Talous

Helsingin kasvunäkymät kiinnostavat: Kansainväliset sijoittajat puskevat pääkaupungin toimistomarkkinoille

Kasvavien kaupunkien väestökasvu innostaa ulkomaisia sijoittajia. Ne ovat jo suurin yksittäinen kiinteistösijoittajaryhmä Suomessa.

Helsinki on kansainvälisille kiinteistösijoittajille jo lähes yhtä kiinnostava kohde kuin Pariisi, Lontoo ja Tukholma, kertoo kiinteistökonsultti JLL:n toimitusjohtaja Tapani Piri HS:lle.

Ja siltä tilanne näytti myös Tullihallituksen talossa Erottajalla viime viikolla.

Sali oli täynnä kansainvälistä kiinteistöväkeä, joka oli tullut Helsinkiin järjestettyyn Pohjoismaiseen kiinteistökonferenssiin keskustelemaan kiinteistösijoittamisen uusista tuulista.

Yhtenä seminaarin pääpuhujista oli amerikkalaisen Blackrock-sijoitusyhtiön pohjoismaisista kiinteistösijoituksista vastaava johtaja, ruotsalainen Victor Persson.

Blackrock on maailman suurimpia sijoittajia, mutta kiinteistösijoittajana keskikastia.

Vuonna 2018 Suomen markkinoille saapunut Blackrock osti viime syksynä Suomen valtiolta Tullihallituksen talon niin, että suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö Trevian oli sen yhteistyökumppanina.

Blackrock on ostanut myös yhden talon Aleksanterinkadulta ja toisen Ruoholahdesta.

Blackrock ei ole yksin innostunut Helsingin toimistomarkkinoista. Se saattaa olla jopa hieman myöhässä moniin kilpakumppaneihinsa verrattuna.

Ulkomaiset sijoittajat ovat olleet viime aikoina erityisen aktiivisia Suomen kiinteistömarkkinoilla.

Kiinteistökonsulttiyhtiö Catellan markkinakatsauksen mukaan viime vuonna kiinteistökauppojen kokonaisvolyymista peräti 65 prosenttia muodostui ulkomaisten sijoittajien hankinnoista.

Vuonna 2017 ulkomaisten osuus kiinteistökaupoista oli vielä suurempi eli 73 prosenttia, Catellan toimitusjohtaja Antti Louko kertoo.


Blackrockin Victor Persson kertoi esitelmässään amerikkalaissijoittajan panneen merkille, että vaikka Pohjoismaissa asuu vain viisi prosenttia EU-maiden väestöstä, näiden maiden osuus EU:n bruttokansantuotteesta on yhdeksän prosenttia.

Vuotuisista kiinteistökaupoista Pohjoismaat kattavat vastaavassa vertailussa peräti 15 prosenttia, Persson kertoi. Jo siksi Pohjoismaat on iso ja kiinnostava markkina, hän arvioi.

Pohjoismaissa väestö kasvaa seuraavan viiden vuoden aikana selvästi nopeammin kuin Euroopassa keskimäärin, Persson kertoi Blackrockin tilastojen ennustavan.

Suomessa kasvu on Pohjoismaiden keskiarvoa heikompaa, mutta täällä amerikkalaissijoittajaa kiinnostavat erityisesti Helsingin kasvunäkymät. Blackrockin tilastojen mukaan Helsingin väestö kasvaa vuoteen 2030 mennessä 10,4 prosenttia.

Persson näytti seminaarissa taulukon muista ripeän väestökasvun suurkaupungeista Euroopassa. Helsingin edellä oli vain kuusi kaupunkia – Pariisi, Madrid, Milano, Berliini, Kööpenhamina ja Amsterdam.

Kansainvälisten kiinteistösijoittajien kiinnostusta tukee sekin, että Suomen talous näyttää vakaalta.

Silloin sekään ei haittaa, että kasvu on hidastumassa 1,5–2 prosentin tasolle tänä vuonna ja lähivuosina, arvioi KTI Kiinteistötiedon toimitusjohtaja Hanna Kaleva.

”Jos siinä pysytään, se on EU-keskiarvoa. Ja kasvavissa kaupungeissa kasvu on nopeampaa. Se kiinnostaa kiinteistösijoittajia.”

Kahdeksassa vuodessa ammattimaisten sijoittajien kiinteistöomaisuuden arvo Suomessa oli KTI:n tilastojen mukaan kasvanut 43 miljardista eurosta 70 miljardiin euroon.

Tästä määrästä kansainvälisten sijoittajien osuus oli viime vuonna 22,3 miljardia euroa eli 32 prosenttia. Vuonna 2017 ulkomaisten omistusten osuus oli 18,4 miljardia euroa.

”Vuosi 2018 oli kiinteistökauppojen toiseksi aktiivisin vuosi Suomessa ikinä, yhteensä 9,4 miljardin euron kaupoilla”, Kaleva kertoo.

Näistä kaupoista 60 prosenttia tehtiin pääkaupunkiseudulla.

Yhtenä syynä ammattisijoittajien kiinnostukseen on sekin, että vuokrien nettotuottotaso on ollut Suomessa maailman huippuluokkaa.

Nettovuokratuotolla tarkoitetaan toteutunutta keskimääräistä vuokratuottoa suhteessa markkina-arvoon. Se oli KTI:n kiinteistöindeksin mukaan viime vuonna 5,3 prosenttia.

Fakta

Paikalliselta partnerilta vaaditaan veriraha


 Suuret kiinteistösijoittajat ajattelivat aikaisemmin, että ne voivat harjoittaa kiinteistösijoitusta etäohjauksella Lontoosta, Frankfurtista tai New Yorkista käsin Excel-taulukkojensa, laskimiensa ja ylivertaisen osaamisensa turvin. Vain kiinteistönhuolto- ja isännöinti ostettiin paikan päältä.

 Finanssikriisin jälkeen kiinteistösijoittajat ovat yhä useammin siirtyneet käyttämään paikallista apuria.

  Usein paikalliselta partnerilta vaaditaan kiinteistösijoituksiin 5–10 prosentin oma sijoitus. Sitä kutsutaan ammattislangissa verirahaksi (blood money). Tämän panostuksen uskotaan takaavan sen, että paikallinen partneri suhtautuu sijoituksiin kuin omaansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  8. 8

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  9. 9

   Marko ”Mörkö” Anttila sai oman kannatuslaulun, asialla Arttu Wiskarin bändi

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää