Talous

Analyytikot ennustavat boikottiin joutuneen Huawein puhelinmyynnin romahtavan – Näin yhtiön piinaviikko eteni

Nähtiinkö Huawei-kielloissa askelmerkit teknologian kylmään sotaan vai onko kyse vain kauppasodan yhdestä näytöksestä, jonka välikappaleeksi Huawei joutui? Verkkokaupoissa kiinnostus Huawein puhelimiin on jo romahtanut, hintavertailuyhtiö kertoo.

Vakoiluväitteiden takia Yhdysvaltain mustalle listalle päätynyt kiinalainen matkapuhelin- ja verkkolaitevalmistaja Huawei saattaa kärsiä merkittävistä tulonmenetyksistä, arvioivat analyytikot uutistoimisto Reutersille.

Asiantuntijoiden mukaan Huawein tilaukset saattavat vähentyä kymmenillä prosenteilla tämän vuoden aikana. Huawei on nykyään maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja ja maailman toiseksi suurin älypuhelimien valmistaja Samsungin jälkeen.

Fubon Research -yhtiö arvioi, että pahimmassa tapauksessa Huawein älypuhelinmyynti jää tänä vuonna noin 200 miljoonaan myytyyn puhelimeen. Aiemmin yhtiö on arvioinut Huawein myyvän vuoden 2019 aikana 258 miljoonaa älypuhelinta.

”Huawei voi kadota läntisen Euroopan matkapuhelinmarkkinoilta ensi vuoteen mennessä, jos se menettää yhteyden Googlen kanssa”, arvioi Strategy Analytics -konsultointiyhtiön älypuhelinasioista vastaava johtaja Linda Sui Reutersille.

Nykyisin merkittävä osuus Huawein myynnistä tehdään Euroopassa. Sui kuitenkin uskoo, että Kiinan sisämarkkinat pitävät Huawein pinnalla.

Yhdysvallat on pitkään syyttänyt Huaweita siitä, että se käyttää laitteitaan vakoiluun. Tämä olisi mahdollista esimerkiksi verkkolaitteisiin jätettyjen ohjelmistovirheiden eli ”takaporttien” avulla.

Vaaran pelätään lisääntyvän, kun tietoliikenteessä siirrytään nopeampiin 5g-verkkoihin ja yhä useampi esine toiminnallisuuksineen kytketään internetiin.

Muissakin länsimaissa on ollut pelkoja siitä, että kiinalaisyhtiö auttaa Kiinaa vakoilussa. Pelon taustalla on Kiinassa vuonna 2017 voimaan tullut laki, jonka mukaan kiinalaisten yritysten on pakko avustaa hallitusta turvallisuusasioissa.

Varsinaista näyttöä Huawein harjoittamasta verkkolaitevakoilusta ei ole. Huawei on kiistänyt vakoiluväitteet.

Virallisissa yhteyksissä Huawei on pyrkinyt hillitsemään huolia. Yhtiö on muun muassa aikeissa julkistaa oman käyttöjärjestelmänsä Googlen Androidin korvaajaksi, kertoo The Wall Street Journal.

Lehden tietojen mukaan yhtiön uudet älypuhelimet voisivat pian käyttää Hongmeng-nimistä käyttöjärjestelmää.

Yhdysvaltalainen ohjelmistojätti Google kieltäytyi aiemmin tällä viikolla tarjoamasta Huawein Android-puhelimille käyttöjärjestelmän päivityksiä. Lisäksi Google kertoi estävänsä sovellustensa kuten sähköposti Gmailin ja videopalvelu Youtuben käytön uusissa Huawei-laitteissa.

Huawein piina alkoi jo runsas viikko sitten, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vahvisti määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisia yrityksiä käyttämästä tietoliikennelaitteita, jotka ovat uhka maan turvallisuudelle. Sen jälkeen yhdysvaltaisia yhtiöitä kiellettiin myymästä komponentteja Huaweille ilman erillistä lupaa.

Viime torstaina Trump tosin sanoi, että tilanne voi ratketa osana Yhdysvaltojen ja Kiinan parhaillaan käymiä kauppaneuvotteluja. Toimittajille hän kertoi useampaan otteeseen yhtiön olevan ”hyvin vaarallinen”.


Näin Huawei-kiista eteni viikossa

Sunnuntai 19.5.

Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei kertoo kiihdyttävänsä omien komponenttiensa kehittämistä vähentääkseen tarvetta ostaa niitä alihankkijoilta.

Maanantai 20.5.

Yhdysvaltalainen ohjelmistojätti Google kieltäytyi tarjoamasta Huawein Android-puhelimille käyttöjärjestelmän päivityksiä.

Se kertoi myös estävänsä sovellustensa kuten ohjelmistokauppa Google Playn, karttapalvelu Google Mapsin, sähköposti Gmailin ja videopalvelu Youtuben käytön uusissa Huawei-laitteissa.

Googlen omistajayhtiö Alphabet kertoi tekevänsä rajoitukset Yhdysvaltain hallinnon vaatimuksesta.

Joukko keskeiset amerikkalaisia komponenttivalmistajia ilmoitti aikovansa lopettaa komponenttien toimitukset Huaweille.

Tiistai 21.5.

Suomalaisprofessori arvioi, että suurimmat sovellusvalmistajat pitävät Googlen kaupparajoituksista huolimatta huolen siitä, että niiden sovellukset löytyvät jatkossakin Huawein puhelimista.

HS:ssa arveltiin kovien iskujen voivan olla askelia teknologiateollisuuden kylmään sotaan.

Asiantuntijat arvioivat, että Huawei pystyisi todennäköisesti jatkamaan tuotteidensa valmistamista ilman yhdysvaltalaisyritysten komponentteja. Puhelinten kysyntä saattaa kuitenkin romahtaa.

”On sanomattakin selvää, että tämä tulee näkymään kysynnässä ”, DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko arvioi HS:lle.


Keskiviikko 22.5.

Yhdysvallat ilmoitti lykkäävänsä Huawei-kieltoa 90 päivällä, jotta kiinalaisyhtiö ja sen kumppanit ehtivät sopeutua määräykseen. Aikalisä koskisi vain osaa toimijoista.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan myyjän tai edes Huawein vastuu jo käytössä olevien puhelinten mahdollisista ongelmista on hyvin epäselvä.

Myös Britanniassa toimiva, japanilaisomisteinen ARM-yhtiö ilmoitti keskeyttäneensä liiketoimensa Huawein kanssa. ARM vastaa merkittävästä osasta maailman älypuhelimien tarvitsemien prosessoreiden suunnittelusta.

Matkapuhelinoperaattorit Japanissa ja Britanniassa ilmoittivat siirtävänsä Huawein kännykkämallien julkistuksia. Britanniassa lykkäyksistä ilmoittivat Vodafone ja EE, Japanissa NTT Docomo, KDDI ja Softbank.


Torstai 23.5.

Japanilainen Panasonic ilmoitti keskeyttäneensä liiketoimiaan Huawein kanssa. Myöhemmin se tarkensi kiinalaisella verkkosivullaan jatkavansa tiettyjen tuotteidensa toimituksia Huaweille normaalisti.

Yhdysvallat kannusti Etelä-Koreaa liittymään Huawei-boikottiin vetoamalla turvallisuusuhkiin.

Taiwanilainen TSMC, joka on yksi maailman suurimmista siruvalmistajista, kertoi, että boikotti ei vaikuta sen toimituksiin Huaweille.

Japanilainen Toshiba kertoi keskeyttäneensä toimituksensa Huaweille tarkistaakseen onko niissä amerikkalaisvalmisteisia komponentteja.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi odottavansa, että lisää amerikkalaisyhtiöitä liittyy Huawei-boikottiin.

Huawein perustaja Ren Zhengfei kertoi kiinalaiselle medialle pitämän tilaisuudessa arvioivansa yhtiön voimakkaan kasvuvaiheen hidastuvan mutta kasvun pysyvän yhä plussalla.

Hän korosti sitä, että Huaweista eikä muistakaan yhtiöistä ei saisi tehdä kansallismielisyyden symbolia.

”Lapseni suosivat Applen tuotteita ennemmin kuin Huawein. Tarkoittaako se, että he eivät pitäisi Huaweista? Ei tietenkään”, Zhengfei sanoi.

Hän korosti erityisesti sitä, että yhtiö ei käytä mainonnassaan mitään kansallisuusmielisyyttä korostavia seikkoja.


Kiina moitti Yhdysvaltoja kauppaneuvottelujen romuttamisesta. Se vaati Yhdysvaltain hallintoa muuttamaan ”väärät käytäntönsä” eli yksittäiseen yhtiöön kohdistuvat painostustoimet ennen kuin kauppaneuvotteluja voidaan jatkaa. Kiina vaati neuvottelijoilta myös ”vilpittömyyttä”.

Kiina jätti virallisen paheksuntansa toimista myös diplomaattiteitse Yhdysvalloille.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että jos presidentti Trump nostaa kiinalaisten tuotteiden tulleja, niiden kustannukset lankeavat pitkälti amerikkalaisten maksettavaksi.

Presidentti Trump kertoi, että tapaus Huawei voidaan ratkaista kauppaneuvottelujen yhteydessä.

Perjantai 24.5.

Kiinan ulkoministeriö ilmoitti pitävänsä Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeon väitteitä Huawein ja Kiinan kommunistisen puolueen yhteyksistä valheellisina ja syytti häntä huhujen levittämisestä.

Sanasota koveni entisestään Pompeon kiistettyä väitteet.

Huawein ongelmat heijastuvat myös puhelimien kuluttajakauppaan.

Verkkokauppojen hintoja vertaileva Pricespy-yhtiö kertoi, että Huawein puhelimien suosio on viimeisten neljän päivän aikana romahtanut verkkokaupoissa.

Britanniassa niitä klikattiin verkkokaupoissa lähes puolet vähemmän kuin viikkoa aikaisemmin.

Globaalisti klikkausten määrä oli laskenut tällä viikolla 26 prosenttia verrattuna viikkoa aikaisempaan.


Lauantai 25.5.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien analyytikoiden mukaan Huawein tilaukset saattavat vähentyä merkittävästi tämän vuoden aikana.

”Huawei voi kadota läntisen Euroopan matkapuhelinmarkkinoilta ensi vuoteen mennessä, jos se menettää yhteyden Googlen kanssa”, arvioi Strategy Analytics -konsultointiyhtiön älypuhelinasioista vastaava johtaja Linda Sui Reutersille.

Sui kuitenkin uskoo, että Kiinan sisämarkkinat pitävät Huawein pinnalla.

Huawei on saanut vakoilusyytöksiä jo aiemmin. Näin vakoilusyytöksiä koskeva kiista oli edennyt vuodesta 2012 lähtien:

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  2. 2

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  3. 3

   Airbus otti etumatkaa Boeingiin ja julkisti pitkille lennoille tarkoitetun kapea­runkoisen lento­kone­mallin

  4. 4

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  5. 5

   Linnanmäen uusi vuoristorata aukeaa huomenna, HS:n toimittaja huusi testiajossa kuin hyeena

  6. 6

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  7. 7

   Nelivuotias vei nuken kaupasta Phoenixissä, poliisi osoitti vanhempia aseella

  8. 8

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  9. 9

   Poliisi varoittaa: Ravintoloissa ja hotelleissa liikkuu elokuvakäyttöön tarkoitettua rahaa

  10. 10

   Nettivideosta suuttunut konstaapeli sai sakot rahan vaatimisesta ala­ikäiseltä pojalta, Helsingin poliisi pohtii konstaapelin asemaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  8. 8

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  9. 9

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  10. 10

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää