Talous

Lawrence Leuschner aloitti yrittäjäuransa 9-vuotiaana kirpputoreilta, ja nyt hänen potkulautojaan näkyy Helsingin kaduilla

Berliiniläinen reppumatkailija Lawrence Leuschner näki vuosi sitten San Diegossa sähköisiä potkulautoja ja arveli niiden menestyvän Euroopassa. Nyt hänen perustamansa Tier-yhtiö toimii 21 kaupungissa ja 11 maassa.

Millainen olisi täydellinen startup-yrittäjän tarina?

Berliiniläisen sähköpotkulautayhtiö Tierin perustaja ja toimitusjohtaja Lawrence Leuschner, 36, pääsee ainakin lähelle.

Tierin potkulautoja on nähty Helsinginkin kaduilla maaliskuun lopulta asti.

Helsingissä on nyt noin 600 Tier-potkulautaa. Leuschnerin arvio on, että vuoden päästä niitä on kaksinkertainen määrä.

Leuschnerin lapsuudessa hänen isällään oli pieni maahantuontiliike, joka toi Saksaan meksikolaisia laseja ja riippumattoja. Osa niistä oli sekundaa, ja Lawrence ryhtyi 9-vuotiaana kaupittelemaan niitä kirpputoreilla.

”Sain hyvänä päivänä 200 [Saksan] markkaa, kun viikkorahani on kymmenen markkaa”, Leuschner muistelee.

Vähän vanhempana hän alkoi välittää käytettyjä videopelejä, kirjoja ja lopulta elektroniikkaa.

”Mottoni on: se mitä omistat, omistaa sinut”, Leuschner selittää kierrättämisen hienoutta.

Hän perusti Re-Buy-nimisen yhtiön, joka iski kultasuoneen erityisesti käytettyjen ja kunnostettujen älypuhelimien myyjänä.

Tuo yhtiö kasvoi alallaan Euroopan suurimmaksi, 700 työntekijän ja 200 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi suuryritykseksi.

Leuschner kertoo pysähtyneensä miettimään elämäänsä noin 2,5 vuotta sitten toimittuaan 13 vuotta Re-Buyn toimitusjohtajana.

Pohdinta johti siihen, että Leuschner irtisanoutui silloisesta toimitusjohtajan pestistään, jäi osaomistajaksi rakentamaansa yhtiöön ja lähti 1,5 vuodeksi kiertämään maailmaa, lähinnä surffatakseen ja ajaakseen pakettiautolla halki Etelä-Amerikan.

Hän kertoo kierrelleensä muun muassa Brasiliassa, Patagoniassa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Yhdysvalloissa.

Ollessaan vuosi sitten toukokuussa San Diegossa hän näki ensimmäisen kerran kaduilta käyttöön otettavat, akkukäyttöiset ja maksulliset potkulaudat.

”Olin, että mitä ihmettä, vau, tämä on aika siistiä!”

”Sitten ajattelin, että Euroopassa nuo voisivat olla vielä suurempi menestys kuin Amerikassa.”

Leucshnerin mukaan potkulaudoissa yhdistyi heti monta häntä kiehtovaa asiaa.

Ne ovat ensinnäkin disruptiivisia eli markkinoita ja kulutustapoja muuttavia.

Ne myös parantavat liikkuvuutta keskustoissa ja saattavat muuttaa paljonkin sitä, miten ihmiset liikkuvat lyhyitä matkoja.

Ne ovat myös teknologialtaan tyypillisiä alustatalouden tuotteita, joissa kertaalleen yhdessä kaupungissa toimivaksi havaitun kännykkäsovelluksen ja jakelujärjestelmän pystyy monistamaan eri kaupunkeihin.

Leuschner kertoo matkustaneensa San Diegosta takaisin Berliiniin toukokuussa.

Kesäkuussa hän perusti yhtiön, heinäkuussa hän haali siihen alaa tuntevan perustajaosakastiimin, ja elokuussa he neuvottelivat hankkeelle 1,9 miljoonaa euroa siemenriskirahaa.

Lokakuussa toiminta aloitettiin Wienissä. Nyt Tier toimii 21 kaupungissa ja 11 maassa.

Lue tästä lisää siitä, miten potkulautailmiö rantautui Suomeen.

”Nopeus on avainasia”, Leuschner sanoo. ”Myimme ensimmäiset miljoona kyytiä nopeammin kuin kukaan.”

Leuchner sanoo Tierin tavoittelevan peräti sitä, että tulevaisuudessa suurkaupunkien keskustoissa ei olisi lainkaan autoja, vaan lyhyet matkat ajettaisiin potkulaudoilla ja ”muilla välineillä”.

Näin ruuhkat ja ilmansaasteet vähenisivät.

Kaupungitkin miettivät vakavissaan keinoja, joilla ne saisivat nopeasti pienennettyä hiilijalanjälkeään ja vähennettyä autoliikennettä keskustoissa.

Siksi liikenne ja autoilu tulee muuttumaan nopeasti, Leuschner ennustaa.

”Tämä on iso ongelma, ja käyttäytymisen muutoksen täytyy olla iso. Mutta tällaista ei voi tehdä kuin yhdessä kaupungin kanssa.”

Siksi hän oli viime viikolla Helsingissä, ensimmäistä kertaa, tapaamassa Helsingin kaupungin väkeä ja kuuntelemassa heidän toiveitaan.

Riskisijoittajia kiehtoo potkulauta-alalla se rahamäärä, jonka ihmiset käyttävät kuukausittain kaikenlaiseen matkustamiseen, kuten autoiluun, takseihin, busseihin ja juniin.

Suomessa esimerkiksi Whim-liikkumispalvelun omistavan Maas Global -yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Sampo Hietanen on arvioinut HS:lle, että tuon rahamäärän lasketaan olevan kymmenen kertaa suurempi kuin puheluihin ja teleliittymiin käytettävä rahamäärä, jopa 200–300 euroa kuussa henkeä kohden.

Jos tuosta kuukausittaisesta rahamäärästä saa eurooppalaisilta kansalaisilta pienenkin osan heidän liikkumistottumustensa muuttuessa, puhutaan helposti miljardien eurojen markkinoista.


Tausta: Potkulautaliiketoiminta leviää kuin kultakuume

Potkulautaoperaattorit kilpailevat siitä, kuka ehtii nopeimmin vallata markkinoita, koska kaupunkien arvellaan rajoittavan operaattorien määrän muutamaan peluriin jo sen takia, että toimintaa olisi helpompi säännellä.

Euroopassa kaupallisten sähköpotkulautaoperaattoreiden määrä on lisääntynyt rajusti tänä keväänä. Pariisissa on pohdittu jo jopa potkulautojen kieltämistä niistä aiheutuneiden harmien tähden.

Helsingissäkin on jo neljä kilpailevaa operaattoria – Tier, Voi, Hoop ja Helsingin seudun liikenteen kanssa yhteistyössä toimiva Samocat sharing.

Hoop tarjoaa perusmaksua edullisemmin, jos potkulaudan palauttaa Hoopin ehdottamalle alueelle. Samocatin potkulaudat taas otetaan käyttöön ja palautetaan kiinteille potkulauta-asemille.

Palautusten toivotaan vähentävän sitä närkästystä, mikä syntyy, kun potkulaudat jätetään käytön jälkeen lojumaan kaduille tai keskelle pyöräteitä tai jalkakäytäviä.

Tierin toimitusjohtaja Lawrence Leuschner kertoo, että Tier aikoo myös ryhtyä antamaan ajoneuvot hyvin parkkeeraaville hyvitystä.

”Voit ottaa kuvan oikein pysäköidystä ajoneuvosta ja lähettää sen meille.”

Uudistus on määrä toteuttaa Helsingissäkin lähiaikoina, Leuschner kertoo.Maailmalla moni potkulautaoperaattori ulkoistaa potkulautojen lataamisen pätkätyöläisille, jotka lataavat yöllä laitteita vaikka kotonaan. Toimintatapa on herättänyt kummastusta.

Tier sen sijaan kerää joka ilta kello 22 kaikki potkulaudat talteen varastolleen ja lataa ja kunnostaa ne siellä ja palauttaa laitteet käyttöön aamuseitsemään mennessä, Leuschner kertoo.

”Se tuo turvallisuutta ja lisää potkulautojen elinikää.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   ”Annetaan tälle asialle hyvä loppu” – Ääni­tallenteet paljastivat, mitä Saudi-Arabian konsulaatissa tapahtui ennen toimittaja Khashoggin murhaa

  5. 5

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  6. 6

   Helsinkiläis­poliitikko ehdottaa Kalliolle omaa juna-asemaa

  7. 7

   Jopa alakouluikäiset varastavat kaljaa Soukassa: Kauppias Juha Määttä päätti puuttua asiaan

  8. 8

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  9. 9

   The New York Timesin kustantaja vastaa Trumpin syytöksiin maan­petoksesta: Presidentti ylitti vaarallisen rajan

  10. 10

   Latvia julisti Virolle ”viinasodan”: maa yrittää runnoa läpi laki­uudistuksen, joka vastaisi rajanaapurin päätökseen laskea alkoholiveroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  4. 4

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  5. 5

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  6. 6

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  7. 7

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  8. 8

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  9. 9

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  10. 10

   Sari Essayah: Päivi Räsänen saa vapaasti arvostella kirkon Pride-kumppanuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää