Talous

Suomalais­asiantuntijat täysin eri mieltä Facebookin uuden valuutan vaikutuksista arkeen

Facebook julkisti oman libra-valuuttansa ja toivoo sen haastavan maksamisessa jonain päivänä Yhdysvaltain dollarin.

Yhdysvaltalainen sosiaalisen median yhtiö Facebook julkisti tiistaina suunnitelmia omasta kryptovaluutastaan, jonka tarkoituksena on haastaa pankkimaksaminen.

Yhtiö ilmoitti toivovansa, että uudella digivaluutalla käytäisiin kauppaa tulevaisuudessa samalla tavalla kuin Yhdysvaltain dollarilla.

Uuden digitaalivaluutan nimi on libra. Sitä hallinnoidaan Calibra-nimisellä mobiiliohjelmistolla, joka toimii eräänlaisena lompakkona.

Valuutalla voi ostaa nimettömänä tuotteita ja palveluita tai nostaa varoja kassapisteiksi ilmoittautuneista liikkeistä, teknologiamedia Techcrunch kertoo.

Valuutan tarkoituksena on vakauttaa arvostuksensa sillä, että sen arvon pohjana on eri maiden valuutoista luotu kori.

”Sen sijaan, että libran arvo perustuisi kultavarantoon, sen arvon takeena on joukko arvoltaan vain vähän heilahtelevia omaisuuseriä, kuten pankkitalletuksia ja lyhytaikaisia valtiolainoja vakaista ja luotettavista keskuspankeista”, libra-yhteisö linjasi perustamispaperissaan.


Ohjelmisto toimii Facebookin omistamissa Whatsapp- ja Messenger-palveluissa ja omana sovelluksenaan.

Pelkästään Whatsappia käyttää päivittäin yli 500 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

Libra ja Calibra perustuvat tekniikaltaan lohkoketjuteknologiaan, ja sen ympärille kerättyyn suuryrityskonsortioon kuuluu yli kaksikymmentä yhtiötä. Mukana ovat muun muassa luottokorttiyhtiöt Mastercard ja Visa, maksuyhtiö Paypal, kyytipalvelu Uber, musiikkipalvelu Spotify ja nettikauppa Ebay.

Facebookin mukaan sen valuutta voi ”voimaannuttaa” niitä ihmisiä, joilla ei ole tällä hetkellä pääsyä pankkipalveluihin. Heitä on Maailmanpankin arvion mukaan 1,7 miljardia.

Koekäytössä olevaa libraa voi testata MacOs- ja Linux -käyttöjärjestelmillä. Sen virallisen julkistamisen kerrotaan olevan edessä vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. Libran on tarkoitus toimia myös Android-käyttöjärjestelmissä.

Facebookin hankkeeseen on suhtauduttu epäluuloisesti, koska rahansiirrot ja niiden valvonta ovat tärkeitä niin valtioille kuin koko vallitsevalle finanssialalle.

Facebook vastaa ilmoituksensa mukaan Calibra-lompakko-ohjelman ylläpidosta, mutta se ei muutoin käytä libran suhteen yhtään enempää valtaa kuin kukaan muukaan jäsenyhtiö libra-yhteisössä.

Se ei myöskään aio käyttää digivaluutan maksuliikennetietoja profiloidakseen käyttäjiä tai kohdentaakseen heille mainontaa, Business Insider -talousmedia kertoo.

Libran käyttöä aiotaan edistää erilaisin markkinointikeinoin. Esimerkiksi Uber on kaavaillut, että se suunnittelee tarjoavansa halvempia kyytejä libralla kyytinsä maksaville.

Asiantuntijat erimielisiä

Suomessa kryptovaluuttoihin perehtyneet asiantuntijat suhtautuvat Facebookin valuuttahankkeeseen kaksijakoisesti.

Suomen Pankin digi­talisaation neuvon­antajan Aleksi Grymin mielestä hankkeessa ei ole juurikaan uutta aiempiin kryptovaluuttoihin verrattuna. Mikään niistä ei ole kuitenkaan hänen mukaansa lyönyt itseään läpi.

”Kryptovaluutat eivät ole kovin käytännöllisiä”, hän sanoo.
Grymin mukaan on sinänsä ymmärrettävää, että Facebook haluaa kehittää viestisovelluksiinsa mahdollisuutta tehdä maksuja henkilöltä toiselle.

Hän olisi kuitenkin odottanut, että Facebook kehittää jotain teknisesti uudenlaista. Sen sijaan libra muistuttaa hänen mukaansa voimakkaasti bitcoinia ja niin sanottuja kolikkoanteja eli ICO:ja (initial coin offering). ICO:issa sijoittajat saavat virallista valuuttaa vastaan uutta liikkeeseen laskettavaa kryptovaluuttaa, joka saattaa antaa esimerkiksi oikeuden käyttää yhtiön kehittämää tuotetta tulevaisuudessa.

Osa ICO:ista osoittautui huijauksiksi. Suomessa Finanssivalvonta (Fiva) varoitti ICO:ista vuonna 2017.

Onko Facebookin hankkeessa siis kyse pyramidihuijauksesta?

”En halua sanoa niin, mutta toimintamallissa on häiritsevän paljon samoja piirteitä kuin ICO:issa.”

Grym pohtii myös, mikä itse asiassa on Facebookin ja ”libra-yhteisön” suhde.

”Tämä ei tunnu olevan ihan linjassa Facebookin strategian kanssa. Kuulostaa enemmän siltä, että jokin tiimi Facebookin sisällä on ajanut tätä asiaa eteenpäin.”

Täysin päinvastaista mieltä libran merkityksestä on kryptovaluuttoihin perehtynyt liikkeenjohdon konsultti Mikko Eerola. Hän kutsuu libran julkistuspäivää historialliseksi.

”Tämä on funda­mentaalinen muutos, jos se toteutuu sellaisena kuin nyt kuvataan”, Eerola sanoo. Hän on yksi Lohko­ketju: Tie­kartta päättäjille -kirjan kirjoittajista.

”Jos olisit kysynyt eilen, olisin sanonut, että tämä tulee olemaan täysin mullistava. Nyt kun näen, ketkä ovat mukana, sanon että tämä tulee muuttamaan kaikkien kuluttajien käytöstä muualla kuin Kiinassa.”

Eerola arvioi, että Facebookin maksujärjestelmä ja valuutta tulevat syrjäyttämään monia mikrovaluuttoja ja vaikuttamaan yritysten väliseen toimintaan.

”Jokaisen yrityksen tulee miettiä vakavasti, miten tämä muuttaa nykyisiä valtasuhteita heidän arvoverkostossaan”, Eerola kehottaa.

Eerolan mukaan uusien maksutapojen ongelmana on aina se, miten ne saataisiin laajaan käyttöön.

Nyt kun yksin Facebookin palveluilla on yli kaksi miljardia käyttäjää ja siihen tulevat lisäksi liki 30 suuryrityksen käyttäjämäärät ja avoin ekosysteemi, johon voi liittyä mukaan, tuo sopeutumisongelma uuteen vähenee.

Eerola ottaa esimerkiksi Facebookin Punavuori kierrättää -ryhmän, jossa maksut voidaan vaivattomasti hoitaa samalla kun tavarat vaihtavat omistajaa.

Kun lisänä on ison konsortion tuoma vakaus ja reaalimaailmassa vakautettu valuutan arvo, monet virtuaalivaluuttojen ongelmat katoavat, hän arvioi.

”Se tarkoittaa,että erilaiset Pivo- ja Siirto-palvelut saavat kovan kilpailijan.”

Eerola sanoo ensivaikutelmansa olevan se, että länsimaiset suuryhtiöt ovat Facebookin johdolla luomassa pitkälti samanlaista ekosysteemiä kuin minkä kiinalainen Tencent-teknologiajätti on rakentanut Wechat-viestipalvelun ympärille.

Erona on tosin se, että Facebookin rakentama ekosysteemi on avoin.

Eerola ennustaa libralle menestystä myös niissä tilisiirroissa, joissa sukulaiset lähettävät eri puolilta maailmaa eri tavoin rahaa läheisilleen. Nyt tuo rahansiirto on monessa maassa kallista ja vaivalloista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki, sanoo kaiken nähnyt kaupunkitutkija jäähyväishaastattelussaan

  3. 3

   Edustajainhuone tuomitsi Trumpin twiitit rasistisina, demokraattiedustaja käynnisti virkasyytemenettelyn presidenttiä vastaan

  4. 4

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro Yhdys­valtain alahuoneen kuulemisessa Venäjän informaatio­sodasta: ”Saatamme saada kahden vuoden päästä selville, mitä juuri nyt on käynnissä”

  5. 5

   Alkoholin kaloreihin liittyy mysteeri: Suurkuluttaja saattaa jopa laihtua, mutta satunnaiskäyttäjä lihoo helposti

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Suomen Waffen-SS-pataljoonan historian kaivelu pitäisi jo lopettaa

  8. 8

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Ay-liikkeellä läheiset suhteet ministerien esikuntiin

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  10. 10

   Ihmisten Sompasaareen hylkäämistä romulaivoista on kertynyt Helsingin kaupungille mittava siivouslasku: nyt saaren rannat ovat melkein tyhjät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  3. 3

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  4. 4

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  6. 6

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  7. 7

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  8. 8

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uudessa Leijonakuninkaassa elottomat digieläimet laulavat, ja se on karmivan outoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  8. 8

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  9. 9

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  10. 10

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  11. Näytä lisää