Talous

Lakisääteisen työeläkkeen pitää riittää johtaja­portaalle – Eläketurva­keskuksen toimitus­johtaja ottaa ensi kertaa kantaa lisä­eläkkeisiin, joita hän itsekin nostaa

Suomen työeläkejärjestelmän suurin asiantuntijavallan käyttäjä Jukka Rantala jää itse eläkkeelle ja kertoo, mikä oli hänen uransa tiukin paikka.

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantala, 67, on ollut koko 2000-luvun yksi suurimmista yksittäisistä asiantuntijavallan käyttäjistä, kun Suomessa on päätetty eläkeiästä ja työeläkemaksuista.

Kesällä hän on jäämässä eläkkeelle yli 40-vuotisen uran jälkeen. HS:n haastattelussa Rantala ottaa ensimmäistä kertaa kantaa johtoportaan lisäeläkejärjestelyihin.

”Olen sitä mieltä, että lakisääteinen työeläke on riittävä, varsinkin hyvällä tulotasolla. Johtajatasolla pelkkä lakisääteinen eläke on varmasti korkeimmasta päästä”, hän sanoo.

Rantala on Suomen eläkejärjestelmän harmain eminenssi, joka on mielipiteillään vaikuttanut satojen miljoonien eurojen rahavirtoihin vuodessa. Kulisseissa viihtyvän miehen mielipiteillä on vaikutus meidän kaikkien työssä käyvien rahapussiin ja eläkepäiviin.

Eläketurvakeskus huolehtii osaltaan lakisääteisen työeläkejärjestelmän toimivuudesta ja sen uskottavuudesta. Uskottavuutta on nakertanut aika ajoin se, että toimitusjohtajilla ja ylemmillä toimihenkilöillä on ollut tapana hankkia normaalin työeläkkeen ohella erilaisia lisäeläkejärjestelyjä.

Niistä yksi, niin sanottu rekisteröity lisäeläke (TEL-L), rasittaa kaikkia eläkemaksun maksajia kymmenillä miljoonilla euroilla vuodessa arviolta vuoteen 2060 asti, mutta niin sanotut vapaamuotoiset lisäeläkkeet taas verottavat yhtiöiden omistajia.

Myös kahden suurimman työeläkeyhtiön, Varman ja Ilmarisen, toimitusjohtajat saavat puolen miljoonan euron vuosipalkan ja bonusten päälle 100 000–200 000 euron lisäeläketalletukset eläkejärjestelmästä.

Miksi sitten työeläkeyhtiöiden hallitukset antavat toimitusjohtajille lisäeläkkeitä?

”Se on yksi palkitsemisen muoto. Onko sitten tässä jonkinlaisia verotuksellisia syitä?”

Verotukselliset syyt tarkoittavat sitä, että lisäeläkkeet ovat käytännössä työeläkeyhtiöiden johtajille annettua eteenpäin siirrettyä palkkaa. Kun palkka tulee maksuun vasta työeläkkeen yhteydessä, siitä menee aiempaa vähemmän veroa.

Lisäeläkettä nauttii myös Rantala. Hänen rekisteröity lisäeläkkeensä tuottaa Pohjolasta 163 euroa kuukaudessa, Vakuutusyhtiöiden keskusliitosta 257 euroa kuukaudessa ja vapaamuotoinen lisäeläke Eläketurvakeskuksesta 268 euroa kuukaudessa. Tämä kaikki tulee siis arviolta yli 10 000 euron kuukausieläkkeen lisäksi.

Rantala kuuluu kiistatta hyvätuloisiin, jotka eivät yleensä kaipaa yhteiskunnallista keskustelua tuloeroista. Rantalan mielestä tulonjakoa pitää tarkastella jatkuvasti.

”Tuloerot ovat Suomessa maailman tasaisimmasta päästä, ja tilanne on ihan ok. Jos muutosta halutaan, niin mieluummin tuloeroja kaventavaan kuin kasvattavaan suuntaan.”

Haastattelu tehdään polkupyörän selässä, sillä takavuosina Rantala poseerasi pyöräilykuvassa talouslehden haastatteluissa.

Hän polkee viisitoista vuotta vanhaa hybridipyöräänsä rauhallisesti isolla vaihteella.

”Tämä on työeläkemiehelle hyvä tahti myös eläkkeellä.”

Polkemaan on lähdetty Maunulan ulkoilumajalta Helsingin keskuspuistosta. Rantalan pyöräreitti kulki puiston läpi muun muassa hänen toimitusjohtaja-aikanaan vakuutusyhtiö Pohjolassa.

