Talous

Suomen Pankki heikentää arviotaan talous­kasvusta – Pääjohtaja Olli Rehn hallituksen työllisyystavoitteesta: ”Optimistisella laidalla”

Uuden ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia, ensi vuonna 1,5 prosenttia ja 1,3 prosenttia vuonna 2021.

Kansainvälisen talouden epävakaus hidastaa Suomen talouskasvua lähivuosina, arvioi Suomen Pankki. Talouskasvun vaimeneminen euroalueella ja muulla maailmassa vähentää yritysten investointeja, mikä taas hidastaa Suomen viennin kasvua.

Suomen Pankin uuden ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia, ensi vuonna 1,5 prosenttia ja 1,3 prosenttia vuonna 2021. Edellisessä ennusteessaan joulukuussa Suomen Pankki arvioi talouden kasvavan tänä vuonna 1,9 prosenttia, ensi vuonna 1,7 prosenttia ja 1,4 prosenttia vuonna 2021.

Suomen Pankin mukaan viennin kasvua ylläpitävät hidastumisesta huolimatta euroalueen kohtalainen talouskasvu, suomalaisten vientiyhtiöiden parantanut kustannuskilpailukyky ja keveät rahoitusolot.

Euroopan keskuspankki päätti viime viikolla, että ohjauskorot pysyvät ennallaan ainakin ensi vuoden puoliväliin saakka hitaan inflaation eli hintatason yleisen kohoamisen ja vaimenevan talouskasvun takia.

Vuoteen 2021 ulottuvalla Suomen Pankin ennustejaksolla talouskasvua tukee etenkin kotimainen kysyntä eli kulutus ja investoinnit. Työllisyyden paraneminen, palkankorotukset sekä hidas inflaatio ylläpitävät kotitalouksien ostovoiman kasvua ja siten yksityistä kulutusta.

Lisäksi kotitalouksien taloudellista liikkumavaraa tukee matala korkotaso. Epävarmuus yleisen talouskehityksen suunnasta kuitenkin hillitsee kotitalouksien kulutushaluja.

Ennusteen mukaan asuntorakentamisen kasvu hidastuu, mikä jarruttaa osaltaan yksityisten investointien kasvua. Heikentyneet suhdannenäkymät ja rakenteelliset tekijät, kuten palveluiden merkityksen lisääntyminen, selittävät tuotannollisten investointien kasvun hidastumista.

Suomen Pankki huomauttaa, että työllisyys on kasvanut poikkeuksellisen nopeasti viime vuosien aikana ja työllisyysaste on ylittänyt 72 prosentin tason. Nopein työllisyyden kasvuvaihe on kuitenkin ohitse. Vuoteen 2021 mennessä työllisyysaste nousee Suomen Pankin mukaan enää runsaaseen 73 prosenttiin.

”Talouskasvun hidastuminen ja työikäisen väestön väheneminen hidastavat työllisyyden kasvua. Työllistymistä hankaloittavat myös erilaiset työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat, kuten työvoiman heikko saatavuus joillain aloilla”, sanoi ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Suomen Pankin mukaan julkista taloutta on viime vuosina vahvistanut myönteinen talouskehitys ja edellisen hallituksen sopeutustoimet. Julkisen talouden tasapainoa ei saavuteta ennustejaksolla, vaan julkisen talouden alijäämä on 0,3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2021.

Suomen Pankki painottaa, että talouskasvusta huolimatta riskit ennustettua heikommasta kehityksestä ovat suuret.

Jos Euroopan ja erityisesti Saksan talouskasvun jo havaittu heikentyminen olisi ennakoitua pidempiaikaista, se hidastaisi etenkin Suomen viennin kasvua ja heikentäisi talouskasvua entisestään.

Pääjohtaja Olli Rehnin mielestä julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyysvaje on yhä mittava. Suomen Pankki arvioi joulukuussa, että se on kolme prosenttia.

Kestävyysvaje kertoo sen, kuinka paljon julkisen talouden menoja pitäisi karsia tai verotusta kiristää, jotta julkiset tulot riittäisivät kattamaan julkiset menot tulevaisuudessa.

On tärkeää, että julkista taloutta vahvistetaan aktiivisesti silloin, kun talous ei ole matalasuhdanteessa, pääjohtaja Rehn sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hän myös korostaa, että julkisen talouden tasapainoon vaikuttaa keskeisesti työllisyyden kehittyminen.

Uuden hallituksen työllisyystavoitetta Rehn pitää sangen optimistisena, vaikka toivookin sen toteutuvan.

”Hallituksen tavoitteena oleva 75 prosentin työllisyysaste on todennäköisyysjakauman optimistisella laidalla. Sen saavuttamiseksi ei riitä mikään yksittäinen toimi, vaan se edellyttää useita uudistuksia.”

Rehnin mielestä mielestä tehokkaita keinoja työllisyyden lisäämiseksi olisivat perhevapaauudistus, työttömyys- ja sosiaaliturvan uudistaminen sekä työmarkkinoiden jäykkyyksien poistaminen.

Hänen mielestään työllisyysasteen pidemmän aikavälin tavoitteeksi on syytä asettaa hyvä pohjoismainen taso. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa työllisyysaste on 75–78 prosentin tuntumassa.

Rehn painotti myös, että uusilla työehtosopimuksillakin merkittävä vaikutus työllisyyden edellytyksiin. Eri alojen työehtosopimukset vaikuttavat oleellisesti tuotantokustannuksiin myös toisilla aloilla. Siksi koordinaation merkitys on Rehnin mielestä erittäin tärkeää sovittaessa palkoista eri aloilla.

Vientialat kohtaavat suoraan kansainvälisen kilpailun, ja ne ostavat runsaasti tuotantopanoksia kotimarkkinatoimialoilta.

”Vientialojen työehtosopimukset asettavat kustannuskehitykselle raamin, jota muiden kotimaisten alojen ei normaalisti ole syytä ylittää”.

Seuraavat kymmenen vuotta ovat Suomelle ennusteiden mukaan verkkaisen talouskasvun aikaa. Johtavat tutkimuslaitokset arvioivat Suomen talouden kasvavan vuosittain 1,28 prosenttia vuosina 2019–2029.

Sitä seuraavalla vuosikymmenellä 2030–2039 talouskasvun ennustetaan hieman kiihtyvän 1,4 prosenttiin vuosittain. Vuosina 2014–2018 keskimääräinen vuosittainen talouskasvu on ollut 1,54 prosenttia.

Ennuste on laadittu laskemalla eri tutkimuslaitosten pitkän aikavälin ennusteiden keskiarvo. Ennusteet ovat laatineet Suomen Pankki, valtionvarainministeriö, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos ja Pellervon taloustutkimus.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Unkarilaisen talon alta löytyi arvokas rahakokoelma, jonka omistajan kohtaloksi koitui todennäköisesti natsien pahamaineisin tuhoamisleiri

  5. 5

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  6. 6

   Ainakin kaksi brittiministeriä aikoo erota, jos sopimuksetonta brexitiä ajavasta Boris Johnsonista tulee pääministeri

  7. 7

   Tiistaina päivällä Helge Nevalainen myi 30 naulaa 50 sentillä: Töölössä sijaitsee rautakauppa, joka on kuin aikahyppy menneeseen

  8. 8

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Mies pakeni poliisia yli 200 kilometrin tuntinopeudella ja yritti ajaa kahdesti poliisiautoa päin Kouvolassa, epäillään kahdesta murhan yrityksestä

  10. 10

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  5. 5

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  6. 6

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  7. 7

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  8. 8

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää