Talous    |   HS-analyysi

Horjuuko Nordeassa jo konsernijohtajan palli? Ruotsalaislehti spekuloi johtoryhmän mullistuksella

Yrityksen toimitusjohtajalla on hallituksen vankkumaton luottamus tismalleen siihen asti, kun sitä ykskaks ei enää olekaan.

Nordean johdossa kuplii. Ruotsalainen Dagens Industri -lehti kertoi torstaina, että pankin suuret omistajat vaativat johtoon vaihdoksia ja tulilinjalla olisi ainakin vain vuoden verran tehtäväänsä hoitanut talousjohtaja Christopher Rees, mahdollisesti myös konsernijohtaja Casper von Koskull.

Lehti perusti spekulaationsa keskusteluihin ”merkittävien” omistajien kanssa, jotka olivat hiljattain tavanneet pankin ja sen hallituksen ylintä johtoa. Onko spekulaatioissa perää?

Pankin suurin omistaja Sampo valitutti hallituksen puheenjohtajaksi maaliskuussa vakuutusyhtiö Ifiä pitkään johtaneen Torbjörn Magnussonin, josta tulee myös Sammon seuraava konsernijohtaja ensi vuodenvaihteessa.

Magnusson on helmikuusta lähtien paneutunut täysipäiväisesti Nordean asioihin.

Diplomaattisten puheidensa takana hän on piinkovana tunnettu johtaja, joka ei kauan katsele epäonnistumista. Sammon valtaaman tanskalaisen Topdanmark-vakuutusyhtiön johdon hän vaihtoi hyvin nopeasti tultuaan hallituksen puheenjohtajaksi.

Toistaiseksi Magnusson on julkisissa lausunnoissaan ylistänyt von Koskullia ja korostanut, että von Koskull on erinomainen juuri asiakassuhteissa, joihin pankin pitäisi panostaa nyt, kun rahanpesuasiat on saatu kuntoon.

Dagens Industrin kertomissa näkemyksissä kuultaa sijoittaja Christer Gardellin ääni. Hänen sijoitusyhtiönsä Cevian Capital nousi viime syksynä näyttävällä operaatiolla Nordean kuuden suurimman omistajan joukkoon.

Cevian tavoitteli tiettävästi myös hallituspaikkaa Nordeasta, mutta kiusallisesti vähän liian myöhään.

Hallituksesta ulos jääminen ei ole estänyt Gardellia yrittämästä vaikuttaa sijoituskohteidensa asioihin. Usein hän toimii juuri julkisuuden kautta. Gardell kritisoi vuodenvaihteessa jyrkästi pankin tuloskehitystä ja kululeikkausten hidasta tahtia.

Vettä Gardellin myllyyn on varmasti lisännyt pankin alkuvuoden tulos, joka oli heikko.

Dagens Industri spekuloi, että von Koskullin palli voi säästyä, jos hän vaihtaa riittävästi muuta johtoa. Ajatus on outo.

Konsernijohtajan tai minkä tahansa yrityksen toimitusjohtajan ehdottomasti tärkein tehtävä on nimittäin valita oikeat ihmiset yrityksen johtoon.

Jos von Koskull on siinä tehtävässä epäonnistunut niin pahasti, että ison osan johtajista pitäisi vaihtua, silloin pitää vaihtua myös konsernijohtajan.

Selvää on, että kaikki nimitykset eivät ole menneet putkeen. Edellinen talousjohtaja Heikki Ilkka hoiti tehtäväänsä kaksi vuotta, mutta palasi sitten tilintarkastushommiin. Hänen seuraajaansa Christopher Reesiin on oltu tyytymättömiä.

Viikko sitten huomiota herätti Nordean rahanpesun torjunnasta vastaavan johtajan Julie Galbon äkillinen lähtö pankista. HS:n tietojen mukaan lähtö ei kuitenkaan liittynyt siihen, että hänen työhönsä rahapesuasioissa olisi oltu tyytymättömiä.

Toisaalta von Koskull on tehnyt viime vuodet juuri sitä, mitä häneltä on pankin hallituksen puolelta vaadittu. Tuloksen heikkenemisen taustalla ovat kalliit hankkeet, kuten it-järjestelmän uusiminen ja rahanpesun torjuntajärjestelmän rakentaminen.

Pankki on myös tietoisesti ja suunnitelmallisesti luopunut riskipitoisimmista asiakkaista ja yksiköistä. Se on supistanut liiketoiminnan kokoa ja kannattavuutta.

Rahanpesun torjunta sai parin vuoden ajan mennä pankissa kaiken muun, jopa tuloksen edelle, jotta voitiin varmistaa, että pankki täyttäisi valvojien vaatimukset.

Se on aiheuttanut turhautumista niin asiakkaissa kuin työntekijöissä, koska asiakassuhteiden hoitaminen on kärsinyt.

Sen, mitä Nordean ylimmässä johdossa todella tapahtuu, päättää Magnusson muun hallituksen kanssa. Hän puolestaan kuuntelee ainakin Sammon hallituksessa puhetta johtavaa Björn Wahlroosia ja Sammon nykyistä konsernijohtajaa Kari Stadighia.

Myös Wahlroos on vannonut julkisuudessa tukeaan von Koskullille. Tosiasia kuitenkin on, että konsernijohtajalla on hallituksen vankkumaton luottamus tismalleen siihen asti, kun sitä ykskaks ei enää olekaan.

Von Koskullin pesti loppuu näillä näkymin joka tapauksessa runsaan vuoden päästä, kun hän täyttää syyskuussa 60 vuotta. Melko pian hänelle alettaisiin siis joka tapauksessa etsiä seuraajaa.

Hallituksen puheenjohtaja Magnusson olisi varmasti tervetullut tehtävään itse, jos hän siihen vain suostuisi.

Sammon omistaman Ifin johdossa erinomaisen työn tehnyttä Magnussonia on tiettävästi houkuteltu lähes kaikkiin Pohjoismaissa avoinna olleisiin finanssialan toimitusjohtajapaikkoihin viime vuosina.

Tähän asti hän on kieltäytynyt, ja pysynyt uskollisena Sammolle.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää