Talous

Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

Tela ei ole halunnut julkisesti kritisoida Sdp:n esitystä lähdeverosta. HS:n lähteiden mukaan tämä on aiheuttanut kiistan veroa ärhäkästi vastustavien Finanssialan ja EK:n kanssa.

Sdp:n hallitusneuvotteluissa ajama lähdevero on HS:n tietojen mukaan aiheuttanut kiistan finanssi- ja työeläkealan sisällä. Syynä on se, että Suvi-Anne Siimeksen johtama työeläkevakuuttajien etujärjestö Tela on kieltäytynyt lähtemästä mukaan veron julkiseen kritisoimiseen.

Työeläkevakuuttajia ovat suuret eläkeyhtiöt eli Ilmarinen, Varma ja Elo sekä kuntien eläkevakuuttaja Keva ja joukko pienempiä toimijoita.

Muun muassa pankkeja edustava etujärjestö Finanssiala ja työnantajien kattojärjestö EK ovat vastustaneet Sdp:n esitystä osinkotuottojen lähdeverosta julkisuudessa ärhäkästi, ja ne ovat kulisseissa vaatineet myös Telaa mukaan rintamaan.

Tela ei kuitenkaan ole esimerkiksi lähettänyt aiheesta ainuttakaan tiedoteta.

Tela on katsonut, että yhteisiä eläkevaroja hallinnoivan työeläkealan ei tule lähteä avoimeen poliittiseen kamppailuun kesken hallitusneuvotteluiden.

Telan rahoitus tulee kaikkien palkansaajien maksamista eläkemaksuista, joten vaalivoittajan ja hallitustunnustelijan vastustaminen voisi herättää kysymyksiä.

Useiden HS:n haastattelemien lähteiden mukaan Telaan ja Siimekseen kohdistuu nyt voimakasta painetta Finanssialalta ja EK:sta.

Finanssiala vastustaa Sdp:n esittämää viiden prosentin lähdeveroa siksi, että se rokottaisi sijoitusrahastojen nykyisin verovapaita osinkotuottoja. Rahastoihin sijoittavia piensijoittajia vero koskisi välillisesti.

Lähdevero koskisi myös eläkeyhtiöiden suomaisilta yrityksiltä saamia osinkoja ja tekisi pienen loven eläkevaroihin. Finanssiala onkin vedonnut julkisuudessa toistuvasti siihen, että Sdp:n esitys osuisi näin kaikkiin suomalaisiin.


Esityksen julkisesta kritisoimisesta kieltäytyminen on ajanut Telan ja Siimeksen vaikeaan välikäteen, sillä työeläkeyhtiöt ovat myös Finanssialan jäseniä.

Ainakin yksi suurista eläkeyhtiöistä onkin asettunut Finanssialan kannalle ja lähtenyt kritisoimaan Sdp:n esitystä julkisesti.

Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander kirjoitti tiistaina blogikirjoituksen, jonka mukaan lähdevero voisi johtaa jopa eläkkeiden leikkaamiseen. Kianderin laskelma 140 euron leikkauksesta keskimääräiseen vuosieläkkeeseen nousi lööppeihin asti.

Kianderin esimies eli Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen istuu sekä Telan että Finanssialan hallituksissa. Hän työskenteli aiemmin OP:ssä.

Sdp:n mukaan Kianderin laskelma perustuu virheelliseen käsitykseen lähdeveron toiminnasta. Kiander oletti lähdeveron rokottavan kaikkia eläkeyhtiöiden saamia osinkoja, mutta Sdp:n mallissa vero kohdistuu vain suomalaisten yritysten maksamiin osinkoihin. Näin vaikutus eläkejärjestelmään jäisi Sdp:n mukaan vähäiseksi.

Myös useat HS:n haastattelemat eläkealan johtajat oudoksuivat Ilmarisen ulostuloa, joka heidän mukaansa vaikeutti tulehtunutta tilannetta entisestään.

Pölösen mukaan Ilmarinen katsoi olevan tärkeää, että suurin työeläkeyhtiö tuo julki kaavaillun lähdeveron vaikutuksia eläkkeenmaksajille ja -saajille. Telan toimintaa hän ei kommentoi.

Siimes ei halua ottaa suoraan kantaa HS:n tietoihin häneen kohdistuvasta painostuksesta. Hänen mukaansa Telakin vastustaa lähdeveroa, vaikkei olekaan kantaansa tuonut aktiivisesti esiin.

”Tässä on ollut erilaisia näkemyksiä siitä, millaisia kannanottoja lähdeverosta on sopivaa esittää julkisuudessa. Siitä on käyty vuoropuhelua eri tahojen kanssa”, Siimes muotoilee.

 

”Kunnioitamme asemaamme ravintoketjussa.”

Hänen mukaansa Tela on katsonut julkista kritisointia paremmaksi lähestymistavaksi sen, että järjestö tuottaa lähdeveron monimutkaisia vaikutuksia käsittelevää tietoa päättäjille.

”Kunnioitamme myös asemaamme ravintoketjussa eli hallituksen muodostajan mandaattia ja sitä, että päätösvalta on nyt hänellä ja muilla neuvottelijoilla.”

Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo, että ainakaan hän ei ole Siimestä painostanut.

”Olemme kyllä keskustelleet lähdeverosta, mutta hyvässä hengessä. En ole yrittänyt neuvoa Suvi-Anne Siimestä, miten hänen tulisi työnsä hoitaa. En tietenkään tiedä, millaisia keskusteluja hän on käynyt muiden kanssa”, Kauppi sanoo.

Sdp haluaisi viiden prosentin lähdeverolla kerätä valtion kassaan noin 400 miljoonaa euroa vuodessa etupäässä ulkomaisilta suursijoittajilta.

On kuitenkin väistämätöntä, että vero iski myös eläkeyhtiöihin ja muihin suomalaisiin toimijoihin.

Esimerkiksi tiedettä ja taidetta tukevien säätiöiden sijoitustuotot menisivät verolle, minkä vuoksi ne sanovat joutuvansa vähentämään myöntämiään apurahoja.

Teknisesti monimutkaisen lähdeveron toteuttaminen vaatisi paljon jatkoselvittelyä. Epäselviä ovat esimerkiksi sen vaikutukset Suomen ja muiden maiden välisiin verosopimuksiin.

HS:n tietojen mukaan lähdevero on joka tapauksessa yhä esillä hallitusneuvotteluissa ja se saattaa hyvinkin edetä hallitusohjelmaan saakka.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  5. 5

   Helsinkiläis­poliitikko ehdottaa Kalliolle omaa juna-asemaa

  6. 6

   ”Annetaan tälle asialle hyvä loppu” – Ääni­tallenteet paljastivat, mitä Saudi-Arabian konsulaatissa tapahtui ennen toimittaja Khashoggin murhaa

  7. 7

   Jopa alakouluikäiset varastavat kaljaa Soukassa: Kauppias Juha Määttä päätti puuttua asiaan

  8. 8

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  9. 9

   The New York Timesin kustantaja vastaa Trumpin syytöksiin maan­petoksesta: Presidentti ylitti vaarallisen rajan

  10. 10

   Yli 40 vuotta Liisankadulla toimineet Anja ja Jussi Neirtamo etsivät jatkajaa kivijalkakaupalleen: ”Kun joku kävelisi ovesta sisään, voisi jatkaa seuraavana päivänä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  4. 4

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  5. 5

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  6. 6

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  9. 9

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  10. 10

   Sari Essayah: Päivi Räsänen saa vapaasti arvostella kirkon Pride-kumppanuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää