Talous    |   HS-analyysi

Tekeillä voi olla yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista yrityskaupoista: Miksi se kannattaisi tehdä?

Thyssenkruppin hissien osto tekisi Koneesta maailman suurimman hissivalmistajan. Kaupan hyödyt tulisivat ennen kaikkea syntyvän hissijätin huoltoverkoston tiivistymisestä.

Hissiyhtiö Kone valmistelee 14 miljardin euron tarjousta saksalaisen Thyssenkruppin hissiyksiköstä, kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkona.

Jos kauppa toteutuu, Kone-Thyssenistä tulisi maailman suurin hissivalmistaja ja se ohittaisi nykyisen alan ykkösen, amerikkalaisen Otis-hissiyhtiön.

Sellaista asemaa suomalaisyhtiöllä ei ole ollut näin suuressa tuotesektorissa sitten Nokian maineen päivien.

Koneen osakkeen arvo kallistui torstaina Helsingin pörssissä viisi prosenttia ja Thyssenkruppin osake runsaat viisi prosenttia Frankfurtin pörssissä.

Kaupasta saattaa Thyssenkruppin hissitoimintojen hinnan mahdollisesti vielä noustessa tulla ehkä Suomen suurin yrityskauppa.

Joka tapauksessa se olisi yksi kaikkien aikojen suurimpia.

Nykyisin suurin on Nokian vuonna 2016 tekemä amerikkalais-ranskalaisen Alcatel-Lucentin osto, josta Nokia maksoi 15,6 miljardia euroa.

Vertailun vuoksi, kun Nokia myi matkapuhelintoimintansa Microsoftille, kauppahinta oli 5,44 miljardia euroa

Reutersin tuoreiden tietojen mukaan Kone on jo käsitellyt kauppaa Bank of America -pankin kanssa.

Reutersin haastattelema Koneen nimetön edustaja ilmoitti, että ”olemme jo vuosien ajan sanoneet, että yhdistyminen olisi järkevä liike, emmekä ole muuttaneet käsitystämme”.

Mutta mitä hyötyä Kone saisi siitä, että Thyssenin hissitoiminnot yhdistettäisiin Koneen omiin toimintoihin?

Ehdottomasti merkittävin seikka kahden globaalin hissijätin yhdistymisessä liittyy hissien huoltoverkon tiheyteen – sillä mitä enemmän hissejä alueella on, sitä kustannustehokkaampaa niiden kunnossapito on.

Tämän seikan takia Kone ostaa joka vuosi kymmeniä pieniä hissihuoltoyhtiöitä.

Kun Kone saa lisää hissikantaa kunnossapitoon, huoltomiesten ajomatkat lyhenevät ja huoltomiesten toiminta tehostuu.

Koneen liikevaihdosta vajaa puolet tulee huolloista. Tuo määrä vaihtelee maittain niin, että Euroopassa jopa yli puolet liikevaihdosta syntyy huoltolaskutuksesta.

Kasvavilla ja kehittyvillä markkinoilla huoltojen osuus on tyypillisesti alle puolet.

Huoltoliiketoiminta on usein Koneen kaltaisten teollisuus- ja teknologiayhtiöiden yksi kannattavimmista liiketoiminnan alueista.

Kun Koneen hissi on kerran saatu asiakkaalle myytyä, sen huollon kilpailuttaminen Koneen kilpailijoiden kesken on yksittäiselle kiinteistönomistajalle usein vaivalloinen ja vaativa tehtävä, jos se on edes mahdollista.

Huoltoliiketoiminnan toinen hyvä puoli liittyy siihen, että huoltosopimukset tuovat yhtiölle pitkän ajan kassavirtaa.

Hissien uuslaitemyynti sen sijaan tuo vain yksittäisen kaupan. Kun tämä tapahtuu usein markkinoilla, joilla kilpailijatkin janoavat tulevia huoltosopimuksia, uuslaitemyynnin katteet voivat jäädä mataliksi.

Muita kahden suuren hissiyhtiön yhdistymisestä aiheutuvia hyötyjä on vaikeampia yksilöidä.

Tyypillisesti suuryhtiöiden yhdistymisissä yrityskaupan arkkitehdit laskevat saavansa erilaisia synergiahyötyjä, kun esimerkiksi hallintoa, johtoporrasta ja myyntiä virtaviivaistetaan ja suuruuden ekonomiaa voidaan käyttää paremmin hyväksi.

Näiden hyötyjen laskeminen vaatisi tarkempia alueellisia tietoja toimintojen päällekkäisyyksistä, ja niiden osalta analyytikoiden laskelmatkin ovat vain valistuneita veikkauksia.

Esimerkiksi Barclays-pankin analyytikot arvioivat torstaina Reutersille, että Koneen saavuttamat synergiahyödyt voisivat olla yhteensä kolmen–neljän miljardin euron haarukassa.

Talousvaikeuksissa ollut Thyssenkrupp luopui viime viikolla aikeistaan listata tuotantohyödykkeitä valmistavat teolliset toimintansa erilliseksi pörssiyhtiöksi osakkeenomistajien kritiikin jälkeen.

Sen sijaan se harkitsee hissiliiketoimintansa irrottamista omaksi pörssiyhtiökseen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Thyssenkrupp on ilmoittanut, että se haluaisi listata hissiyksikkönsä pörssiin jo ensi syksynä.

Reuters kertoi useamman lähteen arvioineen sille, että Koneella voi olla vaikeuksia puhtaan käteiskaupan rahoituksen järjestelemisessä. Samoin lähteet epäilivät, että yrityskaupalla saattaa olla kilpailuoikeudellisia esteitä.

Viime viikolla uutisoitiin, että Thyssenkruppin ja intialaisen Tata Steelin suunnitelma yhdistää terästuotantonsa on kariutumassa. Thyssenkruppin mukaan EU-komissio ei ilmeisesti aio hyväksyä hanketta. Uudesta yhtiöstä olisi tullut Euroopan toiseksi suurin terästuottaja Arcelor Mittalin jälkeen.

Kone ei perinteiseen tapaansa kommentoi keskeneräisiä neuvotteluja.

Näin se ei tehnyt myöskään viime vuoden heinäkuussa, kun saksalainen talouslehti Handelsblatt kertoi Koneen hallituksen puheenjohtajan ja pääomistajan Antti Herlinin käyneen henkilökohtaisesti neuvotteluja saksalaisen monialajätti Thyssenkruppin pääomistajan kanssa yhtiöiden hissiliiketoimintojen yhdistämisestä.

Fakta

Kakkossijalta suurimmaksi


 Yhdessä Kone-Thyssen olisi maailman suurin hissivalmistaja. Se saisi yhdistämishyötyjä varsinkin huoltoverkon tiivistymisestä.

 Yhdysvaltalaisen monialakonserni United Technologiesin omistama Otis on pitkään ollut sekä liikevaihdolla mitattuna että kannattavuudella arvioiden paras suuri hissiyhtiö.

 Kone on ollut toiseksi kannattavin. Seuraavina ovat tulleet sveitsiläinen Schindler ja sitten Thyssenkruppin hissitoiminnot.

 Thyssenkruppin hissitoiminnot ovat uutistoimistotietojen mukaan saksalaiskonsernin kannattavin liiketoimintayksikkö.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  5. 5

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  6. 6

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  7. 7

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  8. 8

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  9. 9

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  10. 10

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää