Talous

Itämeren pohjaan laskettava kaasu­putki nousi kansain­välisen voima­politiikan keskiöön: Miksi Yhdysvallat vastustaa Nord Stream 2 -putkea? Kärsisikö Fortum pakotteista?

Miksi Nord Stream 2 -kaasuputki on taas noussut kansainvälisen voimapolitiikan asialistalle? HS etsi vastaukset kahdeksaan kysymykseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yrittää painostaa Saksaa vetäytymään Venäjältä tuotavan maakaasuputki Nord Stream 2:n käyttöönotosta tilanteessa, jossa noin 9,5 miljardia euroa maksava hanke on jo loppusuoralla.

Trump kertoi keskiviikkona harkitsevansa pakotteita Nord Stream 2 -putkea vastaan isännöidessään Puolan presidentti Andrzej Dudan vierailua Valkoisessa talossa. Edellisen kerran Yhdysvaltain hallinto varoitti pakotteista toukokuussa.

Miksi Trump tekee näin?

Ja miksi venäläinen maakaasu on jälleen kerran nousemassa maailmanpolitiikan keskiöön?

Lyhyt vastaus on se, että vaalikampanjaansa valmistuva Trump saa näin paremmin tukea Nord Stream 2 -pakotteita aktiivisesti ajavalta 39 senaattorilta ja lisää uskottavuuttaan Venäjän-vastaisena presidenttinä.

Pääargumenttina on se, että uusi maakaasuputki tekee Euroopasta liian riippuvaisen Venäjältä tulevasta energiasta ja että Nord Stream 2 heikentää Venäjää vastaan kohdennettuja kauppapakotteita.

Samalla Trump varmistelee pitkän ajan strategiaa sille, että Yhdysvallat voisi myydä nesteytettyä maakaasua (liquefied natural gas, LNG) Eurooppaan tilanteessa, jossa Yhdysvallat ja Kiina ajautuvat kauppasotaan.

Yhdysvallat on myynyt LNG:tä Kiinaan, mutta kauppasodassa tuon myynnin odotetaan tyrehtyvän, koska Kiina määräisi LNG:lle todennäköisesti 25 prosentin tullimaksun.

Mutta mitä Nord Stream 2 muuttaa, ketkä ovat riippuvaisia Venäjän maakaasusta, miten kaasumarkkinat Euroopassa ovat kehittymässä ja miten Suomi on tässä kaikessa osallisena?

1. Mikä Nord Stream 2 on?

Itämeren pohjassa kulkevan 1 230 kilometriä pitkän kaasuputken tarkoituksena on tuoda maakaasua Venäjältä Saksaan ja tarjota maakaasulle vaihtoehtoisia reittejä nykyisten kaasuputkien kauttakulkumaiden rinnalle.

Näistä maista poliittisesti tulenarin on Ukraina, jolta Venäjä on vallannut Krimin niemimaan.

Länsimaat ja EU ovat tämän kansainvälisen oikeuden mukaan laittoman valtauksen takia langettaneet Venäjälle erilaisia kauppapakotteita.

Nord Stream 2 -putki kaksinkertaistaa jo Itämerellä olevan, vuonna 2011 käyttöön otetun Nord Stream -putken kapasiteetin.

Se on Venäjän suurimman yhtiön, pörssilistatun maakaasu- ja öljy-yhtiö Gazpromin, jota viisi länsimaista yhtiötä rahoittavat.

Näistä rahoittajista yksi on saksalainen Uniper, jonka suurin omistaja on puolestaan suomalainen valtion enemmistöomisteinen Fortum 49,9 prosentin osuudellaan.

Suomi, Ruotsi ja Saksa ovat antaneet putken laskemiselle Itämereen lupansa, mutta Tanskan aluevesille lupaa ei ole saatu.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan putkenlaskualus siirtyy laskemaan putkea korvaavalle reitille jo lähiviikkoina.

Kaasun pitäisi virrata putkissa jo tämän vuoden lopulla, mutta aikataulua on väitetty optimistiseksi.

Tästä kuvasta näkee, miten maakaasuputken laskualus toimii.


2. Miksi kaasuputkea kannatetaan ja miksi sitä vastustetaan?

Nord Stream 2 -putken kannattajat perustelevat Itämeren kaasureitin kaksinkertaistamista nykyisestä sillä, että kyseessä on kaupallinen projekti, joka lisää kaasun toimitusvarmuutta Euroopassa.


Venäläiselle kaasulle on myös tulevaisuudessa entistä enemmän kysyntää, kun Hollannin ja Norjan kaasuvarannot ehtyvät.

Saksalle maakaasun saannin turvaaminen on tärkeää, koska se on ilmoittanut aikovansa luopua ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä ja runsaasti hiilidioksidipäästöjä aiheuttavista rusko- ja kivihiilen käytöstä vuoteen 2038 mennessä.

Nord Stream 2:n vastustajat ovat sitä mieltä, että putki vie pohjan EU:n tuelta Ukrainalle.

”Nord Stream 2 ei ole ainoastaan tarpeeton projekti, vaan lisäksi se hyödyttää Venäjää taloudellisesti hetkellä, jolloin pakotteet ovat yhä voimassa ja syyt pakotteiden ylläpitämiseen ennallaan”, EU:n komissio on todennut raportissaan.

Nyt suurin osa Venäjän maakaasusta tulee Eurooppaan Ukrainan läpi.

Kun Nord Stream 2 valmistuu, se kaksinkertaistaa Itämeren siirtoreitin kapasiteetin nykyisestä 55 miljardista kuutiometristä 110 miljardiin kuutiometriin vuodessa ja voi korvata Ukrainan maakaasun tärkeimpänä siirtoreittinä.

Moni Itä-Euroopan maa on huolissaan maakaasuputkista saatavien siirtokorvauksien menettämisestä ja siitä, että kaasua pyritään käyttämään monin eri tavoin hyväksi politiikassa, kun Venäjä voi halutessaan ohittaa ne energiatoimituksissaan.

Euroopan ja erityisesti Saksan pelätään jäävän liian riippuvaiseksi venäläisestä kaasusta. Samalla venäläisen kaasun markkinaosuuden pelätään kasvavan.


3. Voiko Yhdysvallat kilpailla kaasutoimituksista?

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että Trumpin kaasuputken vastustamisen taustalla on halu myydä amerikkalaista nesteytettyä maakaasua Eurooppaan.

Trump on itsekin sanonut, että EU:sta voisi tulla amerikkalaisen LNG:n ”massiivinen ostaja”. Nykyisin amerikkalaisten LNG-toimitukset ovat kuitenkin pieniä: maan LNG-vienti on keskittynyt latinalaiseen Amerikkaan eikä LNG pärjää hintakilpailussa maakaasulle.

Yhdysvallat ei siis näyttäisi voivan kilpailla Venäjän kanssa Euroopan kaasumarkkinoista.

4. Onko Saksa riippuvainen Venäjän maakaasusta?

Venäjän tullitilastojen mukaan Venäjä toimitti 46 prosenttia Saksan kaasusta ja 59 prosenttia öljystä vuonna 2017, Bloomberg kertoo. Trumpin mukaan Saksan energiasta peräti 70 prosenttia voisi tulla Venäjältä, kun Nord Stream 2 on toiminnassa.

Vaikka arvio olisi yläkantissa, Venäjän energiatoimituksilla on suuri rooli Saksan energiapolitiikassa.

Euroopan käyttämästä kaasusta noin kolmannes tulee Venäjältä. Venäjän naapurimailla venäläisen kaasun osuus on usein 75–100 prosenttia ja Puolassa, Itävallassa ja Unkarissa 50–75 prosenttia.

Kaasu vastaa runsasta viidesosaa Euroopan energiankäytöstä.

5. Miksi Yhdysvallat vastustaa uutta kaasuputkea?

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos Bofitin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko kertoo, että Yhdysvalloissa vastenmielisyys Nord Stream 2 -hanketta kohtaan oli laajasti olemassa jo ennen kuin Trumpista tuli presidentti.

”Taustalla on maailmankuvan ero”, Solanko selittää amerikkalaisten ja eurooppalaisten eriävää suhtautumista venäläisenergiaan.

Amerikkalaiset näkevät energian voimapolitiikan osana, eivätkä he voi ymmärtää, miksi EU sallii merkittävän kaasuputken rakentamisen.

”Tällä puolen Atlanttia tiedetään, että EU ei ole yhtenäinen, vaan jokainen maa miettii, mistä saadaan hyvä energiasekoitus turvallisesti ja edullisesti. Se ei samassa mitassa sisällä geopoliittista näkökulmaa.”

Toisin sanoen Yhdysvalloissa kaasuputki on osa voimapolitiikkaa, eurooppalaisille maille se on vain osa energian hankintaa.

Solangon mukaan amerikkalaisille on vaikea selittää, että amerikkalaisella LNG:llä voisi korvata vain pienen osan maakaasusta ja että sekin muutos vaatisi mittavia LNG-terminaali-investointeja.

6. Rakentaako Venäjä kaasuputkea Ukrainan kiusaksi?

”Kaikilla on toki huoli Ukrainasta”, Solanko sanoo, mutta tässäkin historian tuntemus auttaa.

Solanko kertoo, että Venäjä on jo 15 vuoden ajan linjannut energiastrategiassaan, että se haluaa keskittää energiaviennin omiin satamiinsa.

”Toiminta on siis Venäjän kannalta loogista.”

Venäjä ei ole keksinyt Nord Stream 2 -hanketta vasta Krimin valtauksen jälkeen, vaan kaasuputken kapasiteetin kaksinkertaistaminen on ollut sen suunnitelmissa Nord Stream -hankkeen alusta lähtien, Solanko muistuttaa.

Venäjälle Ukrainan nykyinen heikko tilanne toki sopii. Toisaalta Ukraina ei ole omilla toimillaan juuri lisännyt uskoa siitä, että Venäjä voi pitää sitä kaasun luotettavana kauttakulkumaana.Kaasun kauttakulun väheneminen olisi Ukrainalle iso isku, mutta pitkän ajan tarkastelussa siitä löytyy hyviäkin puolia, Solanko sanoo.

”Kaasukauppa on ollut Ukrainan historian ajan se kaikkein korruptoitunein osa Ukrainan taloutta.”

7. Miten Nord Stream 2:n kaasutoimituksia voi rajoittaa?

”Vaikka putki saadaan rakennettua, sen käyttö riippuu EU-maiden sääntelystä”, Solanko muistuttaa.

EU:n omilla sisämarkkinoita koskevilla säännöksillä kaasutoimituksia voidaan rajoittaa.

Näin kävi ensimmäisen Nord Stream -kaasuputkenkin kanssa. Sen sallittiin toimivan ensin puolella ja sitten kahden kolmasosan teholla.

8. Iskevätkö Trumpin pakotteet Fortumiin?

Solanko pitää perin epätodennäköisenä sitä, että amerikkalaiset pakotteet ulottuisivat suomalaiseen Fortumiin. Fortumin osaomistama Uniper on osallistunut muiden suurten energiayhtiöiden tavoin Nord Stream 2:n rahoitukseen, Solanko pitää perin epätodennäköisenä.

”Se olisi EU-maille poliittisesti niin iso asia, että ratkaisua haettaisiin poliittisesti”, hän arvioi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  8. 8

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää