhdysvaltalaisten yritysten immateriaalioikeuksia, kuten patentteja. Kiina on perunut myös muita lupauksiaan viime viikolla, jolloin valtiovarainministerin Steven Mnuchinin mukaan tapahtui suunnanmuutos neuvotteluissa”, sanoo kauppapolitiikkaan erikoistunut tutkimuspäällikkö Katariina Nilsson Hakkala Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta.

Hänen mielestään erimielisyydet ovat sen verran suuria, että niitä saadaan perjantaina ratkaistua.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yhdysvaltalainen Bank of America Merrill Lynch arvoi sijoittajien siirtäneen kuluvalla viikolla 20,5 miljardia dollaria pääomaa pois osakkeista kauppasodan aiheuttaman epävarmuuden takia.

Presidentti Trumpin protektionistisen kauppapolitiikan keskipisteessä on näkemys, että kiinalaiset yhtiöt ovat saaneet maailmankaupassa perusteetonta kilpailuetua ja ne kohtelevat epäreilusti yhdysvaltalaisia yrityksiä.

Protektionismi tarkoittaa kotimaisen tuotannon suojelemista ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein ja tuontirajoituksin.

Trumpin arvostelu Kiinaa kohtaan ei ole kuitenkaan perusteetonta, koska monet kiinalaiset yhtiöt toimivat myös omilla säännöillään ja saavat keskushallinnolta avokätisesti edullista rahoitusta.

Useat taloustieteilijät ovat jo pitkään varoittaneet, että protektionistinen kauppapolitiikka vahingoittaa ajan mittaan Yhdysvaltojen taloutta.

Presidentti Trump ei ole varoituksista piitannut, koska hän uskoo kauppapolitiikallaan asettavansa Yhdysvaltojen edun kaikkien muiden edelle.

Kauppasota aiheuttaa ongelmia myös yhdysvaltaisille yrityksille. Tuontitullit kohdistuvat nimittäin myös yhdysvaltalaisten yritysten Kiinassa valmistuttamiin tuotteisiin.

Se tarkoittaa esimerkiksi, että Applen puhelimet ja tietokoneet sekä yhdysvaltalaisten yhtiöiden Kiinassa teettämät vaatteet ja asusteet kallistunevat tuntuvasti.

Yhdysvaltojen talous nojaa kuitenkin voimakkaasti yksityiseen kulutukseen, eikä vientiin kuten Kiinan ja monien eurooppalaisten valtioiden talous.

Toisin sanoen tuontitullien vaikutus ei välttämättä ole yhtä suuri Yhdysvaltojen talouteen kuin mitä se on enemmän vientiin perustuvissa valtioissa.

Kauppasodan kärjistyminen on todennäköisesti paha takaisku monille suomalaisille yhtiölle, joiden tuotteita on Kiinasta Yhdysvaltoihin vietävissä tavaroissa.

Kauppapoliittisten jännitteiden lisääntymisen takia maailmantalouden näkymät ovat jo synkistyneet.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi huhtikuun alussa, että maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna 3,3 prosenttiin. Ennuste on 0,2 prosenttiyksikköä heikompi kuin tammikuun ennusteessa, jolloin IMF leikkasi jo arviotaan 0,2 prosenttiyksiköllä.

Maaliskuussa Suomen Pankki arvioi, että pahimmillaan maailmantalouden kasvu voi hidastua 1–2 prosenttiin, jos kauppapoliittiset jännitteet kärjistyvät, Kiinan talouskasvu hidastuu ennustettua voimakkaammin ja syntyy rahoitusmarkkinahäiriöitä.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos (Bofit) ennustaa, että kuluvana vuonna Kiinan bruttokansantuote kasvaa 5,5 prosenttia, ensi vuonna tasan viisi prosenttia ja neljä prosenttia vuonna 2021.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  4. 4

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  5. 5

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  6. 6

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  7. 7

   Onko Äänislinnasta mitään jäljellä? Suomalaismiehityksen päättymisestä Petroskoissa on kulunut 75 vuotta, eikä teatteriin enää tahdo riittää suomalaisia näyttelijöitä

  8. 8

   Keskellä Puu-Vallilaa on korttelikapakka, joka on sinnitellyt vuosikymmeniä, vaikka siellä on vain kymmenkunta asiakaspaikkaa

  9. 9

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  10. 10

   ”Välimerellisestä” Littoistenjärvestä tuli toissa kesänä nähtävyys, mutta nyt järvi on taas täyttynyt levästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  4. 4

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  7. 7

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  8. 8

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  9. 9

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  10. 10

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää