Talous    |   HS-analyysi

Facebook ja muut teknologia­jätit pystyvät käyttämään markkina­voimaansa tavalla, jota ei ole voitu kuvitellakaan

Yhdysvallat on aloittamassa selvityksiä siitä, käyttävätkö Google, Facebook, Apple ja Amazon väärin markkina-asemaansa.

Yhdysvaltalaisten teknologiajättien kurssit putosivat maanantaina roimasti, kun markkinoille levisi tietoja siitä, että viranomaiset valmistelevat tutkimuksia näiden yhtiöiden määräävien markkina-asemien vaikutuksesta ja mahdollisista väärinkäytöksistä.

Sosiaalisen median yhtiön Facebookin kurssi heikkeni 7,5 prosenttia, Googlen emoyhtiö Alphabetin kurssi 6,1 prosenttia ja verkkokauppayhtiö Amazonin 4,6 prosenttia.

Näiden lisäksi teknologiayhtiö Applen kurssi laski 1,0 prosenttia.

Nämä neljä yhtiötä ovat ohjelmistoyhtiö Microsoftin kanssa Yhdysvaltain viisi markkina-arvoltaan suurinta teknologiayh­tiötä. Micrsoftin kurssi laski sekin maanantaina 3,1 prosenttia.

Tiistaina illalla Suomen aikaa kurssilasku oli tasaantunut ja muiden paitsi Facebookin kurssi oli kääntynyt nousuun.

Googlen markkina-asema on Yhdysvaltain oikeusministeriön selvityksessä, Facebook kauppakomissio FTC:n tutkittavana ja Amazon sekä Apple kilpailuviraston syynissä.

Taustalla on koko ajan kasvava huoli siitä, että nopeasti kasvaneet teknologiajätit pystyvät käyttämään markkina-asemaansa tavalla, jollaista aiemmin – ennen digitalisaation aikakautta – ei ole pystytty edes ennustamaan.

Siksi näiden jättien taltuttamiseen on syntymässä runsaasti poliittista painetta.

Toki kurssilaskuihin on muitakin markkinanäkymiin liittyviä syitä: globaali kasvu hidastuu, toukokuun tehdastuotantoluvut olivat odotettuja heikompia ja pidempiaikaisen kauppasodan uhka Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on koko ajan yllä.

Amerikkalaiset teknologiajätit ovat myös kasvuyhtiöitä, joiden arvostustasot perustuvat pitkälti tulevaisuuden ennustettuihin tuottoihin. Silloin tulevaisuudennäkymien muutokset myös heiluttavat noiden yhtiöiden arvostustasoja perinteisiä arvosijoittajien suosimia osakkeita rajummin.

Mutta maanantain kurssilaskut käynnistyivät amerikkalaismedian mukaan kaikki uutisista, joissa kerrottiin kilpailuviran­omaisten selvityshankkeista.

Yhdysvalloissa puhutaan jo paljon siitä, kuinka suuret FAANG-lyhenteeksi nimetyt yh­tiöt uhkaavat demokratian perusteita.

Siinä kauhukuvassa Facebook valvoo tunteitamme, Amazon hankintaketjujamme, Apple päivittäisiä toimiamme, Netflix ”vapaa-aikaamme” ja Google arvaa jo ennakolta, mitä me ajattelemme.

Erityisesti Facebookin, Amazonin, Googlen ja Applen toimintaan kohdistuu paljon poliittista painetta.

Esimerkiksi Yhdysvaltain demokraattisen puolueen presidenttiehdokas, senaattori Elizabeth Warren on vaatinut, että nämä neljä yhtiötä pitäisi pilkkoa, koska koska niiden valta on kasvanut liian suureksi.

Warrenin mukaan esimerkiksi Applen pitäisi joko myydä App Store -kauppapaikkansa tai pitäytyä myymästä siellä omia tuotteitaan, koska hallitsemalla sekä alustaa että kauppapaikkaa se saa muuten kohtuuttoman kilpailuedun.

Presidentti Donald Trump on puolestaan ollut erityisesti Amazonin postilähetysten kimpussa. Hän on myös vaatinut selvitystä siitä, missä määrin sosiaalisen median yritykset ja Google vaimentavat konservatiivisia kannanottoja verkossa.

Myös senaatin oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Lindsay Graham on vaatinut teknojättien liiketoimintamallien selvittämistä ja sanonut, että Facebookin ja Googlen kaltaisilla yhtiöillä on liikaa valtaa.

”Kyse on siitä, kuinka kilpailu saadaan takaisin sille kuuluvalle paikalleen”, selitti kilpailuviraston alajaoston puheenjohtaja David Cicilline arviolta 18 kuukautta kestävän selvityksen tavoitteita tiedotustilaisuudessa maanantaina New York Timesin mukaan.

Euroopassa esimerkiksi Google on saanut jo kolme sakkoa EU:n komission kilpailuviran­omaisilta. Maaliskuussa Google tuomittiin maksamaan 1,49 miljardia euroa sakkoa. Syyksi ilmoitettiin, että Google on estänyt kilpailevien verkkohakumainostajien toimintaa.

Teknologiajättien vallan kasvussa kyse on myös laajemmasta kansalaisista lähtevästä närkästyksestä.

Joku kokee epäreiluksi sen, että Amazon ei ole kahteen vuoteen maksanut Yhdysvalloissa lainkaan yhteisöveroa, vaikka sen teki 11,2 miljardin dollarin tuloksen. Toinen kantaa huolta siitä, että Amazon kehittää ranteeseen puettavaa laitetta, joka tunnistaa tunteita äänensävyistä.

Akateemisessa keskustelussa kilpailulainsäädännön hitautta teknojättien suitsimisessa on puolestaan selitetty sillä, että sääntelyä oli perin vaikea tehdä, kun vain harva ymmärsi kymmenisen vuotta sitten uuden digitaalisen alustatalouden liiketoimintamalleja.

Suomalaisen eQ Varainhoidon vastuullisen sijoittamisen Sininen Planeetta -rahaston salkunhoitaja Esa Saloranta kertoo rahaston luopuneen viimeisen vuoden aikana Googlen emoyhtiön Alphabetin ja Amazonin osakkeiden omistamisesta. Facebookia se ei ole koskaan omistanutkaan.

”Pääsyy luopumisiin on ollut yhtiöiden asema datayhteiskunnassa ja Googlen kohdalla erityisesti datan yksityisyyden puutteellinen turvaaminen ja suoranainen ristiriita yhtiön ilmoittaman mission ja liiketoimintamallin suhteen”, Saloranta kertoo.

Saloranta kertoo seuranneensa suurten teknologiayhtiöiden osakkeiden kaupankäyntiä tarkasti maanantaina.

”Selvitysuutiset näkyivät heti kaupankäynnissä. Markkina­reaktio liittyi mielestäni ihan selvästi tähän kysymykseen.”

Salorannan mukaan sijoittajan on syytä olla hereillä, kun yhteiskunnassa alkaa levitä kysymyksiä yhtiöiden toimintatavoista, koska ennemmin tai myöhemmin sääntely puuttuu asiaan.

Saloranta puhuu yritysten sosiaalisen vastuun korostumisesta sekä kuluttajien ja yritysten arvomaailmojen kehittymisestä erityisesti viimeisten kahden vuoden aikana.

Hänen mukaansa laajat yhteiskunnalliset vaikutukset ovat tulleet yhä laajemmin osaksi vastuullista sijoittamista.

”Nimenomaan sosiaalisen vastuun merkitys korostuu. Ammattisijoittajistakin vielä harvalla on tähän työkaluja, painopiste jää usein ympäristökysymyksiin.”

Yhdysvalloissa niin republikaanit kuin demokraatitkin ovat vaatineet suuryhtiöiden vallan rajoittamista. Salorannan mielestä poliitikkojen toiminnan taustalla on kuluttajilta päin tuleva paine.

”Kaikki kumpuaa kuluttajan tietoisuudesta. Uskonnon merkitys on hiipunut, usko poliitikkoihin rapautunut eikä yrityksiinkään enää uskota. Ihmisten valinnoilla ja tarpeella vaikuttaa alkaa olla merkitystä”, Saloranta summaa muutosta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta, Helvetin enkelien johtajaa epäillään samassa vyyhdessä

  2. 2

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Estonian oikeudenkäynti päättyi 25 vuotta turman jälkeen: ranskalainen oikeus hylkäsi omaisten miljoonakanteen

  5. 5

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  6. 6

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  7. 7

   Weekendin ongelmista on tullut jokavuotinen perinne, mutta kävijämääriä se ei heilauta – Vain ”totaalinen valhe ja epäonnistuminen” kaataisi festivaalin, sanoo tiedottaja

  8. 8

   Pahoinpitelystä epäillyn Asap Rockyn vankeus jatkuu Tukholmassa: Edes Kim Kardashianin vetoomukset eivät hetkauttaneet syyttäjää

  9. 9

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  10. 10

   Ylöjärvellä pahoinpidelty mies kuoli sairaalassa – Pahoinpitelyn syy: Katsoi tekijää ”epämiellyttävästi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  7. 7

   Fitnessmalli Sofia Belórfia epäillään törkeästä rahanpesusta, puolisoa törkeästä doping- ja huumerikoksesta

  8. 8

   Valtion kontrolloima unkarilais­lehti väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustus­laillista oikeus­järjestelmää”

  9. 9

   Helsingin käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta, Helvetin enkelien johtajaa epäillään samassa vyyhdessä

  10. 10

   Trump jatkoi hyökkäystään demokraattiedustajia kohtaan, yleisö yltyi huutoon: ”Lähettäkää hänet takaisin” – Mutta nyt Trump sanoo, että huutelu tuntui hänestä ”vähän pahalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää