Talous

Suomessa voi ostaa marketin hyllyltä torjunta-ainetta, joka USA:ssa toi kahden miljardin dollarin syöpäkorvaukset – Onko kohuttu Roundup turvallista vai ei?

Yhdysvalloissa tuomioistuimet ovat määränneet rikkaruohojen torjunta-aineen Roundupin omistajan Bayerin maksamaan isoja korvauksia. Viranomaisten mukaan syöpäriskiä ei ole, mutta epäilyksiä riittää.

Kalifornialaiset Alva, 76, ja Alberta Pilliod, 74, käyttivät 35 vuoden ajan Roundup-nimistä torjunta-ainetta rikkaruohojen torjuntaan omassa puutarhassaan.

Vuonna 2011 Alva sairastui non-Hodgkin-lymfoomaan eli yhdenlaiseen imukudossyöpään. Vaimo Alberta sairastui samaan tautiin neljä vuotta myöhemmin. Pilliodit päättelivät, että syövän oli aiheuttanut Roundup tai pikemminkin sen vaikuttava aine glyfosaatti.

Maanantaina kalifornialaisen tuomioistuimen valamiehistö määräsi Roundupia valmistavan Bayerin maksamaan pariskunnalle noin kahden miljardin dollarin korvauksen vahingoista.


Juttu ei ole ensimmäinen, vaan Bayer on määrätty maksajaksi jo kahdessa muussa oikeusjutussa vuoden sisällä.

Suomessa ainetta saa kuitenkin yhä ostaa suihkepullossa marketin tai rautakaupan hyllyltä. Vuonna 2016 viljelyksille levitettiin Suomessa 848 tonnia eli melkein miljoona kiloa puhdasta glyfosaattia.

Mitä siitä pitäisi ajatella? Onko käyttö turvallista vai ei?

Suhtautuminen Monsanto-yhtiön 50 vuotta sitten kehittämään aineeseen on ollut epäileväistä pitkään, eivätkä viranomaisten rauhoittelut ole tuota epäilystä hälventäneet.

Glyfosaatin teho perustuu siihen, että se estää elintärkeän valkuaisaineen syntymisen kasveissa, mikä tappaa kasvin. Samaa mekanismia ei ole eläinkunnassa.

Aineen menestys johtuu siitä, että se on muihin rikkakasvien torjunta-aineisiin verrattuna tehokas ja vain vähän haitallinen muulle ympäristölle. Ja juuri siksi sitä käytetään niin valtavia määriä ja myös muualla kuin ammattimaisessa maanviljelyksessä.

Suomessakin sitä markkinoidaan nurmikon ja kulkuväylien rikkakasvien hävittämiseen kotipuutarhassa.

 

Sekä Euroopan että Yhdysvaltain viranomaiset ovat arvioineet, ettei syöpäriskiä tutkimusnäytön perusteella ole.

Ympäristöjärjestöjen ja poliittisen paineen vuoksi EU oli jo vähällä lopettaa Roundupin ja muiden glyfosaattituotteiden myynnin vuonna 2017, kun aineen myyntiluvan jatkoa käsiteltiin.

EU:n komissio suositteli myyntiluvan jatkamista, mutta yhdeksän jäsenmaata asettui vastahankaan mahdollisten terveys- ja ympäristöriskien vuoksi.

Suurin osa jäsenmaista, Suomi mukaan luettuna, lopulta kuitenkin kannatti myyntiluvan jatkamista viideksi vuodeksi.

Sekä Euroopan että Yhdysvaltain viranomaiset ovat arvioineet, ettei syöpäriskiä tutkimusnäytön perusteella ole. Glyfosaatti on ollut markkinoilla vuodesta 1974, joten vaikutuksia on ehditty tutkia perusteellisesti.

EU:n kemikaalivirasto on arvioinut, ettei glyfosaatti ole syöpävaarallinen. Myös Maailman terveysjärjestö WHO:n ja YK:n ruokajärjestö FAO:n asiantuntijoiden tekemä uudelleenarviointi vuodelta 2016 tuli samaan johtopäätökseen.

EU:n elintarviketurvallisuusvirasto Efsa on todennut, etteivät elintarvikkeisiin päätyvät glyfosaattijäämät aiheuta ihmisille syöpää eivätkä häiritse hormonitoimintaa.

Yhdysvaltain ympäristövirasto puolestaan totesi viimeksi huhtikuussa, ettei Roundup oikein käytettynä ole haitallista eikä se aiheuta syöpää.

Toisenlaisiakin näkemyksiä on.

Glyfosaatin käytön vastustajat ovat vedonneet WHO:n tutkimusyhteenvetoon vuodelta 2015, jonka mukaan glyfosaatti on ”todennäköisesti karsinogeeninen” eli syöpää aiheuttava aine.

Helmikuussa 2019 julkaistu muun muassa Washingtonin yliopiston tutkijoiden tekemä tutkimusyhteenveto löysi yhteyden glyfosaattialtistuksen ja juuri imukudossyövän välillä.

 

Ihmiselle glyfosaatti on vähemmän myrkyllistä kuin esimerkiksi ruokasuola.

Luonnonvarakeskus Luken tutkijan Heikki Jallin mukaan myrkyllisyys ja haitallisuus on otettava vakavasti.

Glyfosaatti on viime kädessä myrkyllistä. Ihmiselle glyfosaatti on kuitenkin vähemmän myrkyllistä kuin esimerkiksi ruokasuola.

”Glyfosaatin LD50-luku eli akuuttia myrkyllisyyttä mittaava luku on suurempi kuin ruokasuolan”, Jalli sanoo.

Mitä pienempi LD-50-luku on, sitä myrkyllisempää kyseinen aine on.

Glyfosaatti on myös huomattavasti vähemmän haitallista kuin muut mahdolliset torjunta-aineet.

”Glyfosaattia käytetään maanviljelyksessä ennen kaikkea juolavehnän torjuntaan. Sitä levitetään ennen kasvukautta, kasvukauden jälkeen tai rehuviljalle viljan jo tuleennuttua.”

Myös syöpävaarallisuus on suhteellista. Yksiselitteisesti syöpää aiheuttaviksi aineiksi on luokiteltu esimerkiksi asbesti, puupöly, tupakansavu ja alkoholijuomat. Silti tupakkaa, sahoja ja alkoholiakin saa yhä myydä.

Roundupissa ja muissa glyfosaattituotteissa on ollut aiemmin kiistatta huomattavan haitallisiksi todettuja apuaineita, mikä on osaltaan sekoittanut keskustelua. Näiden POEA-yhdisteiden kielto tuli EU:ssa voimaan runsas vuosi sitten. Sen jälkeen niitä sisältävät tuotteet poistuivat myynnistä.

”Sitähän emme tiedä, oliko näissä oikeustapauksissa kyse enemmän näistä apuaineista”, Jalli sanoo.

Varovaisuuden vuoksi glyfosaattia ei suositella lainkaan käytettäväksi lasten leikkipaikoilla tai esimerkiksi koulujen pihoilla. Jallin mukaan kotikäyttöön myytävät valmisteet ovat myös hyvin laimeita verrattuna maanviljelyskäyttöön.

”Mutta käyttöohjeet pitää lukea huolella, ja niitä pitää myös noudattaa.”

 

Bayerin markkina-arvosta on haihtunut vuoden aikana noin puolet.

Jos yksiselitteistä näyttöä syöpäriskistä ei ole, miten on mahdollista, että tuomioistuimet Yhdysvalloissa ovat kuitenkin päätyneet vahingonkorvauksiin?

Alemmissa oikeusasteissa on The Wall Street Journalin mukaan mahdollista, että tuomiot perustuvat hyvinkin kiistanalaiseen tutkimusnäyttöön.

Bayer aikoo valittaa kaikista tuomioista ylempiin oikeusasteisiin, joissa tieteellisen näytön vaatimustaso on tyypillisesti korkeampi.

Bayerin juristien mukaan Pilliodin pariskunnan suvuissa oli paljon syöpää ja autoimmuunisairauksia, jotka selittävät heidän sairastumistaan todennäköisemmin kuin rikkaruohojen torjunta-aineen käyttö.

Roundupin myynti on Yhdysvalloissa yhä sallittua, eikä oikeusjutuilla ole ollut Wall Street Journalin mukaan juuri vaikutusta aineen menekkiin. Jotkut jälleenmyyjät ovat lopettaneet tuotteen myynnin, mutta tukkuliike Scotts Miracle-Gron mukaan myynti on alkuvuonna lisääntynyt 20 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Saksalainen lääke- ja kemianyhtiö Bayer osti maatalousjätti Monsanton viime vuonna noin 66 miljardin dollarin eli noin 59 miljardin euron kaupassa. Kaupan mukana se sai myös Roundupin.

Kauppa on oikeusjuttujen vuoksi käymässä Bayerille kalliiksi. Yhtiön markkina-arvosta on haihtunut vuoden aikana noin puolet.

Oikaisu klo 10.16: Toisin kuin artikkelissa aiemmin luki glyfosaatiin LD50-luku on suurempi kuin ruokasuolan. Lisätty myös tieto, että mitä pienempi LD50-luku on, sitä myrkyllisempää kyseinen aine on.

Fakta

Myyntilupaa jatkettu


 Vuonna 1974 Monsanto saa Roundup-torjunta-aineen vaikuttavalle ainesosalle glyfosaatille myyntiluvan.

 Vuonna 1976 glyfosaatti käyttöön Suomessa.

 Vuonna 2000 Monsanton patentti raukeaa, minkä jälkeen glyfosaattituotteiden hinta laskee ja käyttö lisääntyy entisestään.

 Vuonna 2015 Maailman terveysjärjestö sanoo, että glyfosaatti voi aiheuttaa syöpää. Monsantoa vastaan nostetaan tuhansia vahingonkorvauskanteita.

 Vuonna 2016 saksalainen lääke- ja kemianjätti Bayer kertoo ostavansa Monsanton noin 66 miljardin dollarin hinnalla. Kauppa toteutui vuonna 2018.

 Vuonna 2017 EU jatkaa glyfosaatin myyntilupaa viidellä vuodella.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  2. 2

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  3. 3

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  4. 4

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  9. 9

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  10. 10

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää