Talous

Osakkeet halpenivat rajusti Yhdysvalloissa ja Aasiassa, syynä Kiinan kostotoimet kauppasodassa

Kiina määräsi maanantaina entistä suuremmat tuontitullit yhdysvaltalaisille tavaroille, joiden tuonnin arvo on 60 miljardia dollaria. Tuontitullien korotukset olivat kosto siitä, että Yhdysvallat laajensi perjantaina tuontitullejaan Kiinasta tuotaville tavaroille.

Yhdysvalloissa keskeiset osakeindeksit päätyivät maanantaina huonoimpiin lukemiin moniin kuukausiin. Syynä on Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan kärjistyminen.

Nasdaq-indeksi heikkeni 3,4 prosenttia, mikä on enemmän kuin koko vuoden aikana.

Sekä Dow Jones Industrial -indeksi että S&P 500 -indeksi putosivat 2,4 prosenttia. Dow Jones sulkeutui heikoimmissa lukemissa kolmeen kuukauteen.

Lisäksi osakemarkkinoiden pelkokerroin eli Vix-indeksi kasvoi selvästi.

Osakkeiden halpeneminen jatkui maltillisempana Aasian pörsseissä tiistaiaamuna.

Maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa Kiina kertoi asettavansa entistä suuremmat tullit yhdysvaltalaisille tuotteille, joiden tuonnin arvo oli viime vuonna 60 miljardia dollaria.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tullimaksut vaihtelevat 5 prosentista 25 prosenttiin ja ne kohdistuvat esimerkiksi nesteytettyyn maakaasuun, soijaöljyyn, maapähkinäöljyyn, petrokemian tuotteisiin, pakastettuihin vihanneksiin ja kosmetiikkaan.

Päätös oli seurausta siitä, että Yhdysvalloissa tulivat perjantaina voimaan uudet 25 prosentin tuontitullit 200 miljardin dollarin tuonnille Kiinasta. Ennen perjantaita näiden tuotteiden tullit olivat kymmenen prosenttia.

Kaikkiaan 25 prosentin tullit on kohdistettu tuotteisiin, joiden tuonnin arvo Kiinasta oli viime vuonna 250 miljardia dollaria.

Aasiassa markkinoiden avauduttua tiistaiaamuna Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi laski 1,7 prosenttia, kertoi uutistoimisto AFP. Shangain pörssi avautui 0,2 prosentin ja Tokion pörssi 0,7 prosentin laskussa. Etelä-Koreassa sen sijaan Soulin pörssin indeksi oli hieman plussan puolella.

Osakemarkkinoiden levottomuutta lisäsi todennäköisesti se, että kukaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Viestit kauppapoliittisten neuvotteluiden etenemisestä ovat olleet ristiriitaisia ja sekavia viime syksystä lähtien.

Pahimmassa tapauksessa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump määrää korotetut 25 prosentin tuontitullit kaikille Kiinasta tuotaville tavaroille. Viime vuonna Yhdysvaltojen tuonnin arvo Kiinasta oli 540 miljardia dollaria.

Kiina ei ole ainakaan toistaiseksi asettanut tuontitulleja yhdysvaltalaisen Boeingin lentokoneille eikä raakaöljylle, joihin ei nykyisin kohdisteta tulleja, mutta sekin saattaa periaatteessa olla mahdollista.

Tosin lentokoneiden ja raakaöljyn ”verottaminen” tuontitulleilla olisi hankalaa, koska se voisi vahingoittaa pahoin Kiinan taloutta.

Epävakaus osakemarkkinoilla ei maanantaina rajoittunut Yhdysvaltoihin. Suurten eurooppalaisten yhtiöiden osakkeiden hintakehitystä mittaava Stoxx Europe 600 heikkeni maanantaina 1,2 prosenttia ja Helsingin pörssin yleisindeksi 2,2 prosenttia.

Kahden suurimman kansantalouden kauppapoliittiset jännitteet pahenivat jo viime vuonna, vaikka ne ovat hiertäneet valtioiden suhteita jo pitkään.

Presidentti Trump on ottanut käyttöön huomattavasti aggressiivisemmat keinot kuin edeltäjänsä Barack Obama, joka pyrki ratkaisemaan kiistat diplomaattisin keinoin.

Yhdysvaltojen mielestä Kiina toimii kansainvälisessä kaupassa epäreilusti, koska se antaa yrityksille edullista rahoitusta ja sallii yhdysvaltalaisten yhtiöiden teollisoikeuksien rikkomisen. Myös Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin kauppasuhteet ovat tulehtuneet.

Viime perjantaina Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppapoliittiset neuvottelut kariutuivat perjantaina, vaikka aiemmin valtioiden kerrottiin päässeen neuvotteluissa jo lähelle sopua. Erityisesti Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin oli antanut ymmärtää, että sopimus oli lähellä.

Yhdysvaltojen mukaan Kiina kuitenkin perääntyi neuvottelujen viime vaiheessa jo sovituista ehdoista, jotka koskivat esimerkiksi valtiontuen vähentämistä ja aineettomien oikeuksien suojelemista.

Sanomalehti The Wall Street Journalin arvion mukaan Kiinan neuvottelijat yksinkertaisesti arvioivat väärin uskoessaan, että Yhdysvallat olisi valmis merkittävämpiin kompromisseihin.

Toisaalta osa Yhdysvaltojen neuvottelijoista ilmeisesti tulkitsi kiinalaisten pyöreitä lupauksia liian optimistisesti.

Uutistoimistojen mukaan diplomaatit yrittävät järjestää presidentti Trumpin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin kahdenkeskisen tapaamisen kesäkuun lopussa pidettävässä maailman 20 suurimman kansantalouden kokouksessa.

Kauppasodan liennyttäminen on Kiinallekin tärkeää, koska Yhdysvallat on sille tärkeä kauppakumppani. Kauppasota on todennäköisesti ollut merkittävä syy Kiinan talouskasvun hidastumiseen.

Viime perjantaista lähtien 25 prosentin tullit on kohdistettu tavaroihin, joiden tuonnin arvo Kiinasta oli viime vuonna 250 miljardia dollaria.

Presidentti Trumpin mielestä suuremmat tullimaksut vain parantavat Yhdysvaltain taloutta, vaikka ne päätynevät kalliimpina hintoina kuluttajien maksettavaksi.

Kauppapolitiikassa on kyse myös kasvojen säilyttämisestä.

Kiina tietää, että kauppasota vahingoittaa todennäköisesti enemmän sen taloutta kuin Yhdysvaltojen taloutta. Yhdysvaltojen talous perustuu voimakkaasti yksityiseen kotimaiseen kysyntään, kun taas Kiinan talous nojaa paljon vientiin.

Yhdysvalloissa presidentinvaalikampanjat ovat jo alkaneet. Presidentti Trumpin kannatusta parantaisi lähes varmasti sellainen sopimus, joka vaikuttaisi olevan voitto yhdysvaltalaisille yrityksille.

Oikaisu 14.5. klo 10.57: Uutisen aiemmassa versiossa oli joitakin lukuja kirjattu virheellisesti miljooniksi vaikka kyseessä ovat miljardit. Luvut korjattiin oikeiksi maanantai-iltana, minkä jälkeen uutista on myös päivitetty.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  3. 3

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  4. 4

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  5. 5

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  6. 6

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  7. 7

   Leijonat saapuu Suomeen Hawkien saattamana noin kello 16, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonat saapuu Suomeen Hawkien saattamana noin kello 16, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  7. 7

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää