Talous

Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

Suomalaiset yritykset haluavat pysyä Venäjällä riskien lisääntymisestä huolimatta. Itänaapuriin asettautuvat uudet yrittäjät ovat sen sijaan harvassa.

Pietari

Uimakoulu Pikku joutsen on ilmiselvästi onnistunut liiketoimintansa lokalisoinnissa Venäjälle.

”Tuku-tuku laa-laa-laa-laa, kili-kili laa-laa-laa-laa, paka-paka laa-laa-laa-laa-laa...”, laulattaa ohjaaja Irina Matvejeva Pikku pingviinit -nimistä ryhmää pietarilaisen uimahallin altaassa.

Laulun sävel kuulostaa tutulta. Sehän on vanha suomalainen lastenlaulu Tuku tuku lampaitani. Pikku joutsenessa kaikkien yli kaksivuotiaiden tunnit alkavat aina samalla tavalla: mukautetulla suomalaisella Tuku tuku -laululla.

”Venäläisille laulun sanat ovat vaikeat oppia, joten laulamme sen näin”, kertoo yrityksen Venäjän-johtaja Maria Budolak ja puhkeaa lallattelemaan.


Suuri osa suomalaisyrityksistä valittelee Venäjän-kaupan vaikeutuneen. Kaupan ja talouden kehitys Venäjällä näyttää heikentyvän entisestään. Investointeja tehneiden yritysten määrä on kuluneen puolen vuoden aikana hiukan vähentynyt.

Mieliala käy ilmi tuoreesta Venäjän-kaupan barometrista, jossa Suomalais-venäläinen kauppakamari kartoittaa jäsenyritystensä tilannetta kaksi kertaa vuodessa.

Tahmeudesta huolimatta yritykset ovat halunneet pysyä Venäjän markkinoilla. Uusia mahdollisuuksia luodataan muun muassa eri puolille maata suuntautuvilla vienninedistämismatkoilla. Ne ovat kauppakamarin Venäjän-maajohtajan Jukka Huuhtasen mukaan aina täynnä.

”Yritysaktiivisuus on edelleen korkealla tasolla. Jos se johonkin suuntaan notkahtaa, niin aktiivisempaan suuntaan.”

Teollisuusalan yritykset ovat tehneet suurimmat investoinnit kuluneen parin vuoden aikana. Ne ovat esimerkiksi avanneet uusia tuotantolaitoksia ja modernisoineet vanhoja.Pietarilaisen urheilukoulun uima-altaalla ei murehdita Venäjän-kaupan suurimpia huolenaiheita: maan poliittista tilannetta, epävakaata taloutta tai ruplan kurssia. Pikku joutsen on Venäjällä yksi harvoista uusista suomalaisyrityksistä, varsinkin kasvavista.

Matvejeva kollegoineen ohjaa altaassa puolen tunnin uimakouluja tauotta kolmen tunnin ajan. Uima-allas kuhisee lapsia vanhempineen ja isovanhempineen.

Venäläisten käytettävissä olevat tulot ovat vähentyneet Venäjän tilastoviranomaisen Rosstatin mukaan jo viisi vuotta peräjälkeen. Länsimaiden Venäjälle asettamien pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden väliin on silti jäänyt markkinarako: 0–7-vuotiaiden uimaopetus.

”Ihmiset ovat valmiita käyttämään lapsiin rahaa talousvaikeuksista huolimatta”, Budolak sanoo.

Uimakoulu maksaa kuukaudessa 3 800 ruplaa eli noin 52 euroa. Siihen kuuluu neljä uintikertaa.

Natalia Klimovitšin kaksivuotias poika Bogdan on uinut Pikku joutsenessa kolmikuisesta.

”Pidän siitä, että opetus on leikin muodossa ja lapsi oppii silti uimaan. Bogdankin tykkää. Hän pyytää jatkuvasti päästä uimahalliin”, Klimovitš sanoo.


Pakotteet ovat jarruttaneet bisnestä mutta eivät ole säikäyttäneet suomalaisyrityksiä. Pakotevuosien aikana vain muutama yritys on vetäytynyt Venäjältä kokonaan. Muut ovat yrittäneet sopeutua taloustilanteeseen esimerkiksi lisäämällä markkinointia.

Taloudessa rajanaapurit ovat halunneet ylläpitää suhteita Venäjään samalla tavalla kuin politiikassakin. Tunnelma on kauppakamarin barometrin mukaan odottava.

”Täällä halutaan itsepäisesti pysyä. Saksalaiset ja pohjoismaiset kollegat usein hämmästelevät, miten suomalainen aktiivisuus on korkealla”, Huuhtanen kertoo.

Idänkaupan konkarit ovat tottuneet Venäjän vaihteleviin oloihin, mutta uusia yrittäjiä paikallinen liiketoiminta ei kiinnosta.

Finnveran Pietarin-edustuston päällikkö Timo Pietiläinen kuvailee nykytilannetta sinnittelyksi.

”Huolestuttavaa, että uusia vientiyrityksiä ei tänne juuri tule, vaikka riskit olisivat luottovakuutuksilla hallittavissa.”

Suomen valtion omistama Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun ja kansainvälistymiseen. Rahoituksen kysyntä uusiin hankkeisiin Venäjällä on ollut viime aikoina vaimeaa.

Jyväskyläläinen Pikku joutsen – Pietarissa Little Swan – saapui Venäjälle neljä vuotta sitten. Aluksi asiakkaita oli 56, mutta määrä kaksinkertaistui jo seuraavassa kuussa. Nyt uimakoululaisia on 650 ja toimipisteitä seitsemän. Kevään aikana yritys laajenee Moskovaan.

Pikku joutsen on osakeyhtiö Suomalaisen Uimakoulun konsepti. Suomessa se toimii usealla paikkakunnalla Kauniaisista Kajaaniin. Ulkomailla toimintaa on Venäjän lisäksi Kiinassa.

Yritys on kehittänyt oman uimaopetusmenetelmänsä, johon Budolak ihastui asuessaan Jyväskylässä. Pietariin palattuaan hän yritti löytää lapselleen vastaavanlaista uimakoulua – tuloksetta.

”Venäläiset uimakoulut ovat sellaisia, että ohjaaja menee veteen, katsoo, keitä on tunnilla, ja ryhtyy keksimään päästään harjoituksia.”

Pikku joutsenen konsepti on toisenlainen.

”Meillä on kaikki tarkasti määritelty. Ohjaaja ei keksi mitään päästään. Hän tietää täsmälleen, mitä tekee milläkin minuutilla.”


Budolak sai idean suomalaisen uimakoulun tuomisesta Venäjälle. Myös yhtiön toimitusjohtaja Eevaliisa Anttila kiinnostui yritystoiminnan aloittamisesta Venäjällä.

Suomalainen liiketoimintamalli ei toimisi Venäjällä sellaisenaan. Uimakoulun yrityskulttuuria ja toimintatapoja on sopeutettu Pietarin markkinoille monin tavoin.

Tunneista on tehty aktiivisempia, ja ohjaajat ovat kovaäänisempiä kuin Suomessa. Äänenkäyttöä on harjoiteltu koulutuksessa erikseen, jotta ohjaajat vaikuttaisivat mahdollisimman reippailta.

”Suomalainen rauhallisuus saattaa tuntua venäläisestä ikävystyttävältä”, Budolak selittää.

Asiakaspalveluun on palkattu enemmän työntekijöitä. Venäläinen ei tyydy lukemaan ohjeita internetistä tai hoitamaan asioitaan sähköisesti. Hän haluaa kysyä itse ja soittaa monta kertaa.

”Venäläinen asiakas ei tuntisi itseään kuulluksi ja ymmärretyksi, jos noudattaisimme tiukasti suomalaista yritysrakennetta. Venäläinen tarvitsee vuorovaikutusta.”

Suomalaisten omistajien hämmästykseksi myös kaikki esitteiden ja internetsivuston valokuvat on pitänyt vaihtaa. Venäläisvanhemmista kuvien lapset eivät näyttäneet tarpeeksi terveiltä ja kauniilta.

”Suomalaisten mielestä lapset olivat aivan normaaleja. Venäläiset asiakkaat ovat valtavan paljon vaativampia ulkonäön suhteen. Venäjällä valokuvien täytyy olla täydellisiä”, Budolak kertoo.

Venäläiset suhtautuvat samanlaisella perusteellisuudella myös omien lastensa kuvaukseen. Suomessa uimakoulun ohjaajat ottavat lapsista useita kertoja vuodessa vedenalaisia valokuvia, jotka vanhemmat voivat ostaa itselleen. Pietarissa kuvaajaksi on palkattu ammattilainen, joka myös käsittelee ja retusoi valokuvat.

”Muuten kuvia ei ostaisi kukaan. Siksi emme voi käyttää suomalaista mallia, jossa kuvat otetaan ja myydään nopeasti. Meidän prosessimme on pitkäkestoisempi ja kalliimpi, mutta emme voisi työskennellä toisin.”


Suomalaisia juuria ei ole muutoksista huolimatta unohdettu.

Uimakoulussa on joka viikko eri teema. Kerran vuodessa vietetään Suomi-teemapäivää. Silloin uimahallit koristellaan Suomen lipuilla ja Tuku tuku lampaitani lauletaan alkuperäiskielellä.

Laulun suomenkielinen teksti ja video julkaistaan sosiaalisessa mediassa, jotta vanhemmat ehtivät opetella sanat etukäteen. Sitten kaikki laulavat sen uima-altaassa.

”Vanhemmat pitävät siitä aivan järjettömästi.”

Budolak puhkuu tyytyväisyyttä. Hänestä Pietarin Pikku joutsenessa on onnistuttu kuorruttamaan järjestelmällisesti etenevä suomalainen uimaopetusmenetelmä venäläisellä luovuudella, kiihkeydellä ja energialla.

”Tekemissämme muutoksissa ei olisi mieltä, ellei itse menetelmä olisi niin mahtava. Juuri sen täsmällisyys houkuttelee vanhempia”, hän sanoo.

”Meillä on työntekijöiden kesken jopa sellainen sanonta, että tämä on suomalainen yritys, jolla on venäläinen sielu.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui Itä-Saksan Hollywoodin tarjoukseen

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  3. 3

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi – HS seurasi, kun työ­ministeri luopui vallastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – Suomen seuraava EU-komissaari hyppää pestiinsä vanhempainvapaalta

   Tilaajille
  6. 6

   Riittääkö oma äly? Kaksi testiä sen kertoo

  7. 7

   Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun – yksi auton takapenkillä ollut loukkaantui lievästi

  8. 8

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  10. 10

   Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen toinen munuainen poistettiin kasvainten vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  4. 4

   Homehtunut Kätilöopisto seisoo tyhjillään Helsingin Kumpulassa, mutta nyt ikoniseen rakennukseen suunnitellaan uutta elämää

  5. 5

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  6. 6

   Tyttövauvan kasvaminen baletti­tanssijaksi oli liikaa: Seksistiset mainokset eivät ole enää sallittuja Britanniassa

  7. 7

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  8. 8

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  9. 9

   Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkea­koulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

  10. 10

   Dramaattisen aamun onnellinen loppu: Ensihoitajat auttoivat vauvan maailmaan Itä-Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää