Talous

Arvio viime vuoden talouskasvusta aleni 0,6 prosenttiyksikköä – VM:n asiantuntija pitää tarkennusta isona

Vielä maaliskuussa julkaistujen ennakkotietojen mukaan kasvu oli 2,3 prosenttia.

Tilastokeskus on tarkentanut ennakkotietoihin perustuvaa arviota viime vuoden talouskasvusta. Uusien tietojen mukaan talous kasvoi bruttokansantuotteen volyymillä mitattuna 1,7 prosenttia. Vielä maaliskuussa julkaistujen ennakkotietojen mukaan kasvu oli 2,3 prosenttia.

Myös vuotta 2017 koskeva laskenta on edelleen tarkentunut. Tilastokeskuksen mukaan talouskasvu oli tuolloin 3 prosenttia.

Valtiovarainministeriön (VM) finanssineuvos Harri Kähkönen pitää tarkennusta arvioon viime vuoden talouskasvusta isona.

Kähkösen mukaan tällä on vaikutusta ennusteisiin tulevasta talouskasvusta, mutta ennusteiden tarkistustarvetta hän ei vielä halua tarkemmin arvioida.

Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan kansantuotteen tarkentumiseen alaspäin vaikuttivat erityisesti yritysten tekemistä ostoista saadut vuositiedot.

Ennusteita talouskasvusta on seurattu tarkasti etenkin hallituksen talous- ja työllisyystavoitteiden toteutumisen kannalta. Hiipuva talouskasvu vaikeuttaa tavoitteiden saavuttamista.

”Menneellä kehityksellä on ennen kaikkea merkitystä sen lähtölavan kannalta, missä tilassa talous on kun ennustetta aletaan tehdä”, Kähkönen sanoo.

Kähkönen huomauttaa, että tiedot toteutuneesta talouskasvusta saattavat toisinaan muuttua paljon. Vuoden 2016 tiedot muuttuivat jopa prosenttiyksikön, mutta tuolloin suunta oli talouskasvussa ylöspäin. Viimeksi vuonna 2014 ennustetta on tarkennettu nyt ilmoitetussa määrin alaspäin.

VM arvioi tällä viikolla, että talous kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia. Ensi vuonna bruttokansantuotteen muutos on ennusteen mukaan 1,2 prosenttia.

Bruttokansantuote eli tavaroiden ja palveluiden tuotannossa aikaansaatu arvonlisäys oli viime vuonna 232 miljardia euroa.

Myös vuotta 2017 koskeva laskenta on edelleen tarkentunut. Tilastokeskuksen mukaan talouskasvu oli tuolloin 3,0 prosenttia.

Suomen talouskasvu tulee arvioiden mukaan hidastumaan myös lähivuosina.

Valtiovarainministeriön maanantaina julkaistussa katsauksessa bruttokansantuotteen arvioitiin kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia, ensi vuonna 1,2 prosenttia ja 1,1 prosenttia vuonna 2021.

Keskeinen syy Suomen kasvun hidastumiseen on maailmantalouden ja kansainvälisen kaupan kasvun hiipuminen, mikä heikentää näkymiä Suomen tärkeimmillä vientimarkkinoilla.

Valtiovarainministeriön tuoreessa katsauksessa ei ole otettu huomioon Antti Rinteen (sd) hallituksen hallitusohjelmaa, sillä keinoja julkisen talouden tulojen ja menojen tasapainottamiseen ei ole vielä riittävästi eritelty.

Suomen Pankin kesäkuussa julkaistussa arviossa Suomen talouden taas ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia, ensi vuonna 1,5 prosenttia ja 1,3 prosenttia vuonna 2021.

Sekä Suomen Pankin että valtiovarainministeriön uusimmissa katsauksissa talouden tulevaisuudennäkymiä on päivitetty hieman alaspäin.

Seuraavien kymmenen vuoden ennakoidaan olevan Suomelle verkkaisen talouskasvun aikaa. Johtajavat tutkimuslaitokset ovat ennakoineet Suomen talouden kasvavan vuosittain 1,28 prosenttia vuosina 2019–2029.

Pitkän aikavälin ennuste perustuu Suomen Pankin, valtiovarainministeriön, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen ja Pellervon taloustutkimuksen ennusteisiin.

Oikaisu 20.6. klo 11.38: Otsikossa oli aiemmin mainittu virheellisesti, että ennustetta olisi alennettu 0,6 prosenttia. Todellisuudessa sitä alennettiin 0,6 prosenttiyksikköä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  2. 2

   Saisipa suomalaista vettä – vesihuollon yksityistäminen on osoittautunut Britanniassa vikatikiksi

  3. 3

   Sukellus sameaan Itämereen – Erikoisartikkeli näyttää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, mutta myös meren kauneuden

   Tilaajille
  4. 4

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  5. 5

   Moni lentoyhtiö tarjoaa nykyään verkkoyhteyttä koko matkan ajaksi: HS vertaili nopeuksia ja hintoja

  6. 6

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  7. 7

   Turussa ja Tampereella hämmästellään liikenne­ministerin kommenttia nopeiden junayhteyksien aikataulusta

  8. 8

   Näin hankit vuokra-asunnon: asunnonvälittäjä kertoo, mitä hakijan kannattaa tehdä ja mitä välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  10. 10

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  4. 4

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  8. 8

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  9. 9

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  10. 10

   Yrittikö Telian myyjä vaihtaa Elisan asiakkaan salasanaa ja urkkia tietoja? Yhtiö selvittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää