Suomessa voi ostaa marketin hyllyltä torjunta-ainetta, joka USA:ssa toi kahden miljardin dollarin syöpäkorvaukset – Onko kohuttu Roundup turvallista vai ei? - Talous | HS.fi

Suomessa voi ostaa marketin hyllyltä torjunta-ainetta, joka USA:ssa toi kahden miljardin dollarin syöpäkorvaukset – Onko kohuttu Roundup turvallista vai ei?

Yhdysvalloissa tuomioistuimet ovat määränneet rikkaruohojen torjunta-aineen Roundupin omistajan Bayerin maksamaan isoja korvauksia. Viranomaisten mukaan syöpäriskiä ei ole, mutta epäilyksiä riittää.

Glyfosaattia sisältäviä rikkakasvien torjunta-aineita käytetään laajasti. Ranskalaisviljelijä Fabien Denis levitti torjunta-ainetta maaliskuussa pellolle Saint-Léonard-des-Boisissa.­

15.5.2019 2:00 | Päivitetty 15.5.2019 10:18

Kalifornialaiset Alva, 76, ja Alberta Pilliod, 74, käyttivät 35 vuoden ajan Roundup-nimistä torjunta-ainetta rikkaruohojen torjuntaan omassa puutarhassaan.

Vuonna 2011 Alva sairastui non-Hodgkin-lymfoomaan eli yhdenlaiseen imukudossyöpään. Vaimo Alberta sairastui samaan tautiin neljä vuotta myöhemmin. Pilliodit päättelivät, että syövän oli aiheuttanut Roundup tai pikemminkin sen vaikuttava aine glyfosaatti.