Talous

Ruoanvälitys­palvelu Wolt keräsi 137 miljoonaa euroa uutta rahoitusta – ”Suuri osa käytetään uusien työntekijöiden palkkaamiseen”, sanoo toimitusjohtaja Miki Kuusi

Yritys aikoo työllistää tuhat uutta työntekijää vuoden 2020 loppuun mennessä.

Ravintolaruoan kotiinkuljetuksesta tunnettu teknologiayritys Wolt on kerännyt mittavan potin uutta rahoitusta. Suomalaisyritys kertoi keskiviikkona, että sen kaksi viimeisintä rahoituskierrosta ovat tuottaneet yhteensä 137 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä Wolt toimii Suomen lisäksi 14 maassa ja työllistää 450 ihmistä. Nyt yritys kertoo pyrkivänsä voimakkaaseen kasvuun maailmalla.

”Isoin asia on uusien ihmisten palkkaaminen”, kertoo toimitusjohtaja Miki Kuusi puhelimitse.

Wolt aikoo palkata tuhat uutta työsuhteista työntekijää vuoden 2020 loppuun mennessä. Heistä iso osa tulee olemaan Suomessa mutta merkittävä osa myös ulkomailla.

”Aina kun avaamme toimintaa uusissa kaupungeissa ja maissa, palkkaamme ihmisiä paikalliseen maatiimiin. Pääkonttori säilyy jatkossakin Suomessa, ja täällä rekrytoimme erityisesti koodaajia ja liiketoiminnan kehittäjiä sekä ihmisiä kansainvälisisiin tukitoimiin”, Kuusi sanoo.

Woltin tuoreimmista pääomasijoittajista merkittävimpiin kuuluu sijoitusyhtiö Iconiq Capital, joka oli viimeisellä, 110 miljoonaa euroa keränneellä rahoituskierroksella suurin yksittäinen sijoittaja. Sijoitusyhtiön taustalla on monia teknologia-alan vaikutusvaltaisimpia johtajia, kuten Facebookin perustaja Mark Zuckerberg.

Lisäksi Wolt paljasti keränneensä jo viime vuonna 27 miljoonan euron rahoituksen kierroksella, jonka pääsijoittaja oli sijoitusyhtiö 83 North. Woltin keräämä kokonaisrahoitus kasvaa uusimpien sijoittajien seurauksena 150 miljoonaan euroon.

Woltin liikevaihto on kasvanut nopeasti: vuonna 2018 se kolminkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna ja oli 30 miljoonaa euroa. Samalla yritys teki yli 12 miljoonaa euroa liiketappiota. Tätä selittää osaltaan pyrkimys nopeaan kasvuun.

”Sen sijaan että pyrkisimme kannattavaan toimintaan, panostamme ihmisten palkkaamiseen ja toiminnan laajentamiseen. Siihen käytetään iso osa nyt kerätystä rahoituksesta. Polku kannattavuuteen on kuitenkin jo nähtävissä”, Kuusi kertoo.

Hänen mukaansa Woltin kassavirta on jo positiivista lähes puolessa niistä maissa, joissa yritys toimii.

Ravintolaruoan välittäminen asiakkaille mobiilisovellusten ja lähettipalveluiden avulla on maailmalla nopeasti kasvava ala. Kuusen mukaan kyse on eräänlaisesta megatrendistä: ihmiset syövät entistä enemmän ravintoloissa ja tilaavat ruokaa suoraan kotiinsa.

Wolt aloitti julkaisemalla vuonna 2015 mobiilisovelluksen, jolla saattoi tilata ruokaa suoraan ravintolasta ilman jonottamista. Käyttäjälle tästä ei tullut lisäkustannuksia, mutta ravintoloitsijat maksoivat pienen palkkion Woltille sovelluksen tuomista asiakkaista.

Nykyisin yrityksen tuloista merkittävä osa koostuu ravintoloiden maksamien korvausten ohella käyttäjien maksamista kotiinkuljetusmaksuista. Tavallisesti käyttäjä maksaa palvelusta vajaat neljä euroa.

Tällä hetkellä Wolt toimii kaikissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa sekä esimerkiksi Tallinnassa, Prahassa, Budapestissa, Ateenassa ja Tel Avivissa. Pelkästään Suomessa yritys tekee yhteistyötä tuhannen ravintolan ja yli tuhannen lähetin kanssa.

Toiminnan laajentaminen uusiin maihin on jatkuvasti suunnitteilla, mutta tulevia kaupunkeja Kuusi ei vielä halua paljastaa. Kilpailu alalla on kovaa.

”Tämä on kaupunkikohtaista peliä, jossa ensimmäinen pelaaja kerää suurimman osan koko potista.”

Euroopassa on useita Woltia isompia pelureita. Esimerkiksi kyytipalvelu Uber on perustanut oman Uber Eats -palvelunsa, joka keskittyy yli miljoonan asukkaan kaupunkeihin. Amazon on puolestaan sijoittanut Britanniassa perustettuun Deliveroo-yritykseen, joka on kerännyt 1,3 miljardin euron rahoituksen.

Muita alan nopeasti kasvavia yrityksiä ovat esimerkiksi saksalainen Delivery Hero, sen omistamat Pizza-Online ja Foodora, sekä tanskalainen Just Eat.

”Olemme edelleen pieniä, mutta muut alan merkittävät toimijat ovat lähtöisin paljon Suomea isommilta kotimarkkinoilta. Olemme silti keränneet viidenneksi eniten rahoitusta Euroopassa”, Kuusi sanoo.

Sijoittajien näkökulmasta Wolt on jo osoittanut, että se pystyy nopeaan kasvuun kilpaillulla markkinalla. Talouselämän haastattelema analyytikko arvioi, että Woltin laskennallinen arvo kasvaa uusimmalla rahoituskierroksella 500 miljoonaan euroon. Kuusi ei halua ottaa asiaan kantaa.

”Meidän kaltaisten tappiollisten mutta nopeasti kasvavien yritysten arvo perustuu vahvasti tulevaisuuden odotuksiin.”

HS:n haastattelemien pääomasijoittajien mukaan arvio yrityksen arvosta saattaa hyvinkin osua lähelle oikeaa. Isoista liiketappioista huolimatta Wolt on pystynyt tekemään voittoa yli puolessa kaupungeista, joissa se nykyisin toimii.

Liikevaihdon kolminkertaistaminen vuodessa on temppu, jonka sijoittajat uskovat Woltin ehkä pystyvän toistamaan. Lisäksi arvio yrityksen arvosta perustuu muiden samalla alalla toimivien yritysten arvostukseen.

Uusien pääomasijoittajien myötä Wolt sai mukaansa vankkaa osaamistakin. Hallitukseen nimitetty Greg Stanger on toiminut esimerkiksi matkailualan jätteihin kuuluvan Expedian talousjohtajana ja istunut mediayhtiö Netflixin hallituksessa. Laurel Bowden taas on sijoittanut moniin teknologia-alan menestysyrityksiin.

Vaikka Woltin keräämä rahoitus jää vielä kauaksi monista sen kansainvälisistä kilpailijoista, on sijoittajien antama pääomapotti suomalaisessa mittakaavassa poikkeuksellisen suuri. Talouselämän mukaan jo aikaisemmin kerätty 27 miljoonan euron rahoitus kuuluu koko 2000-luvun suurimpiin Suomessa.

Oikaisu 19.6. klo 11.25: Korjattu tieto, että Iconiq Capital on suurin yksittäinen sijoittaja Woltin tuoreimmalla rahoituskierroksella. Alun perin jutussa kerrottiin virheellisesti, että yhtiö sijoitti Woltiin yksin 110 miljoonaa euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki, sanoo kaiken nähnyt kaupunkitutkija jäähyväishaastattelussaan

  2. 2

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  3. 3

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro Yhdys­valtain alahuoneen kuulemisessa Venäjän informaatio­sodasta: ”Saatamme saada kahden vuoden päästä selville, mitä juuri nyt on käynnissä”

  4. 4

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  5. 5

   Suomi on ollut tasavalta tasan sata vuotta

  6. 6

   Alkoholin kaloreihin liittyy mysteeri: Suurkuluttaja saattaa jopa laihtua, mutta satunnaiskäyttäjä lihoo helposti

   Tilaajille
  7. 7

   Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

  8. 8

   Keräilijä osti levyn lähes joka päivä, kuoleman jälkeen 16 000 levyn kokoelma arkistoitiin ja nyt vinyyleistä on julkaistu kirja

  9. 9

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Ay-liikkeellä läheiset suhteet ministerien esikuntiin

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen Waffen-SS-pataljoonan historian kaivelu pitäisi jo lopettaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  2. 2

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  3. 3

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  4. 4

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  6. 6

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  7. 7

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  8. 8

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uudessa Leijonakuninkaassa elottomat digieläimet laulavat, ja se on karmivan outoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  8. 8

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  9. 9

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  10. 10

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  11. Näytä lisää