Pohjola oli vuosikymmeniä suomalaisen kapitalismin linnake, jonka mielipide painoi Suomessa lähes jokaisessa isossa yrityskaupassa.

”Vastaanotto Pohjolassa oli erittäin myönteinen”, Rantala muistelee vuotta 1992, jolloin hän aloitti vakuutusyhtiön toimitusjohtajana.

Toimitusjohtajuus Pohjolassa oli Rantalan pitkällä uralla poikkeuksellista aikaa. Hän nousi Pohjolaan vakaasta sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston päällikön tehtävästä ja huomasi vähitellen olevansa monenlaisten rakennejärjestelyjen ja juonittelujen keskellä muun muassa Suomi-yhtiön ympärillä.

”Urani tiukin paikka.”

Rantala ei ole aiemmin avautunut noista ajoista.

”Työntekijät ja keskijohto olivat todella motivoitunutta ja osaavaa väkeä. Vanhastaan valvojana tiesin, että Pohjola oli asiantuntemuksessa yhtiökentän selvä ykkönen.”

Ongelmaksi muodostui se, että Pohjolan ylin johto veti vakuutusyhtiötä eri suuntiin.

”Korkeimmasta johdosta puuttui se yhteishenki ja yhteinen päämäärä, joka kaikissa muissa työpaikoissani on ollut.”

Ratkaiseva tapahtuma oli, kun Pohjolan pääjohtajaksi nousi entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) vuonna 1996. Toimitusjohtaja huomasi olevansa tutkimusjohtaja.

”Palkka ja status alenivat. En nähnyt mielekkäänä jatkaa, vaikka ei minua suoranaisesti pois ajettu.”

Rantala on ollut koko vakuutusuransa ajan kysytty mies, sillä hakemuksen hän on lähettänyt vain ensimmäiseen työpaikkaansa, Sampo-ryhmän matemaatikoksi Kalevaan.

Seuraavaan työpaikkaan sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston päällikön paikalle hän nousi suomalaisen työeläkejärjestelmän kantaisän Teivo Pentikäisen suosituksesta.

Pohjolan jälkeiseen työ­paikkaansa Vakuutus­yhtiöiden keskus­liittoon Rantalaa kysyttiin vuonna 1998, samoin uran viimeiseen palkka­työhön Eläke­turva­keskukseen vuonna 2001. Niissä molemmissa hän on työskennellyt toimitus­johtajana.

Oletko urasi aikana huomannut, että eläkevaroja olisi käytetty vääriin tarkoituksiin?

”Kyllä haluja varmaan on ollut varsinkin 1980-luvulla mutta ei kyllä onnistumisia.”

Erilaiset lähipiirin kaupat, kuten työeläkeyhtiö Ilmarisen kauppa Finnairin toimitusjohtajan asunnosta, ovat herättäneet huolta väärinkäytöksistä.

”Sellaiset tapahtumat ovat uskottavuuskysymys. Parempi on, ettei synny epäilystä, että kukaan syö kuormasta.”

Oikaisu 23.5.2019 kello 15.15: Jukka Rantalan arvioitu perustyöeläke korjattu yli 6 000 eurosta kuukaudessa yli 10 000 euroon kuukaudessa. Jukka Rantala piti keskiviikkona 22.5.2019 juhlaseminaarin, joka on nähtävissä http://videonet.fi/web/etk/juhlaseminaari/

Kuka?

Eläkemaailman luottomies


 Syntynyt Ruovedellä vuonna 1951.

 Filosofian tohtori 1984 Tampereen yliopistosta. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hyväksymä vakuutusmatemaatikon tutkinto 1981.

  Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja (tj.) 2001–2019, Vakuutusyhtiöiden keskusliiton tj. 1998–2001, Pohjola-yhtiöiden tj. 1992–1997, STM:n vakuutusosaston päällikkö 1983–1992 ja matemaattinen neuvonantaja 1981–1983, Sampo-ryhmän matemaatikko 1979–1981.

 Kirjoittaja ja toimittaja alan klassikkokirjassa Vakuutusoppi vuodesta 1995 lähtien.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  2. 2

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   HS-raati löysi viiden tähden Suomi-siiderin ja tyrmäsi ison panimon tekeleen saippuaiseksi limuksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Suomi vetää EU-puheen­johtajuuden säästö­budjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hana­vettä eikä avajais­gaalaa järjestetä

  7. 7

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  8. 8

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  9. 9

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  10. 10

   Täydellistä minää etsimässä: Helsingin suosituimmissa selfiekohteissa nähtävyydet jäävät sivuosaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  8. 8

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  9. 9

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  10. 10

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää