Talous

Yhdysvaltojen keskuspankki vihjasi keventävänsä rahapolitiikkaa tänä vuonna

Keskiviikkona avomarkkinakomitea päätti ennakko-odotusten mukaisesti pitää ohjauskoron ennallaan 2,25–2,50 prosentin vaihteluvälissä.

Yhdysvaltojen keskuspankki on varautumassa rahapolitiikan keventämiseen tänä vuonna. Rahapolitiikasta päättävän avomarkkinakomitean jäsenistä lähes puolet olisi valmiita laskemaan ohjauskorkoa tämän vuoden aikana.

Keskiviikkona avomarkkinakomitea päätti ennakko-odotusten mukaisesti pitää ohjauskoron ennallaan 2,25–2,50 prosentin vaihteluvälissä. Päätös ei kuitenkaan ollut yksimielinen, koska St.Louisin aluekeskuspankin johtaja James Bullard olisi laskenut ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä.

Varovaisesti puhunut keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että perusteet ohjauskoron laskemiselle ovat vahvistuneet.

Avomarkkinakomitea toteaa tiedotteessaan seuraavansa tarkkaavaisesti uusia tietoja talouden kehittymisestä. Lisäksi se kiinnittää huomiota siihen, että epävarmuudet taloudessa ovat lisääntyneet mainitsematta syytä.

Todennäköisesti avomarkkinakomitea viittaa epävarmuuksilla Kiinan ja Yhdysvaltojen väliseen kauppasotaan.

Yksi keskeinen kysymys on, kuinka paljon kauppasota on mahdollisesti kolhinut Yhdysvaltojen taloutta.

Yhdysvaltojen keskuspankin ennusteen perusteella ei oikeastaan lainkaan. Keskuspankki pitää ennusteensa Yhdysvaltojen kuluvan vuoden talouskasvusta ennallaan ja parantaa aavistuksen arviotaan ensi vuoden talouskasvusta.

Uuden ennusteen mukaan Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna 2,1 prosenttia, ensi vuonna 2,0 prosenttia ja 1,8 prosenttia vuonna 2021. Arviotaan ensi vuoden talouskasvusta keskuspankki paransi 0,1 prosenttiyksiköllä.

Talouskasvun ollessa verraten vahvaa ja työttömyyden ollessa vähäisintä vuosikymmeniin syy rahapolitiikan mahdolliseen keventämiseen piilee inflaatiossa eli hintatason yleisessä kohoamisessa. Se on vaikuttaisi olevan tänä vuonna selvästi alle keskuspankin kahden prosentin tavoitteen.

Suhdanne-ennusteessaan keskuspankki arvioi, että inflaatiovauhti olisi tänä vuonna 1,5 prosenttia, ensi vuonna 1,9 prosenttia ja 2,0 prosenttia vuonna 2021.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen. Keskuspankin rahapolitiikkaa vaikuttaa myös muiden valtioiden talouspolitiikkaan. Siksi rahapoliittisella suunnanmuutoksella voi olla suuria vaikutuksia arvopaperi-, valuutta- ja raaka-ainemarkkinoilla.

Keskiviikkona kaikki kolme keskeistä yhdysvaltalaista osakeindeksiä, S&P 500, Dow Jones Indusrial Average ja Nasdaq, alkoivat vahvistua keskuspankin ilmoituksen jälkeen. Lisäksi raakaöljyn kallistui samoin kuin sijoittajien ”turvasatamana” pitävän kullan hinta.


Keskuspankin pääjohtajan Jerome Powell on antanut puheenvuoroissaan ymmärtää, että rahapolitiikan keventämiselle voisi olla tarvetta. Siihen on kaksi syytä: pelko vaimenevasta talouskasvusta ja inflaation hidastuminen.

Viime vuonna Yhdysvaltojen keskuspankki kiristi rahapolitiikkaa neljästi 0,25 prosenttiyksiköllä. Joulukuussa ohjauskorko asetettiin 2,25–2,50 prosentin vaihteluväliin ja avomarkkinakomitea vihjasi, että kuluvan vuonna rahapolitiikkaa kiristetään kahdesti.

Sittemmin rahapoliittisen näkemykset ovat muuttuneet etenkin kauppasodan aiheuttaman epävarmuuden takia. Monet pankit ja tutkimuslaitokset uskovat, että keskuspankki saattaa lähiaikoina keventää rahapolitiikkaa useamman kerran.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on arvostellut ankarasti keskuspankkia rahapolitiikan kiristämisen takia, vaikka hänellä ei ole toimivaltaa vaikuttaa keskuspankin toimiin.

Presidentin mielestä keskuspankki on kiristetyn rahapolitiikkansa takia Kiinaa suurempi uhka Yhdysvaltojen taloudelle ja siksi hän on myös moittinut nimittämäänsä pääjohtaja Powellia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Claes Andersson on kuollut

  2. 2

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläismies todisti Kampin ammuskelun vain muutaman metrin etäisyydeltä: ”Tuli sellainen olo, että he mahdollisesti tunsivat toisensa etukäteen”

  4. 4

   Suomen kallein vuokrakoti löytyy Vantaalta: 25 000 euron kuukausihintaan saa ökykodin luodinkestävällä huoneella

  5. 5

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  6. 6

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  7. 7

   Satoja miljoonia euroja maksaneesta Apotti-järjestelmästä paljastui potilaiden tiedot vaarantava ongelma – Tietosuojavaltuutettu estäisi käyttöönoton Helsingissä

  8. 8

   Supertähti Ed Sheeranin ja suomalaisten ensimmäinen tapaaminen oli monille harras, mutta aivan koko aikaa konsertti ei temmannut mukaansa

  9. 9

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista muutamien tuntien kuluttua – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  10. 10

   Neuvostoliittolainen lähetettiin Kuuhun jo vuonna 1938, paljastaa herkullinen venäläismokumentti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista muutamien tuntien kuluttua – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  4. 4

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  5. 5

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  6. 6

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  8. 8

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  9. 9

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  10. 10

   Helsinkiläistä poliisia epäillään törkeästä dopingrikoksesta fitnessmalli Sofia Belórfiin kytkeytyvässä huumetutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista muutamien tuntien kuluttua – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  5. 5

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää