Talous

Rajuja pudotuksia pörssissä: Nämä suomalaiset yhtiöt ovat saaneet pahimmat iskut Trumpin kauppasodasta

Suomalaiset teollisuusyritykset Outotecin johdolla ovat ottaneet kovia iskuja pörssissä. Syynä on niiden riippuvuus kansainvälisistä investoinneista.

Suomalaiset teollisuuden vientiyritykset näyttävät saaneen kovan iskun Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan uudesta kiihtymisestä. Näin voi päätellä osakekurssien tarkastelusta edellisen runsaan viikon ajalta.

Osakemarkkinoiden viimeaikainen myllerrys alkoi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kiivaista twiiteistä runsas viikko sitten ja huipentui uusien tullimaksujen käyttöönottoon.

Maailmantalouden kahden jättiläisen välisen kauppasodan pelätään hiljentävän maailmankauppaa ja maailmantalouden kasvua kokonaisuudessaan.

S-pankin päästrategi Lippo Suominen tarkasteli HS:n pyynnöstä, miten suomalaiset suuryritykset ovat selvinneet pörssimyllerryksestä.

Tulokset ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta johdonmukaiset: suurimman iskun kauppasodan kiihtymisestä saavat ne suomalaiset teollisuusyritykset, jotka ovat riippuvaisia maailmalla tehtävistä investoinneista.Helsingin pörssin 25 suuren yhtiön OMX Helsinki 25 -listan osakkeista eniten on menettänyt arvoaan Outotec, yli 19 prosenttia. Outotecin liiketoiminta on riippuvainen uusista kaivosinvestoinneista, jotka voisivat pahimmillaan tyssätä kuin seinään maailmantalouden kääntyessä laskuun.

Toiseksi pahin pörssilasku on ollut ruostumatonta terästä valmistavalla Outokummulla, joka on myös riippuvainen maailmalla tehtävistä investoinneista.

Yhdysvaltojen terästullit iskivät viime vuonna kovaa Outokummunkin tulokseen.

Seuraavina kärsijöiden listalla tulevat Nokian Renkaat, Cargotec, Metsä Board, Stora Enso ja Konecranes. Ne kaikki ovat vientiä harjoittavia teollisuusyrityksiä.

Nokian Renkaat on kuluttajatuotteita valmistavana yhtiönä tässä joukossa osittainen poikkeus. Muiden myynti riippuu pitkälti kansainvälisten yritysten tuotanto- ja investointihaluista.

”Selkeästi tämä on lyönyt kovaa Suomen konepajoihin ja metsäteollisuuteen. Oikeastaan vientiteollisuussektoriin kokonaisuutena”, S-pankin Suominen sanoo.

”Kaikkein herkimpiä ovat investoinneista riippuvaiset yhtiöt.”

Hyötyjiä Suomesta on vaikeampi löytää. Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota voisi periaatteessa auttaa yrityksiä, jotka tarjoavat kilpailevia tuotteita tullien kohteeksi nyt joutuville kiinalaistuotteille.

Suominen kuitenkin toteaa, että halpatuotanto on jo siirtynyt pois Suomesta eikä täältä juuri löydy korvaajia kiinalaisille tuotteille.

Runsaan viikon kestäneessä höykytyksessä ovat pärjänneet parhaiten ne suomalaiset yhtiöt, joiden riippuvuus Kiinasta ja maailmantaloudesta on erittäin vähäistä. Tällaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi teleoperaattorit Elisa, Dna ja Telia sekä Kesko ja Fortum.Poikkeuksena parhaiden pärjänneiden listalla on hissivalmistaja Kone, joka on kansainvälinen teollisuuden vientiyritys. Koneen liiketoiminnasta tulee kuitenkin suuri osa hissien huollosta, joka ei hyydy kansainvälisen kaupan ja rakentamisen mukana.

Yhdysvallat langetti viime perjantaina 25 prosentin tullimaksut valituille kiinalaisille tuotteille, joiden tuonnin arvo on noin 200 miljardia dollaria. Kiina vastasi ilmoittamalla, että se asettaa yhdysvaltalaisille tuotteille uusia tullimaksuja kesäkuun alusta lähtien.

Uusia tullimaksuja edelsi talven yli jatkunut neuvotteluvaihe, jonka aikana uusia tullimaksuja ei esitelty. Vuoden 2018 kesällä ja syksyllä Yhdysvallat ja Kiina nokittelivat toisiaan vuorotellen uusilla tullimaksuilla.

Yhdysvallat on mitellyt kauppapolitiikasta myös Euroopan unionin kanssa.

Trumpilta odotetaan tällä viikolla päätöstä siitä, asetetaanko Euroopasta Yhdysvaltoihin tuotaville autoille uusi tullimaksu. EU on valmistautunut vastatoimiin.

Suomalaisissa yhtiöissä ei erityisesti ole sellaisia, joihin tullimaksut osuisivat suoraan.

Sen sijaan suomalaiset yritykset ovat kokonaisuutena poikkeuksellisen riippuvaisia maailmantalouden ja -kaupan vedosta.

”Suoria vaikutuksia Suomeen ei oikein tule. Kaikki tulee kierteen kautta siitä, miten Kiinan ja maailman talous kehittyy”, Suominen sanoo.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Leijonilla on vahva ote, mutta maaleja ei ole nähty, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  10. 10

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää