Talous

Syntyykö ensi viikolla maailman suurin kauppa-alue? Kauppasota ravistelee maailmaa, mutta EU:n ja Etelä-Amerikan neuvottelut vapaakaupasta ovat loppusuoralla

Ensi viikolla komissaarit Malmström ja Katainen saattavat paukuttaa kokoon maailman suurimman vapaakauppasopimuksen, joka koskisi 775 miljoonan ihmisen kotimaita. Samaa on tosin yritetty jo 20 vuotta.

Se olisi makea voitto EU:n pyrkimyksille esiintyä vapaakaupan suunnannäyttäjänä maailmassa. Se synnyttäisi maailman suurimman kauppa-alueen. Ja se voi syntyä ensi viikolla.

Tällaista näkymää on maalattu viime päivinä, kun on puhuttu Euroopan unionin ja Latinalaisen Amerikan maiden Mercosur-alueen suuresta kauppasopimuksesta.

Brasilian ulkoministeri Ernesto Araújo on sanonut, että sopimus on ”hyvin lähellä”. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström puolestaan on todennut, että ”meillä on nyt avoinna ikkuna saada tämä valmiiksi”, kuten Financial Times -lehti kertoi aiemmin tällä viikolla.

HS:n lähde komissiosta kertoo, että tänään torstaina aloitetaan teknisen tason neuvottelut, joilla valmistellaan pöytää korkean tason tapaamiselle ensi viikon keskiviikkona ja torstaina. Ensi viikon neuvotteluihin osallistuvat Mercosur-maiden ulkoministerit sekä Malmström, maatalouskomissaari Phil Hogan ja komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

HS ei tavoittanut Kataista kommentoimaan neuvotteluja, joita luonnehditaan tiiviiksi ja hyvin pitkälle edenneiksi.


EU:n ja Mercosurin kauppaneuvottelut ovat olleet toki uutisissa usein aiemminkin, sillä niitä on väännetty jo 20 vuoden ajan.

Mercosur on 1990-luvun alkupuolella luotu kauppa-alue, johon kuuluvat Brasilia, Argentiina, Uruguay ja Paraguay: yhteensä noin 265 miljoonan asukkaan maajoukko. Myös Venezuela on kuulunut Mercosuriin, mutta ongelmallinen maa on sittemmin suljettu ryhmän ulkopuolelle.

EU-maissa puolestaan asuu 510 miljoonaa ihmistä. Näin sopimus olisi paljon kattavampi kuin EU:n äskettäin solmimat suuret kauppasopimukset Japanin ja Kanadan kanssa.

Sopimus olisi tärkeä sulka hattuun Jean-Claude Junckerin johtamalle EU-komissiolle, joka lopettaa viisivuotisen kautensa ensi syksynä. Junckerin aikakautta on leimannut pelko EU:n vaikutusvallan hiipumisesta, Kiinan aiheuttamasta kilpailupaineesta ja erityisesti Donald Trumpin johtaman Yhdysvaltain protektionismista.

”Tämä olisi erittäin tärkeää. Se viesti, mikä onnistumisesta lähtisi globaalisti, olisi todella merkittävä – että kauppa vapautuu, eikä vain sulkeudu”, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Brysselin-toimiston johtaja Taneli Lahti puhelimessa.

Lahti sanoo pitävänsä onnistumisen mahdollisuutta 60-prosenttisena, vaikka innostus kielisi jopa suuremmasta todennäköisyydestä.

”Jos ensi viikolla ei onnistuta, tilaisuus voi mennä muutamaksi vuodeksi. Tämä on vähään aikaan viimeinen hetki, ja yritys ainakin on vakava”, Lahti sanoo.

Sopimus Etelä-Amerikan valtioiden kanssa on kaikkea muuta kuin ongelmaton. Näin ajatellaan erityisesti maatalouspiireissä kautta unionin.

Osaa Euroopan maista huolestuttaa esimerkiksi se, saavatko ne suojattua maantieteelliset merkintänsä, kuten vaikkapa samppanjan ja erilaiset juustomerkit.

Suomessa taas pelätään yhä suurempaa uhkaa vaikkapa naudanlihan ja siipikarjan kotimaiselle tuotannolle, varsinkin jos kuluttajat eivät voi tuotteita valitessaan tunnistaa niiden alkuperää, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n kauppapolitiikkaan erikoistunut johtaja Juha Ruippo.

Ruippo sanoo, että Mercosur-neuvottelut ovat osa laajempaa kokonaisuutta, joka herättää huolestuttavan kysymyksen: ”Lähteekö meiltä markkina alta pois?”

Hänen mukaansa EU-maiden maatalous kärsii samanaikaisesti Britannian EU-eron eli brexitin aiheuttamasta epävarmuudesta ja esimerkiksi Australian ja Uuden-Seelannin kanssa käytävien kauppasopimusneuvottelujen tuomista uusista paineista. Hän pitää vaikeuksia verrannollisena Suomen tilanteeseen Venäjän pakotteiden alkaessa vuonna 2014.

”Jos kaikki uhkakuvat toteutuvat kerralla, niin kyllä siinä ihmettelemistä riittää”, hän sanoo.


MTK huomautti asiantuntijalausunnossaan eduskunnalle viime vuonna, että EU:hun tuodusta naudanlihasta jo noin 80 prosenttia ja siipikarjanlihasta 70 prosenttia on peräisin Mercosur-maista. Näin siis ennen kuin mitään suurta kauppasopua on edes saatu aikaan.

Suomessa syötävästä lihasta runsaat 80 prosenttia on kotimaista tuotantoa.

Ruipon mukaan Mercosur-maiden kanssa toimimisessa on monia ongelmia, kuten elintarviketurvallisuudesta huolehtiminen. Hänen mukaansa on huomattava myös, että kauppaneuvottelut on käynnistetty paljon ennen kuin Pariisin ilmastosopimukseen kirjattuja tavoitteita oli otettu huomioon.
Yli 340 kansalaisjärjestöä vaati maanantaina EU:ta lopettamaan välittömästi neuvottelut Mercosur-maiden kanssa, koska Brasilia rikkoo vähemmistöjen ihmisoikeuksia, tuhoaa sademetsiään ja toimii Pariisin ilmastosopimuksen sitoumusten vastaisesti.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on aiemmin kovistellut Brasiliaa siitä, että sen on sitouduttava ilmastotavoitteisiin, mikäli maa haluaa yhteiseen kauppa-alueeseen EU:n kanssa. Ranska on ollut vielä tiukemmalla linjalla kuin Suomen MTK sen suhteen, miten suuria lihamääriä Mercosur-maista voitaisiin EU:hun uuden sopimuksen perusteella tuoda.

Macron sekä Irlannin, Belgian ja Puolan johtajat kirjelmöivät tällä viikolla Junckerille, jotta komissio ei antaisi liikaa myönnytyksiä naudanlihan kiintiöissä ja muissa maatalouden kysymyksissä, Irish Independent -lehti kertoi keskiviikkona. Erityishuolta Euroopassa aiheuttaa myös esimerkiksi sokerin ja etanolin kaupan vapauttaminen.

Juha Ruipon mielestä huolena on, että kauppakomissaari Malmström haluaisi päästä historiankirjoihin Mercosur-sopimuksen synnyttäjänä välittämättä sopimuksen vaikutuksista. Malmströmin kauden suuri pettymys on ollut Yhdysvaltain kanssa väännetyn TTIP-sopimuksen romahtaminen, ja Mercosur olisi lääkettä haavoille.

EK:n Lahti puolestaan kehuu Malmströmin ja Kataisen saavutuksia kaupan vapauttajana ja myös siinä, ettei EU:n ja Yhdysvaltain välinen kaupankäynti ole kärsinyt enempää.

”Kauppapolitiikan puolella tämän komission tase on roimasti positiivinen”, Lahti sanoo.

Mercosur-sopimuksessa ei neuvotella kuitenkaan vain maataloudesta, vaikka juuri tämä aihepiiri on hiertänyt eniten neuvottelujen loppusuoralla. Sopimus laskisi tulleja ja muita kaupan esteitä monien tavaroiden, palvelusten ja julkisten hankintojen kohdalla.

Karkeasti ottaen EU-maat pyrkivät saamaan teollisuustuotteilleen uusia markkinoita, kun taas Mercosur-maiden ykkösvaltti ovat maataloustuotteet. Lahden mukaan monet suuret suomalaiset pörssiyritykset, kuten Wärtsilä, Valmet ja Kone, kuuluisivat hyötyjien joukkoon.

EU on Mercosur-maille tärkein kumppani kaupassa ja sijoituksissa, kun taas Mercosur on EU-maille toiseksi tärkein tavarakaupan kohde.

Vaikka EU:n puolesta kauppaneuvotteluja käyvä komissio on ladannut suuria odotuksia Mercosur-sopimukseen, Juncker on antanut ymmärtää, että sopimus voi vielä kaatua.

”Vaikeaa on. En ole optimisti, mutta en ole pessimistikään”, Juncker totesi äskettäin Politico-lehden haastattelussa.

Kauppakomissaari Malmström puolestaan totesi Euractiv-sivuston mukaan, että vaikka sopimus on näköpiirissä, ”siihen ei suostuta hinnalla millä hyvänsä”.

Tausta

Neuvotteluja käyty vuodesta 2000


 EU-maat ja neljä Latinalaisen Amerikan Mercosur-ryhmän maata ovat neuvotelleet laajasta kauppasopimuksesta vuodesta 2000 alkaen. Sopimus esimerkiksi laskisi tavaroiden ja palveluiden tulleja, riisuisi maataloustuotteiden kaupan esteitä ja avaisi julkisia hankintoja sijoittajille.

 Kauppasopimus koskettaisi yhteensä 32:ta valtiota ja niissä asuvia noin 775:tä miljoonaa ihmistä. EU:n puolesta sopimusta neuvottelee komissio, jonka nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker joukkoineen väistyy ensi marraskuun alkuun mennessä.

 Viime vuonna EU-maiden vienti Mercosur-maihin – Brasiliaan, Argentiinaan, Uruguayhin ja Paraguayhin – oli 45 miljardia euroa, kun EU-maihin tuonti oli arvoltaan noin 43 miljardia euroa. Viidennes EU:n kaupasta tapahtuu Mercosur-maiden kanssa.

 Mercosur-maista viedään EU-alueelle eniten maataloustuotteita (kuten ruokatarvikkeita, juomia ja tupakkaa, 21 prosenttia), vihannestuotteita (kuten soijaa ja kahvia, 16 prosenttia) sekä liha- ja muita eläintuotteita (kuusi prosenttia).

 EU-maista viedään Mercosur-maihin eniten koneita (29 prosenttia), kemikaaleja ja lääketuotteita (24 prosenttia) sekä kuljetuslaitteita (13 prosenttia).

Lähde: Euroopan komissio

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  4. 4

   Syvähengittävän unirobotin pitäisi auttaa nukahtamaan: Testasimme, kokemus oli hämmentävä

  5. 5

   Republikaanit kommentoivat vihdoin Trumpin tuomittuja twiittejä: Trump ei voi olla rasisti, koska hänen liikenneministerinsä on syntynyt Kiinassa

  6. 6

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  7. 7

   James Bond ei ole häviämässä minnekään – Miksi 007:n sukupuolella on väliä?

  8. 8

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  9. 9

   Italian poliisin pidättämiltä uusnatseilta löytyi ilmataisteluohjus

  10. 10

   HS-analyysi: Trumpin rasistiseksi syytetty Twitter-hyökkäys neljää kongressi­edustajaa vastaan kertoo, millainen vaalikampanjasta on tulossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  9. 9

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  5. 5

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  6. 6

   Polttavat hyytelö­eläimet valtasivat Portugalin ja Espanjan rannat: Tutkijat ovat ymmällään, ja hengen­pelastajat pakkaavat ensiapu­laukkuun etikkaa

  7. 7

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  9. 9

   Vessaan luikkijoiden hallinta oli riistäytyä käsistä baarissa Kalliossa, sitten työntekijät keksivät pyytää maksun Jalluna

  10. 10

   Näkökulma: Ylikuormittuneita opiskelijoita kutsuttiin syöttöporsaiksi, mutta ehkä ensin olisi kannattanut vilkaista tilastoja

  11. Näytä lisää