Talous

Jätevesiasetuksen määräaika loppuu pian: remontin ehtii vielä tehdä, mutta aloittaa kannattaa heti

Kymmenettuhannet haja-asutusalueen kiinteistöt ovat saneeraustarpeessa, Suomen ympäristökeskuksesta arvioidaan.

Omistatko sinä jonkun kymmenistätuhansista kiinteistöstä, joiden määräaika jätevesijärjestelmän päivitykseen loppuu muutaman kuukauden päästä?

Alle sadan metrin päässä meren tai vesistön rannasta tai pohjavesialueella sijaitsevan asunnon tai vapaa-ajan mökin jätevesijärjestelmän on täytettävä ympäristönsuojelulain puhdistusvaatimukset lokakuun loppuun mennessä.

Kiinteistönomistaja ei ole pulassa, mikäli oman tontin jätevesijärjestelmä ei vielä täytä vaatimustasoja, asiantuntijat arvioivat. Toimeen kannattaa kuitenkin ryhtyä ripeästi.

Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan 40 000:sta haja-asutusalueen kiinteistöstä noin 5 000–8 000 kaipaa uudistusta, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) hankekoordinaattori Virve Ståhl arvioi.

Mikäli työt ovat vielä aloittamatta, kannattaa aivan ensimmäisenä selvittää kiinteistön nykyinen jätevesijärjestelmä, sen ikä, kunto, sijainnin mahdollisesti aiheuttamat erityisvaatimukset sekä se, koskeeko lokakuun määräaika ylipäätään omaa kiinteistöä, Ståhl sanoo.

Neuvontaa kiinteistön jätevesien käsittelyyn on saatavissa alueellisilta ja valtakunnallisilta neuvontahankkeilta sekä kuntien ympäristöviranomaisilta.


Jätevesijärjestelmän uusiminen on aina luvanvarainen toimenpide, eli muutkin kuin omat aikataulut saattavat aiheuttaa haasteita. Kesäkuukausina oman kunnan lupatoimisto saattaa olla kiinni tai suunnittelijat ja urakoitsijat kiireisiä.

Esimerkiksi mökkimaakuntana tunnetun Varsinais-Suomen jätevesineuvontaan on soitettu alkuvuoden aikana noin 300–400 kertaa, kun normaalivuosina määrä on tästä noin puolet, kertoo vesiasiantuntija Katariina Yli-Heikkilä Valoniasta eli Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksesta.

Kannattaisiko mökille tai asunnolle sitten hankkia umpisäiliö, maasuodattamo, laitepuhdistamo tai kenties vaihtaa vesivessa kuivakäymälään? Sopivan vaihtoehdon etsiminen kannattaa jättää ammattilaiselle, Yli-Heikkilä sanoo.

”Vedenkulutus ja jäteveden muodostuminen voivat olla erilaisia naapurikiinteistöilläkin. Jokainen kiinteistö on erilainen”, Yli-Heikkilä sanoo.


Kallio- tai savipohjaisella tontilla jätevettä ei välttämättä pysty imeyttämään maaperään. Harvoin käytetylle kiinteistölle taas laitepuhdistamo ei välttämättä ole se soveltuvin järjestelmä, koska se vaatii usein aktiivista tarkkailua.

Uudistamisprosessin hintahaarukka on noin tuhannesta eurosta kymmeneentuhanteen, LUVY:n hankekoordinattori Ståhl arvioi.

Edullisimmasta päästä ovat ratkaisut, joissa kiinteistöllä ei ole vesivessaa tai käymälävedet johdetaan umpisäiliöön, eli jätevesi koostuu vain niin kutsutusta harmaasta vedestä.

Kalliimmaksi tulevat ratkaisut, joissa kiinteistön koko jätevesijärjestelmä tulee uusia.

”Jos esimerkiksi jätevedet pitää vetää pumppujärjestelmällä kauemmas rannasta, niin hinta voi vielä nousta”, Ståhl sanoo.


Tarkan tilannekuvan kokoamista uusimista kaipaavista kiinteistöistä vaikeuttaa se, että Suomessa ei ole keskitettyä tietojärjestelmää jätevesien käsittelystä, Suomen ympäristökeskuksen suunnitteluinsinööri Johanna Kallio kertoo.

Vakituisesti asutuista kiinteistöistä rannoilla tai pohjavesialueilla sijaitsee noin 67 000, joista jopa 45 000 tarvitsee Kallion arvion mukaan saneerausta. Osa vakituisesti asuttujen kiinteistöjen omistajista kuitenkin saa puhdistusvelvollisuudesta ikävapautuksen.

Saneeraustarpeessa olevien vapaa-ajan kiinteistöjen määrän arviointi taas on kesken. Osa mökeistä on hylättyjä, ja monen vapaa-ajan asunnon jätevesi taas on ympäristövaikutuksiltaan niin vähäistä, että uusimistoimiin ei tarvitse ryhtyä.

”Ympäristönsuojelullisesti suurin ongelma ja jätevesipäästö tulee vakituisesta asutuksesta”, Kallio sanoo.

Mikäli jätevettä muodostuu kiinteistöllä vähän tai oma taloudellinen tilanne ei veny remontointiin, on ranta- tai pohjavesialueella sijaitsevan kiinteistön omistajan mahdollista hakea kunnalta määräaikaista poikkeamislupaa.

”Mökin mummon ei siis tarvitse huolestua”, Kallio sanoo.

Nykyinen haja-asutusalueiden jätevettä koskeva asetus tuli voimaan vuoden 2017 keväällä. Ensimmäinen jätevesiasetus annettiin jo vuonna 2003, ja se on viidentoista vuoden kuluessa ehtinyt niin muuttua kuin lykkääntyäkin.

Julkisuudessa joskus paskalaiksikin kutsutussa uudistuksessa kiinteistönomistajia on ärsyttänyt nimenomaan vaatimusten muuttuminen useampaan kertaan, Ståhl arvelee.

”Epävarmuus siitä, tuleeko asetus voimaan nytkään, lienee syy sille, miksi asioita on jätetty tähän vuoteen”, Ståhl sanoo.

Kaikki siirtymäajan piirissä olevat jätevesiremontit tuskin valmistuvat lokakuun loppuun mennessä, Kallio arvelee. Marraskuusta alkaen jäteveden ympäristövaatimuksien täyttämistä valvovat kunnat.

”Lainsäädännön ei ole tarkoituskaan olla valvontaan nojaavaa, joten mitään massiivista tarkastuskäyntien tulvaa ei ole syytä odottaa.”

Fakta

Haja-asutusalueiden jätevesiasetus


 Jätevesiasetuksen tarkoituksena on vähentää haja-asutusalueiden ympäristökuormitusta orgaanisen aineen, fosforin ja typen osalta. Kunnalliset ympäristövaatimukset voivat olla tiukempia.

 Vuoden 2004 jälkeen rakennusluvan saaneet kiinteistöt täyttävät jo asetuksen vaatimukset.

 Ranta- tai pohjavesialueella sijaitsevan kiinteistön jätevesijärjestelmän on pääsääntöisesti täytettävä asetus 31.10.2019 mennessä. Muualla haja-asutusalueella sijaitseva kiinteistö tulee päivittää vaatimusten mukaiseksi seuraavan suuren remontin yhteydessä.

 Kunnostusvaatimuksista voidaan poiketa omistajan iän, viemäröinnin, jäteveden vähäisyyden tai uudistamisen aiheuttamien kustannuksien perusteella.

Lähteet: Ympäristönsuojelulaki, ymparisto.fi/hajajatevesineuvonta

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää