Talous

Rajuja pudotuksia pörssissä: Nämä suomalaiset yhtiöt ovat saaneet pahimmat iskut Trumpin kauppasodasta

Suomalaiset teollisuusyritykset Outotecin johdolla ovat ottaneet kovia iskuja pörssissä. Syynä on niiden riippuvuus kansainvälisistä investoinneista.

Suomalaiset teollisuuden vientiyritykset näyttävät saaneen kovan iskun Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan uudesta kiihtymisestä. Näin voi päätellä osakekurssien tarkastelusta edellisen runsaan viikon ajalta.

Osakemarkkinoiden viimeaikainen myllerrys alkoi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kiivaista twiiteistä runsas viikko sitten ja huipentui uusien tullimaksujen käyttöönottoon.

Maailmantalouden kahden jättiläisen välisen kauppasodan pelätään hiljentävän maailmankauppaa ja maailmantalouden kasvua kokonaisuudessaan.

S-pankin päästrategi Lippo Suominen tarkasteli HS:n pyynnöstä, miten suomalaiset suuryritykset ovat selvinneet pörssimyllerryksestä.

Tulokset ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta johdonmukaiset: suurimman iskun kauppasodan kiihtymisestä saavat ne suomalaiset teollisuusyritykset, jotka ovat riippuvaisia maailmalla tehtävistä investoinneista.Helsingin pörssin 25 suuren yhtiön OMX Helsinki 25 -listan osakkeista eniten on menettänyt arvoaan Outotec, yli 19 prosenttia. Outotecin liiketoiminta on riippuvainen uusista kaivosinvestoinneista, jotka voisivat pahimmillaan tyssätä kuin seinään maailmantalouden kääntyessä laskuun.

Toiseksi pahin pörssilasku on ollut ruostumatonta terästä valmistavalla Outokummulla, joka on myös riippuvainen maailmalla tehtävistä investoinneista.

Yhdysvaltojen terästullit iskivät viime vuonna kovaa Outokummunkin tulokseen.

Seuraavina kärsijöiden listalla tulevat Nokian Renkaat, Cargotec, Metsä Board, Stora Enso ja Konecranes. Ne kaikki ovat vientiä harjoittavia teollisuusyrityksiä.

Nokian Renkaat on kuluttajatuotteita valmistavana yhtiönä tässä joukossa osittainen poikkeus. Muiden myynti riippuu pitkälti kansainvälisten yritysten tuotanto- ja investointihaluista.

”Selkeästi tämä on lyönyt kovaa Suomen konepajoihin ja metsäteollisuuteen. Oikeastaan vientiteollisuussektoriin kokonaisuutena”, S-pankin Suominen sanoo.

”Kaikkein herkimpiä ovat investoinneista riippuvaiset yhtiöt.”

Hyötyjiä Suomesta on vaikeampi löytää. Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota voisi periaatteessa auttaa yrityksiä, jotka tarjoavat kilpailevia tuotteita tullien kohteeksi nyt joutuville kiinalaistuotteille.

Suominen kuitenkin toteaa, että halpatuotanto on jo siirtynyt pois Suomesta eikä täältä juuri löydy korvaajia kiinalaisille tuotteille.

Runsaan viikon kestäneessä höykytyksessä ovat pärjänneet parhaiten ne suomalaiset yhtiöt, joiden riippuvuus Kiinasta ja maailmantaloudesta on erittäin vähäistä. Tällaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi teleoperaattorit Elisa, Dna ja Telia sekä Kesko ja Fortum.Poikkeuksena parhaiden pärjänneiden listalla on hissivalmistaja Kone, joka on kansainvälinen teollisuuden vientiyritys. Koneen liiketoiminnasta tulee kuitenkin suuri osa hissien huollosta, joka ei hyydy kansainvälisen kaupan ja rakentamisen mukana.

Yhdysvallat langetti viime perjantaina 25 prosentin tullimaksut valituille kiinalaisille tuotteille, joiden tuonnin arvo on noin 200 miljardia dollaria. Kiina vastasi ilmoittamalla, että se asettaa yhdysvaltalaisille tuotteille uusia tullimaksuja kesäkuun alusta lähtien.

Uusia tullimaksuja edelsi talven yli jatkunut neuvotteluvaihe, jonka aikana uusia tullimaksuja ei esitelty. Vuoden 2018 kesällä ja syksyllä Yhdysvallat ja Kiina nokittelivat toisiaan vuorotellen uusilla tullimaksuilla.

Yhdysvallat on mitellyt kauppapolitiikasta myös Euroopan unionin kanssa.

Trumpilta odotetaan tällä viikolla päätöstä siitä, asetetaanko Euroopasta Yhdysvaltoihin tuotaville autoille uusi tullimaksu. EU on valmistautunut vastatoimiin.

Suomalaisissa yhtiöissä ei erityisesti ole sellaisia, joihin tullimaksut osuisivat suoraan.

Sen sijaan suomalaiset yritykset ovat kokonaisuutena poikkeuksellisen riippuvaisia maailmantalouden ja -kaupan vedosta.

”Suoria vaikutuksia Suomeen ei oikein tule. Kaikki tulee kierteen kautta siitä, miten Kiinan ja maailman talous kehittyy”, Suominen sanoo.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  5. 5

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  6. 6

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  6. 6

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää